Ahojte.
Poprosím vaše reálne skúsenosti s tehotenstvom, ak máte diagnostikovaný antifosfolipidový syndróm.
Prosím ako prebiehalo tehotenstvo, dopadlo dobre? Do akého týždňa ste to dotiahli?
A aká bola liečba?
Ďakujem všetkým za skúsenosti.
@autor Mas urcite antifosfolipidovy syndrom? Alebo iba niektoru protilatku?
Tehotenská patológia
Jedno alebo viac nevysvetliteľných úmrtí zdravého plodu po 10. týždni gravidity.
Jeden alebo viac predčasných pôrodov pred 34. týždňom gravidity pre ťažkú preeklampsiu, eklampsiu alebo placentárnu insuficienciu.
Tri a viac spontánnych potratov pred 10. týždňom gravidity s výnimkou anomálií uteru, hormonálnych a chromozomálnych abnormalít.
2. LABORATÓRNE KRITÉRIÁ
Lupus antikoagulans prítomný v plazme 2 a viackrát s odstupom najmenej 6 týždňov.
Stredne alebo silno zvýšené titre antikardiolipínových protilátok (ACLA) typu IgG alebo IgM zistené
2 a viackrát s odstupom najmenej 12 týždňov.
Stredne alebo silno zvýšené titre protilátok anti-beta-2-glykoproteínu-I typu IgG alebo IgM zistené
2 a viackrát s odstupom najmenej 12 týždňov.
Diagnózu APS môžeme stanoviť, keď pacient spĺňa jedno klinické a jedno laboratórne kritérium.
Ja som mala stale jednu vedlajsiu protilatku hranicnu, aj tak mi dali fraxi. 🤷
@evivb áno mám ho určite. Spĺňam aj klinické aj laboratórne kritérium...ktorú protilátku si mala vysokú ? A mala si aj nejaký straty v tehotenstve?
@anjelicek26 ahoj písala som správu
@autor vies co, nikdy som nemala pozitivne, iba hranicne. Napriklad annexin tusim 5,6 a hranica 7. Ale aj tak mi dali fraxi... A raz som mala LA v strednom titri. Anti-fosfatidylserín a fosfatidylethanolamin. Raz mi ale Doktorka napisala do papiera, ze klinicky nevyznamna protilatka.....
Ja som mala aj vyssie cytokiny, a aj preto moj imunitny system zacal produkovat aj tie APS. Cca 6 mesiacov pred odberom som mala vsetko negativne. Pozitivne som mala az po odbere vajicok a po tych neznesitelnych stresoch...... 😏
@anjelicek26 nejaké komplikácie pri pôrodoch ste mali alebo v tehotenstve ?
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Tak mame 4 deticky, o jedno sme prisli v 14.tyzdni a teraz zaciname 36.tyzden s piatym... picham lieky na riedenie krvi a sleduju ma na hematologii, deticky boli vsetky trochu mensie (aj tento je), ale inak vsetko v poriadku... narodili sa 3-5 tyzdnov skor... ale u tohoto posledneho to vyzera, ze ten sa nikam nechysta...uvidime...