Balónik, bolesti, mikrospánok

simcekk
9. jan 2024

Ahojte pisala som už pred pár dňami ako ste zvládali hospitalizáciu..
nás pustili na pár dni domov a už som tu zas asi 5ty deň lebo sa im nezdali ozvy babatka ale katastrofa.. doktori takí že si idú svoje, včera som sa už zložila pred primárom aj všetkými od plaču že sa mi to nepáči, že to nezvladam psychicky.
Mám pocit že skôr pozerali na mňa ako na hlupáka, skôr akoby riešili aj tento problem, lebo už aj z porodu mám panicky strach, neviem čo bude zajtra každý hovoril stále niečo iné, vravela som že si neverim na normálny pôrod, že by som rada išla na sekciu aj kvôli tým záchvatom paniky.. ale nie oni že normálny pôrod..
Chceli mi podávať lieky na zmäkčenie ciest tak som odmietla že lieky nechcem ale pristúpila som na balónik. Tam také bolesti v 3 min intervaloch neskutočne asi 4-5 hodín, potom ustali a odvtedy nič.. nespala som, pomaly nejem od stresu, budím sa na mikrospanky, búšenie srdca, dezorientovaná a zdeptaná…
Maly ma lepšie monitory oveľa, termín ešte nejak 11 dni do… už som ozaj zúfalá neviem čo čakať..

Nemáte nejaké skúsenosti podobne ako to prežiť doslova už ? Alebo s tým balónikmi a podobne ? Poprípade aj s tým obrovským strachom, lebo mňa úplne dokáže paralyzovať najradšej by som šla domov a čakala na normálny začiatok porodu ako tieto stresy…

helenka926
9. jan 2024

Ja viem, že je to náročné keď to človek psychicky nezvláda. Viete čo sú tie "ozvy" prečo Vás hospitalizovali? znamená to že sa s bábätkom deje niečo čo by sa nemalo, pokiaľ nie sú stále dobré, zjavne mu dobre nie je, vyvolaním pôrodu mu môžu zachrániť život, lebo ak sa niečo niečo pokazí, kým je dnu nezmôžu nič a zomrie. V tomto čase je plne vyvinuté a nie je dôvod čakať kým sa mu stav zhorší. Preto pôrod vyvolávajú. Namiesto spolupráce aby ste boli obaja ok a čo najskôr doma, si dávate požiadavky a nespolupracujete. Tým si len predlžujete pobyt a zbytočne zvyšujete riziko. Termín pôrodu je len orientačný, kľudne môže byť že placenta už prácu končí a preto sa im ozvy nezdali a to je dosť nebezpečné, keďže zásobuje nielen živinami ale aj kyslíkom. Ja viem že vám je tam ťažko a ste v strese, ale týmto čo robíte to všetkým vrátane seba a dieťaťa sťažujete. Sústreďte sa na to čo je podstatné, už teraz ste mama a tá zvládne všetko. 4ím skôr bude von, tým skôr budete doma. ❤

simcekk
autor
9. jan 2024

@helenka926 ja mám strach z liekov preto mi ponúkli k ním alternatívu ten balónik na roztiahnutie ciest .. máte úplnú pravdu že keby som viac ok bolo by to lepšie ale mne sa prave to nedarí, byt v pohode.. mám proste pochybnosti a strach že to nezvládnem 😔

tehotna40
9. jan 2024

@helenka926 asi by som to lepšie nenapísala.

@simcekk nečakajte, ja som čakala a nakoniec mi museli dieťa prevážať do inej nemocnice. Neprajem nikomu. Spolupracujte, píšete ze radšej sekcia, a ze mate strach s liekov ? Véd predsa po sekcii vám budú pichať asi 3 rozličné injekcie, niekoľko krát za deň aj noc, od bolesti, na stiahnutie maternice, na riedenie krvi kvôli tromboze atď..... lekári vedia čo robia , a ako už bolo spomenuté, čím skôr porodite, tým skôr budete doma. Držím palce a veľa zdravia obom

simcekk
autor
9. jan 2024

@tehotna40 hej , to viem že aj tam sú lieky ale bojím sa proste že pri normálnom spanikarim, že nebudem spolupracovať nebodaj že ma ovládne strach .. je to môj prvý pôrod a neviem do coho idem… proste mám fakt velky strach

Ale dakujeme snáď bude dobre a pôjdeme čo najskôr spoločne

miadi
9. jan 2024

Balonik som mala posledne super vec . Vecer mi ho dali sla som domov lahla kychla vypadol a rano sme sli do nemocnice . Na obed mi praskli vodu dali oxytocin o 4h bol maly na svete za 9minut tlacenia. Hlavne sa neboj . Das to. Treba len tlacit ked ti povedia

simcekk
autor
9. jan 2024

@miadi mne ho majú o hodinu vybrať, lebo zatiaľ nevypadol a už to bude 24 hodín, ale strašne dúfam že sa niečo pohne a rozbehne sa to..- a na oxytocín ste ako reagovala, lebo som čítala že to potom boli viac ak ho podávajú

pondelok01
9. jan 2024

@simcekk mat strach z liekov a preto sa dozadovat operacie brucha je pekna hlupost. Sustred sa na dychanie, hlboky nadych, hlboky vydych, uz teraz, musis sa prestat stresovat, a ked sa to rozbehne, kazda kontrakcia ta posuva blizsie k babatlu, tak mysli na to, a nie na to ako to boli. A tiez sa sustred na to, ze to zvladnes, nehovor si uz dopredu, ze spanikaris.

simcekk
autor
9. jan 2024

@pondelok01 no podaj by sa to už rozbehlo, lebo ako tu čakám proste v izbe tie dni, tak za to ma napadajú aj všelijaké negatívne myšlienky a závery .. Dakujem

helenka926
9. jan 2024

@simcekk lenže balónik rozťahuje cesty fyzicky, tabletky na zmäkčenie uvoľnia celkovo tkanivo a môžu pomôcť spustiť prirodzený pôrod. Doma naň chceš čakať, ale keď ti chceli pomôcť a už si to mohla mať za sebou tak si ich pomoc odmietla. AK niečo riešia, pýtaj sa, čím viac budeš vedieť tým menej sa báť. Sú tam aby ti pomohli, Prirodzený pôrod nemusí byť strašný zážitok, každý pôrod je iný. Ja mám za sebou náročný pôrod, 24 hodín mi vyvolávali dokola pôrod, nakoniec akútna sekcia... Bolo to náročné ale pre dieťatko je prirodzený pôrod omnoho lepší, šla by som do toho zas. Ja som sa po sekcii dávala dokopy ROK ( rok infúzií, bolestí, rehabilitácii,...) Pôrod bolí a cisársky nie je o nič menej bolestivý a je tam väčšie riziko dlhodobých komplikácií keďže ide o náročnú operáciu brušnej dutiny. Oxitocín vie pomôcť, kontrakcie sú bolestivé aj bez neho, každá zvláda bolesť inak takže aké bolestivé je individuálne, vie ale veciam pomôcť a posunúť pôrod vpred. A to predsa chceš nie? mať už po trápení s hospitalizáciou, mať pôrod za sebou a drobca pri sebe pekne doma v pohodlí. Skús sa upokojiť, porozprávaj sa s lekárom a snaž sa spolupracovať, cieľ máte spoločný - pomôcť dieťatku aby bolo s tebou a obaja ste boli v poriadku. Ja viem že más toho veľa, stres z nemocnice, strach z bolesti a pôrodu a je to logické, je to veľmi náročné. Skús ale myslieť na to, že chceš pomôcť dieťatku a na inom nezáleží len na ňom. Za chvíľu budete spolu, to že začali vyvolávať znamená že už inak ako spolu domov nepôjdete, tak urob čo sa dá aby to bolo čím skôr. Zvládneš to, si super aj keď to máš ťažké. Stres zastavuje pôrod aj bežne keď sa sám rozbehne a tebe s tým ešte pomôcť potrebujú. Vydýchaj sa, upokoj, sústreď na dieťatko. Si mama, nemôžeš myslieť na seba a na to že sa ti v nemocnici nepáči a lieky nechceš... SI MAMA zvládneš to, upokoj sa a pomôž malému aby bolo všetko ok. 👍

simcekk
autor
9. jan 2024

@helenka926 máte pravdu .. mňa ozaj riadil strach 99% času . Chodila som aj k psychologovi aby mi s tým pomohol keďže dlhodobo sa liečim na uzkost a podobne stavy.
Budem sa snažiť na tom tieto dni zapracovať nech to zvládneme nejako už..

miadi
9. jan 2024

Mine hi dala midwife tak super ze som nemala ziadne bolesti. Este som srandovala az do druhej fazy porodnej .. potom to prislo ale nie bolest Iba taky silny tlak ako ked mas hnacku a Musis na wc .. pocit ze ma’ roztrhne a bum za 9minut bol maly vonku. Ak by si mala bolesti kludne si Daj epidural. Ja som ho mala obavy dat pri prvom porode co trval 37h z toho 32h v hroznych konttakciach potom som uz nevladala a dala si ho .nechali mà zdriemnut 3h a dve h som tlacila bola zaseknuta. Ja som clovek co lieky takmer vobec neberie.. Iba ked je moc treba. Ale teb epidural bol super .ale je to aj o tom ze ti ho musi dobre pichnut. Ak nemas doveru v svojich zdravotnikov Mozno by si mala skusit inu nemocnicu ked sa ti nepaci ich pristup k tebe. Ale tu sekciu si nezelaj ked nie je treba. Je to horsi zasah do tela. Hlavne sa snaz byt kludna. Mozno ten balonik nezabral . Mas niekolko dni pred TP ak mà babatko ok ozvy.. Mozno by bolo lepsie Keby si bola doma. Ale ked uz si tam tak sa snaz byt v klude trosku sa najedz pospi nech mas energiu.

miadi
9. jan 2024

Suhlasim s
@helenka926 ak ten balonik moc nezabral Tak si Daj tie tabletky ( u nas mi ich dali len ked som rodila v 18tt a drobcek zo mna vyklzol nemala som jednu kontrakciu) moje ostatne deti mali vzdy dobre ozvy ten posledny porod museli vyvolat koli Mne Mala som Strasne vysoky tlak 200/160 .. ale Keby mi povedali ze babatko mà zle ozvy treba toto a tamto tak robim to lebo Oni su odbornici Nie Ja . Hlavne sa snaz mysliet pozitivne aby si nemala traumu z porodu a potom poporodnu depresiu. Ver si . Ver svojmu telu. Zvladnes to! Kamoska mala po sekcii tiez rok problemy hoci ina druhy den behala ako srnka nikdy nevies je to zasah do tela.

simcekk
autor
9. jan 2024

@miadi no aj som chcela ísť najskôr domov keď boli ako tak ok, ale pri odchode si ma zavolali že proste mám ostať.. proste pre istotu a rozhodla som sa zostať..
balónik dnes nezabral moc, z 1 prsta čo som bola na 2 cm, čiže čakám ďalej čo bude .
Poporodne depresie sa bojím, liečim sa na depresiu niekoľko rokov a je u mňa riziko, ale dakujem za podporu a skúsenosť 🙂
Ten tlak sa vám potom upravil?

miadi
9. jan 2024

@simcekk ten tlak mi potom klesol den po porode. Len som koli tomu musela ostat 24h tam . ( Ja tiez neznasam nemocnice Aj ked u nas su fajn .. Asi mam traumu z decstva ked som musela byt na Svk dba tyzdne v nemocnici a zistovali co mi je pritom sa to mohlo riesit inak. Stacilo pobehat vysetrenia. Mala som len vela zaludocnej kyseliny) uz to nejak vydrz ! Kecaj a rodinou maj tam muza ak sa da. U nas ta ani nezoberu do porodnice ked nie si otvorena aspon na 4 .. jedine ak je nejaka pohotovost ci rizikove situacie. Ale ked malo babatko zle ozvy aspon je to pod kontrolou a Keby nieco tak tu sekciu mozu urobit hocikedy . Este fajn ze existuje internet kym nemas kontrakcie mozes nejak zabit cas. Skus nieco sladke zjest nech mas energiu.. pospat si ked sa da . Citat knihu.. alebo nieco poziet na nete . Online shopping 😃cokolvek co ti urobi lepsiu naladu.

miadi
9. jan 2024

Ja som vcera kukla na Netflix real story trosku nudny ale napinavy film Nyad o zene co mala sen preplavat z Cuba na floridu . Olympijska plavkyna. Preplavala ine kratsie kanali atd . Len tento kus nikto nikdy nedokazal. Lebo su tam zraloky a meduzi. V polke to vzdala unavou ked mala 28r .. a cely zivot ju to žralo tak to skusila zas v 60!!! Aj ked vsetci vraveli ze to nepojde. A na 5x to dala uz mala 64r plavala cez 50h v kuse to je Proste mega bolest no vytrvalost. Krmila ju trenerka ze jej cosi hadzala do ust a hydratovala ju cez hadicku z lode vedla . Nikto sa jej za tu dobu nesmel dotknut a nesmela zastavit Cize ciki kaka do vody. Mala dakych expertov na zralokov co vynasli cosi electronicke co odpudilo zraloky a meduzi ju skoro zabili tak musela mat taky outfit a masku na hlave.. v polke cesty uz mala halucinacie .. ale nakoniec to dokazala. Jedina na svete . Uz vo vyzsom veku aby dokazala ze vela je o sile vôle. Ze mas ist za svojim snom a nikdy sa nevzdat. Potom robila motivacne speech 🎤 napisala knihu autobiography predala prava Netflix a teraz mà cez 74r a 3miliony na ucte.😀oproti tomu nekonecnemu plavaniu to mas fajn v nemocnici 😉uz len vydrzat a neupadat na duchu. Kludne mi napis sukromnu spravu ked by si potrebovala povzbudit 💕

simcekk
autor
9. jan 2024

@miadi chvalabohu že klesol, to muselo byt ozaj hrozne inak.. no ja už tiež nemôžem nemocnicu sní cítiť, stále som bola kvôli niečo aj v detstve aj od začiatku tehotenstva, dokonca som pracovala v nemocnici ale už nemôžem ani len vidieť nemocnice 😂

miadi
9. jan 2024

@simcekk tak je to take depresivne byt tam ako vezen 😃ale mas teplo postel wc .,len psychicky to vydrzat. Ale o par dni budes doma s babatkom. Trosku sa potrapis s kojenim.. a kym sa par x vyspis uz budes planovat bday party 🎈 1r ubehne to. Len ta nemocnica sa ti zda ako vecnost.

miadi
9. jan 2024

Mne ked dali tie tabletky na otvorenie cervixu tak ich dali 2x a trvalo to 8h ale to bol emocionalne najhorsi porod lebo mu nebilo srdiecko. A ta bolest sa neda porovnavat stou fyzickou . Ked budes rodit tie kontrakcie su ako vlny tlaku a mas tlacit vtedy ked prichadza kontrakcia ( oni ti povedia kedy mas tlacit a kedy prestat) a Hlavne Musis dychat a nejak nebyt v krci nebojovat proti tym kontrakciam .. skor ako surfer 🏄🏻‍♀️ ich vyuzit aby posunuli dietatko von. A ked ho uz budes mat v naruci je to sladka odmena a stoji to za to. Ja viem ze to je take strasidelne ked nevies co ta caka.. ale ten strach co mas teraz je horsi ako realita .Tak Hlavne sa nebat.

any_soj
9. jan 2024

@simcekk ahoj. Ako sa máte? Len ťa chcem povzbudiť, že za 1.tiez sa liečim na uzkostno depresívnu poruchu, tiež som sa bála, že spanikárim a nebudem spolupracovať. Ale nestalo sa. Dôležité je brať lekárov ako spoluhracov, nie protivníkov. Že proste dôverovať, to mne veľmi pomohlo. A druhá vec - neboj, ak nebudeš spolupracovat, vedia ťa do pár minút uspať a spraviť cisársky, ak by bolo treba...

simcekk
autor
10. jan 2024

@any_soj zdravím, no mám sa tak že prezivam úprimne.. to ste ma celkom upokojila že sa to dá zvládnuť aj cez tieto stavy, lebo toho sa vážne bojím.
Aj keď som sama na izbe tak mi hlavou behá kadečo a to je ozaj na potvoru ..

simcekk
autor
10. jan 2024

@miadi dakujem veľmi za povzbudenie .. vašu bolest si neviem ozaj ani predstaviť😔
Keď na mňa pri balóniky prišli kontrakcie silne /ktore po pár hodinách zmizli/ som sa snažila prijať tu bolest ale niektoré boli také že som spanikarila

miadi
10. jan 2024

@simcekk drz sa! Zda sa to ako vecnost no o par dni budes doma s babatkom. Uz je to viac ako 2cm?

simcekk
autor
10. jan 2024

@miadi akurát ma pozerali.. stále na 2cm tak že dajú balónik ešte raz..

miadi
10. jan 2024

@simcekk Och Snad zaberie . Hlavne ze mà male ozvy ok .. este mas par dni pred TP Takze telo este nie je ready . Ono toto nasilu pomahanie k urychleniu porodu je casto trapenie. Prvorodicky vacsinou rodia prirodzene niekolko dni po TP.. ako sa citis ?

miadi
10. jan 2024

@simcekk kamoska takto bola 2t v nemocnici a cakala na porod nakoniec z toho bola sekcia. A bola z toho pobytu “ na prasky.” Ale potom druhe rodila prirodzene. Nic len vydrzat a trenovat trpezlivost.😊raz to bude len spomienka.

simcekk
autor
10. jan 2024

@miadi ozvy ma okej, balónik mi pred chvíľkovú dávali, potvoru vsm že som videla všetkých svätých 😅 je to trápenie tskto na silu v podstate všetko.. cítim sa úprimne sko ste písali o kamarátke - na prášky z celej situácie, dakujem za záujem

miadi
10. jan 2024

@simcekk mna to vobec nebolelo ked davali balonik. Ale to bude o tom ze Moj cervix bol uz ready .. bolo to na den TP.. prvy porod mi midwife robila Hamilton a to bolelo viac ako porod .. mam pocit ze to este potrva par dni . Najdi si nieco online darcek pre seba 😃co si kupis bolestne . 😘

simcekk
autor
10. jan 2024

@miadi mňa to bolelo včera už lebo som neni pripravená zdolu a dnes zase .. ani sa nehybě na posteli čo ma kríže bolia 🤣 a hej robil mi aj doktor hamilton a to som tiež držala to kreslo tak že som mala až biele Hánky na rukách 😂

miadi
10. jan 2024

@simcekk tak Snad uz mas to najhorsie za sebou . 😊horsie to uz nebude 😃neboj .❤️

miadi
11. jan 2024

@simcekk no co dnes ako ? Este stale mas balonik? Ci uz rodis ? 🍀

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre