Antidepresíva v tehotenstve

lusssinda38
19. dec 2021

Ahojte mamicky chcem sa Vas opytat ci ste niektora z Vas uzivala Kventiax v tehotenstve a ci sa Vam babatko narodilo zdrave.Dakujem

luna379
19. dec 2021

Ahoj, ja beriem Alventu, psychiatrička mi povedala že na prvé 3 mesiace by sa mali všetky antidepresíva vysadiť , tak aj my vysadíme ak ostanem tehotná a ak sa problémy vrátia tak od druhého trimestra opäť nasadíme. Ale že má drvivú väčšinu v ambulancii že pri ľahších stavoch tehotenské hormóny minimálne počas tehotenstva a niekedy aj nastalo zlepšia stav tak, že antidepresíva už potom netreba. Poznám aj viac báb čo mi to potvrdili. 🙂

euka210
19. dec 2021

@lusssinda38 kventiax nie je Ad, ale antipsychotikum, uplne nieco ine ako Ad.
Ad su relativne bezpecne pocas tehu, kventiax by som som sa v prvom rade pytala lekarky ake ma skusenosti. Ja som sa uz bala tehu s tymito liekmi...ale mame 3, co uplne staci.

euka210
19. dec 2021

@luna379 no toto ja nikdy nechapem...vysadit Ad kvoli tehu...jednak sa nemaju vysadit naraz a po 2.ked vie clovek bez nich fungovat, tak naco ich berie 🤔

romea
20. dec 2021

@euka210 ono v tehu sú tie správne hormóny v tele a mozgu, tak preto ženy sa cítia fajn a zvládajú to aj bez liekov, horšie je to po pôrode, lubi sa rapídne zhoršiť, ved aj taka lakťa na psychóza nieje sranda, jednoducho vplyvom pôrodu dochádza k rozhadzaniu hormónov a a dlhšie trvá kým sa to dá do poriadku

emalka
20. dec 2021

@euka210 Ak su rizika poskodenia vyssie ako je zena ochotna zniest, tak je vysadenie uplne namieste. Je to velmi individualne od kazdeho cloveka, diagnozy a doktora. Pre niekoho moze byt strach o potomka kvoli liekom este aj pohorsujucim faktorom. Nieje to take jednoduche.

Ja som napr vysadila Trittico a zatial musim povedat ze sa drzim, som jednou z tych o ktorych pise @luna379, ze mi tehotenstvo mentalne prospieva. Niekedy mam horsie dni ale celkovo citim obrovsku zmenu v porovnani so stavom pred otehotnenim. Ale uz teraz sa pripravujem na obdobie po porode, lebo viem ze to bude zahul a mame v rodine PPD.

@lusssinda38 precitaj si pribalovy letak, Kventiax ma niekolko rizik pre tehotne zeny ci uz konkretne pre plod alrbo pridruzene ako zvysenie zrazanlivosti krvi. Urcite sa o tom pobav so svojim doktorom, nevysadzaj ich bez jeho vedomia.

luna379
20. dec 2021

@euka210 za seba poviem že už u mna bol pokus o vysadenie, samozrejme so schválením lekárky, že by som to bez nich nezvládala sa nedá povedať ale stav sa mi zhoršil natoľko, že pre mna fungovať bez nich síce nebolo nemožné ale znižovalo mi to rapídne kvalitu života. Brala som combo Alventa a Trittico a teraz už som spatne nasadila len tú Alventu. Viem že lekárka, ktorú mám je jedna z najlepších vo svojom obore a verím jej viac ako random žene na Modrom koníku. Prvý trinester je najrizikovejší, aj čo sa týka liekov, preto chce vysadiť a vie, že tie tri mesiace ma nezabijú ani mi výrazne nezhoršia stav.

petkasaurus
20. dec 2021

@luna379 ja beriem Alventu a Trittico, skusala som vysadit na vlastnu ziadost, ale stavy sa mi zhorsili.. Tak som otehotnela s tymito liekmi, moja dr ma viac takych pacientok a všetko ok, snad teda aj ja k nim budem patrit. Keď som otehotnela, hormony mi strielali do nebies, neviem si predstaviť byt este aj bez liekov, niekedy sa tehotnym dokonca zvysuju davky, kvoli vacsiemu objemu krvi.. Čiže kazdy je iny..

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre