Certifikát o výnimke z očkovania počas tehotenstva

smolinka322
14. jan 2022

Ahojte, chcela by som sa opytat ci mate niektora skusenost a vybavovanim certifikatu o vynimke z ockovania pocas tehotenstva, aktualne som v 15 tt a som na pn, da sa sa nieco take vybavit kvoli tehotenstvu?mate a tym skusenost?

anjelicek26
14. jan 2022

@smolinka322 v druhom a tretom trimestri sa ockovanie tehotnym odporuca. Takze vynimku si podla mna nemas ako vybavit.

martina123s
14. jan 2022

Tehotenstvo nie je kontraindikaciou k ockovaniu

andrea2192016
14. jan 2022

@martina123s to je dobrá debilina , ani zvieratá počas gravidity sa nikdy nevakcinovali a nie to tehotná žena…

anjelicek26
14. jan 2022

@andrea2192016 tak ja neviem, mne to vychadza celkom logicky, tehotna v druhom a tretom trimestri je automaticky rizikova osoba pre covid - srdce a pluca to tahaju za dvoch, krvi pumpuje aj dva litre navyse, verim tomu, ze s covidom toto udychat maju proste niektore problem aj tam - kde by normalne netehotne problem absolutne nemali... tych pripadov, kde muselo babatko von velmi skoro, aby mamu zachranovali na JIS je bohuzial dost. Kazdopadne vynimka na to nie je, takze debata tu nepomoze.

lucia147852
14. jan 2022

V Rakúsku sa tehotné ockovat nemusía, na svk pochybujem, že takú výnimku dajú a uznajú. Na výnimku sú len nejaké 3 body úplne nezmyselne, keďže kopec zdravotných predispozicii môže byt rizikových.

smolinka322
autor
14. jan 2022

@lucia147852 presne tak, vakcina je stale len v podstate testovana na ludoch a radsej si pockam na vakcinaciu po porode ako teraz ohrozovat aj seba aj dieta. Ale kazdy ma na to svoj nazor, ale myslim si ze tehotne by mali mat na vyber tak ako v rakusku.

martina123s
14. jan 2022

@andrea2192016 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

anjelicek26
14. jan 2022

@smolinka322 v rakusku sa tehotne ockuju a je to rovnako odporucane, ale nie prvy trimester, ako aj u nas... vynimku nedostavaju.

martinaju
14. jan 2022

@anjelicek26 ja žasnem ako každy vie ako to funguje v rakusku a v nemecku 🤣🤣🤣
Autorke:
Nie nie jr to dôvod na výnimku a osobne by som sa viac vala covidu xy mamičiek nezachranili ledva zachranili detičky, xy ženám ukončili tehotenstvo aby zachránili aspoň ich a viem aj o ženách, ktoré porodili mŕtve bábätko lebo mali covid. Ak sa vieš chrániť tak ok ale načo ti je potom výnimka? Treba dbať na to aby si covid nedostala a teda to sa nezlučuje s behaním po obchodoch ale chodenim po reštikách. 🙂

falbala132
14. jan 2022

radsej sa doma zabednim na tych 9 mesiacov aby som kovid nedostala, ako skusat na svojom nenarodenom dietati tento geneticky patok.

anjelicek26
14. jan 2022

@falbala132 ved samozrejme tvoje rozhodnutie, nikto tehotnu ockovat nenut. Musi obmedzit trochu aktivity a dovolenky, ale bezny zivot je stale mozny bez ockovania. Aj tak je hlavna ochrana teraz drzat sa mimo ludi, ockovanie chrani len ciastocne a ako som pisala vyssie, tehotna je rizikova skupina, velmo. Tu sa bavime o zdravotnej vynimke s ockovania - teda mat vsetky pristupy, vynimky, moct behat kade-tade a nemat ziadne protilatky, to je to, co proste nepojde...

asia83
14. jan 2022

@falbala132 Aj môj otec sa zo strachu pred koronavírusom “zabednil” doma, doslova. No prišla mu priamo do domu návšteva, blízka rodina z cudziny a bum, ledva ten koronavírus prežil. Hneď ako mohol, dal sa zaočkovať. Je mi ľúto tých odporcov očkovania, ľudí bez pokory, ktorí musia kruto doplatiť na svoje paranoidné myslenie.

falbala132
14. jan 2022

@asia83 nie som vyslovene proti ockovaniu, bavime sa tu o tehotnych.

nonkanonka
14. jan 2022

@smolinka322 Tiež som sa v tehotenstve očkovať nechcela, mala som rizikové tehotenstvo a žiadnu výnimku som nedostala. Dokonca gynekológ aj internistka povedali, že sa kľudne zaočkovať môžem. Pravdupovediac mi to bolo jedno, aj tak som nikam nechodila, keďže tak ako pred vakcínou, tak aj pred covidom som mala v tehotenstve dosť veľký rešpekt.

ikonica
14. jan 2022

@asia83 ja sa skor stretavam s ockovanymi bez pokory, ktory sa promenaduju v praci bez respiratorov a ignoruju fakt, ze ockovanie ich nerobi nesmrtelnymi a neohrozujucimi inych... A smutne je, ze toto ich spravanie neriesia ani najvyssi predstavitelia firmy, lebo sa spravaju rovnako....

cickamon
14. jan 2022

ty na vyber mas, ockovanie nieje povinne zatial a vynimku alebo certifikat co chces nedostanes, pretoze tehotenstvo nieje kontraindikacia k ockovaniu. ked sa nechces zaockovat, mas moznosti ako kazdy iny clovek bez ockovania ci prekonania, ist nakupit si potraviny, droheriu,lieky, zakladne potreby...ostatne objednaj z netu ako doteraz. ockovanie tu je uz vyse roka, ked si v 15 tt uz davno si mohla mat po nom a nehladat teraz vynimky a certifikaty lebo ty si sa ockovat nechcela ale ako tehotna a navyse na pn mas chut si behat po obchodakoch...prepac podla mna mas upne opacny pristup, som tehotna na pn=sedim doma ci som ockovana ci nie a chranim seba aj dieta najviac ako mozem lebo aj ockovana osoba sa moze nakazit...

veronikacernickova
14. jan 2022

@falbala132 zabedniť sa doma na 9 mesiacov je tiež riešenie, ale treba brať do úvahy, že tehotná žena má nejakých príbuzných, ktorí ju môžu ľahko nakaziť. A okrem toho poznám 2 ženy, ktoré si koronavírus doniesli ako darček z pôrodnice...

falbala132
14. jan 2022

@veronikacernickova to zabednenie som myslela obrazne, myslim tym davat si velky pozor, ked uz sa fakt zena rozhodne, ze sa nechce dat ockovat. lebo predpokladam, ze autorka je rozhodnuta.

katherine12
14. jan 2022

@anjelicek26 zijem v Rakusku kedze ockovanie na tehotnych je off label maju vynimku a na zaklade lekarskeho atestu nepotrebuju ockovanie ani na prechod hranic ani do obchodu kde plati OP a aj v pripravovanom zakone o povinnom ockovani su tehotne z tejto povinnosti vynate.

anjelicek26
14. jan 2022

@katherine12 len lekar ziadne taketo atesty nevystavuje. A ano to, ze su vynate zo zakona o povinnom ockovani som tiez citala 👍

katherine12
14. jan 2022

@anjelicek26 no mne vydal takyto atest aj slovensky gynekolog a akurat som to riesila s rakuskym a tiez mi ho bez problemov vydaju. Ide len o potvrdenie tehotenstva s udanim datumu porodu. Pretoze pripravovany zakon o povinnom ockovani hovori ze vynimka pre tehotne plati este mesiac po porode. Atest o nemoznosti ockovania sa tehotnym kvoli gravidite nevydava.

martinaju
14. jan 2022

@katherine12 potvrdenie tehotensta aj s predpokladatym terminom ma aj v tehotenskej knižke 🤷🏽‍♀️ Ok pre tehitne nebude povinne očkovabie v rakusku ale to nič nemení na tom že tehotné sa očkovať môžu ak nechcú tak nech dodržujú oravidlá. Pani chcela len využiť situáciu a behať po obchodoch no keď chce chrániť dieťa nebude chodiť po obchodných domoch a vysedavať v reštauráciach.

anjelicek26
14. jan 2022

@katherine12 ano presne tak, len to inak vyznelo, ked si to napisala vyssie.

smolinka322
autor
14. jan 2022

@cickamon viem xe som sa mohla zaockovat skor ale mala som pretrvavajuce zdravotne problemy prave gynekologicke a brala som dlhoodobo rozne liecby takze mi to tiez nebolo odporucane takze nie je vsetko o tom ci chcem alebo nechcem

smolinka322
autor
14. jan 2022

@falbala132 ano rozhodnuta som pretoze pred samotnym tehotenstvom som mala velke zdravotne problemy a liecby a preto som doteraz ani neni oockovana a otehotnenie je v mojom pripade zazrak takze radsej vakcinaciu riskovat nechcem a certifikat som chcela len kvoli vynimocnym pripadom (ked budem potrebovat nieco vybavit akutne tam kde je rezim op)

smolinka322
autor
14. jan 2022

@martinaju nikto nepovedal ze chcem behat po obchodoch alebo po restikach...len som sa opytala a riesim to len ako doklad kvoli vynimocnym situaciam ...takze prosim vas nekonstatujte co chxem s tym potvrdenim robit a kam chodit ked neviete nic blizsie .

smolinka322
autor
14. jan 2022

@martinaju nekonstatujte co som chcela alebo nechcela vyuzit nic o mne neviete a ani o mojom zdravotnom stave a urcite by som toto nerobila. Ale nebudem sa tu zbytocne hadat.

tulipanicek
14. jan 2022

Tehotenstvo nie je kontraindikácia k ockovaniu. Dokonca sa ideálne v 2. trimestri odporúča. Výnimky sú predné špecifikované a ak si dobre pamätám, je to len alergicka reakcia na niektorú zo zložiek (ale už som to pozerala dávnejšie)

smolinka322
autor
14. jan 2022

@tulipanicek dakujem uz som to citala. Len som dufala ze u nas bude nieco podobne pre tehotne ako v rakusku.

katherine12
14. jan 2022

@martinaju no jasne ja tiez sedim doma na zadku uz 6 mesiacov a nikam neleziem, aj deckam sme vybavili distance learning na tuto dobu aj muza mam doma na home office. To uz je o inom ze niekto chce papier na flakacky. Ja si ho vybavujem len za ucelom prechodu hranic kedze chodim k lekarom na SK a moznosti pockat s ockovanim az po porode nakolko velmi silno reagujem na ockovania a bolo mi per huba odporucene pockat.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre