Čo sa deje s vaječníkmi počas tehotenstva?

7. okt 2021

Čo sa deje s vaječníkmi počas tehotenstva? sú folikuly ktoré nedozrievajú alebo sú vaječníky úplne prázdne? Pýtala som sa dr Na sone ale mi povedal ze vaječníky uz dávno nie je vidieť

majamat
7. okt 2021

vajecniky mas stale, mas v nich stale vajicka, len ich zrejme koli tehu dobre nevidi.

vajicka sa u dievcat tvoria uz pocas vnutromaternicoveho vyvoja. cize s vajickamis a narodime a pocas zivota po tom co dospejeme len "zreju" a pravidelne sa kazdy mesiac uvolnuju, ked otehotnies, uz sa neuvolnuju. nastava hormonalna zmena a menstruacny cyklus uz nemas, cize neprebieha ani to,c o pocas cyklu ma prebiehat a tam patri aj doruievanie vajicok a uvolnovanie z vajecnikov.

riamia91
7. okt 2021

Oni zostavaju na mieste niekde tam dole a maternica sa zvacsuje. Preto ich nie je vidno.

autor
7. okt 2021

Cize ked mam občas bolesť v mieste kde viem ze bol vaječník na ktorom mam cystu a ta cysta tam bola uz pred tehotenstvom a píšete ze vaječníky ostávajú na svojom mieste tak to ma boli ta cysta ☹ preto som ak chcela nech mi to kukne dr na sone a nic z toho

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nevenka
7. okt 2021

No ja som pri tretom tehotenstve az v nemocnici v 36 tt. zistila, ze mam cystu 7 cm, normalne moj dr. sa ani nesnazil, no v nemocnici ma pozeral podrobne, vsetko, lebo som musela rodit trosku skor kvoli vysokemu tlaku. Takze vysetroval dlho a podrobne. Potom mi ta cysta praskla 4 mesiace po porode, ked som zacala ovulovat.

ailiba
7. okt 2021

Áno, bude to cysta co citis, aj ja som mala... Ale od istého štádia tehu ju už nie je vidieť. A počas tehu sa s tým ani nič nerobí... Iba ak veľmi rýchlo rastie a je tam podozrenie na niečo horšie...
Počas tehu folikuly nedozrievaju... Inak by si aj počas tehu a pri nechranenom styku mohla opakovane otehotnieť.

autor
8. okt 2021

@nevenka a akú si mala cystu? 7 cm je veru dosť

autor
8. okt 2021

@ailiba no citim taký nepríjemný kŕč v tom vajecniku ked mam niekedy v noci zo sna orgazmus ☹ neviem to ovplyvniť ... som v treťom trimestri a este ked som sa na to pýtala v 13 tt na sone ked sa merala NT tak uz vtedy vravel dr ze nevidí vajecnik, co mi pripadá DIVNE kedze žiadne brucho som este nemala

majamat
8. okt 2021

ale to nezavisi od brucha. su zeny, co maju ploche buchoeste v 6m, ale ze fakt ploche - poznam taku mamicku. aj napriek tomu, velkost babatka bola rovnaka, ako u zien, co vyzeraju v rovnakom mesiaci uz ako pred porodom. v takom pripade je babo ulozene hlbsie vovnutri a maternica tiez prekryva vajecniky

ailiba
8. okt 2021

To je cudne, lebo ešte v 13tt by mal byť vidieť.... Možno boli plné crievka tak preto. V každom prípade v treťom trimestri už nikto nič neuvidí, ani sa to nebude riešiť. Na druhej strane, možno to vôbec nie je tou cystou, ale tí tam tlači babo... To vie tiež pekne boliet. A v poslednom trimestri je to bežné. Vôbec sa neboj, väčšinou sa to po porode stratí.

nevenka
8. okt 2021

Ja som mala taku vodovu, nic mi nerobili s nou, ako praskla, mala som bolesti a sla som pre istotu sa dat pozriet a este vytekala pomaly. Vstrebala sa. Ale u inych druhov neviem.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre