Ahojte ženy..
Chcem sa poradiť. Pred pár dnami som bola na pohotovosti kvôli tvrdnutiu, no nezdal sa im monitor babatka, vraj slabé prietoky. som nejak 36+6 tt. Dohodli sme sa že pridem ráno na kontrolu, a to si ma tu rovno nechali.
Lenže ja mám pocit že som sa zrútila. Konzultovala som to aj s doktormi, ale to prežívanie je strašne. Sama medzi 4 stenami, neviem čo bude ďalej, sľubované bolo každý deň že na druhý deň pôjdem domov a stále som tu.. viem že je to dôležité pre bábätko, ale ja mám pocit že deň odo dňa horšie. Neviem si už ani predstaviť pôrod, chystajú ma paniky , najradšej by som išla domov, kvôli psychike… viem že musím vydrzat, ale ako to mám zvládnuť?
Bojím sa porodu, a pomaly už každej veci čo ma prist. Stále monitory a nezodpovedané otázky. Úplne sa cítim aj “odpojená” citovo od babatka a od vsetkeho, cítim iba strach…
Dnes padli slova o cisárskom čo mám tiež strach, ako nepredstaviteľná vec momentálne ísť na pôrodnú sálu pre mňa..
Zazila ste niektorá niečo podobne, ako ste to zvládli prosím?😔
@martinka13 ano aj pre mňa je to dôležité veľmi.. len sa neskutočne bojím, o neho, o to ako to dopadne aj pri pôrode a mám pocit že v tejto izbe som na to akoby sama a všetko doľahne .. myslite, že po pôrode odľahne na psychike ? 😔
@simcekk koľko si už v nemocnici? 🤍
@weronika171717 asi 5 dni.. viem znie to malo, ale predtym samé pohotovosti, odmietanie lekárov, všetko možné som sa snažila robiť pre zdravie a dopadlo to takto preto ma to tak vzalo, a vyzerá že domov nepôjdem vôbec kým sa malinky nenarodí, čo môže byt niekoľko týždňov, preto tie pocity beznádeje
@simcekk ano. Všetko opadne, keď budeš mat dieťatko pri sebe. Neboj sa. Všetko bude ok. Už len pár dní...
@simcekk bola som na rizikovom 5 týždňov pred pôrodom a potom ešte na šestonedeli 2 týždne po pôrode. Počas vianoc aj silvestra. Nevedela som co bude, aký pôrod, či to bábätko prežije, či im ja na stole nevykrvacam, pásy 4x denne, krv každé ráno mi brali, proste hrozné obdobie. Viem ako sa cítiš ale neopúšťaj sa takto, za pár týždňov budeš mat bábätko pri sebe ale kvôli tomu musís teraz vydržať v nemocnici. Hlavu hore, čoskoro sa to skonči, vydrž.
@martinka13 dakujem milión krát za podporu.. ani neviete ako mi takéto slova teraz pomáhajú
@nikpa tak to si ani neviem predstaviť, ako to muselo byt ťažké aj pre vás takú dlhu dobu .. tie myšlienky mám aj ja, čo ak pri pôrode vykrvácam, čo ak bábätko nebodaj .. ani nechcem pisat.. pasy mám tiež celý deň pomaly, stále mi pichajú do brucha.. fakt mám pocit že som sa zbláznila už. Cele tehotenstvo bolo šialene a toto bola asi u mňa posledná kvapka .. ale dakujem za podporu veľmi
Ja nežijem na svk, hospitalizovaná som nebola ale chodila som denne na pásy od 36tt až po 38+0tt kedy začali pôrod vyvolávať. Skus myslieť pozitívne a nato ze to robíš pre dieťa.
@simcekk ahoj, ja som bola po pôrode v nemocnici 9 dní a mala som poriadnu depku. Podľa mňa aj hormóny, nemocničné prostredie. No proste všetko na mňa doľahlo. Pomáhalo mi keď som si pustila hudbu.
Hlavne sa snaž nemyslieť na hrôzostrašné scenáre. Si tam hlavne preto, aby vás mali pod kontrolou. Onedlho budeš mať po pôrode a už bude len dobre 🙂
@simcekk ahoj, mala som to isté, ležala som mesiac na rizikovom. Laicky ti to vysvetlím takto: v podstate sa "nič nedeje". Ale - zlé prietoky môžu spôsobiť, že bábo bude mať málo výživy. Preto sa monitorujú ozvy bábätka každý deň (alebo aj 2x denne? To si už nepamätám). Čiže sleduje sa či bije srdiečko a ako silno atď. Ak by spozorovali, že nejaká funkcia bábätku napr. slabne, šla by si "pre istotu" na cisársky. Okolo 38 ho týždňa ťa asi pošlú na oxytocínový test - je to simulácia pôrodu (nebolí, len ti tvrdne brucho) a počas testu tiež cez "pásy" budú sledovať ozvy bábätka. Ja som tam skončila, lebo počas testu začalo ozvy slabnúť a robili mi potom cisársky, ale tým ťa nechcem strašiť. Si v nemocnici PRE ISTOTU - si riziková, nemôžu si dovoliť niečo zanedbať. To neznamená, že s bábätkom bude zle, všetko môže byť ok, ale treba byť naozaj radšej pod dohľadom. Držím ti palce, verím, že to dáš, nechaj si doniesť nejaké dobré knižky, časopisy, skús sa nejak zabaviť, veľa spať, všetko dobre dopadne ❤️. Si v nemocnici, keby sa čokoľvek začalo zhoršovať, oni budú robiť všetko pre to, aby ste ty aj bejby bolo zdravé a aby to celé čo najlepšie dopadlo.
@simcekk mna tak "zavreli" na rizikovom 29.12. pred 13 rokmi, ze "hrozba predcasneho porodu" (otvorena na 4 cm). Nakoniec sa dcera narodila 3 tyzdne na to, presne na termin a aj to az po vyvolavacke 🤷 ...uplne Ta chapem, bolo hrozne pocuvat vsetky tie zacinajuce porody, to vie zene zobrat i posledne criepky odvahy a odhodlania...
Ak Ti mozem poradit, snaz sa robit vsetko, co Ti prinasa pokoj... Porod uz zbytocne neries (v zmysle citat porodne pribehy a pod), babatko sa narodi a spolu to zvladnete, ci uz vaginalne alebo cisarskym, ani jeden sposob nie je horsi / lepsi. Ak by aj bol cisarsky, nie je to urcite ziadne Tvoje zlyhanie, ale jednoducho vyriesenie situacie, ktora nastala. Nic to nevypoveda o Tvojej hodnote zeny / mamy.
Idealne by bolo nieco na rozptylenie, vtipne knihy, komedie, hudba, ktoru mas rada (so sluchadlami, lebo tak zase nie kazda spolubyvajuca zdiela rovnaky styl 😉), pripadne ak mozes von, tak kazdy den aspon kratka prechadzka v nemocnicnej zahrade / parku... Pripadne ak si veriaca, v nemocniciach zvyknu byt i nemocnicne kaplnky, niekedy dobre padne tam aj len tak ist a jednoducho tam byt anechat myslienkam volny priebeh... Ak vladzes, tak aj modlitba... Pripadne rozhovor s nemocnicnym kaplanom...
A mozno vyuzit cas a ozvat sa ludom, na ktorych v poslednej dobe nebol cas, samozrejme teraz nie za ucelom "hodenia vsetkych svojich problemov" na nich, ale skor sa ich popytat a so zaujmom si vypocut ako sa maju... Oni budu radi, ze si sa ozvala a zaujimas sa o nich, Ty budes mat tiez nieco, cim zamestnas hlavu... Win-win.
Resp. ak vies nieco take, tak si nechaj doniest hackovanie, strikovanie... To sa da i na nemocnicnej posteli.
@simcekk ahoj, od 37tt sa dieta povazuje za donosene. Ja som si prve tehotenstvo skoro cele odlezala v nemocnici a oni pustali domov po takych celych milnikoch. Je dost mozne ze ta prepustia 37+0. Snaz sa byt v pohode uz ti vela nechyba. My sme sa modlili, aby babatka v brusku vydrzali aspon do 34tt.
Odlezala som v nemocnici 10 týždňov a goma 2 ročné dieťa. Tebe ostáva len pár dní . Mysli na to,že si na tom správnom mieste. Keby sa niečo dialo, hneď zasiahnu. Doma by si sa len pozorovala. A buď rada,že si na izbe sama. 😁 Všelijaké indivíduá som tam zažila.
Nemocnica je otrasny zazitok. Super je, ze dietatko uz je skoro donosene, s velkou pravdepodobnostou sa uz nemas coho bat. Chcu mu asi dopriat co najviac dni v brusku. Nejako si sprijemni cas v nemocnici, citanim alebo pozeranim serialov.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Alfa omega bolo vždy pre mňa zdravie dieťaťa. Kvôli tomu som vydržala všetko, nech to bolo akokoľvek nepríjemné a stresujúce. Chápem Tvoje pocity, ale je to otázka pár dní a budeš mat dieťatko. To za to stojí.