Angína počas tehotenstva

adabise683
14. jún 2024

Ahojte, v pondelok navecer ma zacalo bolet hrdlo trocha, v utorok rano uz dost a pridala sa bolest hlavy poobede a neskor teplota ... pri 38.5 som si dala polku paralenu (2x). V stredu sa mi mo nepolepsilo aj ked teplota bola cosi pod 38 a namerali mi CRP 54. Dostala som antibiotika a hned vo stvrtok uz bola normalna teplota. Bolesti havy a hrdla pomaly ustupuju a dnes CRP 16. Na kontrolne CRP sa chystam este v nedelu. Ak bude na nule alebo blizko nuly, myslite ze mi lekarka v pondelok antibiotika vysadi? Dakujem vopred za nazory a skusenosti.

pinkgirl
14. jún 2024

@adabise683 ahoj, neviem prečo sa tak ponáhľaš skončiť skôr liečbu. Atb sa zvyčajne berú 7 až 10dní. Skoršie ukončenie liečby môže viesť k nedostatočnému prelieceniu a k recidíve. Atb sú v tehotenstve bezpečné, to skôr neliečený zápal je viac škodlivý. A nabudúce keď budeš mať teplotu, tak si daj rovno celú tbl panadolu/paralenu. Ten sa dávkuje podľa váhy a nízke množstvo liečiva v polovici tbl ti dostatočne nezaberie.

viestta
14. jún 2024

To, ze ti ustupili priznaky nie je dovod vysadzat ATB. ATB sa musia dobrat, pretoze inac riskujes navrat choroby a co je horsie, nedoliecenim sa pestuju rezistentne kmene bakterii.

adabise683
autor
14. jún 2024

@pinkgirl myslela som ze je dostatocne ked je teplota pod 38 .. aj ked dufam ze uz ziadne nabuduce nebude, dakujem za info ... mne prislo "logicke" ze ked bude CRP nula, tak to znamena ze tam zapal uz nie je ... ale nie som odbornik tak preto som sa pytala radsej

adabise683
autor
14. jún 2024

@viestta dakujem za info ... prave to som potrebovala vedet

nika23t
14. jún 2024

@adabise683 neboj sa atb, horšie by bolo, ak by si ich neuzivala a trpela chorobu. Tehotenstvo trvá dlho, je vysoko prevdepodobne, ze žena pocas toho obdobia niečo "chytí". A možno Ti ich aj vysadi Dr v pondelok, lebo ja som napríklad pri zápale hrdla brala atb len 5 dní. To ale musí posúdiť odbornik. Prajem skoré uzdravenie.

adabise683
autor
14. jún 2024

@nika23t dakujem za odpoved... bez odporucania lekara by som nevysadzala samozrejme ... len som chcela vedet skusenosti inych ..ja som predtymto antibiotika nemala uz ani nepamatam kedy

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre