Dám sa na PN, keď dostanem tehotenskú knižku?

kikusik99
27. mar 2024

Ahojte, prosim vas potrebovala by som poradiť, som na konci 6tt, v praci mi dali výpoveď k 1.3.24. Som mesiac na podpore a mam vybavenú prácu na máj aby som mohla dostávať tehotenský príspevok a aby sa mi materská počítala z príjmu z bývalej práce. Viete mi poradiť či môže byť nejaký problém od štátu, ked chcem,, obísť,, systém a zamestnať sa v 12 týždni, ked dostanem tehotensku knižku a dám sa na PN? Môže byť z toho nejaký problém? Celý život pracujem a teraz to tak blbo vyšlo, ze som na úrade a zistila som. Ze som tehotná, tak určite by som chcela čerpať všetky Výhody, ktore štát ponúka. Viete niekto poradiť prosím?

veronikaszabova
27. mar 2024

@kikusik99 splnas podmienku 270 dni NP? Ak ano, na tehotenske aj matersku budes mat narok

kikusik99
autor
27. mar 2024

@veronikaszabova áno spĺňam, ale keď mi vyprší podpora, budem dostávať len to tehotenské, preto. Som si Chcela dopomôcť prácou, ze budem dostávať PN +tehotenské, len potrebujem vedieť ci mi nebudú robiť problémy náhodou

zuzanockamt
27. mar 2024

@kikusik99 To chceš nastúpiť do práce a hneď pôjdeš na PN? To je práca len po známosti? Lekár ti len tak vystaví PN?

kikusik99
autor
27. mar 2024

@zuzanockamt áno práca je po známosti, o vsetkom sú informovaní, a moja gyn povedala, ze mi vystavia PN ak bude práca, ktora je pre mňa riziková, co aj bufe

veronikaszabova
27. mar 2024

@kikusik99 moc by som nespekulovala s PN

martinkatinka
27. mar 2024

@kikusik99 ale ak mas rizikovu oracu, maju ta preradit na inu. Alebo dat nahradu mzdy, to ma zamestnavatel. Ak chces byt PN, tak nie kvoli praci, ale zo zdravotnych dovodov.

zuzanockamt
27. mar 2024

@kikusik99 Nuž ... 🤦

janka_266
27. mar 2024

@kikusik99 a prečo by ste nemohli teda pracovať až kým Vám to zdravotný stav dovolí? teda pokiaľ tá práca nie je v bani? byť toľko pn by sa mi nechcelo.

danica2711
27. mar 2024

strašne "rada" platím zosvojich daní odrbávačov. Ako keby nestačila vláda a parlament

zuzanockamt
27. mar 2024

@janka_266 No lebo pracovala "celý život" a je predsa tehotná, tak automaticky PN 🤦 Ak je 99 rok narodenia, tak to ozaj "celý život" makala 😂.

zuzanaete
27. mar 2024

Dufam, ze poistovna skontroluje poriadne lekara kvoli takejto pn. Ved je uplne “logicke”, ze tehotna sa zamestna v praci, ktoru vykonavat nemoze alebo je teda rizikova, tak ideme riesim fiktivnu pn.

janka_266
27. mar 2024

@zuzanockamt ja nechápem tieto pnky, mne stačilo byť doma tých 8 týždňov pred pôrodom, už po 2 týždňoch som nevedela, čo od radosti :D ale zas, je pravda, že po 3 rokoch doma som si zas ťažko predstavovala, že zas povinnosti :D tak asi sa na to dá zvyknúť :D

marcela199
27. mar 2024

@danica2711 akoze platim odrbavačov😂😂😂😂😂 ta pani piše ze pracovala cely čas čo znamena že si sama zarobila na tu PN je to jej vec ona chcela len radu , nepytala sa na vaš nazor či ste s tym spokojna alebo nie. Odrbavači su ludia ktory cely život sedia doma na riti a nedaju do tohto štatu ani cent, alebo si peču zakusky doma na čierno alebo opravuju auta na čierno, každa jedna praca ktora je mimo daň je na čierno, v tomto štate odrbuje 99% ľudi a vam je luto ze pani chce ist na PN. Ak ste tehotna staci ked mate trosku vyssi tlak a hned mozte ist na PN.
@kikusik99 este mate moznost aj keby ste chceli nech vam znami navysia zmluvu napriklad ze mate 2000€ z toho si možte platit odvody sama, po 3 mesiacoch ked pojdete na PN bude vam pocitana PN z toho vyssieho platu, aj materska sa vam bude počitat takto.
My sme to takto spravili, ja som dalaa vypoved v praci a manzel ma zamestnal pod seba, platili sme 1500€ 3 mesiace odvody teraz mam krasnu PN aj materska mi vychadza maximum😀 takže odporučam ak sa vam da.

marcela199
27. mar 2024

@zuzanockamt ja som 99 rok narodenia, a ano predstavte si že som pracovala od 16 rokov co je cca 9rokov. Prvy krat v živote som na PN nebola som ani na podpore ani ziaden prispevok od štatu, mame firmu s manželom a tolko peňazi čo mesačne zaplatime štatu by sme sa mali mat kralovsky. Keby som spocitala vsetky peniaze ktore som zaplatila s manzelom statu tak myslim ze taky kvalitny mercedes by sme mali totalne zadarmo😂 možno už aj 2😀 takže nechapem prečo vam dviha tlak že pani chce ist na PN, svoju energiu by ste mali radsej investovat do ludi ktory neplatia dane a ktory sedia doma od narodenia az do smrti. A štat im dava hmotnu nudzu, prispevky na to ze nevedia citat a pisat, milion 500 prispevkov na deti lebo nic ine nerobia len deti. To je važny problem ne že pani si vezme od štatu ktoremu cely život platila dane a odvody par €.

martinkatinka
27. mar 2024

@zuzanockamt to proste nevysvetlis. Kto nechce chapat, nepochopi

martinkatinka
27. mar 2024

@marcela199 ale keby si neplatila dane, tak nemas kade na tom mercedese jazdit, nemas cesty, mosty, tunely... Nemas kde vybavit pas, nemas nemocnice, nic.... 🤷

zuzanockamt
27. mar 2024

@marcela199 9 rokov je celý život? 🤭🤔 Od 16-tich na TPP 8-8,5 hod/denne/5 dní v týždni? Asi teda veľmi vzdelaná nebudeš, keď takto makáš už od 16-tich.

martinkatinka
27. mar 2024

@zuzanockamt my s vyse 20 rokmi to mame dva zivoty 😆

zuzanockamt
27. mar 2024

@martinkatinka Presne 😂 To ja už budem končiť pomaly dva odpracované životy a budem začínať tretí 😂.

vyrovnanaosoba
27. mar 2024

A to budeš sedieť celé tehotenstvo doma kvôli možným kontrolam? Alebo budeš "akože" chodiť na gynekologickú pohotovosť zakaždým, keď ti príde kontrola a ty nebudeš doma?

marcela199
27. mar 2024

Ja nevravim že to je extra vela😀 ja som dostatočne vzdelana narozdiel od vas😂😂😂 a vidim ako funguje tento štat😀 😂 za februar sme zaplatili na dani 11 tisic čo myslite?kolko z toho je v cestach? V mojom okoli su tak rozbite cesty že dovidenia hotova prekažkova draha😀 ja nepotrebujem uražať nikoho viem aka je pravda, stači zajdt do CZ kde su dane o polovicu nizsie a cesty opravene štat sa stara o nemcoch ani nehovoriim😂 takže tuna sa nesťažujte že pani vezme par € od štatu ked naši poslanci si rozkradnu mesačne 1 miliardu€ a to nikto nevidi.

marcela199
27. mar 2024

@zuzanockamt to že mate vysoku školu neznamena že ste vzdelana😂😂😂😂😂😂😂😂 v dnešnej dobe už vysokoškolak pracuje na nižsej pozicii ako človek čo nema vyšku ale nepotrebujem si nič dokazovat😀 jednoducho sa ki nepačilo ako ste sa pustili do pani z dovodu že sa opytala či z toho nebude problem, nepytala sa na nazor ci sa vam to paci. Ked sa niekto nepyta na vas nazor tak ho asi nezaujima ze? 😀

martinkatinka
27. mar 2024

@marcela199 no ale problem to bude, pretoze to ukazkova ucelova PN

zuzanockamt
27. mar 2024

@marcela199 Problém z toho byť môže, ak sa SP rozhodne preveriť si PN ako účelovú. Čomu však neverím. Na to nemajú časové a personálne kapacity, aby kontrolovali všetky takéto podvodníčky.

marcela199
27. mar 2024

@zuzanockamt musela by byt hlasena, ked bude ticho nikto noc nevie😀 aj keby preverili co jej zrusia PN? Pochybujem

zuzanockamt
27. mar 2024

@marcela199 Áno, ak to vyhodnotia ako účelové. Nahlásená byť nemusí. Tiež tvoja PN aj materské je účelové.

marcela199
27. mar 2024

@zuzanockamt ano je učelova ale zaplatila som si za ňu čiže nemaju čo riešit, teoreticky ani nemaju jak na to prisť kedze som neplatila presne 3 mesiace ale trošku viac😂 a vsetko to robila uctovnicka taze je to spravene podla zakonov

gab1sol
27. mar 2024

@marcela199 je to účelová PN? Je. Je autorka chorá (resp. už teraz vie, že v máji bude chorá), alebo si len vymyslíme nejakú diagnózu? A odvolávať sa na to, ako to robia iní a ako odrbávajú a že v ČR to je inak… Však keď iní, tak aj ja môžem odrbávať, nie? Alebo začnem v prvom rade od seba… Potom to tu tak aj vyzerá - robia to ini, budem aj ja.

lisymbia
27. mar 2024

Kriste normálne keď vidím že ženy ide rozdrapiť zato že niekto si prilepší o pár € mesačne ktoré si SAMA zaplatila prácou 😅 či vy si myslite že z tých vašich neskutočných pár € čo odvadzate štátu spasíte svet? Vaše odvody dotujú akurát tak spoluobčanov ktorí nikdy štátu neodviedli ani euro len cicajú čo sa dá a to celý život 😀 to že štát teda hlavne politici a ľudia vo vedení štátu mesačne ukradnú státisíce eur, to nevadí ale keď chce občan obísť zákony tak už fuj naňho, keby sa dalo rovno nahlásite meno aj doktora 😊 ale to že celý život bude ďalej pracovať a odvádzať ale nedočká sa ani dôchodku to je v poriadku všetko 🙈 nepochopím, praj a bude ti dopriate aj to dobre aj to zlé 🫶

marcela199
27. mar 2024

@lisymbia skoda vysvetlovat, pritom ani neobijde zakon pretoze tie zakony mame bobo postavene a su tam medzery cez ktore si vies prilepsit😀 ale to skoda ich trha lebo si mylsia ze presne ich odvody pojdu na pani😂😂😂 kvanta ludi sedi doma na riti nerobi nic a to nevadi ale ked clovek co pracuje podla pani pracujem malo asi som mala mat dieta az v 50tke evidentne zeby som si nadrobila PN😂😂😂😂😂😂

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre