Fraxiparine v tehotenstve bez indikácie

linda9999
27. apr 2021

Ahojte. Mam 35 rokov a po rokoch snazenia, 2 neuspesnych IUI a 1 uspesnom IVF som konecne stastna tehulka v 13tt. Po IVF som mala zvacsene vajecniky tak mi v centre naordinovali Fraxiparine 0,3. Dnes mi moj gynekolog povedal aby som dobrala posledne injekcie, vajicniky su uz ok, babenko tiez, krvny obraz tiez. Spytala som sa ho ci to mozem vysadit bez strachu ze by sa nieco stalo. Povedal ze stat sa moze cokolvek ale nemam dalsiu indikaciu si to pichat ale ze kvoli mojmu kludu mi predpise este 1 krabicku. V mojom okoli su 2 zeny ktore by bez fraxiparinu dieta nedonosili, rozdiel v nas je ze oni to maju potvrdene hematologom a ja nie lebo nemam za sebou 2potraty. Preziva/prezila niektora z vas nieco podobne? Pichat alebo nepichat fraxik nadalej, kedze gynekolog v podstate toto rozhodnutie nechal na mna? Dakujem moc za kazdu zdielanu skusenost!

maminabobo
27. apr 2021

Pýtať sa na vyšetrenie k hematologovi...

linda9999
autor
27. apr 2021

@maminabobo no gynekolog mi povedal ze na hematologiu posiela az po 2 potratoch a vraj sa na vysledky caka 2 mesiace. Bohviekedy by som vobec dostala termin a bez odporucenia ci vobec...

bagre
27. apr 2021

@linda9999 nuž povedal ti dobre, stať sa môže čokoľvek... na toto ti nikto nedá 100% odpoveď. Áno, na hemat.to trvá dlhšie.
Neporovnávaj sa s druhými ženami , nepridá ti to na kľude..
U nás - 1.dieťa bez problémov , potom kopa potratov, vyšetrenia negatívne. Ďalšie dieťa s fraxíkom v 1.trimestri lebo anamnéza + hematóm. Ďalšie dieťa bez fraxi, a bez problémov. Bola som aj na hematke, gyn ma poslala ale sám primár po odberoch povedal že nevidí aktuálne dôvod na liečbu... potom missed v 18.tt a posledné dieťa fragmin celé tehotenstvo.

bagre
27. apr 2021

@linda9999 vieš ono sú to lieky a ako každé nemusia ale môžu mať nežiadúce účinky. Ja som chodila na kontrolu každý mesiac keď som mala fraxi nasadený a to diagnózu nemám len teda blbo končiace tehotenstvá a existovala možnosť že to pomôže lebo co ak to bolo preto ale zaručiť mi to nik nevedel. Doktorka sledovala tú krv podrobne... a k tomu ďalšie lieky.
Ďalšie ženy ak majú diagnózu tak bez debaty. Ty ju nemáš, 1.trim. relatívne najrizikovejší máš takmer za sebou... stále bude existovať nejaké čo ak... želám dobrý priebeh aj bez injekcií.

rk123
27. apr 2021

urcite by som isla k hematologovi, mozes sa objednat sama a vysvetlit im situaciu, urcite su aj sukromne ambulancie kde zoberu rychlejsie. ja picham fraxik ale chodim pravidelne na kontroly a na odbery, podla toho sa upravuje davka, alebo sa vysadi atd .. to si nemozes len tak hociako bez kontroly uzivat. hlavne nie v tehotenstve, naozaj sa skus objednat niekam

zuzka102
27. apr 2021

Máš vrodené trombofilne mutácie?? Ak nemáš, zbytočne si ho budeš pichať ďalej.

zuzka102
27. apr 2021

Ešte doplním, že ak nevieš, či ich máš, v tehotenstve ti to hematolog (veľmi pravdepodobné) ani nevyšetrí, lebo by výsledky vyšli skreslené. No štandardne ženy, kt. si musia pichať Fraxiparine celé teh. až do konca šestonedelia, majú ako dovod práve tie vrodené trombofilne mutácie.

sardinka32
27. apr 2021

Ja som po dvoch potratoch...aktualne tesne pred porodom...vzdy ked som potracala citila som neskutocnu bolest v krizoch a vo vaječníkoch...preto ked som otehotnela tretíkrát hned som volala gynekologicke, lebo sa to iste zacalo opakovat asi tyzden a pol po oplodneni a pytala si anopyrin...predpisala mi ho a brala som ho az do 35teho tyzdna...bola som aj na hematologickom vysetreni a nezistili mi ani trombofilny stav a ani problem s krvnými doštičkami...ked som ale hematologicke opisala to, co sa mi dialo predtym, sama mi povedala, ze mi anopyrin necha. Ja by som na tvojom mieste skusila ten anopyrin.

any_soj
27. apr 2021

@linda9999 keďže to nechal na teba, napíšem ti, ale nie ako strasenie, len aby ti raz niekto nepovedal niečo také... Po jednom MA, bezproblémové tehotenstvo, ale gynekológ mi dal preventívne fraxiparine že do polovice tehotenstva. Z hematológie na to nevideli dôvod. V 38.tt nám dcéra zomrela, nezistila sa príčinal, ani po pitve, ale pri príjme mi sestra povedala, keď som diktovala, čo som brala v tehotenstve: "možno, keby ste ten fraxiparine pichala až do konca...". Neskôr zistili, že placenta bola menšia, čím menšia tým menej ciev a stačí menej na upchatie.
Teraz som 7.mesiac a nikto ma nepresvedčí prestať s ním.

evivb
4. mar 2024

@any_soj ahoj, aj ti merali antifosfolipidove protilatky?

any_soj
4. mar 2024

@evivb fúha to netuším

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre