Ahojte, na gynekológii mi zistili, že mám hepatitídu typu B. Absolutne netuším ako a kedy som to mohla dostať, nebola som operovana ani žiadne podobne zákroky, manžel je zaočkovaný… napáda ma len nechtarka ale zubár.
Každopádne teraz to je jedno, chcem sa len opýtať iných čo im bola zistená podobná diagnóza v tehotenstve, ako ste postupovali ďalej? Po narodení bolo bábätko zdravé alebo tiež infikované? Mali ste aj nejake kompilácie počas tehotenstva? Aky prístup majú lekári a sestričky v pôrodnici k pacientkam čo sú pozitívne? Čo vám povedali na infekčnom?
Ďalší tyzden mám volať na infekčné, vôbec ale neviem čo mám očakávať.
Vopred dakujem
hepat b sa prenasa aj poh stykom,mohol ta nalazit nejaky byvaly partner.Zdr personal je chraneny ockovanim a urcite budu mat aj dobry pristup.V tehotenstve ta budu asi castejsie sledovat,hka dieta ako sa vyvija.Mozno budes ore nich rizikova.Drzim palce.
@anavixy Dakujem
@ktochytavzite mala som aj mám len 1 partnera, ktorým je moj manžel čiže toto úplne vylucujem.
A o to sa cítim horsie, lebo absolutne neviem kde a za akých podmienok som to mohla schytat😒
Manzel nech ide tiez na testy pre istotu, ockovanie nie je 100% a nemusi trvat plna imunita cely zivot, aj ked by to bolo raritne, ale nech viete
pokojne u zubara..25 % nakazenych ludi beha po svete a ani o tom nevie, pokial mu to nahodne nezistia testami... keby si videla, ako niektori zubari dezinfikuju nastroje....deznf. sprejom...ale dnes pokial zubar vie, ze ma pozit. pacienta na hepat. B, vsetky nastroje idu do spalovne aj oblecenie personalu, vsetko im poist. preplati...v minulosti nie...
ake mas hepatalne testy? mas nieco zvysene?
@luxus10 ak to kazdy pac ovsem povie,inak naozaj ti zubari by mali za to dostavat pokuty ak zle dezimfikuju,je to celkovo nechutne .Az ma to normalne odradilo chodit k zubarom.
Tak to mi je naozaj luto aku mas smolu,no musis si aj na seba davat pozor a ozaj nyt sledovana aj tehotenstvo je zataz na pecen,tak aby sa ti poriadne aj hepataljy sledovali.
@luxus10 len koncom týždňa prišli výsledky na gynekologiu, čiže na infekčne este som sa nedostala
Budem volat tam pondelok že ako mám postupovať ďalej
Dúfam ale že s bábätkom bude všetko dobre, to mi robi najväčšie starosti
Od r.1995 su vsetci novorodenci ockovany na VHB.Podavaju sa 3 vakciny.To ze manzel je vakcinovany, je fajn.Ale ako infektologicka som zazila zavskcinovane pac. po prekonani VHB.Tetovaz, piercing aj v minulosti?
@ktochytavzite lehota je 6 mes, cize to by musela mat ineho partnera. Skor nechtarka bola povod. Staci mala ranka a znizena imunita na prenos. Je to o dost nakazlivejsie ako napr HIV.
@luxus10 tak maju specialne obleky to bude vyzerat ako ked za covidu robili poz pacienta. Mne trhali cez covid osmicku a bola som covid pozit. Vsetko to bolo zakryte a oni mali speci obleky, dvojite rukavice. Upozornili ma nech sa nezlaknem. Lenze v tej bolesti z osmicky pocas par dni mi bolo jedno aj keby mali gumaky
@aimee77 ani tetovanie ani piercingy nemam. Len prepichnute uši este od malička
Kolko mate rokov?
@aimee77 26
A nebola si v detstve ockovana ozaj? Som v tvojom veku a mam hepB ockovanie
Ak ste boli ockovana podla ockovacieho kalendara, tak ste kompletne preockovane Engerixom.Zajtra si zavolajte obvodakovi, prezistit ockovane.A gynekologovi ake protilatky v krvi su zistene.
@sisa_s nie nebola som očkovaná bohuzial
@aimee77 bohuzial nebola som očkovaná, to viem na 100%
Ak sa smiem spytat, aky bol dovod?
@aimee77 narodila som sa a žila som do 6 rokov v zahraničí, kde očkovanie proti hepatitíde žiaľ nebolo povinne
Takze postup pri ak.B je hlavne o vyske hepat.parametrov, podla toho hospitalizacia, pecenovej diete a lieku Lagose.Babatko sa po porode do 24h zavakcinuje Engerixom a naslednu bude preockovane v zrychlenej scheme.
@aimee77 dakujem za informácie
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Dieta by malo byt kratko po porode (do 24h) zaockovane, testy sa vykonavaju az s odstupom, myslim, ze tam sa to skor nejak neda zistit - ale mozno sa mylim. Zdravotnici vsetci musia byt proti hep B zaockovani pri vykone povolania, okrem toho pouziju riadne ochranne pomocky a vykonaju hygienicke opatrenia, nebudes ani prva ani posledna s infekcnou chorobou, nestresuj sa tym, verim tomu, ze nemocnica si to zariadit tak, aby nikto dalsi nebol ohrozeny (mala by si mal samostatne wc, sprchu…). Treba vysetrit aj manzela, to urcite infektolog zariadi.
Prikladam screenshot postupu imunizacie novorodenca: