Ako ste fungovali pri tehotenskych nevoľnostiach v spoločnosti?

25. sep 2023

Zaujima ma, aké výhovorky ste používali počas prvého trimestra napr. pred rodinov, kamošmi, v práci,.. Že prečo vám je zle?
Ja už neviem aké vymýšľať výhovorky a to som len 7tt, dúfam, že to bude čím skôr aspoň lepšie🙏🤮🙈 Samozrejme rodina prestrašená, že čo mi stále je😅 Poprosím nedávať rady typu: “povedz im to narovinu.” Mám svoje dôvody, od začiatku špiním a nechcem nikomu takto skoro nič hovoriť, pretože tu nie je žiadna istota. Ďakujem.

uriva
25. sep 2023

Ja tomu nerozumiem osobne, človeku z nosa neuhryznú a normálny človek pochopí, že nič nie je isté, ale mali sme v rodine také že: dva týždne problémy so žalúdkom, lebo zjedla dáma pokazené jedlo a kým sa to upraví. Potom má problémy s trávením. Ide na gastro, trvá to už dlho, aby tam zistili. A mali sme aj také, že dáma, stále tá istá, do 6. mesiaca to tajila, bola nafúknutá z jedla/pribrala. Viac tehotenstiev to bolo. Akože, keď chce, blbí sme neboli nikto, to vidíš na výzore atď. A hlavne, keď sa to blízki dozvedeli v tom neskoršom štúdiu oficiálne, tak to boli potom už vzťahy teda bieda. Chápem, že zas to nevykvákať každej vŕbe pri potoku, ale tak, s rozumom. Nesúdim, len hodnotím ako pozorovateľ a aj ako matka.

marianarem
25. sep 2023

Ja som to najblizsej rodine povedala, presne pre to, ze sa mi k tym nevolnostiam a unave nechcelo hrat este divadlo. Aj tak by spekulovali a aj tvoji uz urcite spekuluju. To by ma zatazovalo viac. Tiez som v tom tehotenstve na zaciatku krvacala a navyse som mala za sebou uz aj jedem potrat.

autor
25. sep 2023

@uriva ďakujem za názor, práve preto som hovorila, že nepotrebujem takéto rady ani porozumenia…proste máme v blízkom kruhu taký jeden prípad a nechceme zbytočne aj rodinu zaťahovať do nejakých sklamaní…ak sa tomu proste vieme vyhnúť, tak aspoň do toho 3. mesiaca to chceme držať v tajnosti medzi sebou vo dvojici…ja som z veľmi citlivej rodiny, kde si každy všetko pripúšťa a nedajbože by sa rodičia dozvedeli nejakú zlú správu, tak by to veľmi prežívali so mnou…keďže sú starší a nie zdravotne najlepšie na tom, tak by som ich chcela ušetriť týchto sklamaní…toť celé vysvetlenie…nepotrebujem pochopenie nikoho, len som chcela radu od tých, ktorí to takto mali, keďže viem, že je to bežné, že aj v rodine čakajú do 3.mesiaca…
To s tým tajením do 6.mesiaca je celkom extrém, ale snáď na to tá “dáma” mala nejaký dôvod 🙏

autor
25. sep 2023

@marianarem moji práveže nešpekulujú, keďže trpím skoro pol roka tráviacimi problémami, tak skôr ma posielajú k doktorom a kade tade 🙈 mám reflux a to je aj dôvod prečo mám v tehotenstve hrozné nevoľnosti🙈 na tehotenstvo zatiaľ nikto ani nepomyslel…

veselo_neveselo
25. sep 2023

Aj tak je to vsetkym jasne, co ta poznaju a stretavaju sa s tebou bezne. Len su slusni a nerypu do toho.
Ak sa ti da, obmedz socialne kontakty. Ak sa neda, tak hraj blbu: Vies co, Anca, nejak ti mi je blbo posledne tyzdne, zle mi travi. Uz som na diete, len cakam, kedy sa to upravi, ma to byt do par ttzdnov.
A hotovo az do 12 tt 🙂

maryetta
25. sep 2023

Povedali sme. “Istotu” nemas ani do porodu ani po porode.
Kazdopadne mne bolo zle 5mesiacov. To tak ze som nebola schopna ist na dvor. S detmi chodil vsade manzel.

autor
25. sep 2023

@veselo_neveselo ďakujeem, hovorím v komente vyššie, mňa všetci poznajú ako katastrofu čo sa trávenia týka🤣 celý život mi je stále z niečoho zle…kamošky zo školy to vedia roky, najbližší tiež, keďže mám fakt hrozný žalúdok a rôzne pridružené problémy…ale ďakujeem, asi v tom teda len budem pokračovať

marianarem
25. sep 2023

Aha tak potom pokracuj v traviacich problemoch, vsak povedz ze si bola na nejakom vysetreni a ze cakas na vysledky a potom im povies ked budu. No a potom povies ze si tehotna 🙂

alex49
25. sep 2023

Keď máš problémy aj bez tehotenstva, tak pokračuj, že máš pokazený žalúdok. Horšie to majú tie, ktoré sú bežné zdravé ako rybička, tie ti netaja.

autor
25. sep 2023

@marianarem
@alex49
ďakujeem vám 👏🏻 asi to tak spravím…fakt som v tomto katastrofálna🙈😂 celý život sa cítim, že sa vyhováram na žalúdok, pritom fakt trpím roky, takže asi v tom len budem pokračovať…Môj muž sa stále smeje, že ja to ťažké nemám, keďže mám so žaludkom problémy vždy a alkohol nepijem, takže sa nemusím vyhovárať, no ja to predsa len trocha prežívam🙈😁

anjelicek26
25. sep 2023

Mne konecne ustavaju nevolnosti, co sa tyka "vysvetlovania okoliu" tak som povedala, ze si doliecujem rozhodeny zaludok po helicobakterovi, tym to u drvivej vacsiny komentarmi zhaslo...

autor
25. sep 2023

@anjelicek26 super, ďakujem 👏🏻 tiež som na tom podobne, takže budem to používať tiež😅

mima172
25. sep 2023

Nefungovala som. Žiaľ, tak to bolo. Mala som predstavu ako ty, tj, že to povieme najskôr, keď prejdeme úspešne prvým trimestrom. Hold, nešlo to, keďže som zvracala veľmi veľa, mala som taký nízky tlak, že som nedokázala ani chodiť. Tehotná som bola 4x, úspešne tehotenstvo len 1, čiže sklamanie bolo vždy veľké.
Ak ti je zle len tak bežne, že sem-tam zvraciaš, no reálne dokážeš fungovať a naozaj to chces ešte tajiť, tak to kľudne zved na ten žalúdok alebo povedz, že berieš nejaké nové lieky, čo sú ťažké na trávenie.

autor
25. sep 2023

@mima172 to mi je veľmi ľúto 😔
Fungovať zatiaľ fungujem len doma, ešte mi je ako tak na čerstvom vzduchu no a zvraciať ešte zatiaľ vďakabohu nezvraciam, len ma strašne nadrapuje a nič🙈

mima172
25. sep 2023

Ďakujem, už som s tým v pohode. Pre niečo to tak je 🙂
Každopádne, rob tak, aby bolo tebe dobre a to aj psychicky, vyznie to možno sebecky, no kašli na pocity iných, hlavne bud v pohode ty. Ak sa cítiš lepšie, keď to okolie ešte nevie, tak to taj, ak sa musíš premáhať s tajením, tak to kľudne povedz. Píšem asi ako Tatar ale určite sa chápeme 😁🙂

autor
25. sep 2023

@mima172 chápeme sa úplne a ďakujem ti veľmi pekne🙏🥰 určite je pre mňa zatiaľ lepšie to tajiť..viem, že istota v tehotenstve neexistuje, ale tak tie prvé 3.-4. mesiace sú najohrozenejšiey

bu1bu
25. sep 2023

Povedala som to rovno, 3 tyzdne mi este “ jedli” vyhovorky ze mam pokazeny zaludok, potom to nemalo zmysel a povedala som pravdu, mne bolo zle cele tehotenstvo.
Mojej kamosky svagrina je aktualne v cca 6-7mesiaci a stale sa tvari ze nic sa nedeje, len pribrala… a to uz je teda podla mna totalna neucta ani nie k tej mojej znamej ale k jej manzelovi ( brat tej tehotnej), ktory sa uz aj vyjadril ze rovnako sa tak on nechysta oznamit ze nepride ci uz na krstiny alebo inu rodinnu udalost. Minule som ju stretla a teda, len slepy by to nevidel… to uz je iny extrem.

marianarem
25. sep 2023

Tak este maskuj prsia 🙂 Moja mama si podla nich v 1. tehotenstve vsimla ze som 🙂

autor
25. sep 2023

@bu1bu tak toto je trocha choré, presne ako bol koment vyššie, že v 6.mesiaci sa pani tvári, že je nafuknuta😅 Toto teda určite v pláne nemáme, my sa už nevieme dočkať oznámenia rodine a najbližším, ale naozaj chceme predísť sklamaniu takto skoro…dokým sa to zatiaľ dá, tak by som to rada potiahla🙏

autor
25. sep 2023

@marianarem jeej ďakujem, toto mi popravde nenapadloo!! 😁 a to ich mam ako dojná 🐄

ivik4
25. sep 2023

Ja Ta chapem tiez som to nevesala kazdemu na nos. Pochopi zväcsa len ten kto o dieta ci deti v tehotenstve uz prisiel, duplom vo vyssom stadiu, ako ja.
Je otrasne sa prizerat ze vsetci o tom vedia ..
PISEM ZA SEBA, aby to tu nejaka dusicka nevzala vseobecne
Inak ale ja som sa nestretavala ,ani nevedeli ze vraciam a nejem

anjelicek26
25. sep 2023

Ja som v 13.tyzdni a teda stale to nikto nevie, stale sa nejako bojim 🙄 Nosim sirsie veci, tuniky, nech to nevidno...brusko uz dost vybehlo.. Do tyzdna by mali byt vysledky genetiky, potom uz ano... minule sme prisli o male v 14.tyzdni, kym nebudem za tym dnom... presne ako pise kocka vyssie, strach je silnejsi...

autor
25. sep 2023

@ivik4 ďakujem veľmi pekne za pochopenie a tvojej straty mi je veľmi veľmi ľúto🙏😔

autor
25. sep 2023

@anjelicek26 ďakujem za pochopenie, presne tak, úplne ti rozumiem… je mi ľúto, čo sa ti stalo… tiež by som rada počkala na takéto výsledky a potom 🙏 vôbec nevidím dôvod hovoriť to skôr🙏 držim ti veľmi palce🙏

puticka7
25. sep 2023

Ano, takisto som sa vyhovarala na kadeco z jedla najprv. Ale nastastie mi vacsinou dali pokoj 😀 Tak som nemusela velmi vysvetlovat 😀 Horsie to bolo s tym, ked som nechcela pit, lebo sme boli tak zvyknuti, ze sme si pripijali takmer na kazdej navsteve. Ci uz prisli nasi k nam alebo my k nim, zakazdym sa ulievalo 😀

kitycat
25. sep 2023

No a si psychicky pripravena aj na moznu stratu a otazky okolia preco nejdes na oslavu alebo ine?

kitycat
25. sep 2023

@anjelicek26 ja ze uz mate zakazane dalsie. Tak vela stastia

saxana000
25. sep 2023

Povedz ze viroza teraz ich je vela vsade.alebo covid toho je tiez teraz vsade dost a tam moze byt zle aj dva tyzdne este.

zuzi0911
25. sep 2023

Práca -bola som PN práve kôli spineniu a nevolnostiam
Kamoši ?! Nechápem ...veď som bola doma a ak som išla von tak mi nebolo zle
Rodina ..vedeli všetci ja som to povedala hneď ...mám za sebou už MA v 11tt a vtedy som nikomu nič nepovedala ..tak teraz som to hneď všetkým akosi ma to uklodnuvako ,že teraz to dopadne dobre ......ak by nie ,tak by som išla na návštevu v čase keď mi je lepšie ...

autor
25. sep 2023

@kitycat som pripravená, samozrejme, ale absolutne sa nenastavujem, že by malo byť niečo zle…nepoznám ženu, ktorá ide do tehotenstva s tým, že to zle dopadne 🙄🙈

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre