Ako mám vysadiť lieky na tlak a pulz pred pôrodom?

iwesska
6. okt 2010

Mam taku otazku, resp. taku dilemu ohladom liekov, ktore uzivam. Kedze mam tachykardiu, musim uzivat male davky betablokatoru Betaloc. S nim mam pulz 86-96/min., bez neho aj 130/min a viac. Kardiolog mi povedal, ze take male davky babu neuskodia, ale ze tak cca tyzden pred porodom je potrebne ich vysadit, aby sa u plodu neprejavil nizky pulz a problemy s dychanim. Ja som tieto lieky skusala na zaciatku tehu, ked mi velmi klesol tlak, uplne vysadit, ale do 3 dni som bola na pohotovosti s pulzom viac ako 130/min, kde mi povedali, ze si mam ten liek radsej vziat. So vzrastajucim stadiom tehotenstva, vsak citim ze mi rychlejsie a silnejsie bucha aj srdce. Viem ze v tretom trimestri sa to este zintenzivni. Uprimne povedane, obavam sa preto toho uplneho vysadenia tyzden pred porodom, ked je napor na srdce najvacsi a zaroven bude reagovat na chybajuce lieky. Budem moct vobec rodit prirodzene? Tlak mam inak dost nizky cca 100/60, aj menej. Mamicky, ktore ste uz porodili a brali ste betablokatory, ci uz kvoli problemu s s vysokym tlakom, alebo pulzom, ako to u vas lekari riesili pred porodom? Boli ste sledovane v nemocnici? Myslim hlavne na tie zeny, ktore sa na vysoky tlak/pulz liecili aj v minulosti - teda maju chronicky problem. Budem rada ak sa podelite o vase skusenosti a tiez aj s tym, ci ste sa k liekom po porode vratili a mohli dojcit, alebo nie.

latvia
6. okt 2010

@iwesska betabloky sa v ziadnom pripade nevysadzuju len tak, moze totiz vzniknut rebound fenomen (co u teba aj vznikol - 130 pulzov a ty na pohotovosti).Ked uz vysadzat tak postupne pod lekarskym dohladom....pred porodom ti urcite povie ako na to 😉

iwesska
autor
7. okt 2010

@latvia , vsak ja som ich vysadila pod lekarskym dohladom, na odporucenie kardiologa. Ja som totizto pred tym brala 1 a 1/2 tabletky a ked som otehotnela tak som postupne znizila davku na 1/2, no a on mi chcel vysadit aj tu. A kedze to bola najnizsia mozna davka, tak mi hovoril, ze mi to nic nespravi, ked to uz vysadim naraz. No a zda sa ze spravilo:o/ Vies, ja to uzivam uz 6 rokov, takze moje telo je na to uz zvyknute a preto sa obavam ako zvladnem bez nich porod.

zuzi7
22. nov 2010

@iwesska
Ahoj, ja som v prvom tehotenstve asi posledne dva mesiace tiez uzivala Betalok 25mg 1/2 tbl.rano a brala som to az do porodu, dokonca v porodnici mi kazali aby som ho normalne uzila. Porodila som prirodzene ale pre istotu som mala spravene aj predoperacne vysetrenie, lebo ak by som mala pocas porodu vysoky tlak aj pulz tak by volili cisarsky rez. Aj moja internistka mi povedala ze to mam brat az do konca. Predtym som si ho davala len vtedy ked mi busilo srdce a vyskocil tlak. Babatko bolo nastastie v poriadku. Po porode sa pulz aj tlak upravili, ale internistka mi vravela ze Betalok sa kludne moze aj pocas kojenia.
Teraz v druhom tehotenstve mam tiez predpisany Betalok, zatial si ho davam len ked citim busenie srdca ale mozno ku koncu ho budem znova uzivat kazdy den .... uvidim co povie doki a ako sa budem citit, ale uz citim ze srdiecko bije rychlejsie, ale to je uz aj normalne len je to dost neprijemne a vzdy ma to vyplasi. Ale urcite si opat dam spravit predoperacne vysetrenie pre istotu i ked verim, ze porod opat zvladneme prirodzene.
Snad som ti troska pomohla

lucia0211
8. apr 2022

@iwesska ahoj,viem že veeeelmi dávno si písala svoj príspevok no ja mám teraz podobný problém.. som v 24 týždni tehotenstva a beriem liek na pulz, Caverdigamma,no bojím sa ho brať keďže obsahuje tiež betablokatory ktoré sú veľmi nebezpečné pre bábätko.. riešila som to aj s internostom no on že je to na mne či ich budem brať, kardilog mi povedal že tiež žiaľ nič lepšie nie je ako betablokatory ale mi dal aspoň potvrdenie pre gynekologa aby mi častejšie pozeral prietoky placenty keďže môžu spôsobiť jej zníženie...ako si prosím dopadla ty?Brala si na koniec svoj liek počas celého tehotenstva a bolo Babetku v poriadku? Ďakujem za odpoveď 🙏

iwesska
autor
9. apr 2022

@lucia0211 Ahoj,ja som ti uz v inej skupine k tomu pisala. Ano,obe deti boli a su ok,uz chodia do skoly.

lucia0211
13. apr 2022

@iwesska jaj áno ☺️tak ďakujem 🙏 môžem sa ešte opýtať že koľko mg si ty brala lieky obsahujúce betablokatory?Ja čo beriem tu Caverdigammu tak 12,5 mg sa mi zdá veľa 🤷🤦.

vanda323
13. apr 2022

@iwesska Pozerám že asi čo lekár to iný názor.
Ja som mala v tehu pulz 145 a povedali mi na pohotovosti že v tehu je to normálne

iwesska
autor
13. apr 2022

@lucia0211 Ja tiez 12.5mg. Ale kazdy betablokator moze mat ine davkovanie.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre