Dobrý deň chcela by som poprosiť O radu ohľadom rh faktoru V tehotenstve na začiatku tehotenstva mi odobrali krv na krv skupinu výsledok bol trochu zvláštny Rh faktor pozitívny so slabým antigenom D čiže pri tehotenstve A pri tehotenstve A ak by som dostávala transfuziu musím dostať Rh negatívnu skupinu... Preto teraz neviem či aj ja po pôrode dostanem injekciu s protilatkami či nie....A či to má vplyv na dieťatko.... máte niekto nejaké skúsenosti? Ďakujem za radu...
ahoj, ziadne obavy,dieta je sledovane,takze ak bude potreba,oni mu tu protilatku po porode pichnu. Ja som 0 negativ a moj syn mal 0 pozitiv a boli sme pod drobnohladom,kedze bol rozdielny faktor, hlavne slo o priebeh novorodeneckej zltacky po narodení a v priebehu sa tiez tehotenstvo sleduje,kedze telo sa moze rozhodnut zacat aj vo vyssom stadiu odmietat plod, v tvojom pripade,ked ma zena krvnu skupinu s RH pozitiv,nie su ziadne podstatne obavy
@zuzanakoc ona nema klasicky pozitiv, ona ma nieco medzi pozitivom a negativom a ide o to, ci jej telo moze vytvarat protilatky proti dietatu ... tam zalezi od toho aku formu slabej negativity ma. Lekari su v tomto kazdy iny, napr. teraz sa uz odporuca davat pri neg. rh faktore preventivne injekciu v 28 tyzdni aj ked su protilatky zatial v poriadku (nielen po porode), ale mnoho gynekologov o tom ani nevie
@meluela ja viem,ze je nieco medzi,ale to sa tyka len jej samotnej,ale, co sa dietata tyka,tak je to sledovane pri odberoch krvi v tehotenstve a nie je rizikova,horsie je to ak by bola cisto RH negativ,ale to by aj tak dieta dostalo protilatky az po narodeni a keby nahodou by bolo zle uz pocas tehotenstva,tak sa beru nejake lieky v priebehu,ale to jej vsetko ma sledovat a povedat gynekolog
@lenula2705
ja som A+, mne v tehu pri beznom teste neukazalo protilatky, drobec sa narodil doslo k rh izoimunizacii a mal velmi vazne problemy. maly ma tiez A+, v papieroch mal zvyraznene ze ak dostane krv musi byt otipovana tusim D- alebo tak nejak, nepamatam si presne.
takze z mojho pohladu je vyborne ze ti na to prisli, ze ta sleduju a preditete problemom a znizite riziko. mne bolo vysvetlene (toto bolo moje druhe dieta) ze pri prvom som nehohla dostat rhegu, kedze mam + faktor, a mamickam s + faktorom sa nesmie protilatka podavat, lebo by ju mohla ohrozit na zivote.
v tvojom pripade by som sa vsak preventivne rozhodla rodit v porodnici, kde je aj detska nemocnica.
drzim moc palce.
@zuzanakoc aj pri rh+ moze dojst k vzniku protilatok, a ak som pochopila spravne, jej ich uz aj preukazalií krvne testy.
Joj ďakujem vám krásne. Lenže zuzanakoc Môj gynekológ si myslím že to nejako nesleduje keď sa ho na niečo spytam rýchlo má odbije aj na toto keď som sa ho spýtala tak mi povedal že to je V pohode nič mi nevysvetlil a ja som sa celkom vystrašila keď čítam O týchto rh faktoroch A dôsledkoch...saurian určite budem rodiť V nemocnici s detským odd. Je to hrozne čo sa vám stalo človek musí byť stále V strehu.
@lenula2705 ono pravdepodobnost ze pridu vazne problemy je velmi mala. ale ked o tomto probleme vies, radsej ozaj zvolit taku porodnicu, ako by sa malo nieco stat a potom si to vycitat.
a pripady, kedy si pri rh + faktore vytvori telo zeny protilatky, su skutocne velmi zriedkave. to viem aj preto, lebo ked sa to nam stalo,nevedeli dlho zistit ze preco mame problemy, az ked nas na kramare previezli, az tam to zistili a vobec vedeli o tejto moznosti. takze z toho co som o tom citala a sa o to zaujimala, to riziko je velmi nizke.
@lenula2705 nemas nahodou v papieroch pisane aky typ toho slabeho anti-d mas? podla toho by sa to mozno dalo vygooglovat ci mas po tom patrat dalej. Najlepsie by ale fakt bolo hovorit s hematologom, lebo gynekologovia maju v rh faktoroch fakt chaos
v kazdom pripade pri prvom dietati je riziko dost male (avsak nie vylucene), ta prevencia sa robi hlavne kvoli dalsim tehotenstvam
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@lenula2705 tu je celkom fajn clanok, ale bolo by to skor na debatu s hematologom, myslim ze ani priemerny gynekolog nema uplne aktualne poznatky a prax sa moze v jednotlivych ambulanciach lisit
http://zdravi.e15.cz/clanek/postgradualni-medic...
Ja by som z toho pochopila ze pri weak rhesus positive a weak D riziko nehrozi a pri partial D, variant D ano: "Je-li krevní skupina ženy RhDw pozitivní, „weak rhesus positive“ (cca 1 % RhD pozitivních osob), není většinou provedení prevence RhD aloimunizace indikováno. V případě slabého RhD fenotypu „weak D“ (dříve označovaného Du), se jedná o kvantitativní zeslabení exprese D antigenu. Všechny D epitopy jsou exprimovány slabě, ale jedinci si nevytvářejí protilátky anti-D při kontaktu s erytrocyty s normální D expresí. Naproti tomu parciální RhD fenotypy „partial D, variant D“ jsou RhD pozitivní fenotypy, u kterých některé epitopy RhD antigenu nejsou exprimovány. Při kontaktu s RhD pozitivními erytrocyty si jedinci s parciálním D fenotypem mohou vytvářet protilátky proti D epitopům, které na povrchu jejich erytrocytů chybí. Je třeba odlišit kvantitativní zeslabení RhD antigenu, bez nutnosti provedení prevence RhD aloimunizace, a kvalitativní varianty RhD antigenu, kdy je prevence indikována. Nutná individuální konzultace s laboratoří! "