Ako ste znášali tehotenskú cukrovku?

supucka
5. máj 2020

Ahojte... Pichala si niektorá z vás inzulín pri tehotenskej cukrovke? Ako ste to znášali? A ako to bude po pôrode? Ďakujem za každú odpoveď

martina2207
5. máj 2020

@supucka Ahoj. Ja si pichám. Pôrodom sa to vraj hneď konči. Potom po šestodenelí kontrola. Tak mi povedala diabetologička.

supucka
autor
5. máj 2020
supucka
autor
5. máj 2020

@martina2207 koľko krát denne si pichas? Ja mam vysoký nalačno, musím si prd spaním

sante81
5. máj 2020

@supucka ja som si merala cukor 3-4x za týždeň, jedla som 5x denne ale inzulín nebolo treba. Bola som veľmi nervózna, chýbal mi cukor. Ale pribrala som asi len 7kg. Dcéra sa narodila o 3tyzdne skôr, s váhou 3050g a pôrod asi 30min. To je asi jediná pozitívna výhoda, ale dalo sa to zvládnuť

martina2207
5. máj 2020

@supucka 3x denný 12-6-6 jednotiek a nočný 12 jednotiek

supucka
autor
5. máj 2020

@sante81 tak ako tak čítam, tak strašia s tým, že deti sa veľké rodia... Ja si musím merať 5xdenne

supucka
autor
5. máj 2020

@martina2207 fuuu to dosť... Máš vysoké hodnoty?

martina2207
5. máj 2020

@supucka nebolo to az take drastické ale keďže beriem kopec liekov na tlak (hypertenziu ale nie tehotenska), tak mi nasadila inzulin nech sa netrapim dietou. To teraz dva týždne picham. I keď naozaj neviem kde sa tu ta cukrovka vzala lebo ja som pribrala len 7 kg.

martina2207
5. máj 2020

@supucka a to som 31 tt

supucka
autor
5. máj 2020

@martina2207 ja som 27tt a pribrala som 4 kg a diétu držím týždeň takže tiež nechápem

martina2207
5. máj 2020

@supucka musíme to nejako vydržať

supucka
autor
6. máj 2020

@martina2207 jasné.. To dáme... Aj keď na začiatku som sa zrútila.... Ale aspoň nepriberiem 🤣

jenisjenis
6. máj 2020

@supucka Ahoj mala som sekciu pred 2 tyz. Mala som teh. cukrovku pichala som 3xdenne INZ hodnoty som stale drzala v norme max po jedle do 7 mmol.Bala som sa tych nasledkov ze velke dieta a tych chorob ktorymi strasia. Mala sa narodila 2650 gr. a zdrava. Mala som aj vysoky tlak aj na to som brala lieky podozrenie na preeklampsiu.Dalej som mala opuchy noh, a trpnutie prstov na rukach a opuchnutu sliznicu v nose. Po porode presli akurat opuchy no vsetko ostatne pretrvava. Tlak sa trosku normalizuje ale ked si odmeriam cukor 2 hod po jedle tak je stale trosku zvyseny nad 6 mmol. Takze po 600 nedeli idem na OGTT no mam zmiesane pocity. No snad sa to upravi. Ja len aby ste necakali ze sa zrazu vsetko strati.. Asi to potrva mozno po tom 600 nedeli...

martina2207
7. máj 2020

@jenisjenis V prvom rade srdečne gratulujem k bábätku. 🙂 Čo sa týka toho cukru. Ešte si picháš inzulín? Tie hodnoty po jedle máš podľa mňa dobré. Takže sa neboj. Tlak sa upraví. neboj. Všetko bude dobré. Môžem otázočku? Prečo ti robili sekciu?

jenisjenis
7. máj 2020

@martina2207 nie uz si nepicham len kontrolujem. Len po tych 2 hod po jedle by mala byt pod 6 mmol. Niekedy mam trosku nad. Ja som mala sekciu hlavne kvoli tlaku vysokemu a pretoze babo nebolo otocene malo hlavicku hore. Tkzv. koniec panvovy

martina2207
7. máj 2020

@jenisjenis vieš čo je sranda? Každý vraví inak. Ja všade čítam že 2 hodiny po jedle musí byť nižšia ako 7,8. No uvidíš čo ti povedia. Je to asi na každom diabetológovi. Tak sa nestresuj, bude dobre. 🙂

martina2207
7. máj 2020

@jenisjenis toto som našla : Aké sú optimálne hodnoty cukru v krvi?
Kritériá na stanovenie diagnózy diabetes mellitus sa v posledných rokoch sprísnili. Kedysi dobrá hladina cukru v krvi, je dnes už považovaná za zvýšenú.

U väčšiny zdravých ľudí sa hodnota glykémie pohybuje v rozmedzí 4,16 – 4,38 mmol na 1 liter krvi. Optimálna hodnota glykémie u zdravého človeka je 4,0 – 6,0 mmol/L.

Hodnota sa meria ráno, nalačno. 2 hodiny po jedle by mala byť nižšia ako 7,8 mmol/L. Akákoľvek vyššia hladina sa už považuje sa zvýšenú. Vtedy sú potrebné ďalšie vyšetrenia.

lenka2710
7. máj 2020

@martina2207 asi tak, ja som zas niekde čítala, že na lacno do 5,5 a po jedle do 7,2 😂 no kto sa v tom má vyznať??

supucka
autor
7. máj 2020

@jenisjenis Gratulujem 🥰no ja si pichám pred spaním 6 jednotiek od dnes... Ja si meriam 5x denne... A to pred jedlom a hodinu po jedle.... Ja žijem v Rakúsku a tu sú hodnoty iné, teda v iných jednotkách sa meria.... Nalačno pod 95.. Neviem čoho... A hodinu po jedle pod 140... Mne povedala diabetologicka, že po pôrode sa to stratí... No uvidíme... Ja mam aj pruh pupocny.... No chcela by som rodiť prirodzene... Tlak mam v poriadku, aj ten si meriam... Len tie ruky mi trpnu 😕Držím palce, nech sa vám to všetko vráti do normálu a ste hlavne zdraví 🥰

guizui
7. máj 2020

@supucka ahoj, ja mám za sebou 2 tehotenstva a v oboch GDM, v prvom som pichala inzulin, v druhom stačila diéta. Inak všetko bezproblémové. Ja som mala obe deti veľké, najmä syn mal 56 cm a 4690g, ale každý dr mi povedal, že to cukrovkou nemusí byť. Väčší vplyv ma veľkosť babetiek majú skôr vitamíny čo sa v dnešnej dobe užívajú. Ono pri dobre kompenzovanej cukrovke bábätku bude zdravé, len je dôležité cukrovku sledovať.

supucka
autor
7. máj 2020

@guizui ja čakám tretie, pri prvých 2 som nemala, možno to je vekom... Lebo rozdiel je 10 rokov.... Ja chodím ku diabetologicke každý druhý týždeň... Zapisujem si všetky hodnoty

jenisjenis
7. máj 2020

@supucka Dakujem. Aj vam vela stastia a zdravia a tiez nech sa to vsetko upravi cim skor 🙂

jenisjenis
7. máj 2020

@lenka2710 ano takto to je v tehotenstve tie hodnoty. Presne ako pises. Mimo tehotenstva je norma po jedle do 6 mmol.

martina2207
7. máj 2020

@jenisjenis do 6mmol je nalačno norma mimo tehotenstva

jenisjenis
7. máj 2020

@martina2207 ano ano ja uz som t. c mimo tehotenstva

martina2207
7. máj 2020

@jenisjenis veď áno. preto máš tie hodnoty v poriadku

dzovanna
20. jún 2020

Ahojte, kedze vidim,ze existuje viacero maminiek hladajucich odpovede, som zdravotnik a coskoro dvojnasobna maminka, u obidvoch tehu mi GDM bol potvrdeny (mame cukrovku v rodine) a preto som sa rozhodla o svoje poznatky a skusenosti podelit. Ak by niekto potreboval jednoduche vysvetlenia krok po kroku k tejto teme, odbornych protichodnych a casto nezrozumitelnych clankov odtrhnutych od praxe je na internete viac ako dost... Chcem vam dat do pozornosti moj nedavno zalozeny instagramovy ucet venujuci sa prave tejto teme. Snad niekomu pomoze...najdete ho pod nazvom "Drz cukrovku na uzde" ❤️

dzovanna
20. jún 2020

@martina2207 pozor pri hladani spravnych info... Hodnotenie diabetu je uplne odlisny u cukrovky 1.alebo 2.typu od cukrovky v tehotenstve.Pre tehotnu platia prisnejsie pravidla, rozdielne hodnoty a postup pri vykonavani OGTT testu... Kedze vidim,ze existuje viacero maminiek hladajucich odpovede, som zdravotnik a coskoro dvojnasobna maminka, u obidvoch tehu mi GDM bol potvrdeny (mame cukrovku v rodine) a preto som sa rozhodla o svoje poznatky a skusenosti podelit. Ak by niekto potreboval jednoduche vysvetlenia krok po kroku k tejto teme, odbornych protichodnych a casto nezrozumitelnych clankov odtrhnutych od praxe je na internete viac ako dost... Chcem vam dat do pozornosti moj nedavno zalozeny instagramovy ucet venujuci sa prave tejto teme. Snad niekomu pomoze...najdete ho pod nazvom "Drz cukrovku na uzde" ❤️

lukasko12
1. sep 2020

@jenisjenis takze 2hod po jedle ked mam 5,9 je ok a nalacno je kolko

minyminy
10. jan 2022

@supucka ahoj. Kolko si mala nalačno? Dik

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre