Bolesť žlčníka v 26 týždni tehotenstva

amelia17
31. okt 2011

Ahojte tehulky, neviete mi poradiť, čo robiť s boľavým žlčníkom, keď sa cez bruško nedá ani pomasírovať ani naň dať obklad? Bolí ma pri každom pohybe... žial mi manžel navaril kapustu, ktorá mi ho podráždila a odvtedy sa neviem spamätať z toľkej bolesti. Alebo myslíte, že už tak veľmi môže tlačiť hlavička dieťaťka? Ja ich mám v brušku dve a obe sú hlavičkou hore... prosím poraďte!! 😲

kaby
31. okt 2011

@amelia17 ja by som sa pokusala poradit predovsetkym s lekarom, neskusala by som babske recepty... 🙂

ladenka77
31. okt 2011

@amelia17 ahoj ,mas pravdepodobne koliku a viem velmi dobre o com pises....ja som mavala zachvaty od 22tt.a bolo to priserne,ale som isla na pohotovost,dostala som algifenovu injekciu,alebo najprv vyskusaj espumisan,ci to nie su iba vetry,ak nie,tak buscopan2x10mg(ak mas)mozes,je to na zlcnik,uvolnenie hladkeho svalstva,co pri zlcniku potrebujes...to vsetko mozes aj pocas tehotka....a vyhybaj sa mastnym,nafukovacim,korenenym jedlam...ani papriku,uhorku nemozes,kapustu uz vobec nie!Ja som nemohla skoro nic,ani chleba,pecivo len 3-dnove,nizkotucne syry,iba sunku,skoro nic...Mne na usg nasli plny zlcnik kamienkov....(do otehu a toho 22tt) som ho mala prazdny a to iste aj po porode,az sa mi lekari cudovali,ze taketo kamene nezmiznu,no mne ano....chcela som dat zlcnik po porode von,aby mi nerobil tazkosti pri druhom tehotku....Prajem ti nebolave dotehulkovanie....A ozaj hlavicky tlacia,to je jasne,maju malo miesta preto sa zlcnik ozyva,ma stazeny odtok zlce,a preto to tlaci....snad som pomohla....

sandy84
1. nov 2011

Ahoj, ja som mala vyoperovany zlcnik tesne pred otehotnenim. Viem si teda priblizne predstavit co zazivas, ale to ze si tehotna....nemozes ziadne tabletky co som si supla ja,ked mi bolo tak ako tebe. Posli manzela hned do lekarne, alebo zavolaj svojej Dr., aby si nezalcaa aj vracat. Ked Ti to prejde, tak uz len dietnejsie jedla nejedz velmi mastne, vysmazane, kapustu - NIE, papriku, cibulu, mne niekedy aj cokoladka spustila. Moja zlata, drzim Ti palce, mas to tazke. Obklady Ti nepomozu, aspon mne to vobec nic nerobilo.

amelia17
autor
1. nov 2011

@ladenka77 dikes, ano, je to tak...ja na zlcnik trpievam pomerne casto, t.j. aj pred tehu som mavala zachvaty tak raz za rok, takze presne viem ako boli a ako sa pri tom vracia, je triaska a podobne... akurat, ja nemam ani kamene ani piesok, iba mam tzv. lenivy, zle sa vyprazdnujuci zlcnik... predpokladam, ze teraz, ked na neho tlacia 2 detske hlavicky sa nevie vyprazdnit uz vobec. Zial som ho podrazdila tou kapustou a dufam, ze sa umudri, no zatial silno boli... Lekar mi asi nic moc neporadi. Ved chodievam od detstva gastroenterologom a v zivote mi s mojimi traviacimi tazkostami nepomohli. Ale ten buscopan je dobry napad, tusim ho aj mam... ale pouzijem ho iba v najhorsom stave, snad sa taky ani nenaskytne. Dikes moc za pomoc

amelia17
autor
1. nov 2011

@sandy84 nuz, ja len dufam, ze pri dalsom tehu sa ti nevytvoria kamene priamo v zlcovych cestach, lebo to by bolo uz ine kafe... ale verim, ze s dobrou stravou sa tomu da predist... ja mam zial aj tehotensku cukrovku, takze vsetky tieto zeleniny, co vlastne mozem jest kvoli cukrovke nesmiem kvoli zlcniku... ale napr v tieto dni si cukor nemeriam a kludne jem vela sacharidov, stale si myslim, ze udrzat zlcnik na uzde je prioritou pred zvysenym cukrom...

sandy84
1. nov 2011

@amelia17 Nesranduj, take som este nepocula, ja cela stastna, ze uz mam pokoj 😀, ale dakujem za rady. My to mame rodinne, cela nasa rodina ma vybrany zlcnik sestra, oco, mama, babka, teta......nas chirurg uz pozna 😵 Drzim seba aj Vam palce, aby sme to zvladli. Este uvazujem, ze ci si nepila vela mineralok, Dr. mi hovoril, ze aj to ma velky zaklad na kamienky. ☹ Ked ja sa nenapijem vody z vodovodu, to mam ako fobiu 😝

amelia17
autor
1. nov 2011

@sandy84 prepac, nechcela som ta vystrasit... vidim, ze sme uplne dve rovnake rodiny, u nas maju kamene obaja rodicia, obidve babky aj obidvaja dedkovia... jediny, kto kamene nema, je moj muz, ale to nam zial nepomoze, mozno malinkym... ze nebudu takto trpiet.
Ja len viem tolko, ze ak je zlcnik zly, treba ho dat von a idealne je to az po tehotenstve, lebo v tom sa zvyknu tvorit kamene. Ale na to, aby sa ti utvorili dalsie kamene a to v zlcovych cestach si budes musiet pockat do vyssieho veku. Vtedy sa to stava, ked su ludia starsi, malo piju, mozno aj mineralky konzumuju, nemaju pravidelnu stolicu, to vsetko prispieva k tvorbe kamenov. Ale neboj, aj na to je lahka pomoc - je to len desivy ukon, vyberaju sa kamene priamo zo zlcovodou cez hadicu do hrdla... ja som lezala na gastroenterologii a babicke vedla mna to robili... pointa je, ze to nie je smrtelne. Ale neboj, urcite si a budes v pohode. Inac, je mi to mile ta utesovat, ale ja som uz dnes skoro od bolesti plakala... stale ma ten zlcnik boli, v akejkolvek polohe a stve ma, ze si ho nemozem chytit a pomasirovat... tak sa drzme obe. pa

lussy211
2. nov 2011

Radšej sa poraď s lekárom, aby to nebola nejaká predzvesť. Budeš si na istom.. Ja som niekde čítala že help syndróm má podobné predzvesti. Ale neboj, určite bude všetko ok len to nezanedbaj 😉 Držím palčeky.

lienkatn
2. nov 2011

Ahoj, moj problem sa netykal primarne len zlcnika, ale predovsetkym pecene. Ja som brala od 17. t.t. lieky na hepatopathiu cholestazu, denne 2x Ursofalk a 3x 2 tabletky Essentiale forte. Za cele tehotenstvo som ich zjedla asi 1200 ks. K tomu ma zacal boliet aj zlcnik. Takze cele tehotenstvo som mala strasne prisnu dietu pecenovu aj zlcnikovu🙂, ku koncu sa to len zhorsovalo. Chodila som do nemocnice na odbery krvi na oddelenie hepatologie a zakazdym mi robili aj ultrazvuk. S tym zlcnikom neriskuj a chod k doktorovi, urcite si pozri, aku zlcnikovu dietu by si mala mat. Ja som si nemohla dopriat ani kusok cokolady, nic koreniste, mastne, nic kde boli supky, jablko len osupane, vobec nie kukurica., paprika, cerstve pecivo... Viac bolo toho, co som nemohla, ako mohla. Babo sa narodilo aj tak skor (36 +2 t.t), v piatok vecer sme mali rodinnu oslavu a ja som si "dovolila" dat 2 kusky zo zakuskov, uz som to nevedela vydrzat. Na druhy den ma tak bolel zlcnik (kolika), skoro nic som nejedla - len suchare, varila som si zlcnikovy caj a davala som si Algifenove kvapky a No-Spa na zlcnik. Nepomohlo. V nedelu rano ma muz doviezol do nemocnice, myslela som si, ze mi daju len nejake tabletky od bolesti alebo infuzie a bude dobre. Ked mi zobrali krv, zistili, ze moje pecenove testy (Alt, Ast) sa za posledny tyzden velmi zhorsili a mala som vysoke aj zlcove kyseliny. Este v ten den mi robili cisarsky (k tomu vsetkemu bolo babo otocene KP🙂. Po porode prestali moje problemy s pecenou. Tak som si odvykla jest "nezdravo", ze ani teraz si nedam hranolky ani vysmazany syr, jablka stale supem a papriku vobec nejem🙂) Drzim palce. Inak moj hepatolog mi povedal, ze ak budem znova tehotna, tak na 80% budem mat znova hepatopathiu cholestazu. Teraz som 7 tyzdnov pred terminom a musim si zaklopat na stol, ale problemy s pecenou nemam. Dufam, ze som to nezakrikla, lebo o 2 dni idem na kontrolne odbery krvi. Som dost sledovana, ci sa moja diagnoza nezopakuje.

katka159
7. nov 2011

@amelia17 ahojky moja presne viem čo zažívaš ja som kvoli tomu strávila 20 dní v nemocnici aj tak mi nič nezistili bola som v 23 tt a bolo to strašne niekedy mna to chytilo len raz za 2 týždne ale niekedy aj každy den. ..mala som dietu ktorá vobec nezaberala lebo bolo uplne jedno čo ziem jem, jedla som asi tak 3-5 activii dene a aj tak bolesti strašne...dr. mi povedal že môžem čípky torecan a vždi ako som už citila len priznaky tak som si ho dala lebo ked sa to začalo tak to boli strašné bolesti a už potom nepomohol až tak za 45 min. utrpenia a vracania....asi mesiac pred porodom mi to skončilo a späť sa vratilo 10 dní po pôrode najskor som sa rozhodla že nepôjdem že budem držať dietu ale potom to tak prišlo že mesiac po porode som bola na operácii...tehotenstvo žlčníkové kamene podporuje..tak budem držať palce nech nemáš také bolesti...inak ja som to dostala z oškvarkov mala som na ne strašnu chuť a už po dvoch kusoch to prišlo...

attena
9. nov 2011

@sandy84 ahoj prosim ta nemas recepty na zlcnikovu dietu?

attena
9. nov 2011

@lienkatn ahoj prosim nemas recepty na zlcnikovu dietu?teraz sa liecim na zlcnik prvy krat viem ze treba beztukovu dietu ale na nete nic neni tak az by si nieco mala prosim posli.Dik

veve7
9. nov 2011

ahojky, asi sa zhodneme vsetky na nazore, ze je jedno co zjes aj tak to potom ukrutne boli, .... ☹ , ja som prvy zachvat dostala v 12.tt a bolo to strasne, potom sa to opakovalo coraz castejsie, nejedla som bola som v nemocnici , mala som vysoky tlak zle pecenove testy, ale ta bolest bola ukrutna a nikto mi neveril, lebo vychadzala akoby z chrbtice a po zachvate prislo take uvolnenie akoby som sa znova narodila, to som vsak nevedela co ma caka po porode asi tak tyzden, dostala som taky strasny zachvat, 2x za sebou a v noci ufff a najhorsie ze s dvojtyzdnovym babatkom vas nikkde nepustia skor tak som si to odsedela pekne v cakarni na chirurgii , kde zistili, ze su to kamene, takze som do kopy dva mesiace nejedla najedla som sa az vecer ked prisiel manzel aby v noci ked ja budem mat zachvat mohol byt s malou, jedla som len suchare, caj a nospu asi dva mesiace, potom sa mi zapalila pecen, najhorsie pankreas, ta bolest neprestavala a ja som skoncila na JISke asi dva tyzdne, mala som hadicky vsade cez nos do zaludka, cez usta do tenkeho creva a cievka na moc,tiekli mi neustale infuzie a antibiotika a vdaka RK lekarom co si myslim, ze je fakt najlepsia chirurgia asi na svete ma operovali a zbavili ma neskutocneho trapenia, pocas troch tyzdnov som nesmela vstat z postele a mlieko som si poctivo odsavala a vylievala a ak mozem poradit najlepsia je pankreaticka dieta, co znamena, nejes nic ani nepijes len infuzie, netreba s tym otalat, lebo skoncis ako ja....prajem rychle uzdravenie...

andrea1201
9. nov 2011

@amelia17 ahoj,mne pomahalo ked som si pod prsiami natrela s takym chladivym gelom aj na chrbate,a nejaky čaj by ti nepomohol,teraz su bylinkove čaje na všetko,aj algifenove kvapky su na to,mne pomohli,len neviem či sa môžu uživat počas tehotenstva,najlepšie by asi bolo ist k doktorovi

sandy84
9. nov 2011

@attena Ahoj. Mala som nejaky letacik, co mi dal chirurg, ked som prisla mesiac po operacii, ze mam zase zachvat. Niekde ho pohladam, ale nie som si ista ci najdem. Viem, ze hned vedla boli aj recepty take iste aj na pankreas. Potom som si nasla toto: http://www.mfn.sk/sys/b3.pdf
tak som aspon ako tak vedela co jest. Podotykam, ze ja som este vtedy nebola tehotna. Davaj pozor hlavne na to, co sa moze a co nemoze jest v tehotenstve v tom linku, aby si nejak neposkodila babatko.

attena
9. nov 2011

@sandy84 na stastie nie som tehotna uz ma babo 2 mesiace ale zachvat som mala aj pred tehotenstvom aj po a pocas tehotenstva na stastie iba 1x v prvom mesiaci a potom to vydrzalo az do konca

amelia17
autor
9. nov 2011

@andrea1201 ahojky, ja som zistila, ze to okrem naduvania asi tlaci malej hlavicka na zlcnik, ale po troch dnoch urputnych bolesti sa to zmiernilo a ked som bola u gynekologa na kontrole, zistil, ze sa mala otocila hlavkou dolu... odvtedy ma to bolelo zase raz, ale zase ma naduvalo, asi to tam mam nejake extra citlive... algifen by som si aj dala, ale neuvolni to zbytocne aj krcok maternice? ja ho mam uz skrateny a musim lezat... tak reku, nech neriskujem...

sandy84
10. nov 2011

Algifen v tehotenstve EE. Na naduvanie su rozne pomocky, skoc do lekarne, su aj pre tehotne. Drzim Ti silno palceky, radsej lieky neber, LEN TIE ktore ti ODPORUCI LEKAR. Aspon ja by som to tak robila.

Attena...mna raz zachvat chytil na dovolenke a to sme boli mimo europy, vtedy mi nebolo vsetko jedno, som si vtedy povedala, a dost pojdem to riesit. 😖

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre