Ahojte chcela by som sa opýtať. Som tehotná v 21tt a kvôli tomu že som epileptička a môj zdravotný stav sa zhoršil doktor mi odporučil PN lebo mam rizikové tehotenstvo pravdepodobne budem na PN až do pôrodu čo je 31.3.2019 lenže ja som na úrade práce takže nemám nárok na nemocenské od socialky. A chcela by som vedieť či existuje nejaký príspevok lebo nemôžem sedieť doma zadarmo až do marca. Za odpovede ďakujem.
Zažila som to tiež, bola som na PN skoro celé tehotenstvo ale keďže som predtým bola študentka nedostala som nič, až keď sa malý národil a dostala som rodičovský príspevok.
@pininka A? Nielen študentku. Asi vedela do coho ide ked otehotnela.😉
Cely system je na prd. Ja som napr.pred prvým tehu odvadzala vyse 10rokov nemale odvody a dane a len kvôli zmene ziv.situacie som dostala velke nic a nie MD. Az RP. A napr.taka tvoja študentka ak si privyraba napr.popri skole na zmluvu ci dohodu na pravidelný príjem a odvadza odvody len z 50Eur a splni podmienku nároku na MD este si môže zariadiť aj max.MD......
@evittam prepáč ale ja som sa to pýtala normálne ja nechcem byť žiadny sociálny prípad že chcem aby ma štát dotoval ja som pracovala ale v máji mi skončila zmluva a otehotnela som až potom keď som to zistila začala som si robiť kozmetický kurz aby som si mohla privyrábať aspoň takto lenže okrem toho že sa zdravotný stav zhoršil mne zhoršil sa aj mojej školitelke a kurz sa načas zrušil pretože išla do nemocnice neviem Kedy v ňom budeme pokračovať ale počas PN mam tak ako každý vychadzky 2x do dňa a kurz trval časovo od 9:00 do cca 13:00+- Kedy ako. A nemôžem ponúkať kozmetické služby keď ho nemám dokončený. Takže preto sa to pýtam nie pre to žeby som okradala už dosť rozkradnutý štát. Takáto je moja terajšia situácia ale vidím že dokým ľuďom človek nenapíše všetko od A po Z budú ho súdiť. Preto si si mohla odpustiť ten arogantný tón ktorý som vycítila z tvojej odpovede.
@evittam ale figu som vedela, kto sa na výške zaujíma o takéto veci, ani v päte som to nemala. Ja som si po výške hľadala robotu, ale nič z toho nebolo, len smiešne brigády, tak sme sa dali na plodenie. Nie som.zrovna typ ktoa takéto veci preštudovane a má dieťa len vtedy keď sa jej to oplatí. Ale je fakt že systém je nahovno
@evittam predstav si že nevedela, a ani moje spolužiačky. A načo ma to malo zaujímať, keď som s tým nikdy neprišla do kontaktu. Vysoká škola s tým nemá nič spoločné. O odvodoch a podobných veciach sa mi ani nesnívalo,načo aj? Myslím že aj dnes keby sa niekto opýtať dievčat na výške na tieto veci, väčšina nemá šajnu. Svedčia o tom aj témy ktoré sa tu zakladajú,dokonca od pracujúcich.
Tak su vacsinou dve skupiny. Mlade matky, ktore nevedia a starsie matky, ktore vedia, zabezpecia sa a su odsudzovane, ze NAČO čakali do takeho neskoreho veku 😁. Takze tak.
@catherinah Zabudla si na dalsiu-tie ktorým je to uplne jedno.
Na nic narok nemas. Zbytocne sa das vypisat na PN, len co ta to obmedzi vo volnom pohybe.
urob ako napisala whatever1, zisti ci nesplnas podmienky pre hmotnu nudzu...na zaklade info ktore tu su ti neviem povedat.... ak by si ju mala schvalenu mas narok na prispevok v HM, nemusela by si byt evidovana na urade a ak by si bola PN mas narok na ochranny prispevok myslem ze sa to vola 🙂 vela stastia 🙂
https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina...
@evittam podľa toho čo píše autorka príspevku sa posúdiť nedá či má alebo nemá nárok... nie sú tu všetky podstatné informácie...to že zo zdrav. dôvodov nemôže vykonávať prácu som ešte nepočula žeby mala byť prekážka pri poberaní HM...dokonca tí, ktorí ju poberajú často "vybavujú" papier od lekára, aby si nemuseli odpracovať dávku...žiadosť by som si podala ak autorka spĺňa podmienky
@evittam bežne sa to bohužiaľ robí ....
nemusí...ak bude poberať dávku v HM platí za ňu štát...ďalšie verejné tajomstvo...pani na úrade jej to asi neprezradí ale je to tak... že v prípade ak je poderateľ dávky nemusí byť vedená v evidencii uchádzačov o zamestnanie...v pondelok si to môže overiť najlepšie priamo na UPSVaR 🙂 bežne som sa s tým stretávala v práci že to ľudia nevedeli 🙂
poziadat o DvHN moze, len nepise podstatne info na posudenie ako pise @rajona, to ze nemoze vykonavat pracu nie je prekazka za PN by este ziskala aj ocr príspevok ale musi jej vychadzat narok, zalezi aj kolko ma rokov, s kym byva, ci je slobodna, ci je narok na podporu(co dedukujem ze asi nie)....atd
Ja tú PN asi zrušim lebo to nemá význam len ma to obmedzuje a neľúbim také vybavovačky keď si niesom istá či sa mi podarí niečo vybaviť. Pravdepodobne nespĺňam podmienky na HN lebo kvôli môjmu zdrav stavu sme museli odísť z bytu a presťahovať sa k rodičom lebo snúbenec chodí do práce v noci a ja nesmiem byť v noci sama. A rodičia pracujú čiže pravdepodobne by som chodila po úradoch zbytočne.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@zuzik198 Nie. Kto by ti ho mal akoze platiť a z coho?
Jedine ak mas uzatvorenu komerčnu poistku kde mas pripoistenie PNa hlavne tehotenstva.