Depresia pred pôrodom

sumalee
19. apr 2023

Ahojte žienky, asi sa chcem len trochu vyrozprávať keďže okolo seba nemám nikoho komu by som sa mohla zdôveriť, partner má 2 práce,ja som v 39.tt, a nemám silu ani energiu vôbec na život...este som aj prechladena cize na porod ideál...bojím sa ako zvládnem porod po 8 rokoch keďže mam z neho traumu,doteraz som sa snazila pracovať na psychike,počúvala kurz hypnoporod,dýchanie atd a citila som ze to zvládnem no už keď sa to blíži neverím si vôbec a neviem sa prenastavit...neskutočne som unavená,ubolena, niekoľko tyzdnov spim strašne zle kvôli bolestiam, dcéra má strašne veľa energie a ja na nu vôbec nemám silu keď príde zo školy, do toho stále variť lebo muz robi z domu a upratovat dom nevladzem a potom mam vycitky ...nemám tu absolútne nikoho kto by mi pomohol potom po porode, asi aj toho sa bojím...proste strach zo všetkého a neviem to ovladat...ja viem ze zeny zvládnu oveľa viac,a hlavne ked musia, no ta hlava a telo ma teraz úplne zradzaju :(...ja viem ze mi asi nemáte ako pomôcť,možno len ci sa niekto necítil podobne a potom nádej ze to zvládol a bolo lepsie,lebo ja mam pocit ze uz nikdy sa dobre cítiť nebudem...

joesvk
19. apr 2023

Hormóny robia svoje.
Určite to zvládneš. A lekári z teba už to dieťa nejako dostanú.
Ja som pri druhom mala také velikáske brucho,že som skoro vôbec nedokázala tlačiť, keďže brušné svaly boli úplne rozostúpené.A aj napriek mojej neschopnosti skoro 4 kilové dieťa zo mňa vyšlo.

54tinka54
19. apr 2023

@sumalee keď má partner 2 práce, nepripadá do úvahy aby ste si zabezpečili nejakú pani aspoň na to upratovanie? Dosť by ťa to odbremenilo. Takisto s varením, aspoň na nejaký čas fungovať na donaskach jedla, ty sa musíš dať v prvom rade dokopy z prechladnutia a prvé týždne sa venovať bábätku.
Čo sa týka traumy z porodu, neboj, určite to zvládneš, ženy sú v tomto silné, tá sila príde ani nebudeš vedieť odkiaľ. 🙂 kľudne sa aj zdôver pôrodnej asistentke o tvojich obavách a strachoch, verím tomu, že ťa pochopí a pomôže/nasmeruje. Držím palce 🍀

any_soj
19. apr 2023

@sumalee môj manžel má len jednu prácu, aj to ako údržbár na Horehroní, čiže žiadny bratislavský plat, ale teraz sme dohodli jednu študentku na pomoc s upratovaním raz týždenne (na také tie veci čo netreba denne robiť), a od septembra budeme hľadať niekoho, kto nám bude vodiť najstaršieho do škôlky, asi nejakú susedu čo si trochu privyrobi takto, lebo si neviem predstaviť pešo (nesoferujem) chystať a brať ráno von okrem neho úplne zbytočne aj dvojročnú a novorodenca. Už teraz je to náročné, lebo dcéra chce dlhšie spať, ale musí ráno vstať a ísť ho odprevadiť do škôlky .. Že proste nie je hanba hľadať pomoc a požiadať o ňu a až tak veľa to nestojí. Zvlášť ak muž má dve práce 🙂 Po pôrode má nárok na 14 dní dovolenky, čo je super, takže najprv budete dvaja 🙂 A potom si isto niekoho zabezpec na pomoc.

sumalee
autor
19. apr 2023

@joesvk no práve ja mam tiez už strašne veľké brucho kazdy krok ma boli,dcéra mala skoro 4 kg takže teraz chlapček bude mať určite ešte viac, môj gynekológ mi nehovorí žiadny vahovy odhad takže aj to ma stresuje...no máš pravdu nejako von pojde...

@54tinka54
@any_soj dievčatá dakujem,no ma 2 práce pretože tesne vychadzame, bývame chvilu v dome kde nič nie je dokoncene,nemám ani kuchynu len takú provizornu,a strasne nám vlhne celý dom keďže tu prší 9 z 10 dní potrebujeme odvodnit pozemok a to stojí nemalé peniaze...ale možno keď bude najhoršie skúsim niekoho nájsť na pomoc...práve že ani ja nesoferujem a som tu izolovana v podstate tiež neviem ako budem malú vodiť autobusom do školy a malým babom...no to je ešte ďaleko...ale ďakujem vám ❤️

ivangeline
19. apr 2023

Urcite si urob plan,co po porode..aby si na nejake 2 ci 3m bola menej zaneprazdnena a viac s babom. Dcera kruzky ci rodina ci poobedne cosi. Muz sa viac angazovat v domacnosti. Strava sa da aj kupit. ;)

any_soj
19. apr 2023

@sumalee ale keď on robí z domu, tak by mohol aspoň odviesť dcéru do školy nie?

sumalee
autor
19. apr 2023

@ivangeline
@any_soj muž sa snaží nemôžem povedať ze nie to vôbec...on vozi dcéru do školy aj zo školy, ja sa len bojím toho obdobia keď bude na sluzobkach...ale to je len 1 z veľa vecí..skôr taký strach ze keby niečo nemám tu nikoho na koho sa obratit..rodicia ďaleko,kamarátky tu nemám ,svokor nemá záujem a svokra ma kopec svojich starostí a zdravotných problémov...ale nejako bude ja viem len keby ta hlava to videla trosku optimistickejsie, možno by som mala aj viac energie..

ivangeline
19. apr 2023

@sumalee Najdi si niekoho este teraz,budes sa citit lepsie. Studentka,starsia pani,niekto kto moze pomoct s niecim.. Ja som mala k detom pani, uz sme ako kamosky,pomaly uz s nou deti ani nie su. Od sep najskor do skolky idu a so zvyskom to zvladnem ale viem,ze keby nieco,mam dalsieho super cloveka,kt mozem zavolat a poprosit o pomoc.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre