Boli ste na amniocentéze aj po negatívnych triple testoch kvôli vekovej indikácii?

mariaola
4. sep 2024

Ahojte,
čaká ma rozhodnutie či ísť na amniocentézu a tak by som chcela vedieť či je možné pri negatívnych výsledkoch približne, aké mám ja z tripple (prenatálneho skríningu) mať aj napriek tomu choré babätko.
Mne už sa to pred 2 rokmi stalo 2x a to T18, a pred tým VVCH plodu, preto som na váškach, ale vtedy som mala aj pozitívny skríning.

Moje súčastné výsledky sú : Screening negatívny

Vek: 38 rokov
nosova kosť: prítomná
MS-AFP hodnota: 44,43 iu/mL 1,55 MoM
uE3 hodnota: 6,11 nmol/L 1,58 MoM
Total hCG hodnota: 76,536 kiu/L 1,84 MoM
PAPP-A hodnota: 9,058 iu/L 2,03 MoM
Free beta hCG hodnota: 72,59 iu/L 1,98 MoM

Riziko DS: 1 v 23 000 / z veku matky 1 v 140/
Riziko NTD: 1 v 3800
Roziko trizómie 18: menej ako 1 v 50 000
Riziko trizómie 13: 1 v 5900

Myslela som si, že už len kvôli veku mi víjdu zlé vysledky z Tripple testu. Často to mamičky písali zo skúsenosti. Teraz som zmätená, či má význam ísť na amnio.
Mal prosím niekto podobnú skúsenosť a vyšlo zlé amnio napriek dobrým Tripple testom?

Ďakujem krásne.

tinalia
4. sep 2024

A amnio ti odporucil lekar alebo chces ist preventivne kvoli veku? Mne vysli hrozne vysledky, pravdepodobnost rázštepu chrbtice viac ako 1:2. Bolo mi odporucene najprv sono u Grochala, kde sa mi venoval vyse 45minut a zistil, ze dieta vyzera uplne v poriadku a nic sa nepotvrdilo. Dieta je zdravé a triple test bol uplne mylny.

mariaola
autor
4. sep 2024

@tinalia Môj gynekológ mi odporúča amnio. A na genetickú konzultáciu idem 10.9., tam ale už musím vediet či chcem, alebo nie na amnio. Amnio je dobrovolné vždy, ja len už nechcem prechádzať tou hrôzou a porodit v plnom termíne bábo čo zomrie, alebo byt zodpovedná za nechcený potrat z amnia 😔 aj keď riziko je malé.
Pri rázštepe chrptice je to pekne vidieť na Ultrazvuku, gynekológ mi to sám ukázal celú chrbticu. Teším sa že sa u teba zle výsledky vyvrátili 🩷.

kataina
4. sep 2024

nešla by som.

pato88
4. sep 2024

Nifty alebo trisomy testy? Neviem, ktore sa robia na Slovensku, ja som v zahranici a tu ma rovno poslali na trisomy kvoli veku (35) a samozrejme screening v prvom a druhom trimestri (tu su povinne). Pri prvom sa zase doktorovi nezdalo sijove prejasnenie, tak som sla na trisomy, ktore to vyvratili.

mariaola
autor
4. sep 2024

@pato88 Na trisomy som odmietla, lebo, ak by vyšli zlé výsledky, tak aj tak treba ísť na amnio, ktoré je zo zákona, brané ako jediné vyšetrenie 100% a teda na základe amnia sa dá ísť na prerušenie tehotenstva do 24 tyž v prípade genetických a iných chorôb. Ja už som raz amnio absolvovala. Ale v tedy bolo jasné, že ochorenie je nezlučitelné zo životom aj z ultrazvuku a v prípade úmrdia v brušku, by mohlo dôjsť k otrave krvi matky.

michaela329
4. sep 2024

@mariaola ja som mala skvelé triple testy. No morfo ukazalo vady, trisomy potvrdili trizomiu18 a amniocenteza tiež. Na triple testy by som sa určite nespoliehala. Mala som 37. Amnio prebehla bez komplikácií.

pato88
4. sep 2024

@mariaola ale ked ti vyjdu negativne, tak vies, ze babatko je v poriadku a amnio netreba. Ci nie?

mariaola
autor
4. sep 2024

@michaela329 ďakujem krásne za zdielanú skúsenosť 🙏🏻. Ja neviem prečo sa bojím trochu toho amnia aj keď som ho už absolvovala. Možno aj za to že ešte v ten deň ťa pošlú domov a stále som bola v napätí či mi voda neodtečie… A nemáte náhodou na porovnanie vysledky Tripple testov ? Ja mám tiež pocit, že zavádzajú mnoho krát. Aj keď ja som tú skúsenosť zatial nemala.

mariaola
autor
4. sep 2024

@pato88 No veď práve, že je to len predbežná štatistika a tu na MK je mnoho prípadov, kedy sa Tripple testy mýlili. Ale málo kedy som narazila na prípad, kedy ultrazvuk aj Tripple nič nepreukazujú a napriek tomu je bábo choré. Preto hľadám skúsenosti iných mamičiek a samozrejme sa to spýtam aj Dr. na genetike a aj ako sa štatistika zaznamenáva v prípade potratov po amnio, keď ešte v ten deň posielajú mamičky po zákroku domov.

michaela329
4. sep 2024

@mariaola nemám veru, len výsledky trisomy som dostala do ruky. Tie triple mi len čítal, dokonca aj NT som mala len 1.7 Na morfologicky som išla s tým, že všetko je v poriadku. No nebolo. A potom už prišli aj výsledky trisomy.

avakona
4. sep 2024

@mariaola mne vyšli tripple testy 1:40 na downov syndróm, aj kvôli veku aj kvôli iným faktorom. Chcela som mať 100% istotu tak som šla na amnio a bolo to úplne v pohode, riziko je minimálne a výsledky boli do 24h. Mam už ročnú úplne zdravú dcérku.

mariaola
autor
4. sep 2024

@michaela329 Aha, chápem. Ja som si požičala na odfotenie výsledky z Tripple testov. Aj ja mám NT zeraz dobré 1,86. Aj aj pred tým keď malo babo trizómiu 18.

kiki68
4. sep 2024

Daj si nifty test, to mas dost velku istotu, to skuma priamo fragmenty DNA dietata. Ja som toto zvolila a presne to sedelo. Nie je dovod podla tych vysledkov ist na amnio. Aspon za mna .

mariaola
autor
4. sep 2024

@kiki68 trisomy nie sú tiež na 100% spolahlivé a ani poisťovňa nehradí náklady.

mariaola
autor
4. sep 2024

@avakona ďakujem krásne za skúsenosť 🙏🏻.

slavka1988
4. sep 2024

@mariaola vieš čo je u jednej zienky ,nemusí byt u druhej ,ak máš obavu z amnio podstúpila by som platené testy ,ja som tak bola a keby vyšli zle samozrejme treba aj amnio ja osobne som bola rozhodnutá ak by to vyšlo zle že by som na amnio isla ale naozaj sa musíš rozhodnúť ty ale tie výsledky čo si poslala vyzeraju fajn

slavka1988
4. sep 2024

@mariaola môžem ti poslať moje tripple

petamich
4. sep 2024

na amnio by som nesla ale isla by som na poriadny ultrazvuk a Trisomy/Nifty a ak by aj tam nieco vyslo, tak potom amnio, pre mna je amnio invazivne, nevidim dovod na invazivne vysetrenie, ked existuje Trisomy/Nifty

evickuska
4. sep 2024

@mariaola ja som mala 1:16 a sla na amnio skrz tripple takze neviem ci na zaklade tohto 🤷‍♀️

veselo_neveselo
4. sep 2024

@mariaola nechapem, preco teda odmietas trisomy/nifty.
Ak chces byt kludna, je to bezrizikove vysetrenie, velmi spolahlive.

Amnio nech chces ako chces, vzdy so sebou nesie urcite riziko. Male, ale ma.

Logicky z toho vyplyva, ze radsej na krvne testy najprv, a potom pri zistenom probleme ist na amnio. Tripple testy su statisticke, nevypovedaju toho vela o tvojom pripade. Ta jedna z tych 23000 (alebo kolko mas pravdepodobnost) to dieta s DS ma.

mariaola
autor
4. sep 2024

@evickuska s týmto sa tu často mamičky aj zdielajú, že sú falošne pozitívne tripple. Preto ma zaujíma či sú aj tak často falošne negatívne.

kiki68
4. sep 2024

@mariaola trisomy test na rozdiel od nifty nema tak kvalitny labak a tolko vzoriek v databaze, myslim, ze v tomto ma nifty vyhodu. Ja nepoznam pripad z okolia, ze by sa nifty mylil. Ja som si nifty davala robit 11+2, cize som mala v 13tt jasno. Plus v 13/14 tt organove sono. To uz sme mali velku istotu, ze dieta je oki. Amnio by som riesila keby vyjde nieco z toho ineho zle

kiki68
4. sep 2024

@mariaola tripple je statistika na zaklade nejakej hladiny hormonu. Nie je to priamo nic, co skuma DNA dietata. Navyse tam je ten vek matky.

mariaola
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mariaola
autor
10. sep 2024

@mariaola Dnes som sa na genetickej konzultácii spýtala genetičky tieto otázky: (Pre info. iným mamičkám, možno pomôžu).

Amniocentéza- otázky:

1.Je zvvýsledkov negatívneho skríningu-Tripple testov potrebná amnio. ?

Nevykazuje ani skríning ani ultrazvuk z určitoštou, že plod nemá genetické vady, ak plod nemá poškodené orgány, sono to nemusí zistiť a až 10% DS napr. sa tak neodhalí.
Odber plodovej vody odhalí do 50% zasiahnutých buniek trizómiou. Ak je to menej ako 20% poškodenia buniek- ako bývava pri mozaike ani amniocentéza nezistí DS.

2.Ktoré syndromy sa zisťujú z odberu (21,18,13,Turnerov s.)?

-Vyšetruje sa všetkých 46 chromozónov (23párov).

3.Výsledky akou formou telef., pošta, kedy, za koľko dní?

-O 3 týždne po odbere prísť osobne na ambulanciu genetiky, ak nie je zatial podozrenie na ochorenie plodu z Ultrazvuku, alebo skríningu- Tripple testov.

4.Ako sa robí štatistika potratu po amnio., keď ženy po zákroku prepústia domov?

Robia ju v nemocnici, kde sa zákrok vykonáva, ak žena nahlási potrat.

V súčastných podmienkach je riziko potratu 0,5-0,2%, jedna z 200 žien (nie 1%, ako sa hovorí- je to menej). Na Kramároch tento rok 2024 ani minulý, nebol ani jeden prípat potratu po amniocentéze zaznamenaný.

tinalia
10. sep 2024

@mariaola a ako si sa nakoniec rozhodla, chces ist na amniocentezu?

mariaola
autor
10. sep 2024

@tinalia Nakoniec teda idem na amnio. Chvela som vedieť názor genetičky na moje výsledky Tripple testov a ona jednoznačne povedala, že ani krvný skríning ani ultrazvuk nemusí odhaliť genetické vady. Že môžu zostať len na mentálnej úrovni bez orgánových poškodení, ktoré sa dajú odhaliť z ultrazvuku. A na Kramároch mi pôrodník ktorý ma objednával vysvetlil, že je to 0,5-0.2% riziko potratu. A u nich sa to ani minulý rok nestalo. Že inde nedbajú na sterilitu atď., ale že robia všetko čo je v ich silách, aby sa nič nestalo.

tinalia
10. sep 2024

@mariaola drzim ti palce, aby to dobre dopadlo a aby vysli skvele vysledky 😊

mariaola
autor
10. sep 2024

@tinalia ďakujem ti krásne 🩷☺️

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre