Epilepsia a tehotenstvo

26. jún 2023

Abojte. Ste tu, prosim, nejake maminy, ktore sa liecite na epilepsiu? Ako ste riesili tehotenstvo a lieky na epi? Vysadili ste pred tehotenstvom alebo ste lieky uzivali aj pocas tehotenstva? Ak ano, ake lieky? Ja uzivam levetiracetam a mam strach, aky by mal vplyv na vyvin… Ak ste uzivali lieky pocas tehotenstva, narodilo sa vam zdrave babatko?

kacena4
26. jún 2023

ja som riesila podobnu dilemu ale s astmou (brala som kortikoidy) a teda dr. mi vysvetlil, zelepsie je byt na liecbe ako dusit dieta pri zachvatoch. takze aj u vas to je podobne (s epi) radsej na liecbe ale traumatizovat dieta zachvatmi. drzim vsetky palceky aby to dobre dopadlo cele a mate zdraveho drobca

svetlonos
26. jún 2023

Ahoj,
mam znamu, ktora ma epilepsiu. Otehotnela, s liekmi neviem ako to mala. Po pôrode jej hned zastavili laktaciu, do 22:00 mala uz vecer spat az do rana. Jej mama mala bábätko v noci akrmila ho. Maly ma uz asi 7 rokov, je zdravy, sikovny. Dokonca ho vychovava sama. Druhy kolega mi zase jovoril, ze po pôrode jeho mame zachvaty zmyzli, vratili sa asi az po 30 rokoch, teda ked deti uz boli dospele 🙂

dilino
26. jún 2023

ja Ti neidem pisať aby som Ti nenahnala strach mám epilepsiu.Aj dcérku ale na cintoríne.

autor
26. jún 2023

@kacena4 dakujem velmi pekne.🥹😇

@svetlonos dakujem. Bodaj by zmizli, zivot s tymto ochorenim a pri babatku musi byt 2x tak narocny ako by bol inak..😣

@dilino preboha, to ma velmi mrzi.☹️Ak ti to nebude prekazat, nezdoverila by si sa predsa, aku rolu tam zohrala epilepsia? Ak nie, samozrejme, akceptujem a prepac…

dilino
26. jún 2023

Dostala som pred pôrodom epi záchvat aj napriek liekom gynekolog má neskoro poslal.Najprv bolo skoro potom nie.Dostala som záchvat mala sa pridusila bola bez kyslíka ja na ARE 21 dni dcérka postihnuta úplne ležiaca po 11 rokoch ťažkeho boja zomrela už to boli 3 roky.

didush27
26. jún 2023

Tak ja ti napíšem pozitívne
Ja beriem lieky na epi, mám 2 zdravé deti (prvý syn bude mať 17 rokov, rodila som kvôli epi cisárskym), druhý mal nedavno 11 rokov a rodila som spontánne (ja som chcela), toho menšieho som dojčila 2,5 roka. Lieky som brala aj počas tehotenstva, ale mi znížili dávku. Lieky sa nesmú vysadiť.

autor
26. jún 2023

@dilino To je hrozne.☹️Toto je presne to, coho sa obavam. Neurologicka mi hovorila, ze da sa aj postupne vysadit liecba pred planovanym tehotenstvom + uzivat kys. listovu.. alebo teda uzivat lieky, ale vidim, ze ani to nie je istota a ten zachvat aj tak moze prist a napachat velku tragediu..☹️Tak teraz zvazujem, co z toho. Ci skusit bez liekov, ci by som sa drzala, alebo s nimi. Ja da totiz bojim, ze aj tie lieky mozu sposobit nieco babatku do buducna.. ☹️

autor
26. jún 2023

@didush27 dakujem a tesi ma citat, ze su aj taketo radostne pribehy.🤍 Ak sa smiem spytat, ten prvy porod bol preco cisarskym? Mala si epi v horsom stave ako potom v druhom tehotenstve?

A este taka otazka od veci, ale ako si zvladala prehodeny rezim a nocne vstavanie k babatkam? Nemavala si vtedy zachvaty? Ci muz vstaval v noci k detom? Dakujem.

dilino
26. jún 2023

ja som brala lamotrigin 100.A ostali mi po pôrode následky 60 stehov mi urobili o 3 rady mi ju ťahali na cisarský rez poškodili mi močový mechúr som stala a tiekol mi moč po nohách tak mi to museli zašiť a ked mi zašili zlé tak ked som mala menštruáciu tak som musela mať vložku aj v predu na bruchu mi to 3 krát šili vždy sa to potrhalo.Hned ked sa dcérka narodila tak som išla asi po šestonedelí do menopauzi už sa mi viac neobnovila menštruácia.

svetlonos
26. jún 2023

@dilino
Kristejezisi, tebe sa stali teda hrozne veci. Je mi to vrlmi ľúto. Ani neviem co ti napísať 😔 Vsetko dobre ti prajem ❤️

dilino
26. jún 2023

@svetlonos pokiaľ sme lekárovi dokazali pravdu že pochybyil sme 8 rokov museli chodiť po súdoch.Pokiaľ sme mu vinu vôbec dokazali.Dakujem.

didush27
26. jún 2023

Tak pred 17timi rokmi sa asi k pôrodu epi rodičky stavali tak nejak automaticky, že to bude cisársky.. neviem, a primárom som bola dohodnutá, že pôrod nebude spontánny.
Pri druhom som už nechcela automaticky cisársky, chcela som pôrod "prežiť" nie len, že sa zobudím a bábätko bude pri mne
A prvého som nekojila vôbec, ten spal celú noc a druhý opak.. tam bolo dojčenie na požiadanie.. ja som s ním bola v spálni, muž vysťahovaný v druhej izbe. A my sme fungovali tak, že keď malý spal cez deň, spala som aj ja..
Môj chlap vedel, že potrebujem spánok a neriešilo sa, či je každý deň napr. navarené
Tie priority boli iné.

sazumak
27. jún 2023

Ja mám tri deti, všetky som rodila normálne, aj keď predčasne, ale to máme v rodine a nie kvôli epi. Prvú som kojila krátko, lebo bola v 32tt. a nemala dostatočne vyvinutý sací reflex, ale druhú dcérku do samoodstavenia 3,4 roka a tretiu 3 ročnú ešte kojím. Všetky bez problémov, aj keď užívam 6 antiepileptík denne, plus iné lieky. Deti sú v poriadku, učia sa výborne. Pre mňa bolo jednoduchšie kojiť, deti boli kľudnejšie, pekne spali celú noc, nebývali vôbec choré. Určite lieky nevysadzuj, je to omnoho väčší risk pre bábätko a Ty užívaš levetiracetam. Sú ženy, čo užívajú valproáty a majú úplne zdravé deti 🙂

nikolca
27. jún 2023

Kočky prosim vas a ako dlho treba brať tieto epilepticke lieky?už doživotne?mne zistili epilepsiu pred dvomi rokmi odvtedy beriem liek depakine rano jednu a večer dve strašne som z neho pribrala občas chodim na EEG teraz pojdem v july na neurologiu ked som bola minule na neurologii a pytala som sa doktorky do kedy budem lieky brať no neodpovedala mi akurat môj obvodak ked pozrel vysledky z EEG vyšetrenia chytil sa za hlavu a povedal mi aby som lieky brala pravidelne lebo že to môže so mnou niekde švihnuť😭

bluecapybara
25. aug 2023

@nikolca str. 17 https://www.sksnes.sk/files/odporucania_slae_20... - že po min 2 rokoch možno uvažovať o postupnom vysádzaní… ale zjavne je to veľmi individuálne. Ak si z toho depakine pribrala, skús povedať, nech Ti to vymení. Mne takto zmenili tiež valproat za lamotrigin.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre