Anémia v tehotenstve

15. júl 2022

Nedavno som bola na glukoztolerančných testoch v tehotenstve, vysledky na glukozu mam v poriadku no zistili mi anemiu je to velky problem v tehotenstve ? Celkom ma to vystrašilo dali mi na to nejake lieky ktoré mám brať ale okrem toho nemože to uškodiť babatku?

bajka16
15. júl 2022

Bábätku sa nestane nič. Ale mala by si celé tehotenstvo dopĺňať železo, aby sa ti nestalo ako mne, že po pôrode budeš KO. Ja som nebola schopná sa starať o dieťa po prvom pôrode. Plus som bola oveľa dlhšie v pôrodnici, lebo mi museli podávať transfúzie. Tú stratu krvi som znášala ťažšie, keďže hemoglobín som mala hrôzostrašne nízky. Už pri druhom dieťati som si dávala pozor, a zelezo som dopĺňala poctivo. A po pôrode už bolo super.

mimi2120
15. júl 2022

Pokiaľ budeš brať lieky, tak všetko bude v poriadku. Ja som mala tiež v tehotenstve anémiu, brala som železo, maly je zdravý.

kkovacovak
15. júl 2022

Anémiu má skoro každá druhá tehotná takže to nič neznamená. Ber železo tak ako máš a bude všetko ok

anavixy
15. júl 2022

Úplne bežné v tehotenstve. Zvyšuje sa objem krvi, Hb je potrebný pre prenos kyslika, takže ho treba zvýšiť. Budeš brať železo, buď v liekovej forme, sirup a/alebo zelené potraviny(chlorela,jačmeň), podľa toho, čomu si naklonená. Anémia ma na svedomi zadychavanie, unavu, zavrate apod. Po strate krvi pri pôrode sa hladina Hb este znizi, vtedy sú ženy zoslabnuté, odpadávajú, zvykne sa podľa závažnosti podávať trf erytrocytov, ale to musi byt naozaj nizka hladina/velke tazkosti. Ja som mala po pôrode Hb 100 a absolútne nič mi nebolo. Liečbu ale určite nepodceňuj. 🤗

arabellka1
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
pribinak
15. júl 2022

@kkovacovak nič neznamená? To je dosť zavádzajúce

euka210
15. júl 2022

ja som brala zelezo pri vsetkych 3 tehu a je to casty "problem" tehotnych. Zle su hodnoty hemoglobinu pod 100, hlavne ked pri porode stratis vela krvi...pri velmi nizkych hodnotach by Ti mohli dat tranfuziu krvi potom. Zelezo zapchava, to byva najcastejsi negativny ucinok na teba.

luccija
15. júl 2022

Anemia je bezna aj u netehotnych.Urcite ber zelezo je to dolezite pre vyvoj dietata aj teba.

cimage
15. júl 2022

Ja som mala pocas tehu. Najskor vsetky vysledky ok a ked som presla k druhemu a hned po prvej poradni mi volali, ze mam velmi zle vysledky, daleko pod pozadovanu hodnotu. Brala som rozne vitaminy, hlavne zelezo a do konca tehu som mala ukazkove hodnoty. Po porode uz bez vitaminov tiez ok.

sojorez
15. júl 2022

60% tehotnych trpi v poslednom trimestri anemiou. Ak je lahka, vystacis si i s melasou, susenymi marhulami, kokosom... Pri tazsich formach uz zelezo, ale dolezity je i vit.C, kyselina listova a B6/ pyridoxin, ktore podporuju vstrebavanie zeleza. A napriklad vapnik jeho vstrebavanie brzdi.

kkovacovak
15. júl 2022

@pribinak tak ak bude brať liečbu tak ako má tak sa nemusí ničoho báť. Keby to nie je podchytene a osoba da nelieči tak jasné. Ale takto je to bežná vec 🙂

pribinak
15. júl 2022

@kkovacovak ale toto všetko dostávaš až teraz. Tvoj prvý príspevok je silne zavádzajúci

kkovacovak
15. júl 2022

@pribinak ale veď píše že má lieky

pribinak
15. júl 2022

@kkovacovak ja reagujem na tvoj výrok “neznamená nič”

kkovacovak
15. júl 2022

@pribinak píše že má nasadenú liečbu...to znamená že to tým pádom nemusí riešiť. Tak ako aj ja som mala anemiu a brala som lieky takže to nič nebolo

pribinak
15. júl 2022

@kkovacovak to si ty, niekomu nepomôžu lieky a skončí s transfuziou

kkovacovak
15. júl 2022

@pribinak tak ale autorka je sledovaná lekárom, ktorý jej predpísal lieky. Ak dodrží liečbu a bude naďalej sledovaná tak no stress. Anémia je bežná a má ju skoro každá žena v tehotenstve. Viac jej uškodí strsovanie o anemii ako sama anémia 😄

pribinak
15. júl 2022

@kkovacovak dovolím si nesúhlasiť

kkovacovak
15. júl 2022
autor
16. júl 2022

Čo sa týka vitamínov beriem samostatne tehotenské vitamíny s položkami pre správny vývin babatka. A teraz som dostala sorbifer ( železo) mam brať jednu tabletu rano a večer avšak je to 50 tabletove balenie tak neviem či mam toto dobrať a pýtať nové balenie alebo stačí mi táto jedna ampulka pretože v pribalovom letaku je pisane že liečba by mala trvať od 3-6 mesiacov takže neviem no.

veronikalubko
16. júl 2022

Mala som,ale ja ju mávam aj normálne ale prešlo to do takého štádia, že som musela ísť na transfuzie krvi a nie len raz. Minimálne 5x... ☝️😊 Doplnaj železo hlavne

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre