Ako vám zistili preeklampsiu v tehotenstve?

janka3179
26. okt 2024

Ahojte , ako vám zistili preeklampsiu v tehotenstve ?

kiki68
26. okt 2024

@janka3179 tak ono hned vies ze nieco neni ok, bolesti hlavy, hviezdicky vidis, neni Ti dobre, opuchy ruk, tvare, noh. Potom uz zistuju z mocu a krvi.

majamat
26. okt 2024

preeklampsia ma viacere priznaky, ale najzakladnejsie znaky su - opuch, bielkovina v moci a vyssi tlak. nemusia byt naraz vsetky tri.
mne dali tuto dg na zaklade opuchov, ktore ale s tym vobec nesuviseli, lebo mam krcove zily amavala som opuchy este 1,5rpo porode a vyssieho tlaku, ktory ale nebol extremne vysoky. mam bphate skusenosti s meranim tlaku a fakt je, ez digi tlakomer uplne presny nie je, resp niektory je viac, iny menej presny. vsetky igi pristroje mozu jedoducho blbnut a co sa tyka tlakomeru, mam sksuenost, ze jeden tlakomer opakovane namera hodnoty ine, ako ine tlakomery. v niektorych zdr zariadeniach som mala vzdy vyssi tlak, pricom v inych, dokonca vo viacerych som ho mala v norme. aj u rodicov, ci doma som mala v norme. cize moc tomu neverim, ez som taky tlak mala.

domiklik
26. okt 2024

@janka3179 na každú kontrolu som nosila moc, ktorý sestrička skontrolovala.

deninka233
26. okt 2024

Zistili mi to dosť dramaticky. Nemusí ti byť nič. Tlak som mala vyšší, na začiatku tehu, ale ja mám syndróm bieleho plášťa. Doma bol tlak ok. Gyn. mi preventívne dala užívať anopyrin a to bolo všetko. Moč čistý, opuchy žiadne. Potom ma moja gyn “odovzdala” na predpôrodné nemocničné poradne. Tam - prietoky ok, moč ok (čo sa tam len strčí lakmusový papierik). Na ultrazvuku sa doktorke dačo nezdalo. Krútila tam tú sondu a hovorí, zoberieme krv a diktovala sestričke asi pol hodinu všetky možné veci, čo chcela z krvi zistiť. Ja už mierne nervózna že čo. A ona, že syn je malý. A ja že tieto merania hmotnosti, však to je hore/dole aj pol kila. A ona, že hej, ale od posledného merania, čo som mala v tehu knižke ešte schudol. To už panika/stres lvl milión. A že zmeráme tlak, reku teraz, keď ma vynervačila? Jasne, že bol tlak 160/100. Už ma nechcela pustiť domov, že ma hospitalizujú a urobia 24h zber moču na testy. O desiatej v noci rozrazila dvere na izbe, že začneme s vyvolávaním, že kašlať na test moču, že v krvi čo som mala mať hodnotu močoviny 3,5 som mala 350 🫣 Že to je jasná preeklampsia. Dupla som si, že nechcem vyvolávať, že len cisársky. Tak že sekcia jedine s primárom, kt. príde na smenu ráno. Tak sme dozberali moč… tlak mi merali každú hodinu a rapídne sa zvyšoval napriek tomu, že do mňa liali litre magnézia… Ráno došiel primár a že vyvolávame, žiadne rezy nebudú. To už som mala tlak 200/160 a už mi bolo fest že zle. Ale ani nie po dvoch hodinách vyvolávania hovorím pôrodnej asistentke, že mne sa všetko točí a vnímam ju ako v tuneli, že sa vôbec neviem sústrediť na jej hlas… no to nastal frmol, najprv dobehla lekárka, že ide pre primára, kt. mal poradne… za necelých 20 minút ma nachystali na cisársky, napichli a za dve minúty bol malý vonku. Mala som na sále tlak 280/200, po pôrode to trochu kleslo ale len mierne pod 200. Celú noc som strávila na JISke, kde ma napojili na všemožné prístroje, monitorovali ma, a stále za mnou chodila sestrička a primár. Malý sa síce narodil 39+0 ale mal len 2,10kg a apgar 7/6/7. Teraz po roku sme všetci ok, ale stále sa musím liečiť na vysoký tlak ☹

lusyc
26. okt 2024

U mňa postupne asi mesiac stúpal tlak od 135/90 do asi 165/110, stále stúpal napriek maximálnej liečbe tabletkami a infuziami. Potom prišla aj bielkovina v moči a opuchy, to už som ale bola v nemocnici, stále na pásoch, pichli kortikoidy na plucka a nakoniec rýchla sekcia 32+0.

mimikarol
26. okt 2024

Mala som migrénu, doma som si odmerala tlak a bolo to cca 150, už si presne nepamätám. Tak sme išli na pohotovosť, tam si ma rovno aj nechali. Mala som aj bielkovinu v moči, opuchy som nemala

janka3179
autor
26. okt 2024

@lusyc ja tlak nemám vysoký , ale mala som stopy bielkovín v moci môže to už to znamenať ?

janka3179
autor
26. okt 2024

@mimikarol a mali ste len stopy bielkovín v moci ? To mám ja

nevenka
26. okt 2024

@majamat mne vyvolavali porody v 39 a v 38 tyzdni, a to kvoli vysokemu tlaku, u doktora vzdy vysoky, uz z tych nervov. Opuchy som nemala, ani bielkovinu v moci. Ale bali sa, tak deti sli von skor. Ale pravda je, ze na tlak sa liecim stale uz. Lenze, doma tlak ako tak ok, sem tam vyssi, aj na liekoch a pridem k doktorovi a 180/110 a zvysil mi davku, pridal mi dalsie lieky. Dala som si zvysene davky toho jedneho lieku a sla som na 99/65, takze som si ten dalsi fakt nepridavala. Ale neviem, ci to moze az takto zo psychiky vyletiet. Mne uz vypestovali slusny reflex v tych 2 tehotenstvach.

majamat
26. okt 2024

@nevenka zo psychiky sanozrejme moze a teda veli lahko.

na jednej tlak stupa preto,a by sa bunkam a tkanivam celeho tela dopravila vyziva a kyslik pri zvysenej zatazi organizmu. aj stres je zvysena zataz.
za druhe, pri strese sa uvolnuju stresove hormony, ktore zvysuju tlak. je to obranny mechanizmus organizmu. ak je clovek v ohrozeni, vyluci sa stresovy hormon ( kortizol ) a ten zvysuje tlak ais preto,a by bol clovek pripraveny pri ohrozeni an utek, pripadne utok. vtedy nase tkaniva potrebuju tiez vyzivu, viac kyslika, vyraznejsie prekrvenie ...

lusyc
26. okt 2024

@janka3179 to neviem. Mal by sa moc zas skontrolovať.

kiki68
26. okt 2024

Podla mna tlak je maler, ked uz po vyjdeni schodov bez nejakej obezity je zrazu na 150/96 , to bol moj pripad v tehu. Mne stacilo malinko namahy a ten tlak isiel extrem hore. A moj bezny tlak mimo tehu je tak okolo 110/64 alebo take tie nizsie cisla. Z tohto levelu ked ma ist telo na ten vysoky, tak baby mne sa robilo tak az mdlo, hviezdicky pred ocami.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre