Ahoj žienky. Nemáte niektorá náhodou skúsenosti s touto pliagou "erythema nodosum"? Najprv mi opuchli členky, potom sa mi po nohách porobili také červené ďobky ako keby ma niečo uštiplo a neskôr sa mi z toho spravili veľké bolestivé hrčky...mení mi to farbu a veľmi to bolí... Kožná mi na to predpísala antibiotiká penicilínového radu, ktoré mi schválil aj gynekológ... v tomto prípade asi menšie zlo antibiotikum ako zápal v krvi počas tehu. som v 9tom týždni. Mám obavy o bábätko či sa mu niečo nemôže stať. Privítam každú vašu skúsenosť 🙂 Ďakujem
@mariahodzova ja som toto iste prekonala uplne na začiatku tehotenstva.... Mala som aj horučky a po nohach sa mi vyhadzali velke červene bolestive hrče. Tiež som na to uživala ATB, ešte som ani nevedela že som tehotna, zistila som to asi na 5ty den po tom čo sa mi to vyhadzalo, lebo ma moja mudr. posielala na RTG, tak som si pre istotu spravila test. Napriek tomu mi mudr. nakazala ATB douživať. Uživala som ich 10 dni. Dcerka je zdrava, primerane vyvynuta psychicky aj fyzicky na svoj vek...
@vejula a potom sa ti to vrátilo? alebo si to mala počas celého tehotenstva? alebo ako to u teba prebiehalo? Baby díky za reakcie
@mariahodzova ja som toto mala pred 4 rokmi. 5 týždnov som brala antibiotika a mala som podozrenie na sarkoidozu. Lekár ma poslal do Hágov na plúcne. Našťastie sa sarkoidoza nepotvrdila. A erythema nodosum zmizlo po užívaní antibiotík. Inak mala som tu už 2x
Ja som to mala par mesiacov po porode, myslim, ze z celkoveho vycerpania, lebo mala mala koliky do 4. mesiaca, v noci som ju nakojila, o hodinu aj pol sa zobudila na bolesti, tak sme cvicili, potom o dalsie 2hodky krmenie a takto az do rana bieleho po dobu par mesiacov, uplne som bola vycerpana, same migreny. Potom sa mi to zacalo na nohach, cele nohy spuchnute, nemohla som poriadne ani stat, ani chodit a do toho mi zacali keloidovat jazvicky po znamienkach, no hrozne. Hospitalizaciu som odmietla, lekar mi naordinoval naslepo 2. nasobnu davku atb a odisla som k nasim, kde som spala, kedy sa dalo 🙂 Potom mi to preslo nastastie klop klop.
Ja neviem, z coho to je, len sa domnievam, chcem sa ta opytat, nebyvas nejak prepracovana, unavena, dopraj si cas pre seba, ak treba, hod sa na pn a tak.
@mariahodzova nie, nevratilo sa mi to. Po dobrati ATB to zmizlo. Aj ked ma mudr strašila, že sa to môže vratiť, kedže sme neprišli na pričinu tej vaskulitidy. Tie ma chcela poposielať na rôzne vyšetrenia na RTG pluc aby sa vyvratila sarkoidoza, ale kedže som bola tehu RTG neprichadzalo do uvahy.... Ale ako vravim už sa mi to nikdy nevratilo.
@vejula mňa kožná už na pľúcne poslala, lenže doktor hovoril ze som uplne zdrava, dychanie ciste, ze na RTG ma zbytocne nebude posielat, lebo keby tam nieco mám odrazilo by sa to na dýchaní... tak isto som bola aj na ORL vysetrení, tam som mala tiez vsetko ok, tak uvidíme co povie kozna v stredu... pomaly po už mení farby na modrinové, tak uvidíme 🙂 Veľmi ti dakujem za tvoje reakcie!
@eri150 no ak by to malo byt z vycerania som ten najlepší kandidát. bývam 150km od rodicov, mám neposedné dieťa, ktoré sa nevie v klude ani najesť, a v noci sa mi bezne az 3krat budí, plus zo dvakrat chodí cikať...takze som si neoddychla pomaly 3 roky.... a teraz ako som tehotna som este viac vycerpana...takže asi všetko dokopy sa mi deje :(
@mariahodzova ahoj ja som toto mala ako prejav mononukleózy, v tom čase mi občas vyskočila teplota na 38, boleli ma uzliny a bola som unavená, mala som to 6 mesiacov po pôrode a ešte som kojila, poslali ma kadetade - kožné, gynekológ, ORL, alergológ a až odtiaľ ma poslala na infekčné, inak to nikoho nenapadlo, takže o 3 mesiace som sa konečne dozvedela diagnózu, prekonaná mononukelóza, už nebolo potrebné užívať najaké lieky, tak ak si nebola na infekčnom ani neváhaj, mne bolo povedané, že je to následok nejakej choroby
@mariahodzova ahoj,tak ja s tymto konkretne nemam skusenost,ale som v 10.tt a tiez beriem penicilin,mam hnisavu anginu a zapal v tele,tiez si myslim,ze neliecena choroba moze mat horsie nasledky.
@mariahodzova z mojich skúseností kožná ti na to nedá nič, my sme utekali hned na pohotovost, lebo som sa fakt zľakla, len tak z ničoho nič bolestivé modriny a hrče ponohách, na kožnom ma chceli hospitalizovať a natierať kadečím, čo som odmietla, úplne prehliadali ostatné príznaky, preto chod radšej na to infekčné
@mariahodzova No vidis, erythema je autoimunne ochorenie, ked uz slahne organizmu z niecoho. A ak si permanentne unavena, do toho nejaka ta skryta infekcia a este aj tehotenstvo, tak sa necuduj- potrebujes si oddychnut a nabrat silu. Tak daj male na par dni k vasim, alebo chod aj ty k nim a hlavne vela oddychuj a spi. Nase telá tiez maju svoje limity 😒
Je to o celkovom chode organizmu, kozna moze dat len nejaky gel proti bolesti, ale to je len dosledok. jednym z predpokladov je, ze telo ma v sebe nejaky skryty infekt, ale je tu aj otazka, ze preco reaguje tak zle, ako reaguje.. ma to este nejaku hlbsiu pricinu, ze sa takto poblazni, napr. dlhodoby stres, unava, vycerpanie a co ja viem este..
@mirka ja som bola u praktickej lekárky, tá mala najprv podozrenie na kyselinu močovú v krvi tzv. DNU, keďže mi najprv opuchli len členky a až o dva tri dni mi naskočili malé hrčky. no a keď už videla že mám hrčky hneď na kožné, pretože tá kyselina močová sa nepotvrdila, ale vyskočila mi vyššia hodnota crp tak kožná mi hneď nasadila ATB a poslala na ďaľšie vyšetrenia. uvidíme čo bude somnou ďalej 🙂 dakujem za tvoje reakcie
@eri150 pfuuu keby to bolo také ľahké si oddchnuť. no ale teraz sa fakt snažím a našťastie ten moj krpec ako keby to cítil tak ma aj nehá ležať 🙂
@jesi25 tak my sme na tom v podstate skoro rovnako 🙂 držím ti palce aby si sa uzdravila a aby tie naše fazulky boli v poriadku 🙂
podobne aj ty,nech nemusime uzivat lieky,mne byva momentalne strasne zle tazke ako vravis starat sa este o jedno dieta je dost problem,aj moja to sem tam pochopi a necha ma lezat,ked vidi ako mi je zle.Ked jej poviem,ze idem na wcko,tak sa hned opyta ides grckat?zlata🙂.prajem veeela zdravicka nech to dotiahneme do uspesneho konca!hocikedy napis IP,ak budes mat chut🙂
tak žienky zajtra idem do nemocnice :(((( vraj aby som presla komplet vysetrenim. ked sa vratim budem informovat... drzte palce aby som nebola dlho:(
Ahojte. tak už týždeň som doma. v nemocnici mi zistili boleriozu, takze vraj to mam od toho. som na antibiotikách ( vraj vhodné pre tehotné), nohy si mastím, zlepsenie vidím, ale este to neni ono, furt to bolí. som pod lekárskym dohladom a uvidíme co bude dalej. P.S. Čakáme dvojičky :D :D
@mariahodzova
@jesi25
@vejula
@mirka
@eri150
baby ako dlho trvalo, kym ste sa z toho dostali? Ja sa s touto diagnozou trapim uz 10 dni, dnes beriem 6.den atb a furt mi je naprd, stale mam popoludni teplotu. Nohy aj ruky ma bolia od tych hrciek, clenky opuchnute, a drobec ma len 4mesiace ☹ Zacinam byt zufala...
@zitaje ahoj, ja sa s
erytemami trapim uz
13 rokov. ked som mala 20, tak sa mi urobili na pistalach oboch noh, atb som brala 3tyz., ale hojenie prebiehalo az 8tyz., potom sa mi to za pol roka zopakovalo, hladala sa pricina (sarkoidoza, gyn.ochorenie, ORL, donekonecna testy ...). Potom to na rok utichlo a opat. V
24-roch som si nakoniec dala vybrat krcne mandle, kedze predtym som mavala caste anginy a utichlo to na 4 roky, aj ked ma upozornili, z
e ked som to uz raz mala, tak sa to bude vracat. Bola som aj u reumatologicky a mam zacinajucu reumu a povedala mi, ze ked budem tehu, z
e sa mi to moze ukazat. Musim si zaklopat, ze pocas ani jedneho tehu som ich nemala, ale po prvom porode sa mi urobil jeden erytem este v sestonedeli a vracal sa obcas a teraz po druhom porode som mala v prvom polroku a teraz ked ma maly 14mes. opat uz druhy tyzden. Uz ale za tie roky s tym nechodim k dr., hrcky su mensie a posuvaju sa kade-tad
e na nohach (hlavne na lavej), davam si na to ichtamol\ichtiol a nosim stahovaciu pancuchu, vtedy to tak neboli. uz sa ani nehoja tak, ze to vyzera ako modrina, len jednoduch zmiznu. Ak by si cokolvek potrebovala, daj vediet alebo napis do IP 🙂
@zitaje ahoj 🙂 ja to mám asi od 20.tt (teda od októbra) a mám to stále na oboch predkoleniach, neexistuje asi nič načo by mi nebrali krv, chvalabohu nič nenašli tak to zatiaľ uzavreli ako tehotenstvom spôsobené a mám sa ukázať po pôrode či to zmizlo alebo čo....môžem ti povedať že som zúfalá už z toho, strašne to bolí, mne na to nepomohlo vôbec nič..aj keď ťuk ťuk posledné dni je to o dosť lepšie...ale boli dni že som sa cítila doslova ako invalid..chvalabohu ja som nemala teploty popri tom a dúfam že maličká na seba nenechá už dlho čakať a že to zmizne. Lebo inak neviem..ani čižmy som nemohla nosiť a že vyzerám ako zbitá, to už je ten najmenší problém...
@zitaje ja osobne som sa liecila zhruba 35dni.... ja som to mala z boleriozi a normálne mi to zmizlo.zacalo to miznúť tak zhruba po 14dnoch?! najprv to prestalo byt bolestive, potom to začalo strácať farbu a potom zmizli aj opuchy. aj ked pigmentové flaky mi zostali, na co ma upozornila aj primárka v nemocnici ze to sa stáva. hlavne ze mi to zmizlo, mna to strasne bolelo, ja som nevedela prest ani 3 kroky, doslova... dufam sa z toho skoro dostanes, a prajem vam vela zdravicka. keby niečo kludne napis ip 😉
@gromkaver
@vejula
@mirka
@denduska
@mariahodzova
dakujem dievcata za odpovede.
Ja som ako zbity pes, ledva sa hybem od bolesti, hrce mam aj na rukach (v okoli klbov, z ktorych idu prsty), na laktoch, plus tie hrozne opuchy clenkov. Ja si pripadam uuuplne chora, nie som v stave starat sa o rodinu, ale mozno este viac nez bolesti ma trapi ta teplota, dnes som mala 38,1, a to beriem 7.den atb 😖
Inak atb som mala mat na 16 dni ale doma som zistila, ze mam len na 10, asi mame dali v lekarni zle balenie.
@zitaje ja by som na tvojom mieste sla k dr., aj ja som brala atb 3tyz., mozes mat pripadne reumaticku horucku ked to mas na malych klboch a ver, ze vieme co je to bolesti, kazdy jeden pohyb ☹. Myslim, ze sa na to berie aj prednison (ja som ho nikdy nebrala, ale schylovalo sa k tomu), ale pocas dojcenia alebo tehu zrejme nie. Ako som pisala, ja s tym zijem uz 13 rokov ☹, teraz mi mizne erytem z pred dvoch tyzdnov, niekedy su tomale hrcky, niekedy velka, ale uz nepuchnu clenky a nehoji sa to ako modrina. Mala by si ale zrejme zajst aj za reumatologickou. Mna aj ked nemam erytemy uz bolievaju a tuhnu male klby. Velmi ti zelam, aby to rychlo preslo a uz si s tym nemala viac problem. Neviem, ci si to aj natieras, ale ak ano, vzdy si to jemne masiruj, zabandazuj nohy a vukladaj si ich - domacnost pocka! Uvidis, uz sa ti ulavi tento tyzden, bude to lepsie!! drz sa a daj vediet ako sa citis
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
ahojky, mala to moja mama uz si presne nepamatam co vsetko brala, ale viem ze chodila raz do mesiaca k doktorke na injekcie