Chorá sestrička v gynekologickej ambulancii. Nie je to ohrozenie tehotných žien?

7. feb 2024

Musim sa vyrozpravat a zaroven opytat na nazor. Nie som ziadna hysterka ale trosku mi to vrta v hlave. Prave som mala poradnu pre tehotne, prisla som od lekara a som pohorsena. Otvorila mi sestricka v rusku, nikdy nemaju ochranu tvare. Povedala mi hned v dverach ako sa zle citi, ze je prvy den v robote od pondelka a je velmi slaba, ze 5 dni je chora a berie 3 dni antibiotika sice a mala by uz byt ok, ale ok teda nevyzerala. Bola som pri nej asi 15minut, nasledne som sla k lekarovi, ktory bol tiez chory a bez vsetkeho. Ten ale aspon vyzeral lepsie ako ona. Nemal ale ani respirator ani len obycajne rusko. Ja som sice prisla s respiratorom, ale brali mi aj krv a skoro som odpadla, takze som si ho musela dat dole. Nie je toto ohrozovanie tehotnych pacientiek? Myslela som si, ze lekari a sestri musia vediet co mozu a co nie, ale zrejme nie. V cakarni sme boli 4 tehotne zeny a po mojom odchode prichadzali dalsie, samozrejme ani jedna nemala nijak prekryte dychacie cesty. Je to ok podla vas? Nie je to ohrozovanie pacientiek? Ja som sestricke povedala ze nech sa nehneva ale mala ostat radsej do konca tyzdna doma na co mi odpovedala ze si to nemoze dovolit. Teraz mozeme vsetky tehotne co sme tam dnes boli trpnut ci sme sa nenakazili.

gabriela2952
7. feb 2024

Úprimne? Ty keď berieš lieky zostavas vždy doma na PN?

majamat
7. feb 2024

kedysi sa to neriesilo.
zdravtnici pravidelne robia chori. keby nie, tak pacienti by nemali ku komu chodit. neviem co by sa potom robilo. epidemie sa nevyhybaju ani zdravotnikom.

martul
7. feb 2024

V obchode, autobuse, stretneš niekoho, muž príde domov z roboty a môže priniesť niečo, ..... zatvoríš sa na 9 mes do izolacky?

petamich
7. feb 2024

uprimne ja by som radsej s respiratorom ale mala kontrolu v tehotenstve (pri problemoch, ktore som riesila) ako prist a zistit, ze neordinuju dva tyzdne, snad maju zdravy rozum a vedia, kedy je a kedy nie je vhodne pracovat 🤷‍♀️

lauriik
7. feb 2024

Nakolko su pocty lekarov na slovensku tazko poddimenzovane tak asi nemaju moc inu moznost ako robit chori. Bud rada, ze ta vzali. Sama pises, ze sestricka mala rusko tak o co ide? Ci radsej by si keby mali 2 tyzdne dovolenku?

ropucha6
7. feb 2024

A bola by si radsej, keby si poradnu nemala? Mohla si ist aj domov, ked si s tym nebola ok. Akoze jasne, vsetci sme citlivejsi v tomto chorobovom obdobi, ale nerob z toho dramu. Kolegu, co vie robit z domu by som urcite aj ja zdzubala, ale lekarov a sestry, ak neordinovali s teplotou…

nykkushka
7. feb 2024

Ver mi, že aj oni by boli vďační za to, keby mohli byť doma, ale TY a tie ostatné tehotné ženy by ste nemali v ten deň poradňu, takže zas by bol problém, ako sa považujú zavrieť ambulanciu, veď zdravotníci musia makať aj keď sú chorí 🤦🏼‍♀️😉

ewell13
7. feb 2024

Tiež pracujem v ambulancii. Casto krat idem do prace chora. Nehovorim ze s teplotami. Sestru na ambulancii nema kto zastupit. A ked tam nebudem ja, ambulancia sa moze zatvorit, a vsetci pacienti presunut o 3 mesiace.
A tiez by som bola radsej doma v posteli ako v praci.

kiwi3
7. feb 2024

akoze do urcitej miery rozumiem, ale zrejme si to fakt nemoze dovolit, potom by zase vsetci nadavali, ze tam nikto nie je... ved nos zo sebou respirator a obcas si ho zaloz, ked mas pocit, ze na teba niekto chrchle. dost jednoduche. tiez to tak robievam a to nie som ani tehotna.

lucka_ke
7. feb 2024

ja som dnes išla dvomi autobusmi, bola som v práci aj v potravinách a všade na mňa niekto kašľal... ak mala sestra respirátor a ty tiež nič sa ti nestane

zobaka
7. feb 2024

teraz je vela ludi chorych aj moja dr. bola uplne kaput chora, kychala, soplila, vysla som taka nesvoja, ze verim, ze to nelapim, no nemali by byt v akutnom stave v praci..ale necudujem sa im, ordinacia, kde by nemali chori ludia liezt a jedna mamicka s usoplneym dietatom este veselo povedala, ze ma teploty, tak naco sa trepe na vysetrenie, kde chori nemaju co robit

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
morusha
7. feb 2024

Ja ťa chápem, tiež by mi nebolo všetko jedno. Lekár rúško mohol mať. Držím palce, nech je všetko ok.

mogaa
7. feb 2024

@morusha som zvedavá čo by si hovorila keby ti dala termín o 2-3týžne, že preobjednáva všetky pacientky....predpokladám že do obchodu chodíš aj ako tehotná, tam v rade na pokladnu stojí xy ľudí a polovica z nich nie je tiež zdravá....a sú bez rúšok....to ti nevadí?čí od nich sa nenakazíš?

morusha
7. feb 2024

@mogaa Ach jaj, reakcia len aby bola, za každú cenu.Kde si prosím vyčítala, že dr mal preobjednávať pacientky? Vyjadrila som len pochopenie. Btw doktor vyšetruje tehotné, dosť zblízka a aj nejaký čas to trvá, rúško by nikoho nezabilo v tomto prípade, nie je to tak dávno, čo to bola samozrejmosť .

mogaa
7. feb 2024

@morusha prepáč to malo byť na autorku, nie na teba.....ano lekár mal mať rúško, ale ona sa rozčulovala aj nad sestričkou čo to rúško mala....

morusha
7. feb 2024

@mogaa tak už mi je to jasné 😁

anavixy
7. feb 2024

Hm, a pockaj ked porodis a prides na sestonedelie/novorodenecke… ver tomu, ze nikto nechce chodit do prace ked je chory a citi sa zle, ale niektori proste musia, kym vladzu aspon chodit 🫣🙊 pekne od nej ze mala to rusko

simca06022011
7. feb 2024

presne ako pise @majamat , poviem ti len tolko, pocas covidu, keby sa testovali lekari, tak nema kto robit a to mam od lekara... proste nezomiera = ide do roboty. TU nejde ani o to, ze nemoze ostat, lebo peniaze, pnka.. ale fakt v praci bude chybat sestra/lekar.
Teraz je chripkove, dnse som bola ja u lekarov dvoch, zajtra ma caka dajsie jedno vysetrenie = davam si JA respirator, nech daco nechytim... davaj si aj ty ked ides k dr... a mas istotu. Lebo ochories hocikde, v obchode, v cakarni.. od hocikoho a ani nebudes vediet...

viky173
7. feb 2024

samozrejme, ze je to ohrozovanie pacientok, zivotne ohrozenie... sup podat na nich trestne oznamenie 😂

autor
7. feb 2024

vsetkym dakujem za komentare, ako pisem, respirator aj rusko som mala ale musela som si ho dat dole, mam zdravotne problemy a uz som parkrat skolabovala, nebolo mi v tom ani terah dobre. Ja si vazim ich robotu na maximum, Viem ze to je pre nich velmi tazke a ze to je fakt obeta toto povolanie, pretoze aj ked by mali lezat doma a oddyhovat tak musia pracovat…avsak tehotne pacientky su uz samo o sebe ohrozene a potom su tu aj take ktore maju rozne dalsie pridruzene problemy preto mi to pride trosku nebezpecne…a este raz podotykam nikto tam nemal respirator ale obycajne velke rusko ktore ani nedolieha na tvar..

majamat
7. feb 2024

tehotne samo os sebe ohrozene nei su, tehotenstvo nie je choroba, jedine obmedzenie je, ze nesmies kadejake leiky a dvihat bremena. aj to teda mnohe dvihaju, lebo maju este dalsie dieta a tehu v pohode zvladli.

nepracujem v ambulancii,a le v DSS a tiez soms estra a teda v oktobri som bola operovana a potrebovala som predtym neochoriet.
u nas v praci sa v auguste prehnala vlna viroz, v septembri dalsia a v oktobri dalsia, okrem toho som sa starala o choru mamu - spasticky zapal priedusiek. neochorela som.

clovek ktory sa neizoluje, neprehana to s dezimfekciou a je vystaveny aj beznym infektom, ma lepsiu imunitu,a ko ten, co sa chrani.

minuly rok som 1x bola doma, myslela som si ze crevna viroza, ale asi mi skor jedlo nesadlo, kadeco som do seba popchala do seba. podla priebehu to skor viroza nebola. cize za cely rok som nebola chora. predtym 3r po sebe len kovid. 1x riadne priznakovy ( co je bezne pri uplne prvom kontakte s novou infekciou ), potom 2x mi skoro nic nebolo.
predtym sa mi bezne stavalo, ze tam maximalne 1x rocne nejaka viroza aj to bez PN.
ked to tu citam, ze niekto ma ATB kazdy mesiac, tak mam dost. ludia maju hroznu imunitu.

panonia
7. feb 2024

Áno väčšina zdravotníkov robí keď sú chorí lebo ich nemá kto zastúpiť. Keď sa bojíš daj si respirator...mne je v ňom tiež zle a nenosím ho, len obyčajnu masku. Ja som ako tehotná pracovala na JIS .

nevenka
7. feb 2024

Tak ja som bola tehotna v roku 2020, v case, ked vsetci stresovali, na covid sa bezne umieralo, respiratory sme museli mat v kuse, aj pocas porodu. Vtedy sa somralo, somre sa dnes. Ludom nevyhovies...Poviem tak, chran sa, do akej miery to ide a ver, ze vsetko bude ok. Ja to tak robim. Nieco ovplyvnit viem a nieco nie. Aktualne mame chripku...Manzel bol u lekarky s respiratorom, polovica ludi tam mala rusko, pochvalila ho. Ale my mame 4 deti a ked je jedno chore, tak zarucene jeden po druhom to ise, takze vieme, co to je a mame sucit aj s ostatnymi. Niekomu nevysvetlis.

lalenka33
7. feb 2024

Mala si respirátor, sestrička rúško. Nechodíš do obchodu? Žiješ na samote? Nemáš muža, ktorý chodí do práce? Iné deti v škole, škôlke? Je chrípková sezóna, chorí ľudia sú všade. Musela by si žiť izolovaná hlboko v lese mimo civilizácie, aby si bola chránená.
Som farm.laborantka. Pred covidom sme nikdy nepoužívali rúška, respirátor a denne sme boli v kontakte s chorými ľuďmi. Chytali sme peniaze, recepty od ľudí, ktorí mali svrab, plesne. Kýchali a kaslali na nás ľudia s chrípkou, angínou ...atď .. Teraz som po cca 10 rokoch brala ATB na angínu a bola fakticky fakt chorá . Chora som bola v čase, kedy som už nerobila v lekárni a 2 týždne sme len makali v dome. Chodila som len do obchodu a domov.
V zamestnaní ako zdravotník, policajt, hasič niekedy nemáš na výber a musíš ísť do práce, keď vieš stáť na nohách a nemáš teplotu.
Sestrička brala 3 dni ATB, bola pár dní doma. Najhoršie má už pravdepodobne za sebou. ATB už účinkujú. Zvýš príjem vitamínov. A nestresuj.

nevenka
8. feb 2024

@lalenka33 ano, s tym suhlasim, angina je bakterialna a ATB zaberu v priebehu prvych par sni, takze clovek u potom infekcny nie je, tak mi to hovorila lekarka. Horsie su tie virusy, no.

bobrina1
9. feb 2024

Ja som rada a vidim to pozitivne, ze nam pandemia priniesla ruska a respiratory, aspon sa mozem chranit, ked okolo mna nezodpovedni egoisti kaslu, kychaju, soplia. A k lekarovi chodim od pandemie vzdy s respiratorom. 😁

panonia
9. feb 2024

@bobrina1 Nám priniesla skafandre, pošlem Ti nejaký budeš ešte lepšie chránená 😄.

gabriela2952
10. feb 2024

@bobrina1 oni tu boli aj pred pandémiu

bobrina1
10. feb 2024

@panonia tak netreba to prehanat😁 poslem ti adresu, ok?

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre