Amniocentéza - skúsenosti

slniecko1112
5. feb 2023

Ahojte, čoskoro ma čaká amniocentéza. Prosím, tie čo máte skúsenosti, ako ste to prežívali? Ako dlho to asi trvalo? Veľmi sa bojím, ak je dieťatko v poriadku, aby práve týmto zákrokom nedošlo k jeho poškodeniu (nebodaj by do neho pichli, alebo ho škrabli). Bojím sa tiež, aby som nemala potom málo plodovej vody, čo vedie tiež často k poruchám vo vývoji. A samozrejme sa bojím aj možnosti potratu. Budem vďačná za každú skúsenosť. Ďakujem 🙏

lyci
5. feb 2023

@slniecko1112 ved to cely cas sleduju na sone a ihla je co najdalej od babatka, inak sa caka, kym sa posunie. plodova voda sa len naberie malicko, ved cez tu dierku ziadna neodtecie. po vytiahnuti sa dierka zavrie ako ked beru krv z ruky. a potrat by bol nasledkom coho?

simsalabim
5. feb 2023

@slniecko1112 robi sa pod kontrolou usg, sanca na puchnutie je mala. Plodovu vodu si babatko docika. Amnio je teraz omnoho bezpecnejsia ako pred desiatkami rokov. Neboj sa.

zuzanockamt
5. feb 2023

@slniecko1112 Nemáš sa čoho báť. Zákrok trvá krátko, je nebolestivý, trošku nepríjemný. Vykonávajú ho dvaja lekári, všetko sa sleduje celý čas sonom až kým sa ihla nevytiahne. Ak sa dieťa posúva smerom k ihle (moje dieťa bolo zvedavé a posúvalo sa k miestu vpichu), tak sa čakalo, kým pôjde ďalej a až potom zákrok pokračoval. Po zákroku neboli žiadne problémy, dieťa sa narodilo v termíne.

slniecko1112
autor
5. feb 2023

@lyci mne doktorka povedala, že je tam, i keď malé ale predsa je, riziko predčasného pôrodu, odlučovania placenty a potratu. Ako si to mala po zákroku s množstvom plodovej vody?

slniecko1112
autor
5. feb 2023

@simsalabim @zuzanockamt ďakujem krásne za povzbudivé slová, snáď bude všetko v poriadku 🙏

moncacina
5. feb 2023

@slniecko1112 zákrok bol chvíľočku a bolelo to asi ako odber krvi. Ešte pár dní potom som radšej polezkala nedvíhala nič ťažké a všetko prebehlo ok. Mne to robili v MT a tak ze som na sono videla aj ja. Čiže presne som videla ako ďaleko je ihla od bábätka. Neboj sa všetko bude ok

slniecko1112
autor
5. feb 2023

@moncacina ďakujem krásne 🙏

slniecko1112
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
janinah
5. feb 2023

Štatistický je 1 percento spont.potratu po zákroku.mozno to nie je vela.ale keby som práve takto práve ja mala prísť o zdravé dieta....ja som amnio odmietla.

zuzanockamt
5. feb 2023

@slniecko1112 Riziko potratu je, ale veľmi malé, pod 1%. Pre mňa bolo dôležité vedieť, že dieťa je na 100% zdravé.

liloastitch
5. feb 2023

Mne robili amnio opakovane plus raz mi odoberali vodu kvôli jej množstvu. Vtedy bol už syn väčší a značne im to sťažoval. Babral tú ihlu ručičkou, nemali už kam pichnúť aby to nechal na pokoji. Potom mi to vyvolalo kontrakcie, ale podarilo sa zastaviť.. Keď mi robili len klasický odber vzorky, tak to bolo bez komplikácií. Žiadne tvrdnutie ,kontrakcie ani krvácanie nenastali. Bábätká vtedy spolupracovali a nič nebabrili.

lyci
5. feb 2023

@janinah riziko potratu nie je 1%. to sa tak uvadza uz vela rokov. ukaz mi prosim relevantny zdroj, kde to je uvedene a sa ti hlboko ospravedlnim
@slniecko1112 ja naozaj uprimne neviem, co mas stale s tym mnozstvom plodovej vody. ziadny lekar mi to nespominal, nepytal sa, nekontroloval

simsalabim
5. feb 2023

@lyci presne tak, to riziko je v sucastnosti znacne pod 1% https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31124209/

liloastitch
5. feb 2023

@slniecko1112 plodovej vody nebudeš mať málo určite. Vezmú ti vzorku, minimálnu.. a plodová voda sa stále dotvára.. mne vzali dva a pol litra a o pár dní nebol ani náznak po tom, že ju brali . Hneď som to mala naspäť..

slniecko1112
autor
5. feb 2023

@liloastitch ďakujem krásne

slniecko1112
autor
5. feb 2023

@lyci moja sestra mala málo plodovej vody a stále jej doktorka hovorila, že je vtedy vysoké riziko, že dieťatko bude mentálne postihnuté

siska53
5. feb 2023

@slniecko1112 A musis ju absolvovat? Ved to nie je povinne..Ja som nemusela ani pri jednom...
Len ja okrem zily nema.rada, ak mi ide ihla inde.. ani do kolena neznesiem..

lyci
5. feb 2023

@slniecko1112 ale tak to mala asi malo plodovej vody uz pred amnio. nie, ze jej zmizla kvoli amniocenteze. mas jej malo aj ty uz teraz?

janinah
5. feb 2023

@lyci to som vedela od svojho gyn...ale aj keby to malo byť 1 promile stále je to veľa.pre mňa určite....záleží prečo ide žena na amnio....ak je bez ohľadu na výsledok rozhodnutá nezasahovať do vývoja a života dieťaťa.tak je to výš.zbytocne...problem je v tom.ze dr to pacientke poriadne nevysvetlí.hlavne treba vedieť.ze zákroky lekár navrhuje.ale pacient ich môže aj nemusí podstúpiť....teda aj amniocenteza sa dá odmietnuť

top_manazerka
5. feb 2023

@simsalabim moja kamoska po amniocenteze potratila, resp. 4 dni po amnio musela porodiť mŕtve dieťa. Robili jej to na špičkovom pracovisku v UNM Martin.

slniecko1112
autor
5. feb 2023

@lyci ja mám zatiaľ množstvo plod. vody v poriadku, tak ale vieš, keď už máš dokonca u svojich najbližších takúto skúsenosť tak sa bojíš. Sestra už nevie koľko jej mala ma začiatku tehu, synovec už má 14 rokov, má isté ťažkosti, v škole musí mať asistenta. Sestra si len pamätá, že zhruba od polovice tehu jej stále doktorka hovorila, že jej ma málo.

slniecko1112
autor
5. feb 2023

@top_manazerka 😞 to mi je veľmi ľúto

kataina
5. feb 2023

to riziko potratu je 0,5%
https://www.gyn-fiv.sk/chirurgia/amniocenteza/
ja som sa opýtala Dr, že keby lekar nechtiac pichol dieťa, či by sa priznal. Povedal mi že nie ☹

top_manazerka
5. feb 2023

@kataina to riziko potratu závisí od schopnosti lekára. Mozes naraziť na úplného debila neschopného a prides o dieťa. Ja by som na amnio šla aź vtedy keby zle vyšiel screening na sone.

kataina
5. feb 2023

@top_manazerka nemyslím si, že je lekar za to zodpovedný. možno niekedy ano, ale nie vždy

kataina
5. feb 2023

ja som bola tehotna pred 10 rokmi, vtedy platilo, že pozitívny výsledok z amnio je na 10% falošne pozitívny. Takže v podstate ked sa opýtaš 10 žien s pozitívnym vysledkom, tak 1 povie, že sa jej narodilo zdrave dieťa, napriek "jasnej diagnoze " po amnio

slniecko1112
autor
5. feb 2023

@siska53 áno, samozrejme viem, že to nie je povinné. Veď keby nebol dôvod, tak dobrovoľne by som neriskovala

simsalabim
5. feb 2023

@top_manazerka no ja som nikde nepisala, ze to riziko je nulove 🤷‍♀️ Je vsak o dost mensie, ako sa traduje. Kazda z nas si musi zvazit pre a proti.

simsalabim
5. feb 2023

@kataina toto sa mi nezda. Zdroj?

simsalabim
5. feb 2023

@kataina len tak namatkovo, pozri. Ziadna kazda desiata 🤦‍♀️

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre