Ahojte, máte niekto skúsenosti s očkovaním proti chrípke v tehotenstve????
@kirata osobnú nie, ale kedze pracujem v zdravotníctve a zaockovanost proti chrípke je u nas dosť vysoká + mame mladý kolektív tak sa s tým stretávam kazdy rok. Neviem o ake skúsenosti mas záujem ak chceš vediet ci to budúce mamičky a ich deti prežili bez ujmy na zdraví tak možem potvrdiť, ze za cca 10 rokov nebol ziaden problem ani u deti ani matiek i ked vzorka je samozrejme dosť mala, okolo 20 žien. Nemali žiadne problémy a ani neochoreli na chrípku, deti sa narodili v termíne a zdravé ....
Málokto vie ze v tehotenstve sa doporučuje aj očkovanie proti čiernemu kašľu, ale drvivá väčšina gynekológov to považuje za nezmysel preto o tom mnohé mamičky ani nevedia. Ak si na pochybách vypýtaj si príbalový leták a prečítaj si ho. Je to tvoje právo byt plne informovaná 😙
No co asi by sa mohla s toho pribaloveho letaku docitat? U lekarky ked som sa pytala tak mi bolo povedane ze ona zo sestrickou maju cely den zive "vakciny" ze ockovanie urcite nie . A v tehotenstve? Urcite nie. Moj nazor.
No ja by som si v tehotenstve tu mega davku sajrajtu pichnut nedala.
Ja by som sa dala zaockovat,kym planujem dieta a po svojej skúsenosti asi aj v tehotenstve. Ked som cakala mladsiu dcerku,tak som chripku mala,nastastie az na konci 2. trimestra.Bolo to strasne.Teplota nad 38, 5 nijako nesla dolu,pricom nad 38,5 moze dojst k poskodeniu plodu..Brala som 2 antibiotika,dusila som sa kaslom, nevladala som dychat a musela som chodit do nemocnice na inhalcie,aby som zvladala zásobovať kyslikom aj babo v brusku. A to nie som fajciarka, a nema ani znizenu imunitu,alebo nieco podobne,preco by som mala mat takyto priebeh,ale pritrafilo sa
Ono sa velmi lahko povie,neockovat,ale co potom,ked nastanu komplikacie? V r.2010,ked som bola tehotna s prvou dcerkou,zurila prasacia chripka a pamatam si aj nejaký pripad,ze tehotna zomrela na nasledky chripky.Je to narocne rozhodnutie, kazda ho musime urobit sama,ale mozno by neuskodilo trosku viacej informovanosti...
@ipwoman Tak, tak určite aj o dosť väčšia informovanosť by nebola na škodu - pre teba mám jednu informáciu - žiadna vakcína ti nezaručí, že chorobu nedostaneš. 😉 Čiže ak by si sa dala aj v tom období zaočkovať tak ani to očkovanie by ti nezaručilo, že by si chrípku nedostala alebo nemala taký istý alebo dokonca horší priebeh.....Nikto ti ani nezaručí, že dostaneš presne ten istý druh chrípky, proti ktorej ťa zaočkujú . 🙂
@evitta ja mam o ockovaniach vybornu informovanost, s nikym sa vsak na tuto temu nebudem hadat. Pre tvoju informovanost,ak aj dostanes, tak ak to bude kmen, ktory je vo vakcine,tak budes mat slabší priebeh,co ja by sim v svojom pripade brala hned. Ak napises A,treba napisat aj B.
@ipwoman Ja sa tu tiež nemienim hádať. A všetko čo sa priebehu choroby týka závisí len a len od imunity a nie od toho či sa dáš na niečo očkovať - to je všetko. Ale ak si taká perfektne a dostatočne informovaná ako tvrdíš tak to určite vieš. A aká je pravdepodobnosť, že dostaneš ten istý kmeň, na ktorý ťa zaočkujú asi tiež.....Čiže už máš aj A aj B. 😉
Mila evittam, myslim,ze kirata polozila otazku,ci ma niekto skusenost s ockovanim v tehotenstve. Ja som jej svoju skusenost napisala a tymto koncim. Byt vsak tou,ktora polozila tuto otazku,tak tu asi nechcem citat prispevky clenov antivax, znevazujucich tych, co maju iny nazor za kazdym takymto príspevkom... Svoje odporucanie si jej uz dala a prosim nevyjadruj sa znevazujuco k mojim!
PS pre info Kiratte :Chripka ma viacero kmenov a podkmenov a kazdy rok sa vyraba nova vakcina,ktora obsahuje tie,ktore boli zachytene v minulych rokoch,plus na zaciatku sezony.
Pokial viem dobre funkčná imunita nie je závislá len od prítomnosti protilátok v tele ale aj od celkového zdravotného stavu resp. od vnútorných aj vonkajších činiteľov. Pokial viem očkovanie vyvoláva iba imunitný odpoveď protilátky. Ale ako fakt sa nechcem hádať. A co sa týka očkovania na chrípku nepoznám jedného spokojneho človeka vo svojom okoli. Co však neznamená ze takí su. Preto je lepsie pozrieť si leták opýtať sa na názor viacerych dr a na základe toho by som sa rozhodla😉
@ipwoman Ja som sa o tvojich príspevkoch vôbec nevyjadrila znevažujúco a ani k tvojim odporúčaniam - len som sa k nim vyjadrila a to, že ty s tým nesúhlasíš ešte neznamená, že máš pravdu. Takže nemusíš hneď "vyskakovať". Ja tvoje názory rešpektujem - len som k nim vyjadrila svoj názor. A áno mám skúsenosti s chrípkou v tehotenstve - normálny priebeh - nebola som očkovaná. A k tvojim nepravdivým informáciam - ja nie som žiadny člen nejakého "antivaxu" - ani ho nepoznám. Píšem len svoje názory, presvedčenie a skúsenosti. Poznám dosť ľudí, ktorí po očkovaní na chrípku ochoreli na chrípku tak, že skoro zomreli a to neboli ani tehotné mamičky....A k tvojej poznámke, že zakladateľka diskusie sa pýtala na skúsenosti s očkovaním proti chrípke počas tehotenstva - ako ich nemám ja tak ich nemáš ani ty.... 😉
@ipwoman ja len tolko, pokial si brala ATB, tak to chripka nebola a tym padom by ti ani ockovanie proti nej urcite nepomohlo....
@kirata ja som tiež pri 1.tehu zaznamela možnosť ockovat sa proti chrípke.....aj som sa na to pytala a chválabohu že moja aspoň bola pri rozume, povedala, že ona si ma na svedomie nezaberie - keď chce, nech si ma zaockuje gynekológ, ale ona určite tehu ockovat nebude. Treba si riadne preštudovať príbalovy leták aj ostatné dostupné informácie a hľadieť na to triezvo - nenechať sa vystrašiť neockujucimi ale ani ockujucimi. Rozhodnutie je len na tebe. Ja by som sa určite nedala.
Sice som napisala,ze sa uz nebudem vyjadrovat,ale fakt sa neda... @maciatkolulu chripka to bola, potvrdena labolatorne. Antibiotika liecili nasledny zapal pluc, ktory vznikol ako komplikacia chripky - kedze som nelezala 24 h na izolacke,ale doma,zrejme niekto priniesol este nieco ine. Taky je zivot,stava sa a preto sa to aj vola komplikacie...Ak by nebola chripka,nebol by zapal pluc.. A prosim,skuste sa venovat teme a nie mojej chorobe.
@ipwoman ja sa venujem teme, len si nespomenula vo svojom prspevku, ze si mala zapal pluc ako komplikaciu chripky....A na chripku sa zarucene neberu atb 😉 Zaockovat sa pocas tehotenstva, by som ja neriskovala ani za nic, tiez som mala chripku? prechladnutie? Na konci 12tt dalo sa to, caje, caje, caje a zase caje, lezala som doma a nikto mi nedoniesol chvalabohu zapal pluc. Takze za mna urcite nie ockovat pocas tehotenstva, kazdy umely sajrat moze nieco sposobit a urcite je vacsie riziko umely sajrat ako bezna chripka
A este nieco,aj v svojom prvom prispevku som napisala,ze ASI by som sa dala...Zaviselo by od rocneho obdobia,od toho,ci som mala v poslednych rokoch chripku,kde zijem, ci mam partnera,alebo deti,ktori stale nieco domov donesu,alebo nie,tj. aka je pravdepodobnost,ze mozem dostat chripku.Napr.moj vseobecny ma chcel ockovat,ja som odmietla.
@kirata Ja mam osobnu skusenost, v oboch tehu som bola ockovana proti chripke, aj moje zname, a bez problemov.
no ja sa zo zásady nedávam očkovať proti chrípke a ani deti a ani by som nedala .... Môj otec bol vážne chorý dlhodobo / mozgová príhoda / vzhľadom na jeho aj iné ochorenia a pomerne vážny zdravotný stav a aj vek, nám v období, keď zrazu boli moderné tieto očkovania jeho lekárka vnútila očkovanie, že je to pre neho prevencia , podotýkam , že svojho oca som chorého videla asi tak dvakrát v živote ... dobre zaočkovali sme , dostal silnú chrípku , vysoké teploty, druhý rok sa to opakovalo , znova sme poslúchli a dostal takú reakciu, že vôbec sme boli radi , že ho neodviezli, čo teda ani neboli ochotní... vysoké horúčky, zimnice , všetko čo sa dalo , dával sa dokopy ešte mesiac a vtedy sme si povedali , že už nikdy nikdy viac.... bol v takom stave, že som si myslela, že je to konečná............... po tejto skúsenosti ,očkovanie na chrípku nikdy , radšej tú jednu chrípku raz do roka pretrpím
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@kirata - keď som pred 7 rokmi bola tehotná s dcérkou, vyšlo nejaké podivné doporučenie od RÚVZ, že keďže vo svete zúri chrípka, je nutné očkovať proti chrípke prednostne pracovníkov v zdravotníctve, tehotné ženy a starých ľudí. Takýto prípis prišiel aj gynekológom, ktorí boli povinní nás o tom informovať (že sa ako tehotné máme ísť dať očkovať proti chrípke). Moja gynekologička sa mi ospravedlnila, že mi musí dať podpísať papier, že ma o tom informovala (kvôli kontrole z RÚVZ), a povedala mi, že mi to v žiadnom prípade ako doktor a gynekológ nedoporučuje a že len blázon môže navrhovať niečo takéto pre tehotné ženy.