Gestačný diabetes

3. jan 2023

Ahojte zienky,
dnes som sa dozvedela vysledky mojho testu na diabetes.
Prve dve merania som mala v norme, to tretie po 2 hodinach mam 8,2mmol/l. A ma byt menej ako 7,79.
Od rana len citam na googli, a kazda stranka uvadza to 3 meranie inak, kde podla inych tabuliek som v norme. To iste plati aj o zahranicnych strankach nie len o slovenskych.

Samozrejme ma hned odkazali na diabetologiu. Kde idem vo stvrtok.
Viete ma prosim Vas upokojit, ako sa to lieci? Je sanca ze mi to ostane?
Nikdy som nemala ziadne problemy, odkedy som tehotna ide to so mnou dole vodou. Co sa da tak to chytim.
Uz som z toho zufala.

Dakujem

stellarstar
3. jan 2023

Ved na diabetes sú lieky, tam si sa nepýtala?

autor
3. jan 2023

@stellarstar ako pisem, nebola som este na diabetologii. Moj lekar mi dal len vymenny listok a ze tam mi vsetko povedia.

stellarstar
3. jan 2023

Jaj sorry 🙈 dajú ti tabletku, na všetko je riešenie

autor
3. jan 2023

@stellarstar tabletku? Aku?

marvin1234
3. jan 2023

Ahoj, ja som mala rovnaké výsledky a GD to bol. Na diabetológii ti všetko vysvetlia, budeš si merať hladinu cukru v krvi a musíš výrazne upraviť stravu, ale lieky možno ani potrebovať nebudeš a ak budeš dodržiavať diétu budete ty aj dieťa úplne ok. To bol aj môj prípad. Odporúčam appku kalorické tabuľky, aby si si vedela sledovať obsah sacharidov v jedle.

autor
3. jan 2023

@marvin1234 a zmizla ti po porode?

andrejka1212
3. jan 2023

Nie nedaju ti hned lieky. Pokial mas len mierne zvysene hodnoty, ako mam aj ja, dostanes len dietu a budes chodit raz mesacne na kontrolu kde ti budu kontrolovat hladinu glukozy raz nalacno, potom zasa 1-2 hodiny po jedle. Nie je to nic strasne, povie ti hlavne aby si nepila sladke vody, nejedla sladkosti a jedla hlavne zeleninu, masa kolko chces, len menej prilohy. Po porode sa ti hodnoty upravia, to ze sa to v buducnosti diabetes moze prejavit je sice pravda, ale to skor keby si mala nadvahu a zly zivotny styl. Inak v pokrocilom veku ma starecky cukrovku uz takmer kazdy.

autor
3. jan 2023

@andrejka1212 neviem ci 8,2 je mierne zvysene. Nikdy som taketo problemy nemala. Myslim si ze sa dost zdravo stravujem, vody sladke nepijem, iba nesladene caje a cistu vodu, sladke si sem tam dam, ale neprezieram sa tym, a odkedy som tehotna nemam velmi chut. Nie som ani rizikova skupina. Som z toho uz zufala.

ikka204
3. jan 2023

Ja ju mam tiez. Lieci sa to prevazne upravou stravy. Ja napr. mam lahko zvyseny cukor nalacno. Preto vecer beriem jednu tabletku. Inak vsetko je to o znizeni sacharidov v strave a hlavne vynechani sladkosti, sladkych vod a jednoducheho cukru. Pricinou su hormony produkovane placentou vo vyssich stadiach tehotenstva. Sposobuju inzulinovu rezistenciu. Cize tehotna zena musi produkovat ovela vyssie mnozstvo inzulinu na znizenie mnozstva cukru v krvi ako netehotna. Vo vyssom veku, ci napr. pri nadvahe to nestiha a tak ostava vyssi cukor v krvi. Ten ide ku babatku, ktore cukrovku nema a preto zvysi produkciu inzulinu. Ten je vsak sucasne rastovym hormonom a preto zacne babo nadmerne priberat. Preto je dolezite udrziavat normalnu hladinu cukru krvi, ktoru budes vediet spracovat aj napriek tomu. Zaroven nesmies hladovat. Cize prevazne maso, zelenina, ale sacharidy sa nesmu vynechat, iba obmedzit. Postupom tehotenstva sa to bude pravdepodobne zhorsovat, ale na uplnom konci zas zlepsovat, nakolko placenta uz bude starsia a nebude produkovat tolko hormonov. Po porode by mala vymiznut. Pozitivum je, ze uz len tazko priberies a budes sa stravovat zdravo. Vsetko by ti mal vysvetlit tvoj diabetolog.

andrejka1212
3. jan 2023

To zhodnoti lekar ked ti urobia dalsi odber. Dostanes papier kde budes mat uvedene ako sa zhruba stravovat, caje by si samozrejme pocas diety sladit nemala ani medom. Nemusis hned stresovat, ja som pri prvom diabetes nemala, teraz mam. Mala som 44 kg ked som otehotnela a pravidelne som sportovala, v rodine cukrovku nemame a hla.

dadi30
3. jan 2023

Ja som mala po dvoch hodinach 10,2..diabetologicka mi vysvetlila co mozem co naopak vobec nemozem a co mozem s mierou. Merala som si cukor kazdy den 2 hodiny po ranajkach obede aj veceri. Sladkosti kupene v obchode to vobec ale napriklad skusila som si urobit kolac doma so steviou ( ma to odpornu chut 😀) ale cukor mi nedvihlo..pozor aj na cestoviny, niekomu cukor dvihnu extremne niekomu nie. Zaklad je velkost porcii, ziadne objedanie sa. Pitny rezim hlavne vodu ziadne sladene napoje pozor aj na limonady a sirupy. Vela zeleniny, na ovocie pozor. Prilohy ako zemiaky, ryza tak to asi musis si sama.odsledovat ze ako co. Budes chodit na kotrolu, povies doktorke ake mas hodnoty po jedle, ona ti taktiez cukor zoberie a ked to bude v normach tak budes len takto "dietovat"..ak by to bolo zle tak ti daju inzulin..je dobre ze o tom vies, pretoze neliecena tehotenska cukrovka je nebezpecna..ked si pod dozorom vsetko je na dobrej ceste..ja som ostala tiez sokovana z tej hodnoty, u nas nikto tehotensku cukrovku nemal takze som to necakala..ale zvladna som to na diete a pribrala som za cele tehotenstvo 12 kil 🙂 aj vdaka tomu ze som nemaskrtila..netrap sa, nic si nevycitaj, nemozes za to. Drz sa 🙂

svetlonos
3. jan 2023

Ahoj 🙂
netrap sa. Posledny mesiac som si aj inzilin pichala a hned po porode ( po prespanej noci) som mala perfektny cukor. Jedlo v porodnici bola super, len nie proti cukrovke 😂 Asj o dva dni som mala super cukor a to som zjedla 200 gramovu cokoladu 😁.
Porad sa tu na fore co treba jest. Kazda to ma inak. Drzim palce.

majlo1234
3. jan 2023

Netrap sa zatial, chod na diabetologiu a uvidis, ako sa budu vyvijat hodnoty s pokracujucim tehotentsvom, v kazdom pripade ked porodis, budes naspat ok 🙂 ja som mala prvu hodnotu o desatinu molu vyssiu, a tiez mi napisal gestacny diabetes. Doteraz si myslim, ze som ho nemala, dieta aj ja sme ok. Jedine, co bolo zle-hospitalizovali ma v den terminu a vyvolavali porod kvoli tej “diagnoze”😃

darkadm
3. jan 2023

Gestacny diabetes sa viaže na tehotenstvo. Po ukončení tehotenstva (narodením dieťaťa) sa všetko dá do poriadku.
Vo vyššom veku je potom vyššie riziko diabetu 2.typu, ale vôbec to nie je pravidlo.
Gestacny diabetes sa rieši úpravou stravy, eventuálne pridaním liekov alebo pichaním inzulínu.
Je potrebné, podľa pokynov lekára ,kontrolovať výšku glykémie glukometrom.
Všetko bude v poriadku. Vôbec nie je dôvod báť sa o seba alebo dieťatko.
Správne hodnoty glykémie sú v tehotenstve dôležité pre správny vývoj plodu.
Prajem všetko dobré.

kataka10
3. jan 2023

Gestacny diabetes nie je nic hrozne. Len sa to musi sledovat a budes sa musiet trochu obmedzovat, co sa tyka sladkeho. Aj ja som mala trochu zvyseny cukor. Ziadne lieky nemusis brat. Nie je treba. Je to vacsinou sposobene hormonmi. Ked porodis a placenta vyjde, vrati sa to do normy. No stress! Ine tehulky mali nevolnosti, ja som mala GD. Tehotenstvo je proste loteria. Nikdy nevies, co tie hormony s tebou porobia 🤷‍♀️

anavixy
3. jan 2023

Ale prdlajs tabletku. Obycajnu dietu ti naordinuju, nejest sladke, ovocie, tucne jedla… potom po porode budu doetatu merat glykemiu prve dva dni zivota, tebe skontroluju a hotovo. Nezostane ti nic, ale ano, moze sa stat, no to by musel byt trosku iny GDM, nie ze ledva nad hranicou.
Dieta moze byt trosku vacsie, ak by si mala vysoky cukor, ale toto co pises je nic… budes sa vazit, merat cukor a tlak a to je cela parada.
Vobec sa tymto nestresuj. 🍀

misinka0611
3. jan 2023

Budeš držať sacharidovu diétu, odovzdávať krv do ambulancie alebo si doma merať cukor. Záleží od ich postupov. Ja som navštívila aj pani ktorá mi dala pomôcku na meranie sacharidovych jednotiek, vysvetlila stravovanie.

dagas
Autor odpoveď zmazal
Zobraz

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre