ahojte maminy, som zmätená.. čítam tu veľa príspevkov o štítnej žľaze v tehotenstve.. na prvej kontrole u gynekológa mi brali krv a namerali mi hodnotu TSH 3.. podľa môjho gynekológa je to v poriadku a vraj v tomto štádiu sa sleduje najmä FT4 alebo niečo také.. to mám vraj úplne ideálne.. poslal mi aj referenčné hodnoty.. všade tu však píšete, že TSH má byť do 2 alebo 2,5.. výsledky som poslala aj do endokrinologickej ambulancie, odkiaľ prišlo vyjadrenie, že je všetko v poriadku a kontrola o tri mesiace.. dvaja odborníci sa zhodli, že je to ok, len naozaj nechápem, prečo sa potom všade píše o hodnote TSH 2... nejako sa menili referenčné hodnoty? možno sa stresujem zbytočne, ale je to moje prvé tehu.. problémy so štítnou som mala v puberte, pred tehotenstvom som nič nebrala..
@e1i to všetko som si načítala.. len teda neviem, či sa nejako menili referenčné hodnoty alebo to závisí od laboratória.. endokrinologička povedala, že nebude teraz nič nasadzovať, lebo hodnoty sú v norme a skontrolujeme to o tri mesiace, to bude cca 21. týždeň.. vraj hodnoty, ktoré sú nebezpečné pre dieťa, by museli byť dlhodobo nad hranicou 20 v prípade TSH.. nechcem sa plašiť, len som ostala zmätená..
No nemenili sa pokial viem len teda mne to takto v tehotenstve vysvetlila. Mam tehotenstvo po ivf a v 9/21 sme mali vklad, kedy som si nedala pred nim skontrolovať a mala som malo nad normu 4,niečo a dopadlo to ako mmt. Podla dr prave preto, že doslo k ma a nasledne mmt (jej vysvetlenie). V 1/22 som si pred ket dala skontrolovat, bolo ok a zaciname 31tt. Ale chcela po mne kontrolu tsh 1x za mesiac a podla toho upravovala davkovanie. Tolko moja skúsenosť
@e1i kontaktovala som aj ďalšiu endokrinologickú ambulanciu (poslala som im tiež výsledky) a povedali, že mi môžu dať termín o dva mesiace.. nad výsledkami sa nijako nepozastavovali.. traja lekári a všetci nevidia dôvod na liečbu.. ak ja ozaj neviem, asi len zbytočne stresujem
pokial viem, tak TSH je v tehotenstve zvysene vzdy a pri hodnote 3 nenasadzuju ziadnu liecbu, lebo je to este "v norme" pre tehotnu zenu, ak ti dvaja lekari povedali, ze je to v poriadku ale dve mamicky na MK napisu, ze nie je? tak aky bude dalsi postup 🤷♀️ ano zbytocne stresujes
ja som mala 6.63 a vtedy mi endokrinologicka dala termin o tyzden a na opakovanych odberoch uz to bolo "v norme" a nenasadili mi ziadnu liecbu len kontrolu o 3M
Je to normalne, ze je v tehohotenstve mierna odchylka, tiez som ju mala a som bola Len sledovana
@petamich nechcem robiť paniku, ale mala som problémy so štítnou v puberte, viem ,čo to obnáša.. a už vtedy ma upozornili, že v tehotenstve sa to môže opäť objaviť.. bojím sa, aby to nepodcenili.. otehotnela som po dosť dlhom čase a je to moje prvé tehotenstvo, tak sa asi len príliš sledujem..
@jhalena a všetko bolo v poriadku až do konca tehotenstva?
Ano, este som musela raz ist na kontrolu tri mesiace po porode, aj vtedy bolo vsetko v poriadku.
Sú dva rôzne prístupy. Môj gynekológ napríklad, špecializovaný v NaPro technológii, mi sám upravoval dávkovanie, keď endokrinologicka pri 3,5 povedala, že to je v norme a že "nebude skákať ako kôň ako nejaký lekár zapíska".Aj zahraničné štúdie sú tak aj tak
@any_soj ja tomu fakt nerozumiem :( nemám problém veriť lekárom, nikdy som ich prácu nespochybňovala, ale túto rôznorodosť názorov nechápem.. môj gynekológ povedal, že on nič nasadzovať nebude, lebo nemôže.. tak asi len budem veriť, že všetko bude okej a budem čakať na ďalšiu kontrolu..
A v ktorom si tt ? Al už okolo 11-13 tak áno nieje to hroza keďže už dieťaťu funguje z časti vlastná stitna čiže cca tento stav by ti mal teoreticky zostať - kriticky ja 1 trimester a ak je problém so štítnou (napr my dlhodobo liečené)ta k zvyknú rapídne stúpať co poškodzuje plod - aj ja som mala tak MA vraj kvôli tomu preto aj pri umelom oplodnení tieto hodnoty musia byt pod 2,5 inak by sa nemalo realizovať
@ewelin121 krv mi brali v 9tt, tuto hodnotu mam dlhodobo, resp. hybe sa medzi 2-3, ziadne vyrazne vykyvy a narasty nebadam.. bola som na hormonalnom profile aj inych testoch pocas roka (este pred tehu) a hodnoty som mala vzdy cca rovnake
Ahojte, prosim , ma niekto podobnu skusenost? Zistili mi hypofyzu stitnej zlazy v tehotenstve, chcela by som počuť skúsenosti, lieky beriem od štvrtého mesiaca, včera mi ale na kontrole vyšli opäť zle výsledky, a lekárka mi zvýšila davku Tirozintu z 13 na 25, začínam práve 6ty mesiac a mam trochu obavy, aby to nemalo vplyv na bábätko, lebo od začiatku trhu mam v podstate malo hormónov, začínam trochu panikarit, jw tu niekto s podobnou skúsenosťou so šťastným koncom? Ďakujem
@ewelin121 Ahoj môžem sa prosím opýtať, v akom týždni ti zistili MA spôsobený tou štítnou? Ďakujem ti pekne
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Stitna je dôležitá pre mentalny vývoj bábätka. Aj moja endokrinologicka povedala ze ked sa budeme snažiť mi upravi davkovanie tak aby sme ho drzali do 2.prve mesiace si babo hormony stitnej berie od mamy preto treba mat hodnotu ok