Borelióza od prvého trimestra

janka_mu
4. apr 2016

Ahojte dievcata, preskumala som tu uz konika poriadne, ale moj pripad je taky specificky, ze som zalozila diskusiu. Od zaciatku tehotenstva sa na mna lepili cudne choroby, zvysene teploty, unava, bolesti klbov. Nakoniec mi na konci prveho trimestra bola diagnostikovana borelioza. Tvrdia, ze pravdepodobne akutna. Babatko sa na prvom sone javilo uplne v poriadku, ale mne je velmi zle. Mam uz aj antibiotika, ale neevidujem, ze by som mala niekedy za poslednych aj 5 rokov kliesta. Chcela som sa opytat, ci nepoznate niekoho, pripadne, ci samy nemate skusenost s touto diagnozou. Hlavne ma zaujima ako dopadlo tehotenstvo a ci bolo babatko zdrave. Na nete je velmi malo informacii k vplyvu boreliozy na plod. Som z toho velmi nestastna a uz sa snazim ziskavat informacie odkial to len ide. Vopred dakujem za akekolvek skusenosti.

katarinamarkova
4. apr 2016

@janka_mu o vplyvu boreliozy na babo sa dozvies skutocne málo, ak vôbec niečo......borelioza je známa v podstate len pár rokov.....
hlavne: prajem nech ste zdraví obaja.
akútna borelioza môže kludne znamenať aj to, že je len práve ,,zobudená,, nemuesla si sa nakaziť včera, pred mesiacom.....kludne to mohlo byť x rokov do zadu- čo si možno pociťovala ako blbú chrípku....ak sa vtedy riadne nepreliečila je viac ako pravdepodbné, že pri vačšom oslabení organizmu, ktorým kludne mohlo byť v tvojom príp. aj tehotenstvo sa len uspaté, zakuklené blbé borelky niekde v orgánoch, tkanivách prebudia robia šarapatu......
to ti asi ani žiadny dr. nepovie ako to vlastne, je bolo....lebo aj oni zisťujú len protilátky z krvi, nie priamo borelky.

kliešťa si mohla mať, ani si o tom nemusela vedieť, možno pár hodín a pri sprchovaní si ho nechtiac vymydlila.....resp. stále nitko nevie, háda sa či áno, či nie, že boreliozu môže prenášať aj iný infikovaný hmyz - komáre napr.

borelioza je svinucha, tak ako ti 100 rokov nemuí byť v podstate nič, vie ale aj potichu spraviť z človeka invalida, hluchého, či niekoho, čo sa ráno zobudí a má polovicu tváre ochrnutú....( to ťa nechcem strašiť, verím, že si ten prvý prípad )
ja len za seba......mala som dosť.....to som tehotná nebola......občas zbehnem na krv, či všetko ok.....a dúfam, že patrím k tým, čo 100 rokov vačšie problémy mať nebudú.

držím palce.

uhnakova
4. apr 2016

Boreliozu moze preniest pasivne aj komar, bohuzial. Ja som boreliozu prekonala ako 13 rocna, konkretne slo o neuroboreliozu v druhom stadiu, pricom vyvolala zapal mozgovych blan. Liecba bola hrozna, styri tyzdne antibiotika priamo do zily kazdych 8 hodin, bola som hospitalizovana na Kramaroch. Odvtedy mali v nasej sirsej rodine boreliozu uz viaceri ludia, ale vzdy boli diagnostikovani kratko po nakazeni a stacila liecba oralnymi atb. Pokial ti podchytili chorobu kratko po nakaze, zrejme ti dobre zaberu atb. Vplyv choroby na babatko neviem posudit, no atb snad uzivas take, co sa smu v tehotenstve, tak z tejto strany by to malo byt ok. Teoreticky by liecba mohla pomoct aj plodu, pokial sa boreliozou infikoval. Drzim palce, nech to dobre dopadne.

janka_mu
autor
4. apr 2016

Ano, samozrejme, antibiotika su volene s ohladom na tehotenstvo. Sak to, ze nikto nevie povedat ako dlho ju mam. Ale teda minimalne som pochopila, ze ste sa z toho obe dostali. Tak dufam, ze sa to podari aj nam. Dakujem za vase skusenosti.

ciriklora
4. apr 2016

Pozdravujem(doslova..ja som dostala kliešťa,keď malo prvé dieťa pol roka a podľa vsetkych príznakov ucebnicovych som si identifikovala boreliozu, na to mi naša doktorka odborníčka povedala,že to nie je boreliozny fľak a všetko je v pohode. Nedalo mi a dala sommsi urobiť testy cez známeho doktora, vysla akútna borelióza,tak mi v 6. Týždni nasadili penicilinove antibiotiká,keďže som kojila. Nezabrali,bolo to už neskoro. Lenže ja som chcela kojit ďalej,tak reku dokojim a doliecim. Lenže prišlo ďaľšie bábätko,napriek tomu,že sme sa chránili. Bola som vystrašená,že ako borelióza zapôsobí na plod. Je o tommasi málo info,lebo gynekológ ma iba utesil,že na plod to nepôsobí. A narodilo sa mi zdravé bábätko. Tak verím,že aj Vám. Veľa priateľom vysla z krvi borela a vôbec nie sú si vedomí o kliestovi. Teraz je tiež jedna kamoška tehotná,má boreliózu, vôbec si to nespája s tehotenstvom,iba si užíva. Držím palce☺

janka_mu
autor
5. apr 2016

ciriklora, och, tak veru uplne chapes, co prezivam. Som velmi rada, ze to v tvojom pripade dobre dopadlo. .Len teda bohuzial ja mam problem aj so zapalenymi klbami, cize tazko si uzivam to tehu.mala si pocas tehotenstva aj nejake antibiotika? Spolieham sa na lekarov, ze vsetko dokladne skontroluju a ze budeme zdravi 🙂

uhnakova
5. apr 2016

@janka_mu borelioza udrie bud na nervovu sustavu alebo na klby, ale obvykle az po nejakej dobe, casto v druhom stadiu. Liecia ta len oralnymi atb? Drzim palce, nech dobre zaberu, lebo ked je uz borelioza rozlezena do klbov, nemusia obycajne atb zabrat :(

ciriklora
5. apr 2016

Áno,bol to veľký strach na zaciatku( trochu obviňovanie sa,ze ako sa to mohlo stať,veď som nemala dopustiť otehotnenie)...čo by som robila,ak by dietatko málo vývojové chyby...keď pre mňa interrupcia bola,by bola utrpením. Doktor to úplne bagatelizoval a vravel,ze borela je nepodstatná pre plod. Ste veľmi dobrá mamicka,keď sa tak strachujete o drobca a pritom sama máte bolesti a liečbu. Strach je ale veľmi zlá emócia pre bábätko. Poviem Vám,čo mne pomohlo v tehotenstve...neboli to rady najbližších,ani doktori,ale ja sama...totiž strach z borely vystriedal hneď strach z ds(downov syndróm),nakoľko mi podľa sona vyšli všetky parametre ds,okrem jedného,cize takmer istý ds,gynekológ mi povedal že úplne istý. Skusila som komunikáciu s babatkom, (v pokoji,akoby meditácii),polozila som mu otázku,aby mi dalo vedieť, ako sa má,či je zdravé a prišla mi odpoveď - obrazová. Presne,čo som potrebovala. Mám pocit,že aj vy budete mať zdravé úžasné bábätko.

janka_mu
autor
10. apr 2016

Uz nikto dalsi nemate nejake skusenosti?

motolica
10. apr 2016

@janka_mu ja mam takisto akutnu borelku a momentalne som v 33t a zatial vsetko vyzera ok,dala som si pre istotu robit aj geneticke testy a dopadli dobre.Vela som o tom studovala a citala,konzultovala s viacerymi lekarmi a dokonca dvaja z nich tiez maju borelku,takze informacii mam vela 🙂 nepotvrdil sa priamy vplyv boreliozy na plod,udajne to moze byt problem,ak v prvom trimestri ma zena kliesta...a to ak spravne citam,tak asi nebude tvoj pripad,resp. o tom nevies,ze by si ho mala. Ale ci to skutocne bude mat vplyv na dieta,tak to sa dozviem,az ked sa mi bejby narodi 🙂 takze neboj nic,vsetko dopadne dobre 🙂

janka_mu
autor
24. apr 2016

@motolica pevne verim, ze vsetko u teba dobre dopadne. My sa zatial trapime, stale zapalene klby, uz dva mesiace len lezim. Obcas sa musim pousmiat, ked sa niekto trapi nad antibiotikami na tyzden. Ja uz beriem mesiac. Neliecenie by bolo ale zevraj horsie pre oboch. Zatial ziadne zlepsenia. Aj ja rozmyslam nad genetickymi testami, ale mam strach z odberu tej plodovej vody a rizika pre babo. Ale pravdepodobne pojdem. Drzim ti palce, nech je babo zdrave.

janka_mu
autor
24. apr 2016

@uhnakova dali mi infuzne antibiotika, tie by mali lepsie zabrat, taktiez by mali byt ale ok v tehotenstve. Aspon teda citam, ze cefalosporiny su povazovane za bezpecne.

uhnakova
24. apr 2016

@janka_mu infuzne atb ti urcite pomozu a zbavis sa tej pliagy, ja som ich brala 4 tyzdne. Velmi drzim palce, nech ste aj s babatkom v poriadku.

motolica
24. apr 2016

@janka_mu určite bude všetko dobré, pevne tomu verím 🙂 ja som si dávala robiť genetické testy v 14tt z krvi, síce to stálo dosť peňazí, ale neľutujem, aspoň trošku som pokojnejšia. ATB som brala, ale bolo mi po nich ešte horšie, asi každý organizmus to znáša inak a teraz ku koncu tehotenstva môžem povedať, že sa cítim fajn, kĺby nebolia a inú variantu, ako tú, že všetko bude ok si ani nepripúšťam 🙂 Držím ti palce, určite budeš mať krásne a zdravé bejby 😉

janka_mu
autor
11. jún 2016

@motolica chcela som len vediet ako ste na tom s babatkom, mne sa trochu polepsilo ale nie uplne, babatko je podla vysetreni oki...

motolica
13. jún 2016

@janka_mu mne sa malá narodila 2.6. a zatiaľ vyzerá všetko ok, teda všetky vyšetrenia dopadli dobre, jedine pri pôrode mala zlomenú kľučnú kosť. Takže sa z toho teším 🙂 a snáď sa už nič neprejaví neskôr 🙂 a ja sa zatiaľ tiež cítim dobre, kĺby nebolia ani hlava 🙂 som rada, že aj tebe dopadlo všetko na výbornú 🙂

janka_mu
autor
13. jún 2016

@motolica juj, gratulujem, tesim sa z takychto pozitivnych sprav, drzim palceky nech je vsetko stale oki.. aj my budeme mat dievcatko

miska2192
16. aug 2016

@janka_mu dobry deň prave som citala vašu diskusiu...som v 17 tt a bola mi diagnostikovana borelioza 😞 poslali ma na infekcne,ale tam mi nedali ziadne lieky,zobrali opäť krv a znovu mam cakat 1-2 tyzdne na vysledky.Priznaky nemam žiadne,u lekara som bola s alergickou reakcoiu na ustipnutie hmyzom,ktora sa mi robi niekolko rokov...ale spytala som sa ho na boreliozu a ako povedal ze pre klud na dusi mi urobil testy a bohuzial pozitívne.Mam strach co ma čaká...nikto nic nehovori.Ja sa citim dobre,ale bojim sa o bábätko 😞 aj ked vysledky mame v poriadku.Ako ste prosim vas na tom?dakujem

janka_mu
autor
16. aug 2016

@miska2192 no ja som sa citila praveze od zaciatku zle, cize sa riesilo, co mi je. Zapalili sa mi klby a brala som dva mesiace antibiotika v druhom trimestri. Ale vsetky vysetrenia dopadli dobre, amniocentezu mi neodporucali a na infekcnom ma ubezpecovali, ze boreliozu ma vela ludi a ani o nej nevie a deticky su oki. Dokonca ked sa mi toto stalo, tak som sa dozvedela, ze v mojom okoli su dve mamicky, co mali boreliozu a deticky su uplne v poriadku. My na svoj den D este cakame, tak ja zatial neviem ako to my dve dobojujeme. Ale drzim vam palce, ak nemate vyrazne problemy, tak lekari hadam vedia, co robia. Urcite to bude v poriadku 🙂

miska2192
16. aug 2016

@janka_mu ďakujem za povzbudenie 🙂 a prajem Vam aby všetko bolo v poriadku 🙂

miska2192
16. aug 2016

@janka_mu este ma napadla jedna vec,na ktoru by som sa chcela spytat ci ste nejako upravili stravu?

janka_mu
autor
18. aug 2016

Nie, Stravu som neriesila, stale jem vsetko normalne.. riesit to budem po skonceni tehotenstva...

motolica
19. aug 2016

@miska2192 nemusíte sa báť, ja sa trápim tiež už dlho s borelkou a narodilo sa mi teraz v júni zdravé bábätko 🙂, ale samozrejme, že som bola v strese, tak som kontaktovala veľa doktorov a ľudí, ktorí sa zaoberali boreliozou a všetci mi povedali, že borelku má strašne veľa ľudí a nevedia o tom, pretože nemusia mať žiadne príznaky a to platí aj pre tehotné ženy,fakt je ich veľa. Takže Vaše bábatko bude určite zdravé ako rybka 🙂

miska2192
19. aug 2016

@motolica z celeho 💖 vam ďakujem za povzbudenie 🙂 ajnked sa asi stale budem obavat,dufam a verim,ze naše bábätko bude zdravé.

janka_mu
autor
19. aug 2016

@miska2192 to veru chapem, ja tiez cakam, uz sme v osmom mesiaci a uz by som fakt chcela svoju malicku vidiet a vediet, ze je v poriadku. Uplne chapem ako sa citite... musime len verit, su horsie choroby a mamicky aj deticky to zvladnu 🙂

miska2192
26. aug 2016

@janka_mu
@motolica tak dnes som si bola pre vysledky na infekcnom a vsetky su negativne...zaver o boreliozu sa nejedna.Vypytovala som sa lekarky ako je to mozne a ze niekedy sa to stava.Od posledneho ustipnutia preslo uz 2,5 mesiaca tak protilatky by sa vraj urcite ukazali.Snad tomu mozem verit a byt kludna.

leaa70
20. dec 2016

@janka_mu Ahoj, Janka zaujimalo by ma ako dopadlo tehotenstvo, ked ti diagnostikovali boreliozu .a ci ste hlavne v poriadku Ja som bola tiez preliecena na boreliozu a testy nejaka hodnota mi vychadza, stale pozitivna a som tiez 1 trimester tehotenstva.

janka_mu
autor
28. dec 2016

@leaa70 ahoj Lea, mne ju diagnostikovali z krvi oboma testami, ktore robia na SR, babatko je zatial zdrave. Velmi som sa bala ale vyzera, ze je to ok, ale este mame len tri mesiace. Neboj sa, uz poznam vela mamiciek, co ju maju a babatka su oki. Daj si urobit niekde kvalitny kombinovany screening a dobry morfologicky ultrazvuk. Mna, ked toto vysli dobre, upokojilo. Ciastocne.

tara
18. jan 2017

@miska2192 mozem ta poprosit o info, ci som to spravne pochopila. Najprv ti bola diagnostikovana borelioza a potom uz nie? Na zaklade coho najprv usudili, ze sa o nu jedna a potom vysli aj tak testy negativne? Ja som totiz na tom podobne. Museli sme ale prerusit snazenie o babatko, lebo ma v sept ustipol nejaky hmyz. Urobil sa mi velky kruh, cca 12 cm tak som utekala k lekarke. To bolo az v okt, ked mi tak narastol. Robili mi testy ze vsetko negativne, ale pre istotu mi dali ATB. Teraz som mala v jan kontrolne odbery znova, ze pre istotu a ked vyjdu opat negativne, tak sa vratime k snazeniu🙂 Len ak mi mozes napisat, ze preco ti najprv povedali ze ju mas a potom ti vyslo vsetko negativne. Dakujem, Tana

luluncek
23. júl 2019

@ciriklora to je krásne napísané ))))

luluncek
23. júl 2019

Ja mam.monentalne boreliozu nemala.som žiadny fľak žiadne príznaky nič až teraz po mesiaci sa mi spravil fľak a boli ma telo. ...doktorka priamo z infekcneho mi pozrela aj moje hodnoty mi ale nedávala ATB ,že až po pôrode ..no Ale zrejme už bude musieť nasadiť aj hneď zajtra keď už mám príznaky (((((a to mám ozaj za pár ako sa povie ..tiež mám strach o môjho dubacika ,ale snažím sa myslieť pozitívne hlavne ...

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre