Brali ste v tehotenstve acidum folicum 10 mg?

25. apr 2024

Brali ste niekto 10mg? Prvý trimester? To je vlastne 10 000mcg
Aký dôvod vám dala dr na užívanie takej dávky?
Vďaka

matullienka
25. apr 2024

Áno brala som ho pri oboch tehotenstvach, neriešila si to náhodou aj včera?

autor
25. apr 2024

@matullienka nie dnes idem od Gyn
A aký dôvod ti dala že musis to brat? Lebo ja som čítala že sa ma brat oveľa menšia dávka.. v prvom trimestri tak sa bojím

matullienka
25. apr 2024

Netuším aký dôvod mala, ale ja svojmu lekárovi dôverujem on to roky študoval, prax má 40 rokov tak vie čo robí

autor
25. apr 2024

@matullienka ja mám práve mladú doktorku.. nehovorím že neverím ale predsa keď čítam že vysoké dávky majú negatívny vplyv na plod.. a ja mám brat až 10mg príde mi to risk
Ty si brala jednu tabletku denne? Cele tehu?

matullienka
25. apr 2024

Áno

autor
25. apr 2024

@matullienka možno ste mali v rodine nejaké vady ? Napríklad…
Čítam že vtedy sa dávajú vyššie dávky.. no my nič ancu som jej nehovorila ani také

autor
25. apr 2024

Ani*

matullienka
25. apr 2024

Nie nemali sme v rodine, žiadne vady. Brala som celé tehotenstvo a baby mám zdravé

autor
25. apr 2024

@matullienka tak fajn teda.. budem jej veriť však hádam sa nepredavkujem

sisa_s
25. apr 2024

@matullienka za posledne dni aj 3-4 temy o kyseline listovej boli, podla mna je to stale ona...ked takto preziva 1 tabletku, som zvedava, ako prezije cele tehotenstvo

matullienka
25. apr 2024

@sisa_s tiež si myslím

masinka
25. apr 2024

Ja som brala, predpisala mi to ale hematologicka spolu so zelezom koli znizenemu poctu dosticiek. Na hematologiu ma poslala gynekologicka.

mili2016
25. apr 2024

Aj ja som to brala a vôbec som neriešila koľko proste dôverujem svojej lekárke a hotovo . Tak ako mi povedala tak som užívala predsa lekár pozná tvoj zdravotný stav najlepšie

domka222
25. apr 2024

Jasné, že to je ona. Veď je to úplne okaté. Najprv sa pýta akože jej mama,potom ona sama,potom to nie je ona

anavixy
25. apr 2024

400-800mg je odporuca a davka (zvysena davka pri pozit anamneze), 1000mg je viac, ale nadbytok sa vyluci mocom. Kyselinu listovu staci uzivat do konca prveho trimestra, takze nejake velke predavkovanie sa tam neudeje za ten cas. Pokial nedoverujes lekarke, tak s nou diskutuj alebo ju vymen. Vysii vek nie je zarukou lepsieho lekara a naopak. Ak chces nazory inych lekarov, pouzi poradne tu na mk alebo na mamaaja.sk, najdes hned 4 roznych 🙂

sono2
25. apr 2024

Kyselinu treba brať už pred tehotenstvom 6 týždeň tehu už ja všetko vyvinuté na ktoré by mala eventuálne kyselina vplyv. To mi povedal sám špičkový dr z Martina, každý ho pozná.
Ja som v 2 tehu nebrala nič.

anavixy
25. apr 2024

@sono2 napr profesor Zahumensky tvrdi ze ani netreba, udajne bolo len naznacene, ze to ma pozit vplyv a hlavne teda ze normalne sa stravujuca zena to ani nepotrebuje, ale neublizi… no a presne, mala by sa ked-tak brat uz pred otehotnenim, ale to robi asi maloktora zena (asi okrem tych co sa dlhodobo snazia).

sono2
28. apr 2024

@anavixy presne.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre