Ahojte maminky ako ste riesili keď ste sa dozvedeli ze vase bábätko bude chore ked sa narodi a nedozije sa dospelosti
Mas tazku volbu .....vies otazne je ci este po potrate bude dalsie...mne zlyhal krcok v 20tt a kvoli tomu zomrel chlapcek zrutil sa my svet a od vtedy 2 roky nemozem ani otehotniet a uz mame vyskusane vsetko....keby moj chlapcek prezil a vydrzal bolo by my jedno ci by bol postihnuti bola by som pri nom nonstop...po potrate umrela polovica mna
ahoj pozri si tento dokument
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/102674944...
nemam osobnu skusenost ale mojej znamej sa malo narodit chore dietatko najprv mal mat razstep chrbtice potom to bola chyba srdiecka, chlapcek zil 3 mesiace ,ked sa jeho stav zlepsil pustili ich domov z nemocnice,no chlapcek nebol dlho doma, stav sa mu zhorsil, znova nemocnica a potom umrel
@ewicapeniakova Je mi ľúto, čím prechádzaš.
U mňa padlo podozrenie na Downov syndróm v 16. týždni, čo sa neskôr potvrdilo aj Tripple testom. Napriek tomu, že ma lekári nahovárali na potrat, rozhodla som sa ponechať si dieťa.
Dnes by som spravila to isté. Môj syn má síce Downov syndróm, ľahkú formu, rehabilitujeme, ale je to najúžasnejší človiečik v mojom živote.
Neviem, akým problémom sa pasuješ Ty, ale je to veľmi individuálne. Snaž sa zistiť nejaké informácie o ochorení dieťaťka, príp. konzultuj s iným odborníkom na vyššom pracovisku. Skús si odpovedať potom na otázku, či budeš schopná prijať postihnuté dieťatko, či budeš zvládať nároky, či dokážeš zabepečiť malé a seba.
Pozri, rozhodnutie je na Tebe, jedine Ty poznáš odpoveď a svoje pomery a nikto Ťa nebude môcť odsúdiť za názor, rozhodnutie.
žienky,vsak nechcete celý život trapit seba a svoje dieta.A co potom,ked sa pominiete aj vy.Co vase dieta,kde skonci?Tak toto by som ja asi nedala a možno ano,neviem.Ale chlapi toto nezvladaju a utekaju a ostat na chore dieta sama?dilema prevelka
Je to strašne taketo podozrenie,pobehala by som odborníkov,a ak by to naozaj potvrdili,a bola by to ťažká diagnóza,radšej by som volila potrat.Je to trápenie pre rodiča aj pre to dieťa:( a môžete ma tu teraz ukamenovat.
@ewicapeniakova asi by si chcela priamu odpoved ano alebo nie,to ti asi nikto neda.ale my sa snazime o babo rok a nic a keby dr.povedal ze babo bude chore tak neviem co by som spravila,mozno skusila este ineho dr.a ked by to potvrdil tak by som v prvom rade myslela na babo.ci by trpelo,ci by bolo vobec pri zmysloch a ake by to bolo v prvom rade pre babo.ak by trpelo tak by som sa na to nedokazala asi pozerat.
@mihula niektore postihnutia su tazke ,ze aj to dietatko iba trpi ale zase vela veci sa moze udiat aj pri porode..poznam jednu zenu co ma choreho chlapca , bude mat okolo 30 rokov cely cas na voziku,ale susedia pocuju co sa u nich za dvermi deje(to nie je nic pekne) ale na ulici pretvarka riadna usmieva sa
@ewicapeniakova za mna skus ako bolo povedane, viacero vysetreni, lekarov....aj oni sa casto mozu zmylit, v brusku sa babo hybe aj hodnoty skacu atd..a potom si hlavne ty s partnerom uvazte ci to budete zvladat, ake bude mat dietatko problemy pripadne zistit si o tom viac...kazda mama miluje svoje aj chore dieta, ale nemozno si klamat, ze je lahke prezivat takto zivot, poradit si nechaj, ale urcite je to rozhodnutie na vas ci na tebe, ak bude dietatko skutocne chore
@ewicapeniakova súhlasím s predchádzajúcim príspevkom od jeennyv. Určite treba ísť za viacerými lekármi. No konečné rozhodnutie a zodpovednosť je len na Tebe a Tvojom partnerovi.
Mám postihnuté dieťa a som šťastná, že som o tom v tehotenstve nevedela (ani lekári, nedá sa to totiž zistiť). Naše dieťa je v našej rodine veľmi "ľúbené". Riešime len najbližšie mesiace a roky a nie ďalekú budúcnosť, pretože to nemá zmysel a odoberá to len energiu.
Krásny a citlivo urobený je nemecký film "24 týždňov". Boli sme z neho doma s mužom hotoví. Dá sa stiahnuť na webe. Rozhodne ho odporúčam vidieť. Len škoda, že u nás takto veci nefungujú.
Prajem Ti veľa síl. ❤❤❤
@lavieenrose ty máš na MK riadne od veci príspevky a prezentuješ divné názory. 😒
Robíš si názor na niekoho, koho poriadne nepoznáš na základe toho, čo povedia susedia?
Pomohli jej tí susedia niekedy, či ju len ohovárajú? Mať postihnuté dieťa je zaťažkávajúcou skúškou pre celú rodinu a sú dobré obdobia ako aj horšie obdobia. Ale má to aj výhodu, človek sa teší aj z maličkostí a dokáže si vychutnať každý pekný okamih a žije hlavne pre prítomnosť. Zrejme má to tá žena náročné, ale prečo by sa nemala na ulici usmievať?🙄
@karkulka1 a prezrad mi ,ake divne nazory este prezentujem ? a ake prispevky su odveci? ja som vedla tej pani zila 20 rokov ,vzdy bola usmiata,misko sem misko tam ,venovala sa mu kolko len vladala a ja chapem, ze ked niekto 30 rokov nespi je aj podrazdeny,ma na pomoc pomocnikov,suseda pod nou ju neohovarala len sa postazovala ze zopar rokov nemoze tiez spat, chlapec ma asi aj nejake bolesti a v noci ruci ,mamka to neriesi a ked tak iba krikom..
niekedy sa nič nezistí počas celého tehotenstva. Ja som mala bezprobl. tehotenstvo, aj pôrod bol v pohode, narodilo sa zdravé dieťa, domov sme išli z nemocnice na tretí či štvrtý deň - so zdr. die´ta´tom a potm o pár týždńov sa situácia zvrtla a odvtedy je všetko zlé....už sme prešli kadečím, kadečo sme už aj dali do poriadku, a potom príde zas niečo čo nám robí problémy.
Asi najhoršie je, že v tomto štáte nie je nič pre postihnutých ľudí - možno ešte v Ba, ale inde na Sk ani náhodou...
lekári len odpisujú zdr. dokumentáciu jeden od druhého, každý pokrčí plecom, možno ešte tak v zahraničí skúste - ale tam zadarmo tiež nie je....
Prikláňam sa k názorom, že medicína je často úplne mimo. Veľa vecí sa nedá predpovedať, len predpokladať. Je veľa príbehov ako tvoj, ktoré skončili narodením zdravého dieťaťa. Na druhej strane, veľa rodičom sa narodilo dieťa s Downom, a ich život neskončil. Naopak, získal iný rozmer... Všetko je vo hviezdach a všetko je vždy tak, ako má byť. Dostaneme to, čo potrebujeme a nemusí sa to zhodovať s tým, čo chceme....
V prvom rade Ti prajem veľa síl ❤️
Musím však povedať, že nech Ti tu dáme akékoľvek rady, vôbec Ti nepomôžeme. Sú tu ženy, ktorým lekári predpovedali choré dieťa a narodilo sa dieťatko zdravé. Sú tu aj také, ktoré sa tešili na zdravé dieťa, všetky prognózy tomu nasvedčovali a napriek tomu to nevyšlo...a v rámci toho všetkého sú tu aj také, ktoré boli postavené pred hotovú vec - dieťa bude naozaj choré a rozhodni sa, že čo s tým...musíš si zvážit vlastné možnosti - financie, emócie, psychiku,...každá to môžeme vnímať úplne ináč. Ja som za život - sú rôzne zariadenia nepretržitej opatery, sama doma by som to však nedala...je mi veľmi ľúto, ak prechádzaš takýmto rozhodovaním, no sprav len to, čo cítiš...bez ohľadu na to, čo Ti tu vypisujeme my..
@ewicapeniakova zavisi od diagnozy, ked som bola mladsia, lekar mi povedal, ze dieta sa velmi zle vyvija, vyrazne deformity tela a pod. Strasne som s tym bojovala do poslednej moznej chvile, ale nakoniec som sa rozhodla pre interupciu. Sice kazdy rok palim sviecku na dusicky, ale ked som sa prednedavnom ocitla medzi takymi mamickami, ktore maju deti s tazkym postihnutim a videla som s pocula ich bolest, viem, ze som spravila dobre. Pre svoj aj jeho osud, nebol by to zivot...ale urcite si take vazne diagnozy trena dat potvrdit z kazdej strany
Toto mozno vyznie zvlastne ale na zaklade mojich pracovnych skusenosti. S fyzickym postihnutim sa da plnohodnotne zit... ked sa chce. S mentalnym tazkym..? Je to horsie.... ked o sebe clovek nevie nevie hovorit vnikat jest postarat sa o seba... ale to uz zalezi comu to veris a ako zijes. Ak by mi zajtra mala tehla padnut na hlavu a 20rokov o sebe neviem nevninam blizkych treba ma prebalovat umyvat krmit tak asi keby som mala volbu volim radsej nebyt. Ono kazdy mame hranicu medzi zitim a prezivanim inde. Hlboko sa sklanam pred mamickami co maju ine deti
@ewicapeniakova asi to vyznie veľmi škaredo, ale zvolila by som potrat:(ale celkom určite by som si to dala overiť u viac lekárov či tá diagnóza je správna
@petrag25 autizmus s mentálnou retardáciou a hyperkinetickým syndrómom
@lavieenrose nemám toľko času a ani nevidím v tom zmysel, aby som ti tu robila výpočet a analýzu tvojich vyjadrení. Možno by ti stačilo, keby si dokázala pochopiť a uvedomiť si, ako ostatní (ne)reagujú na tvoje príspevky. 😉
V tom poslednom adresovanom mne- ako vieš, že tá pani nič nerobí s tým, že chlapec ručí? Zas iba odsúdenie človeka a niečoho, o čom vieš tak akurát s prepáčením prd.
@petrag25 downov syndróm sa zistiť dá, autizmus určite nie. Prvé príznaky nastupujú zväčša okolo 18 mesiacov, ale väčšinou sa diagnóza dáva až v 3 rokoch a neskôr, málokedy skôr.
Ináč poznám aj detičky, ktoré majú obe diagnózy - aj downov syndróm a aj autizmus v rôznej miere postihnutia (menšia, väčšia).
@ewicapeniakova ako Ti tu aj radia, navštív viac lekárov. Máš a vieš aj diagnózu dieťatka?
@karkulka1 ja tieto postihnutia poznam, co to o nich mam nastudovane študovala som špeciálnu pedagogiku a od strednej skoly ma to taha tymto smerom, hlavne kvoli tomu ze mam postihnute dve sestry, nie tymito postihnutiami ale obe maju dmo. Kazdopadne dakujem za odpoved. Nech sa vam dobre vodi 🙂
No, velmi tazka tema.skor na osobnu debatu ako na pismenka v anonymite.Som vdacna Bohu za zdravu dcerku, vidim, sledujem a snazim sa obcas pomoct rodine v okoli s tazko postihnutym dietatom, kt lezi, nevidi, samo nedycha.To je trapenie velke.Hlavne, ked to dietatko stale bojuje so zapalmi pluc a kadejakymi oridruzenymi ochoreniami vdaka znizenej imunite.Vtedy sa pytam sama seba, ako by som to zvladla a sama neviem odpoved.Hlavne, aj financne to maju ti ludia tazke.Vpodstate nemozu pracovat a podpora od statu minimalna.
@ewicapeniakova nikto ti nemôže tvrdiť, že sa nedožije dospelosti. Moze-nemusi.( A o zdravých deťoch môžme s istotou niečo tvrdiť ?? ) A keby aj, človek dokáže druhého urobiť šťastným aj za krátky čas. Tvoje dieťatko tu bude presne toľko, koľko mu bolo predurčené. A prinesie ti to, čo ti do života priniesť má. Neber do svojich rúk to, čo nám nie je dané...dávať či brat niekomu život. Uži si každú minútu spoločného života naplno. Od počatia. Už teraz ťa tvoje dieťatko vníma. Si jeho mama. Jeho všetko! Dieťa nie je obrázok...asi sa nepodaril, zahoďme ho, skúsme nový.... Neboj sa! Naberám silu. Nenechaj sa odradiť. Už len tu na MK je toľko svedectiev o tom, ako lekári tvrdili že dieťa neprežije...Môj syn mal mať razstep chrbtice. S akým placom som isla na vyšetrenia...nepotvrdilo sa. Dnes má 15 rokov.
....mňa v tomto celom zaráža jedna vec - lekári už majú veľmi dobré diagnostické prístroje, medicína na vysokej úrovni alebo sa to aspoň všade tvrdí. Ako po tom môžu stanoviť tak zlú diagnózu, keď po tom sa narodí zdravé dieťa? Prečo, ak teda nevedia, nie sú si istí, vôbec niečo také zlé mamičke hovoria? Nevedia, ako lekári, že jej to v jej stave môže veľmi ublížiť? Za toto by som dávala pre nich tresty, veď to je proti ľudskosti. Ak lekár nevie alebo sa len domnieva alebo si nie je istý, tak nech radšej čuší.
@lavieenrose ano suhlasim s tebou,ale ak nastane poskodenie pri porode,to je ina vec.Dieta sa narodilo,to už sa neda nic robit iba vychovavat.
Ale vediet,dopredu,že sa narodi chore,postihnute dieta a nechat si to,chce sakre velku odvahu a velke obetovanie sa.Mam vo svojej praci postihnuteho chlapa-mentalne.Dokial žila mama,tak sa starala o neho ona,ale matka umrela a chlap-dieta/55rokov/putoval ku sestre.Pýtam sa,ozaj mame pravo zasiahnut do života ostatným svojim detom,len pre to,lebo som sa ja rozhodla ponechat si ho?
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
ahoj, neviem aký je to pocit, ale táto správa človeka zasiahne a to veľmi...no skúsenosť mám takúto, moja známa sa veľmi snažila o bábo dlhšiu dobu...nedarilo sa až sa nakoniec podarilo, no a doktor jej potom oznámil že dieťatko bude mať daunow syndróm, ona sa strašne zrútila a doktor ju furt posielal na potrat, no ona ako by stále tomu nechcela veriť...tak šla za iným doktorom, priplatila si a tam jej povedal, že proste nechápe ako to ten gynekolog mohol vidieť...že proste dieťa vyzerá byť uplne v poriadku....tak šla zas za ním, no a on si furt to svoje mlel....že má si dať odobrať plodovú vodu...mimochodom on jej ju chcel odobrať za ďalší poplatok...otočila sa a odišla....zmenila aj lekára...a narodila sa jej zdravá dcérka....len toľko k tomu
máš to ťažké to určite áno...ale doktori nevedia všetko...na Tvojom mieste by som na potrat nešla