Ahojte, chcem sa opýtať na názor, či podľa Vás budem zaradená na rizikové? Vo februári sa mi podarilo otehotnieť, ale v marci sme o bábo prišli, tehu bolo vyhodnotené ako MA. Pol roka sme mali v snažení pauzu a teraz som znova tehotná. Mám fyzicky namáhavú prácu, učím v zuš tanec- to znamená predvádzam kotrmelce, premety, skoky, stojky, istím deti pri dvíhačkách - aj ich sama dvíham nad úroveň hlavy. Pracujem takto 9 hodín denne- jedna zuš je na plný úväzok a druhá na polovičný. V minulosti som mala aj epileptický záchvat z prečerpania, brala som 3 roky lieky, teraz už 2 roky neberiem, ale musím dodržiavať oddych. Nerada by som ale presedela celé tehotenstvo doma - som aktívny typ človeka, ale zase nechcem robiť niečo, čo by mohlo ohroziť bábo. K lekárovi idem až o 2 týždne. Poraďte, ako to vidíte Vy. Ďakujem.
@17alisha neviem ti povedat naisto, ale podla mojho nazoru by si mohla byt.. minimalne teda by si mala mat obmedzenia v praci.. zalezi, ako to budu posudzovat..
ja sama som mala tento rok tiez MA a dalsi potrat v 5.tt, tak tiez by ma zaujimalo, ci budem rizikova.. akurat mam 2r. synceka, takze lezat si nemozem dovolit 😉
@stepanka274 dakujem za nazor 🙂
@17alisha ja si myslím že áno. Daj pozor - tiež som to takto raz s cvičením prehnala a takmer som potratila. Mala som problémy niekoľko týždňov. Krvácala som. V súčasnosti dcéra chodí do 4 tr. ZŠ
baby ale vsak to zalezi od dr. ci vas da....preco by vas nedal...mne nic nebolo a bola som na rizikovom...akurat ze som robila v skolke s malymi detmi, kde je fyzicka aj psycvhicka namaha, bacily, atd...
17alisha Takze takto: zavisi to od lekara ale mnohy nechcu vystavit pn ak nemas zdravotne obmedzenie v tehu.tvoj job ich nezaujima,ani keby si robila na stavbe.Dohodni sa s lekarom bud na pnke a ak nechces pn alebo on odmietne nech ti da potvrdenie o tehu a zamestnavatel je povinny ta preradit na inu pre tehotne vyhovujucu pracu (vse v Zakonniku prace)..trebars nejaka praca v kancli..ak to nepojde moze ta vraj zamestnavatel nechat doma za plat ktory by ti patril ak by si odrobila normu (toto neviem isto bo som to prvy raz pocula od mojho gyn)..je ti jasne ze toto ziaden zamestnavatel neurobi,ostava posledna moznost,ja som to tak urobila - vybavit si pnku u vseobecneho lekara.som po MA,2 mesiace nato tehotna.od zaciatku som pn u mojej vseobecnej lekarky,bo mam tiez fyzicky narocnu pracu a preradit ma nebolo kam.
@17alisha ahoj. ja som tiež učiteľka na ZŠ a akonáhle som ostala tehotná, doktorka ma vypísala na marodku. bábo je po UIU, nechcela riskovať, že by som oň prišla, ostala chorá od detí, alebo aby sa mi v škole niečo nestalo. Radšej byť tebou, ostanem doma aspoň prvý trimester, potom ak budeš OK, možno ti dovolí vrátiť sa. ale po potrate je to dosť bežné, že budeš na rizikovom
maggy13 ja som po MA + kyret otehotnela po 2mesiacoch a ako argument na rizikove to neobstalo :( Zalezi od lekara
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Neviem akého máš lekára, ale ja som bola 7 rokov pred otehotnením onkopacient a lekárka ma hneď vypísala na rizikové tehotenstvo s neobmedzenými vychádzkami. Bola som za to veľmi povďačná, tehotenstvo bolo pokojné, aj bábo veľmi kľudné. Určite sa s ním treba o tom porozprávať, aspoň na PN - ku sa dať vypísať na ten prvý trimester, aby si bola v pokoji, s tými vychádzkami sa tiež dá s lekárom dohodnúť.