Euthyrox 50 mg v tehotenstve od 24. týždňa

gabika4
19. mar 2022

Ahojte, nikdy som sa neliečila u endokrinologičky, avšak kvôli strate bábätka v 20 tt v predchádzajúcom tehotenstve som sledovaná aj na endokrinológii. Doteraz som mala všetko ok, v 9 tt som mala FT4 - 15,4 (normla 11-25) a TSH 2,1 (norma 0,17 - 4,05). Tento týždeň som bola opäť na kontrole a vyskočil mi TSH na 5,2 (norma 0,17 - 4,05) a FT4 mám 11,2 (norma 11 - 25). Lekárka mi povedala, že ak by som nebola tehotná, tak ma nijako nelieči, ale keďže som v 24 tt tak mi nasadila Euthyrox 50 mg. Nikdy som podobné lieky nebrala, môže to urobiť niečo bábätku alebo čo by sa mohlo stať ak by som ich nebrala? Nie je to veľká dávka? Inak lekárka mi spomínala, že ak by som to nezvládala, tak mám prísť. Len z toho šoku som zabudla, že pri akých príznakoch mám prísť, aby mi upravila dávku. Spomínala len, že pri hnačkách, výrazných mdlobách a viac neviem. Zatiaľ to beriem od včera, ráno na lačno. Veľmi sa bojím, keďže neviem, čo od tých liekov mám očakávať. 😒

katie253
19. mar 2022

@gabika4 to sú len hormóny, ktoré normálne produkuje štítna žľaza, ak nefunguje správne, tak môže mať bábätko vývojové vady, pretože zo začiatku dostáva tieto hormóny cez pupočnú šnúru, pretože nemá vyvinutú štítnu žľazu. preto je dôležité tie lieky v tehotenstve brať. Určite ich nevysádzaj sama. Účinok liekov sa prejaví až po určitom čase, preto sa berú dlhodobo.
Ja mám hypotyreózu, čiže zníženú činnosť, občas mám búšenie srdca, padanie vlasov, studenú pokožku, studené končatiny, pocit hrče v krku, únava aj keď dlho spíš.

simona92101
19. mar 2022

@gabika4 brala som cele tehotenstvo uplne bez problemov,po porode sa mi vysledky natolko zlepsili,ze uz lieky brat nemusim,len chodim raz rocne na kontrolu.nemas sa coho bat

aliaray1
19. mar 2022

@gabika4 nie nemoze, prave naopak. Doplnia sa hormony, pomoze zabranit potraru z dovodu, ze by tvoja ŠŽ nezvladala sama plod vyzivit.

Euthyrox sa musi brat rano na lacno, papat cca 30 min po uziti.

gabika4
autor
19. mar 2022

@aliaray1 áno, to viem, niekoľkokrát mi lekárka prízvukovala ako sa to má brať a aj v správe mám napísané, že 30 minút pred jedlom na lačno a len samé bez rôznych vitamínov a iných liekov....len mi je to divné, nikdy som nemala problém so štítnou žľazou....a doteraz bolo všetko ok, až pri tejto kontrole mi to TSH vyskočilo 😢...inak som nemala žiadnu chorobu štítnej žľazy, hneď ako som prišla o bábätko, tak som bola na endokrinológii, ale vždy mi vyskočilo niečo iné, hoci v norme, no lekárka ma nechcela pustiť našťastie...napr. v šestonedelí mi vyskočil tehotenský hormón, ale to preto že som bola 2 týždne po pôrode...o pár mesiacov testosterón...potom všetko ok a teraz to TSH 😢...inak najpravdepodobnejšia príčina strata bábätka bol deficit proteínu S, kvôli nemu si pichám clexane ...takže už sa mi to kopí (mám aj iné problémy)...

gabika4
autor
19. mar 2022

@katie253 ja som nervák, tak ja mám podobné prejavy neustále 😀...necítila som sa nejak inak ako inokedy...skôr teraz sa obávam či tieto lieky majú nejaké nežiadúce účinky, lebo dnes mi je nejak divne...

e1i
19. mar 2022

@gabika4 ja beriem 125 euthyrox. Fungovanie stitnej žľazy a jej funkcia je dôležitá pre správny vývoj bábätka. Mohlo by mat inak problémy po mentalnej stranke. Ja chodim na kontrolny odber raz za mesiac a podla toho mi upravuje davku. V septembri po KET mi tiez vyskocilo tsh lahucko nad normu a nedopadlo to dobre a to som liecbu mala nasadenu

gabika4
autor
19. mar 2022

@e1i tiež mám kontrolu o mesiac, ale keby som sa cítila zle, tak mám hneď prísť na odber...nestrašte ma, dosť sa bojím i bez toho 😢...v žiadnom prípade lieky nechcem vysadiť, len je to pre mňa neznáma...lekárka mi hovorila, že sa nemám ničoho báť, že som tesne nad normu, ale lieky mi už musela dať..že to i pri zdravých ženách môže v tehotenstve vyskočiť...ale i tak som sa vyľakala 😔

jazula
19. mar 2022

Ja som ho brala tiež len v tehotenstve, 50mg je vcelku malá dávka, úplné minimum je 25mg a potom ďalšie sú násobok 25… Tiež som mala také hodnoty, že mimo tehu by boli normálne, len v tehu sú sprísnené tie rozmedzia, lebo má ten hormón vlastne stačiť pre dvoch…takze buď v kľude, nič extra sa nedeje, má to kopec báb, daj si tabletky k posteli a dňom pôrodu ich môžeš zahodiť 🙂

aliaray1
19. mar 2022

@gabika4 mozno ta upokojim...ked sedavam v cakarni na endokrinologii, neverila by si kolko bab tam klope a nasilu vo dverach chce predpisat euthyrox. Sestricky mi vraveli, ze niektore to ccu na chudnutie, ine na kseftovanie, dalsie aby nepotratili...preventivne.

Viem tak, ze ten liek je len prospesny, neviem o tom, ze by to bolo nieco/cokolvek negativne.
Mne pred rokmi dokonca pomohol tak, ze mi nebolo treba operaciu, upravila sa mi MS na den presne a na trvalo (uz je to 10 rokov), zmizlo akne a opat som schudla na svoju hmotnost.

Navyse ti robia z krvi komplex hormonalny profil a sono ŠŽ, co je pekny benefit navyse.

Drzim ti palce a pozitivnu energy a usmev na perach 🤗

e1i
19. mar 2022

@gabika4 ja nestrasim mne to tak vysvetľovala endokrinologicka. A mozno po kontrole Vam davku navýši, mne povedala ze tsh je vhodne držať do hodnoty 2

vulka
19. mar 2022

@gabika4 Ak to nebudeš brať, tak dieťa môže byť poškodené. A tie refernčné hodnoty si síce niekde vyčítala, ale dobrý endokrinológ Ti povie, že TSH má byť počas tehotenstva do 2.
A to, že si nikde nemala žiadne problémy to je OK. Teraz ich už máš, tak to rieš.

gabika4
autor
19. mar 2022

@aliaray1 super, upokojili ste ma, len som sa zľakla, že odrazu mám brať nejaké lieky ...po tom, čo ste napísali, už nemám obavy 😊 kontrolu mám o mesiac, tak dúfam, že to bude ok a pomôže mi to tiež ...

gabika4
autor
19. mar 2022

@vulka nikdy by som si nedovolila nebrať lieky, ktoré mám predpísané...len som sa zľakla, že mám odrazu brať nejaké lieky ...len som chcela vedieť, čo je to za liek a či sa dáva bežne takáto dávka ...referenčné hodnoty som vyčítala zo správy od lekárky, sama mi povedala, že pre tehotnú ženu sú to vyššie hodnoty, a že už mi musí nasadiť lieky, ale zároveň má upokojila, že to nie je až tak strašne, že sa nemám báť ...tak dúfam, že mi ten liek pomôže ...

vulka
20. mar 2022

@gabika4 No tak nemusíš zbytočne stresovať. Veď aj lekárka Ti to vysvetlila. Ak ten liek nebudeš užívať, tak riskuješ mentálnu retardáciu svojho dieťaťa. Je to bežný liek a bežne sa užíva. A pre tehotné so zníženou funkciou štítnej žľazy je veľmi dôležitý.

gabika4
autor
20. mar 2022

Maminy, môže to zvýšené TSH spôsobovať zápchu a priberanie? kým som ho mala v norme, tak som priberala veľmi pomaly ak vôbec a skôr som mala veľmi riedku a častú stolicu...ale posledný mesiac mám problémy so zápchou a za mesiac som pribrala 3 kg odrazu...pritom predtým som pribrala 3 kg za celé obdobie predtým...

snehulienka82
21. mar 2022

@gabika4 neboj, tie lieky bábätku neublížia. Vysoká je dávka, ak by si mala búšenie srdca, pocit na omdlenie. Ak také nemáš, dávka je ok. Ja som brala pri prvej 50-ku tiež cca od polovice tehu. Teraz mi stačí 25-ka.

snehulienka82
21. mar 2022

@gabika4 nemáš TSH až tak zvýšené, takže tie veci čo píšeš súvisia skôr s tehotenstvom samotným. Nikde nie je napísané, že budeme priberať rovnomerne. Drž sa

gabika4
autor
21. mar 2022

@snehulienka82 no, mne trochu búši srdce stále od začiatku tehu, ale to skôr od stresu, keďže sa mám neskutočný stres 😔...ale zatiaľ tie tabletky asi zvládam, len sem tam som mala nejaké mdloby, ale rýchlo to prešlo...

gabika4
autor
21. mar 2022

@snehulienka82 viem, že to s tým priberaním je rôzne, len ma to zaujímalo, že či to nie je tým...uvidím ako to bude teraz...len ja sa bojím priberania, keďže mám problémy s kĺbami, tak mi je "neodporúčané" veľmi priberať...zatiaľ som v 25 tt a + cca 6 kg...takže nie je to až tak hrozné...

evaachesa
21. mar 2022

Nemás prečo stresovať. Doktorka ti nastavila správnu dávku, tak ju užívaj podľa odporúčania. Ja beriem Euthyrox vyše 15 rokov ... Niekoľko rokov 50mg a v tehotenstve mi upravili dávku na 88mg. Po pôrode som prešla na 100mg až doteraz. Všetko je v najlepšom poriadku. Ak máš problémy so zápchou (ako väčšina tehotných), vyskúšaj sirup Lactulosa Biomedica. Tiež som mala problémy a tento sirup mi pomohol. Stačila mi 1PL denne. Na búšenie a zadychavanie som brala magnézium.

snehulienka82
22. mar 2022

@gabika4 to nie je vôbec veľa. Ja som pri 1.dcere pribrala dokopy 12 kg, z toho 4 kg posl.mesiac. teraz mám na sebe už plus 16, toto už je asi trošku veľa, ale kojenie je najlepšie chudnutie. Lieky neries, doktorka ťa bude pravidelne kontrolovať. Euthyrox je dobrý liek. Ja mám vďaka nemu na ceste už druhú dcérku 😉 bez toho by som asi neotehotnela vôbec, pričom hodnoty THS som mala vždy v norme. Akurát nikto nikdy neriešil protilátok proti vlastnej SZ. Až pani doktorka endokrinologicka. Som jej vďačná do smrti

gabika4
autor
25. mar 2022

@evaachesa no, lekárka mi dala tých 50 mg s tým, že po mesiaci pôjdem na odber a uvidíme či to bude ok....už nemám problémy so zápchou, nejak to prešlo samé 🙂

gabika4
autor
25. mar 2022

@snehulienka82 keďže som nikdy nebola liečená u endokrinologičky, nepoznám tie lieky a trošku som sa zľakla spočiatku, ale musím dôverovať doktorke..súčasne tu viaceré žienky písali, že sú to ok lieky, takže som už pokojná 🙂...ja ani neviem koľko som pribrala v prvom tehu, len viem, že na začiatku tehotenstva som mala 68 a 2 týždne po pôrode 62...druhé tehotenstvo sa skončilo nešťastne v 21 tt...toto je moje tretie tehotenstvo, dnes som začala 26 tt a sú to stále necelé 6 kg (presne 5,8 kg)...tak dúfam, že až tak veľa nepriberiem, aby som to zvládala, ale hlavné je, aby bolo bábätko ok 🙂

snehulienka82
25. mar 2022

@gabika4 presne ako píšeš. Ja už idem chudnúť - kojim. 😉 mala sa narodila v stredu.

gabika4
autor
25. mar 2022

@snehulienka82 ja som kojením neschudla, ale patrila som k tej malej hrstke žien, ktoré pribrali 😀...a nie, že málo ale ohromne...v priebehu roka som pribrala z 62 na 79 😒...hanbím sa ako pes za to...ale v priebehu 5 mesiacov, čo som prestala kojiť a upravila si stravu, tak som schudla na 59 kg...potom som si viacmenej tri roky držala váhu hore dole pár kíl...a teraz po 3/4 rokoch od prvého pôrodu som začala na 61 kg na začiatku tehu...

gabika4
autor
19. apr 2022

Ahojte, zajtra mám mať kontrolný odber, len teraz neviem či mám vziať tabletku alebo nie pred odberom ...stačí ju vziať po odbere ?

katie253
19. apr 2022

@gabika4 neber tabletku, ale môžeš sa normálne najesť. Tabletku vezmeš až ďalší deň.

gabika4
autor
19. apr 2022

@katie253 jesť nebudem, keďže na odber idem skoro ráno a nezvyknem jesť pred ôsmou...takže tabletku vezmem hneď po odbere a ešte i tak mám furu času na raňajky 🙂 len som si nebola istá tou tabletkou, nechcem aby mi skreslila výsledky ...ešte nikdy som takéto tabletky nebrala a toto je môj prvý odber po mesiaci, čo ich beriem, aby lekárka zistila či mi netreba zvýšiť dávku ...

elisebah91
19. apr 2022

@gabika4 ahoj, neboj sa keď porodila tak ti ho hneď vysadia keď budú výsledky ok. Ja štítnu nemám a beriem lieky stále a v troch tehotensrvach som bola nastavená na 150ku...teraz po troch mesiacoch od pôrodu mám 112ku...normálne fungujem na 80tke...
Nestresuj, babu to môže len pomôcť nie uškodiť..

elisebah91
19. apr 2022

@gabika4 nepovedali ti či si môžeš zobrať tabletku pred odberom? Neviem ako to funguje, keď je len znížená činnosť či si ľudia dávajú či nie ..ja ako píšem som už úplne bez štítnej a u nás to funguje tak, že si dám tabletku pred cestou, v nemocke zoberú krv a potom sa najem. Medzi tabletku a raňajkami by malo byť 30-60minut. Najprv tabletka, zapiť malým množstvom a po danom čase raňajky.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre