Ahojte baby, rozhodla som sa napisat tento prispevok preto, lebo ked som sa rozhodovala nad amnio nenasla som k tomuto Dr, nic a mozno to niekomu pomoze....
Prv upozornujem, ze je to moj osobny nazor a moja osobna skusenost...
Mam 33r. a prvy skrining v 13tt mi vysiel pozitivne s DS 1:109 a na ultrazvuku chybala nosova kosticka. Bolo na mne ako sa rozhodnem, ci chcem podstupit amnio, trisomy testy alebo nic...Bez nejakeho tlacenia zo strany lekara som sa rozhodla pre konzultaciu s genetickou a amniocentezu nakolko som typ cloveka, ktory nedokaze zit dlho v strese...Sice som si precitala na internete asi milion reakcii zien aka je amnio strasna, nebezpecna atd. , ale tieto informacie sli predovsetkym od zien, ktore to zakoncili tym, ze by na nu nesli...takze v konecnom dosledku vlastne nevedeli o com hovoria...Citala som o velkych ihlach, o bolestivom vpichu, o tom ake je to nebezpecne pre dieta atd...Moja osobna skusnost bola, ze som dosla lahla si, po vydezinfikovani pristrojov a bruska mi vpichli tu "strasidelnu" injekciu...po prve ja netusim aka velka bola, lebo som sa na nu jednoducho vobec ani raz nepozrela, po druhe citila som len troska tupy vpich a potom niekolko sekund..mozno 20-30, neviem, trvalo kym mi do skumaviek odobrali plodovu vodu...trosku neprijmeny pocit bol len tak jemny tlak na brusko kym odoberali tu vodu, ale urcite to nebola bolest a uz vobec to nebolo strasne...vsetko samozrejme prebiehalo pod ultrazvukom, aby sa nezasiahlo babatko...potom mi to prelepili, cca hodku som pockala v cakarni a nasledne ultrazvukom skontrolovali babatko a sla som domov..to jest vsetko...pardon, zabudla som, ze medzitym mi este sestricka odobrala krv zo zily a toto bolelo najviac z toho vsetkeho :D Takze v skratke k samotnemu vykonu urcite by som isla znova pri dalsom babatku, pretoze to nie je nic strasne...
K tomu ake je to nebezpecne pre dieta som sa rozpravala so samotnym lekarom a genetickou...obaja mi povedali, ze riziko je tam naozaj minimalne a naozaj podrobne mi porozpravali vela informacii..niekedy si treba dat vysvetlit a nie len dat na jedna baba povedala..geneticka mi dokonca kreslila vysvetlenia na papier 🙂)) A tiez mi vysvetlili preco je to lepsie ako trisomy resp. istejsie...a to ma mohli prehovorat na tieto drahsie testy, ak by si niekto myslela, ze je to len o ich biznise...
Citala som rozne nazory na tuto ambulanciu na Dr, atd, ale mozem povedat, ze ku mne bol od zaciatku mily, vsetko mi vysvetlil..urcite nebol arogantny co potvrdil aj manzel, ked bol so mnou na ultrazvuku...
Jedine negativum toho celeho pre mna bolo cakanie...jednak v myslave som na vysledky 1. skriningu cakala 2,5 tyzdna....myslela som, ze sa uz zblaznim...a potom genetika v KE funguje veeeelmi obmedzene...robia 2 dni v tyzdni...ja som mala to "stastie", ze pomedzi to mali "parkrat" dovolenku....bolo mi povedane, ze prvotne vysledky z amnio su za 24-72 hodin...ja som sa k nim nedopatrala za 3 dni nato bol vikend, potom tam zasa 2 dni nikto nebol..bola som s nervami v koncoch az sme ich jeden den s manzelom zastihli a povedali, ze predbezne je vsetko ok, ale finalne vysledky su po 3 tyzdnoch...po 3 tyzdnoch zasa nikto nikde a to uz som sla na 2 morfo ultrazvuk do myslavy...dokonca ani oni este moje vysledky nemali, tak Dr. volal do labakov atd a az nasledne sa dozvedel vysledky...chvalabohu bolo vsetko v poriadku....a verim, ze aj ked nase dievcatko pride na svet bude zdravucke 🙂
Musim, ale podotknut, ze pani Dr. na genetike bola velmi zlata a aj sestricka, takze to, ze je to tam sialne s tou ich pracovnou dobou zasa nesuvisi s nimi ako osobami...tam je problem niekde inde...
Snad tento moj dlhy monolog niekomu pomoze sa rozhodnut a vsetkym, ktore ste v mojej situacii velmi drzim palce, aby dopadlo vsetko dobre 🙂
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
@susi311 Za mňa je doktor Juhas tiež užasný a ľudský profesional. Odporúčam všetkým mamičkám navštevu u neho a jeho podrobné vyšetrenia.