Hypotrofia, zhoršené prietoky a málo plodovej vody

lenka5183
5. feb 2014

Ahoj, chcela by som vediet ci niekto mate skusenosti az takto zle, vsetko proste naraz-zaostava mala o 3-4 tyzdne, mam malo plodovej vody a zhorsene trocha prietoky.som v 37 tt a prave som druhy den v nemocnici. pytam sa stale, no zatial su tak nejak skupyi na slovo, asi som tu este kratko... tak by som rada s niekym kto mal podobne skusenosti vymenila nejake info... opytam sa priamo a tak laicky-keby napr malo mat postihnutie koncatin, ja neviem, ze napr nema koncatiny, alebo zakrpatene...to sa vidi na sone a povedli by mi to? Verim im a dufam, ze vedia co robia, len by som potrebovala s niekym ,,kecnut,, dakujem.

luba28
5. feb 2014

@lenka5183 nemam skusenost,....neboj ak by nieco bolo tak ta urcite nenechaju v neistote,....drzim ti prsty,aby bolo vsetko v poriadku,....musis verit a pozitivne mysliet,ze vsetko bude dobre,....

xlolax80
5. feb 2014

@lenka5183 ahoj, ja som mala to iste v oktobri. V 37tt zistena hypotrofia o 3 tyzdne, horsie prietoky., plodovej vody dost. Hned ma nechali na rizikovom v nemocnici.tyzdenma monitorovali a cakali, ci babatko priberie. Pribralo 90g za tyzden, tak rozhodli, ze urobia sekciu. Vsetko dobfedopadlo, babatko je zdrave a normalnd pribera a rastie.u mna bola na pricine do 3/4 zinfarktovana placenta. Drzimpalce!

liliemegane
5. feb 2014

nemusis sa bat. Ja sice mam skusenost s podobnou situaciou, ale ked si v nemocnici a nerodis, ani nerozpravaju o okamzitom CR, urcite sa nemusis bat. A k mojej skusenosti. V 33 tt som bola na ultrazvuku, moj maly bol doslova a dopismena tabulkovy, miery mal presne na den. No odvtedy som sa zle citilia, mala som vysoky tlak, moj doktor to nebral vazne, do nemocnice ma neposielal. V 37+2 sa u mna zacali porodne bolesti, tak sup do porodnice a tam mi zistili, ze maly je vahou tak na 32. tt so zaverom - zanedbana preeklampsia (ja ako prvorodicka som nemala o tom ani paru, ked moj doktor to neriesil, som bola v tom, ze to tak ma byt), maternica mala a plodova voda zakalena (to zistili az pri CR). Prvy monitor OK, druhy uz az tak nie, doktor hovoril, ze tak cca okolo obeda budem rodit (bola som tam v noci) a ze teda spravia este pre istotu 3. monitor a nechaju si ma tam, no nevedeli najst srdiecko, sup sup na cisarsky. Maly sa narodil (sorry za vyraz) ako taky maly somalec. Bez podkozneho tuku, podvyziveny, 1700g a 49 cm. Vzali mi ho na JISKu, po 2 dnoch na oddelenie pre nedonosene deticky a novorodencov s nizkou porodnou hmotnostou (hypotrofia), maly si dychal sam, bol len v takej "krabici", kde sa zohrieval, ziaden inkubator. Dokopy sme boli v nemocnici 10 dni, maly prospieval, pustili nas domov s vahou 2010g. Je to stresujuce, ten pobyt v nemocnici, ta vsetka nevedomost, co sa deje s tvojim babom, ake to bude mat nasledky. Neboj, hlavu hore. Da sa to zvladnut, a moj laicky nazor, ked si len na pozorovani, nic sa s babom nedeje, mozes sa dat este do 40.tt-42.tt aj s malou dokopy. Len sa nestresuj. Moj maly ma teraz 2 roky a vobec nikto by nepovedal, ze sme si museli vybojovat hlavne psychicky tie prve 3 mesiace. Babo vsetko raz dva dozenie. Drz sa a hlavne no stres. Doktori su tam na to, aby pomohli tebe a hlavne babu. A ked si nie si ista, pytaj sa, aj sto krat tu istu otazku. Raz ti na nu nejaky doktor ci sestra odpovie.

awalancha3
5. feb 2014

ked robia ultrazvuk, napr 3D tak ty predsa vidis to, co vidi lekar.... neabsolvovala si morfologicky? Neukazovali ti, ze tu ma ladviny, tu pravu komoru, tu lavu, nespocitali vsetky prsteky? Nam to tak robili...takze z anatomickeho aspektu som vedela ze bude mat vsetko, a po amniocenteze boli vylucene aj bezne geneticke vady....ale ci nebude hluche, slepe...a pod, to som nevedela... preco sa vlastne obavas, ze bude mat telesnu vadu?

lenka5183
autor
5. feb 2014

no, nerobili mi ziadny morf.ultrazvuk... obavat sa obavam, prirodzene.

mikika24
6. feb 2014

Ja som mala podobny problem. V 38. tt mi zistili, ze plod je na 35. tt. Isla som do nemocnice na pozorovanie, na 5. den som rodila CR. Den pred porodom mi zistili, ze mam malo plodovej vody (ta bola nakoniec zelena), prietoky boli raz dobre, raz zle. Babatko malo podla uzv vazit 2800 g a nakoniec sa narodila 2350g. Teraz ma 4,5 mesiaca a klop, klop, klop, je zdravucka. Chapem, ze mas obavy. Ja som ich mala tiez. Drzim palce, aby vsetko dobre dopadlo.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre