Dehiscencia maternice. Ako dopadol váš pôrod?

juliar
31. mar 2011

Ahojte.
Prvú dcérku som porodila cisárskym pred tromi rokmi. Teraz čakáme druhé bábo a lekár mi oznámil že mám zle zrastenú maternicu. O tomto probléme som toho na nete veľa nenašla, preto budem rada za každú radu či skúsenosť ak ste mali podobnú diagnózu. Viem že každé tehotenstvo je úplne individuálne, ale aj tak by som bola vďačná za všetky postrehy, vyvarovania, skúsenosti. Ako dopadol váš pôrod? Aké ste mali obmedzenia počas tehotenstva? .... Ďakujem.

Od lekára viem toľko že tkanivo na maternici by malo byť v oblasti jazvy prekryté, ale mne sa nespája. Odporúča kľudový režim, nedvíhať ťažké veci... Predpokladám že komplikácie môžu nastať hlavne koncom tehotenstva keď už bude bábo väčšie a maternica sa bude viac naťahovať, pretože bábo je asi chránené "len" plodovými obalmi. Ak pôjde všetko dobre , tehotenstvo by sa malo ukončiť pochopiteľne naplánovaným cisárskym.

kaja73
31. mar 2011

Ja som to mala-po 11 rokoch od predchadzajuceho cis.rezu.Rodila som planovanym cis.rezom takmer 3 tyždne pred terminom.Mne Dr Cunderlik z Blavy odporučil nebrat prenatalne vitaminy-aby plod až tak nerastol a samozrejme setrit sa.Pri každej kontrole my pozerali aj jazvu,od cca 28 tt som viac menej len ležala.Počas tehu som opakovane hnedo spinila-takmer stale od toho 28 tt.Ci to bolo z toho neviem.

juliar
autor
1. apr 2011

Dik kaja73. A lezala si doma? Ja som mala uz aj to prve rizikove, takze som 2mesiace tiez len lezala, ale doma. Uz aj to mi liezlo nanervy. Najviac sa bojim ostat niekolko mesiacov v nemocnici, to musi byt na zblaznenie.
A este k tomu spineniu, to ti vraveli ze je o.k.? To by ma tiez asi vydesilo. (i ked nie som taka citlivka na vsetko- ako to teraz vyzera 🙂

juliar
autor
5. apr 2011

napiste este niekto... 😨

lelenkaja
26. nov 2011

Ahoj, podľa dátumu tvojho posledného príspevku píšem asi neskoro. Mne dehiscenciu maternice oznámila doktorka minulý rok, ale tvrdila mi že sa to zlepší. Žiaľ, od minuého roku sa nič nezmenilo a tak teraz hľadám viac info. Tiež ma vystrašila, že keď budem čakať ďalšie bábo, tak budem od druhého trimestra v nemocnici a tehotenstvo bude musieť byť ukončené skôr (rozostúpenie jazvy je podľa sona1 cm). Viem, že som ti vobec nepomohla, ale mohla by si mi prosím dať vedieť. ako tehotenstvo prebiehalo u teba? Nenavrhli ti ešte pred otehotnením možnosť reoperácie? Moc ti ďakujem za odpoveď. 🙂

elizita
23. okt 2017

@lelenkaja ahoj, ako ti to zistili? Mala sa nejake problemy?

lelenkaja
27. okt 2017

@elizita nie, nemala som žiadne problemy. Zistila mi to doktorka na bežnej prehliadke sonom. Ale už máme aj druhé bábätko a všetko prebehlo OK. Adi od štvrteho mesiaca som bola doma a šetrila som sa. Malý sa narodil v 38 tyždni lebo som mala veľké bolesti v jazve. Teraz má rok aj pol a jazva vyzerá rovnako ako po prvom pôrode. Ďalšiu graviditu mi vyslovene neodporučili.

juliar
autor
3. jan 2018

@lelenkaja @lelenkaja Ahojte baby. Sorry, čitam az teraz. Vobec som nevedela ze este niekto reagoval na tuto diskusiu.... Ja som medzitym porodila uz aj tretiu bambulinku nasu. Obe tehotenstva boli rizikove, vkludovom rezime, ale vlastne bez baznejsich komplikacii. Oba porody boli o par dni skor ako planovany termin. Porodnik sa mi tam snazil po druhol porode urobit na maternici plastiku. Ale vraj to velmi nepomohlo, lebo uz okolite tkanivo bolo oslabene. Teraz po tretom porode ma neskutocne dlho zasivali. Asi 50minut. Jazva vyzera aj sa hojila podobne pri vsetkych porodoch...

lusyc
3. jan 2018

@juliar ďakujem aj za všetky budúce tehuľky za Tvoju odpoveď, to je nádej do budúcna. Tiež sa veľmi bojím druhého tehu po akútnej včasnej sekcii. Jazvu na koži mám veľmi škaredú a bojím sa, že aj tá vnútri je taká široká. Hoci doktor po polroku na sono kontrole nespomínal, žeby sa mu nepáčila.

susana700
17. okt 2018

@lusyc ahoj. Chcem sa len opytat ci si zostala tehotna a ako prebiehalo tehu?

susana700
17. okt 2018

@juliar ahoj.lekar mi oznamil ze jazva co ma byt 1cm ma len 3mm...ze zvysnych 7je nezrastenych. Velmi ma naplasil. Ako "zle" si to mala ty ?

lusyc
17. okt 2018

@susana700 ahoj. Ano som v 23.tyzdni. Lekar sa k jazve zatial nevyjadroval a ani k tomu ako sa mu javi ďalší pôrod, ci sekcia, ci prirodzene. Tak len cakam. Jazva ma obcas pichne, alebo ťahá, hlavne ked mam plnší mechúr.

susana700
27. okt 2018

@lusyc ahoj. Lekar c.2 mi povedal ze je vsetko ok. Tak teraz neviem na co je dobre toto " vyplasme mamicku" este ani nie je tehu....

lucuku
25. máj 2022

Znovu otváram tému
@juliar @lelenkaja Akú veľkú ste mali dehiscenciu pred tehotenstvom? Rsp. akú ste mali hrubú jazvu? ja mám dierku cca 2cm, jazva je na tom mieste približne 2,5mm.

lucuku
25. máj 2022

@susana700 Ako ste sa rozhodli? Máš odvtedy nejaké symptómy?

verizienka
11. nov 2022

@lucuku ahoj, nenašla som k tejto téme veľa info, dnes mi zistil lekár na kontrole takisto dehiscenciu, zaujímalo by ma, či sú nejaké obmedzenia pri tomto aj keď neplánujeme tehotenstvo zatiaľ, v tom šoku má to nenapadlo sa ho spýtať.

schreiberka89
21. jan 2024

@lucuku aj ja mám dehiscenciu,oznámili mi to v 28tt tehotenstva a odporučili mi hospitalizáciu,som 12.r.od prvej sekcie takže dosť šokujúce po toľkých rokoch...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre