Bude bábo zdravé?

rybkak
8. dec 2021

Mam 36 rokov, 2 deti a cakame 3 dieťa. Som v 6tt. Než som zistila ze som tehu, tak v prvom mesiaci som brala antibiotika, bola na rentgene zubov bo mi trhali zuby múdrosti a do toho sme celá rodina chytili coronu, ktorú sme museli riešiť antibiotikami. Bola som u gynekológa a ten necháva rozhodnutie na mňa, nechať si dieťa alebo prerušiť tehotenstvo, bo nevie mi zaručiť ci dieťa bude zdravé. Co si myslite...?

babajaga
8. dec 2021

To ti nikto nikdy nezaruci,narodit sa moze zdrave a ochorie neskor...nikdy v nicom v zivote nemame istotu,iba v jednej veci,ze raz zomrieme.Dietatko je dar,smelo do toho,prajem vela radosti 🙂

agacela
8. dec 2021

@rybkak to sa dozvieš az po pôrode …

riamia91
8. dec 2021

@rybkak antibiotika by som neriesila, do nejakeho 6tt, nie je dieta vyzivovane od matky, teda ani virus by k nemu nemal prejst. RTG je otazny, ale v pripade poskodenia plodu sa s tym telo do konca 1.trimestra vysporiada.

emalka
8. dec 2021

Do cca 8-9 tyzdna tvoje telo nieje vobec prepojene s dietatom, to ma vlastny zltkovy vacok z ktoreho rastie. Placenta je plne funkcna az na konci prveho trimestra. Takze cokolvek si zjedla a vypila sa k nemu vobec nedostalo.

RTG zubov je asi ta najlepsia alternativa ktora sa ti mohla stat, tam je ozarovacia davka velmi nizka a aj velmi mala sanca ze by sa plodu nieco stalo.

Covid moze mat nasledky hlavne pre placentu, ale to teda nesuvisi s genetikou dietata nijako. Myslim ze ak by tam bol akykolvek zavaznejsi problem tak telo vie co ma robit, ostatne cca 25% vsetkych tehotenstiev konci prave kvoli tomu v uplnych zaciatkoch. SMutna statistika ale je to tak. Ak by sa to ale stalo, tak vedz ze to nebolo tvojim pricinenim.

modrymotyl8
8. dec 2021

@rybkak Neboj sa poznám viac žien ktoré boli na RTG a dieťa bolo zdravé, ATB som brala počas tehu aj ja, aj chrípku som mala, a ešte som brala aj iné lieky lebo som musela neboj sa.

lucik194
8. dec 2021

atb som brala v tehotenstve aj ja, dokonca v prvom trimestri

cica8
8. dec 2021

@rybkak pozri ja som po operácii platničky, operovali ma ako tehotnú, uzivala som kortikoidy proti bolesti, brala som silné lieky, mala MR, rengen, to všetko bolo cca 8 týždni tehotenstva, v tom najhoršom.... Zatiaľ je dieťa z vyšetrení zdravé, všetko je ok, o chvíľu mam pôrod, rengen je slabé ozarenia oproti tomu co som mala ja.... A ešte som zabudla na ozonoterapiu😒
@rybkak

cica8
8. dec 2021

@rybkak pokým si nemala operáciu, MR, ozonoterapiu a neuzivala silné lieky-kortikoidy môj názor - nemáš sa čoho báť

jazula
8. dec 2021

Určite by som sa nerozhodovala teraz, vlastne len na základe obáv, lebo info reálne zatiaľ nemáš žiadne… Počkala by som, ako sa bude vyvíjať, ak by náhodou boli nejaké závažné vývojové chyby, mali by ich vidieť aj na ultrazvuku podľa mňa. A ja som bola na genetických testoch v 12 týždni pre istotu.

zazvorka87
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kate_cs
8. dec 2021

Ja som bola na RTG zubov pár dni potom, čo som otehotnela (asi týždeň), lebo som nevedela, že som tehotná. Tiež som sa toho zľakla, ale gynekológ mi povedal, že keby bol plod poškodený, na to je prvý trimester, že by neprežilo ďalej. Preto často bývajú potraty na začiatku tehotenstva, lebo je plod poškodený.
Syn má rok, je zdravý, má síce miernu anomáliu, ale ide o genetiku, skôr kozemtická vec a nesúvisí to s RTG.

julie19
8. dec 2021

@rybkak neviem ako covid a antibiotiká, ale RTG zubov určite nemusíš riešiť, tiež som bola na RTG zubov lebo som v tom čase ešte nevedela že som tehotná, mala som pár dni do ms a bola som po biochemickom tehotenstve tak som si myslela že určite nie som ... ms nechodila tak som spravila test asi týždeň po RTG a tam čiarky jak koľajnice ... mala má rok a je zdravá ako ryba ;)

aurorastone
8. dec 2021

Ja som bola v tomto týždni na rtg na pohotovosti a to mi snímkovali ako mam rebrá pľúca a srdce ešte sa ma pýtali ci nie som tehu a ja ze 100% nie som im tam spoko podpísala papier lebo ráno som si ešte test robila keďže mi meskala, tak som to pripisovala stresu a chorobe, a covid a ATB som brala ale až v druhom trimestri a malý ok 🙂

standusina
8. dec 2021

Nemyslim si, ze by si mala mat nejake obavy a toto babatku podla mna vobec neublizilo. Takze uz ziadny stres kvoli tomuto. Neboj vsetko bude oki

didi2102
8. dec 2021

@rybkak v prvom trimestri som brala 2x ATB,mala som zápal a nevedela som že som tehotná , do konca tehu som potom brala znovu ďalšie 3atb lebo som mala zápal dýchacích ciest, toho by som sa nebála, covidu by som sa tiež nebála lebo je to ako chrípka , síce máme málo info ale ber to ako virózu,RTG ti robili na zube , ok môže byť žiarenie neake ale určite minimálne, u nás robia RTG zubov aj tehotným , dávajú im dakú speci zásteru do istoty, čiže .... Mňa by napr potrat ani nenapadol ale už sama musíš vedieť,možno neake sono u Grochalu napr,odborník na také veci ale ktovie či v takom týždni je schopný niečo povedať .. držím palce

sofiaj12323
8. dec 2021

Mám kamarátku, ktorá na začiatku tehotenstva 3x absolvovala RTG brucha a na to, že je tehotná jej prišli na op.sále počas op. výkonu, kde mala zväčšenú maternicu....prednosta kliniky jej bezcitne povedal aby si to dieťa dala zobrať, vraj bude postihnuté. Dieťa si nechala a narodilo sa jej zdravé, krásne dievčatko.

any_soj
8. dec 2021

@rybkak poviem ti tajomstvo - všetky naše deti raz zomrú a žiadne nebude úplne zdravé. Podstatné je, čo urobíme s časom, ktorý nám bol darovaný. Milovať a byť milovaný. Píšem ako mama po jednom zamlčanom potrate v 7.tt a po pôrode mŕtvej dcéry v 38.tt. Som vďačná za každú chvíľu s mojimi deťmi. S týmito dvomi aj s treťou, ktorú už 5 mesiacov môžem objímať aj rukami, nielen lonom.

alison11
8. dec 2021

@rybkak Bude zdravé veď ešte žije zo žltkového vaku a nie cez placentu stebou spojenou to až po 3mesiaci.veľa mamičiek tak bolo pred zistením a majú zdravé bábo. Kľud nestresuj 🙂A ten lekár Ti jasné nevie dopredu povedať či bdue zdravé až na triple testoch od 9-13tt sa robia odbery a aj meria plod 🙂

betulinka1
10. dec 2021

@rybkak neboj kvoli tomu chore nebude. Ja som zistila, ze som tehu az v 3 mesiaci. Rtg som bola s mackou som ju tam drzala, tiez som podpisovala papier, ze nie som tehu. Antibiotika som brala, lebo som mala taku silnú virózu, ze som musela, chodila som bikovat aj 30km, 3x do tyzdna trampolinky, do toho par osláv, cize som aj popila. A to moje male čudo sa mi udržalo ani som nevedela. Prve tehu a vek 34 rokov. Vzdy sa na tom smejem, ako sa tam udrzal pri tych tranpolinkach, ked to je ine cvičiacie tempo. Teraz ma 7 rokov a cele tehu ukážkové. Je pravda, ze corona vtedy nebola ale myslim si, ze to by nemalo mat vplyv.

zuzanatomas9394
11. dec 2021

@rybkak vraj sa da ist na nejake testy ale ozaj si nepamatam a neviem uz ako sa to vola kde im poviete co vsetko ste brali co vsetko sa dialo a oni to uz zhodnotia drzim palce 🥰

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre