Ahojte, som prvorodička, začínam tretí trimester, na poradni sa ma vždy dr pýta, či nemám tvrdnutie brucha... Ako sa to pociťuje, prejavuje? Pred otehotnením som niekoľko rokov športovala a tie brusne svaly mam relativne dost pevne, tak ja neviem či by som to citila na dotyk na bruchu alebo ako... Obcas mavam akurát také akoby ,,pučenie" na nejakom mieste na bruchu, že sa dieťatko na tom mieste akoby vyduje, ze je to viditelne okom na bruchu, je toto považované za tvrdnutie? Ďakujem
Ja som cele tehotenstvo nevedela rozoznat, ci su to pohyby/pucenia babatka alebo tvrdnutie brucha 🤷 a to som lezala 4 mesiace v nemocnici tehotna pod dohladom. Kazdy den mi robili zaznamy a casto mi vraveli, ze mam tvrdnutie, no ja som to bud vobec necitila alebo to bolo uplne rovnake, ako ked sa babatko pucilo a natahovalo 😁. Jasne mi bolo iba jedno, ked prisli bolestive kontrakcie a isla som rodit 😅.
Ďakujem a to tvrdnutie býva na celom bruchu alebo len v nejakých bodoch?
Moje brucho je tiež celkovo "tvrdé" stále, ale to tvrdnutie je taký chvilkovy nepríjemný pocit, ktorý to brucho "spučí" k sebe - neviem ako inak by som to opísala 😆 Potom to povolí a zopakuje sa. Mne pomáha Magnosolv a odpočinok.
Ahoj, je to taký pocit ,akoby nemala koža miesto , neviem to popísať.vyrazné pnutie ,taká ťažoba po celom objeme brucha , také paralizujuce, pulzovanie, pnutie.
No snáď som to trochu ozrejmila
Ďakujem baby, viem asi teda čo myslíte, lebo párkrát som mala to ,,pučenie,,na bruchu na nejakom konkrétnom mieste, a tam sa mi vtedy bábo vydulo, že som mala normalne hrbol akoby mozno hlavicka alebo zadocek sa vydul...teraz ale rozmýšľam, či to znamená tvrdnutie brucha??
Či to tvrdnutie nie je konkrétny bod ale celé brucho alebo časť brucha? Síce mne to bebolo neprijemne to pučenie, čo opisujem, len citeľné
ja som mala pocit,ze mi cele brucho skamenelo a nebolo moje
Mne celé brucho - hlavne spodok akoby zovrie. A ja to napríklad vnímam úplne inak ako keď sa malý hýbe a vydúva 🤷
Podľa mňa to nebolo tvrdnutie brucha, len sa ti malý na chvíľu potlačil a vydulovti na jednom mieste brucho.
To tvrdnutie je taký hnusný pocit na celom bruchu, akoby ti balvan hodili do brucha a ty si musíš sadnúť, lebo to pnutie je neznesiteľné.ja som teda pri dcére mala také extrémne tvrdnutie.pri synovi,prvom dieťati nie
Ja som bola 2x tehotna a tvrdnutie brucha som nespoznala ani v jednom tehotenstve 🤷🏼♀️ Bud som to nemala alebo som si to zamenila s pohybami babatka...
ja si matne spomínam na také nepríjemné pnutie, u mňa to bývalo v spodnej časti brucha, občas celé. okamžite som pochopila, že ide o tvrdnutie brucha. bolo to diametrálne odlišné ako sú klasické pohyby dieťaťa... mala som pocit, akoby mi niekto naťahoval kožu na prasknutie a také zvláštne tlaky. pamätám si, že som brala ktorési magnézium denne niekoľko mesiacov až do pôrodu.
No ja som v 4. mesiaci mala ale len chvilu par dni tak som si uvedomila ze som akoby tehotna :P potom uz nic take podobne nebolo presne to.
Proste mi napadlo, ze mi tvrdne brucho. Ked som sa sama seba inokedy spytala ci mi to tvrdne brucho nikdy som nevedela s istotou a teda som to vylucila.
Akoze bolo to lokalitovane v takom akoby kruhu nad nohavicami. Presne ten zensky tuk.
Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu
Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.
Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?
Aj aj som športovkyňa, mam pevné svaly, no toto s tým nemá nič spoločné podľa mňa. Tvrdnutie brucha je také, že ho máš ako kameň niekoľko sekúnd. Keď je mäkké, vieš do neho pichnúť prstom, a prst sa akoby "vryje" do koze. Keď ti brucho tvrdne, ten prst sa tam nedostane. Plus je to akoby také stiahnutie, akoby ti niekto dával korzet a sťahoval najviac ako sa len dá a potom hneď povolil. Myslím, že by si to cítila keby to máš.