Chrípka, bolesť hrdla a antibiotiká v 27. týždni

veronika437
12. mar 2013

Ahojte!Prosim o radu,nakolko cez vikend chitila ma chripka,horucku som nemala,ale hlava ma bolelo,hrdlo este od piatka,no mam upchaty nos,a vcera som bola u lekara.On vypisal antibiotika Zinnat,hovoril,ze ked najdu zapal v krvi,nech zacnem uzivat liek,a ze je vyskussny u tehu,a nemoze sa nic stat babatke.Dneska som volala pre vysledky,a nasli zapal v krvi.Strasne obavi mam o babatko,ci mu neuskodi....Prosim baby,poradte mi.Zatial odkedy mam chripku,len ovocny cajik som pila,dzusiky,inhalovala som s hermankou a slanou vodou a som v posteli uz 4 den,a nezlepsuje....

saska.t
12. mar 2013

je divne mat na chripku ATB kedze je to virusove ochorenie a ATB zabera na bakterialne ochorenie nie na virusy,skus si kupit osccillo u mna zabralo je to homeo a moze sa aj v tehu,zavolala by som aj druhemu Dr. nech mi potvrdi,ze je nutne brat ATB,v nevyhnutnom pripade treba vybrat,abyy sa ti to nevratilo...

ataz
12. mar 2013

@saska.t súhlasím so Saškou.
Ja som tiež teraz brala ANTB. (28TT) ale DR mi ich nasadila až po výsledkoch krv.obrazu. Mala som zápal horných aj dolných dých. ciest a veľmi vysoké zápalove markery..či ako sa tomu vraví...ale pri chrípke..by som antb. vylúčila. Mne osobne homeopatiká nezaberajú. Keď som bola nachladená, atd. tak som užívala 2-4 dni Preventan, vitamíny, med, citron a hneď to prešlo.

ataz
12. mar 2013

@ataz a na bolesť hrdla odporúčam kloktanie slanou vodou / alebo calc. sirup)

zuzulica
12. mar 2013

@ataz @saska.t
babule,šak veronika písala,že až po výsledkoch krvi mala začať brať ATB,takže to asi chrípka nakoniec nebola

@veronika437 na ten krk súhlas s ataz slaná voda kloktať,inak aj harmančekový čaj môžeš kloktať a mne osobne najlepšie zaberá prehltnúť viac ráz za deň lyžičku medu,len nesmieš potom aspoň polhodinku-hodinku piť,aby ti to tam účinkovalo,keby ti to bolo slabé,môžeš si spraviť takú zmes medík,citrón+trocha čerstvého postrúhaného zázvoru a po lyžičkách so to dávať. Ak budeš mať kašel,mne zaberá STODAL sirup,len ho treba piť hneď od začiatku ako začneš kašlať a aj spreje do nosa sú aj také pre tehu,ak by si potrebovala.

veronika437
autor
12. mar 2013

Dakujem baby,cely den do mna picha moj ovocie,cajiky,vitaminy,niekedy som brala aj oscillo,ale asi dam kupit s mojim.Davam vapnik,horcik,a tie pomohli na klby,co mi strasne boleli.Neviem,ci mi doktor hovoril chripku,asi len ze moze but to aj chripka.Nepocula som dobre,nakolko mam upchaty aj ucho.Dolne. horne dychacie cesty mam uplne upchaty,uz druhy den neviem spat kvoli nosa a hrdla.Ked berem kyslik cez usta,tak mi hrdlo boli...A nos mam natolko upchty,ze ked fuksm,nic,len z toho brusko mam tvrdy a malinky kope ako hovado...Este vyskusam aj kloktanie,dufam ze uz mi nieco pomoze,lebo uz 4 den v posteli bez sil,strasneee... 😢
Dskujem baby za radu

veronika437
autor
12. mar 2013

Zuzulica@ Dakujem,budem potrebovat nieco do nosa,a vyskusam ten med,aj tak mame doma domace 🙂 Kasel uz mam 3 dni,tak asi aj ten stodal si kupim...Nechcem velmi Atb,ale nakolko hovoril dr.,ze s chorobou viac uskodim babatku a sebe,a ze mozem mat aj po chorobe komplikaciu,asi radsej budem brat.

luci_99
12. mar 2013

Krstna je tiez v 27.t a tiez.ma kasel a nadchu.lekarka jej dala Hedelix a Stodal mate niekto skusenosti?

veronika437
autor
13. mar 2013

Moj muz doniesol vcera pinosol do nosa,a obsahuje len same prirodne oleje,a pomahalo mi to,alpske pastilky salvie lekarslej s vitaminom c na hrdlo,a aj to pomahalo.Aspon uz spat viem.🙂

zuzuj
13. mar 2013

@veronika437 Mne ide vždy utrhnúť ruka na písanie a nervy, ked niekto napíše , že atb. sa nesmie v tehu ale homeopatiká môžeš....ako ti tu podaktoré radia....Pritom homeopatiká nikto nikdy na tehotných žiednu štúdiu nerobil....,,len majú povesť" byliniek čo je kravina na N-tú....Oscilo aj Stodal homeopatiká sú...
Zinnat môžeš užívať v Tehu, pokial máš bakteriálny zápal tak je to dokonca potrebné nepodcenovať.....
Ale z tvojích príznakov môžeš mať niečo vírusové....Zápalové markery...ako sedimentácia a CRP...ale u dospelých sa robí zvacsa len tá sedimentácia je zvýšená a môže byť aj dosť aj pri vírusových ochoreniach...Napr. hranica medzi vírusovou a bakteriálnou infekciou je 40-50 CRP.....Avšak dôležité sú aj výtery, kedže ta bolí hrdlo a máš aj sopel. Doktorka ti mala urobiť výtery tonzily a nos, na základe toho by zistila či je tam bacil, ktorý treba liečiť....to síce fyzicky jej ten papier môže s výsledkom dôjsť až o týžden, ale ona Doktorka velmi dobre vie, že sa tam dá zavolať do laboratoria /HPL) a do 24 hod. vie, či tam predbežne niečo je alebo nie, do 48 hod. aj čo....a to je môžu citlivosť nadiktovať do telefonu.....Potom treba brať antb. citlivé práve na tú , či tú baktériu....
Len je proste zvykom užívať u tehotných Zinnat, tak predpíše Zinnat a dovi dopo...ale môže sa napr. aj Dalacit a pod....
Každopádne by som u doktorky nabudúce žiadala výtery, najma ked som tehotná....predtým ako nasadzuje antb....No aspon že bola taká fajná že ti povedala, že sa máš ozvať a až po výsledkoch krvi brať antb.... znamená, že aspon trošku uvažuje....tak pravdepodobne ti to povedala, lebo si mala sediment prípad. CRP naozaj vyššie ako tých 50....čo však je na škodu tie výtery.....a mal by sa robiť podla správnosti aj moč....
Ten Zinnat ti uškodí vždy....v zmysle, že ti naruší flóru v čreve prirodzenú ako každé antb...a to je práve na antb. blbé...pokial sa užívať naozaj nemusia....neviem ako si na tom s kvasinkami v tehu....ale je tam velké riziko ked budeš brať antb....takže pridať probiotiká a modliť sa..... 🙂
Inak sa bežne u tehu používa...a naozaj je práve tou časťosťou , ktorou sa predpisuje overené že tehotným nijako závažne čo sa týka vývinu plodu neuškodil...aspon tak štúdie píšu...
Ja sama som ho už brala 2x...ale v zmysle dvoch balení za sebou ( lebo 10dní).....
Osobne pri takýchto zápaloch horných a dolných dýchacích ciest je fajn aj Bioparox...lebo je to lokálne...aj ked prechádza aj inde...nepoškodí tak flóru čreva..... 😉
Každopádne aj pre ostatné babenky....Ak nie je v nose a krku bacil.....Tak netreba nič...ani ten Bioparox...to je tiež atb...
A už vobec nie všeliake reklamné homeopatiká bez ladu a skladu schválené a predávané.... 🙄

veronika437
autor
13. mar 2013

@zuzuj
Robili mi pondelok aj vyter z hrdla,moc sice nebrali,ale akonahle zobrali mi krv,hned mi aj urobil vyter hrdla.Hovoril dr. ze mala som zavolat pondelok o 1ej kvoli krvnych testoch,ale potom asi kvoli vyteru cakal do utorka rano,a vtedy mi hovoril,ze mam brat atb.Od vcerajska berem atb,a uplne mi zlepsilo(klop klop) uz aj dychat viem cez nos,sice hlas mam strasny.Neviem,ci mi pomoze,ale ja veeelmi mam rada acidko,a asi pomaha udrzat tu crevnu mikrofloru.Homeopatika som nebrala,jedine,co mi este veeelmi pomohlo,co baby napisali,lyzicka medu a nato nepit aspon hodinku.Nemam vysusene hrdlo,a bolest citim,ako pekne ustupuje...Dakujem baby Vam vsetkym za rady. 🙂

zuzuj
13. mar 2013

@veronika437 Tak to je fajn, asi maš predsa vcelku normal zmyšlajúceho doktora.... A teda pokial nemáš problémy s mykózami tak asi ti to acitko stačí....Mne počas tehu nestačí nič...tak preto ja tiež som uplne anti antb. typ....a preto si dám všetko toto urobiť kým dám antb. do úst....
ALe toto tehu som sa ani ja nevyhla ☹ A netreba sa zase ich báť, podla mna ked sú na mieste...su k nezaplateniu k zlepšeniu stavu, najma ked sme tehotné a už to je riadna záťaž....
Hej aj mne inak med, ale aj taký napr. sinupret celkom dobre robí....to sú tiež byliny a odhlienujú....napr. čaj teplý robí ešte horšie...mám uplne z neho suché hrdlo....Mne napr. zaberá aj 100% džús z grepov...to ked mám aj sople bez prestávky a hrdlo v ťahu...tak po 3 dnoch pitia som uplne ok skoro....🙂 ...ak samo to je virusové...a netreba aj atb.....ale pomáha to aj pri všetkých chorobách, lebo šak tekutiny a Cčko...ale zas počas tehu...je to ťažké na žalúdok...tak potom zvýšene brať C vitamín inak....

veronika437
autor
13. mar 2013

@zuzuj
Aj ja som zistila,ze teply cajik vysusuje hrdlo,potom som kupila dzusiky,aj grepovy,len natolko mala.som znicene hrdlo,ze ma to bolelo pri piti,potom som presla na broskynovy dzus,to zase bolo tazky (25%ny,ale takisto grgala som z toho aj o 4 ej rano)a prisla som nato,ze skvela kombinacia je dzus a neperliva magneziova voda.Ccko berem ako sumivu tabletku,ale teraz,ked mi boli hrdlo,tak radsej tie tabletky,ktore sa postupne rozpustaju v organizme.Tesim sa,ze aspon horucku som nemala,aj lekar hned spytal nato,ci som mala horucku,a ci citim kopanie babatka,ci sa nieco nezmenil,ci mi brusko neboli.Mam celkom dobreho lekara aj gyn.aj obvodneho,davaju na ludi pozor,a odkedy som tehotna,este viac. 🙂

adika11
28. máj 2013

@ataz Ahojky, čítala som si tvoj príspevok, ja som tiež chorá a mám vysoké crp v krvi až 106 a velmisa bojím o bábetko aký to môže mať nan ho vplyv, som v 28 tt. Prosím o radu, alebo skúsenosť.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre