Ahojte baby už 3 týždne obvolávam diabetologické ambulancie a stále buď nedvíhajú alebo mi povedia, že neberú nové pacientky. Zistili mi tehotenskú cukrovku a som 29tt. Do teraz mi nikdy z toho nič nebolo ani som nič necítila ale v poslednej dobe mi býva na odpadnutie, možno je to z tepla. Nikam sa neviem dovolať. Čo ste obmedzovali pri tehu.cukrovke??
@desiinka11 ake hodnoty ti namerali?
Skus pozriet dr. Ilavska. vidim, ze si z PK a tak to nemas daleko a na kontroly sa nechodi tak casto.
Samozrejme si kup glukomer a merat nie pred jedlom, ale po jedle. Pred jedlom si meraju cukor len diabetici a ty si inzulin nepichas, takze ti je tato informacia na nic. Ked ti je zle sa zmeraj, mozes mat nizky cukor. A sleduj si nie cukor v jedle ale sacharidy. Cukor je najlepsie vylucit uplne a sacharidy prijmat potrebujes. Vdaka glukomeru zistis ktoremu jedlu sa lepsie vyhnut a ktore je pre teba ok.
@horalka1986 treba aj pred jedlom, ak jej je zle, mize mat hypoglykemiu
Nájdi si na FB skupinku tehotenská cukrovka+vhodné recepty, nájdeš tam všetky potrebné info o Tom ako sa stravovať aj ako si merať glykémie.
Mne najviac dvíhali cukor dopekané pečivá,ktoré bežne nájdeme v supermarketoch,knedle a treba si dávať pozor na kukuričné lupienky a podobné veci...aj tie najobyčajnejšie sú sladené glukózovým sirupom...
Mna pri tehu cukrovke riesila interna ambulancia. Tam mi dali aj glukomer a zapisovala som si hodnoty. Skus zavolat do poistovne mali by ta niekde pridelit. Alebo sa opytaj gyn. Mne vypisala vymenny listok a povedala ku komu spadam-obvod.
@zuzinka888 mne v BA povedali že spadám do PK a v PK jedna že neberú a druhej sa ani za svet dovolať... a to fakt volám už tretí týždeň aspoň 3x za deň...
@horalka1986 býva mi zle najmä po jedle... ale niekedy ako by si telo pýtalo ten cukor... myslela som si že glukomer aj predpisujú alebo také niečo ale vidím že štartujem akurát tak do lekárne a idem si kúpiť
Určite ten glukomer. Nie je to veľká položka.
Kupuj si celozrnné pečivo a chlieb. Vločky ovsené, pohánkové - napr. s jogurtom. Veľa zeleniny, šalátov, strukoviny, kyslá kapusta. Potrebuješ totiž čo najviac vlákniny. Z ovocia jablko (radšej kyslejšie), čučoriedky, drobné ovocie (nie hrozno), nie prezrety banán, kivi,... ale nie presladené ovocie viď melón. Ak už budeš mať chúťky, aspoň 70% čokoláda.
@lilke ďakujem 🙏
Ďakujem všetkým za radu... kúpim glukomer a uvidíme čo bude... 😊 snáď po pôrode zmizne 🤦♀️
@desiinka11 na tehu cukrovku bohuzial nie. Urcite si ho kup. Nechaj si poradit v lekarni, tak aby sa s nim aj,tebe dobre robilo a aby si nezhanala pasiky do neho po celom meste. Accu chek by som ti ja osobne odporucila. A meraj sa po jedle tak 1,5 az 2 hodinky, popripade ked sa nebudes citit dobre.
@desiinka11 nechcem ta strasit ale tehu cukrovka musi byt pod kontrolou a ked sa nevies dostat na diabetologiu tak to ries s gynekologom. Ja som tehu cukrovku mala a musela som si odoberať krv a nosit do nemocnice, dodrziavat sacharidovu dietu atd. Rodila som predcasne, sice nie kvoli cukrovke, ale bola som so zenami ktore to tak mali, a ich deti boli po narodeni zavisle na cukre. Preto sa nenechaj odbit a ries to co najskor 🙂MK je super ale musis byt pod dohladom odbornikov a to tu nebudes. Diabetolog ti vsetko vysvetli, staci ze to budes dodrzivat a najma budes pod kontrolou. Drzim palceky🍀
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@desiinka11 kúp si glukomer a začni sa pred jedlom merať glykemiu
Nemala by si jesť biele pečivo a nič z bielej muky, ideálny je spaldovy alebo rázny chlieb.
Žiadne ochutené vody a malinovky. Ani sladkosti. Musíš si citat koľko má ktorá potraviny cukrov