Ahojte! Rada by som s niekým poradila, som v 23. týzdni tehotenstva a je to moje prvé babätko, velmi sa na neho tesime. Robili mi 2x testy na toxoplazmozu, prvé mi vysli IgA neg., IgM neg., IgG poz. 475,0 U/ml, po mesiaci mi ich zopakovali a hodnoty mam IgA neg., IgM neg., IgG poz. 1000,0 U/ml. Lekár ma poslal na infektologickú ambulanciu na konzultáciu, kedze mam velmi vysoke protilatky, ktoré sa mi velmi zvysili, ale ja vobec neviem ci sa mam toho bat, ci to moze nejako poskodit babo. Urcite sa niektorá z vás s tým stretla a vie mi v tom poradit. Dakujem
akutna toxoplazma by to nemala byt.
primoinfekcia( infekcia po prvykrat v zivote) sa vyznacuje stupanim IgM protilatok, ostatne su negativne. Po prekonani prvotnej infekcie IgM klesnu a stupnu IgG. Ak mas vo vysledku len pozitivne IgG, tak to svedci o prekonani toxoplazmy v minulosti. Samozrejme mozes sa nakazit zase, ak by si sa teda zase teraz nakazila, mala by si pozitivne IgM aj IgG. Preco sa ti teraz zvysili len IgG neviem, to ti povedia asi lepsie na infektologii.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Mne robili testy v prvom trimestri asi 11tt a mala som IgM negat. a IgG pozit. nad 250 U/ml a doktor povedal, ze som to davnejsie prekonala (netusim kedy) a tym padom mi akutna infekcia toxoplazmozy pocas tehotenstva nehrozi lebo mam protilatky, takze dalsiu kontrolu ani nerobil. Myslim ze pri akutnej infekcii rastie najprv IgM a ked to po niekolkych tyzdnoch zacne klesat vtedy zacne rast IgG, po nejakych mesiacoch vrcholi (to moze byt mozno pol roka alebo viac od infekcie) a potom pomaly klesa aj to ale zvysena hladina v krvi pretrvava vela rokov. Ze presne po akom case vymizne IgM a po akom case zacne klesat IgG to ti presnejsie povie infektolog, no t.c. akutnu infekciu urcite nemas. Mozno si to prekonala este pred otehotnenim. V prvom trimestri moze akutna toxoplazmoza sposobit potrat, ale to uz mas uspesne za sebou a keby bolo nejake poskodenie plodu podla mna by to bolo vidno na morfologickom UZV takze nic sa neboj.