Aké bude zdravie malého po pôrode ak má v hlave cystu?

denisocka
14. mar 2010

dievčata,
na morfologickom usg nam v 20tt našli na hlavičke 2 cysty -

- plexus choriodeus v pravo prítomná cystická štruktura vel. 4,8x6,9mm - rozdelena viacerými septami a vlavo príomna cysta o vel.4,6x2,7mm .

Doktorka vravela, že je to pomerne časte, a že do 30tt by to malo zmyznuť . Okrem toho máme tripple testy aj ostany morfologicky nález v norme . takže musíme čakať do 30tt a kontrolu na sone.

je tu nejaka mamička, čo jej babatko malo taketo cysty/cystu a narodilo sa zdravučke ? alebo čo sa dá od takej cysty " očakávať " ?

zaujíma ma hlavne nazor maminiek,ktore to mali počas tehotenstva . je to naozaj na "psychiku" toto čakanie . Mnohe baby posielaju kvoli tomu na amniocentézu,mne nič take ani nenavrhli, a ani by som nešla

denisocka
autor
14. mar 2010

hej ,dakujem za postreh , ja chcem vedieť skusenosť maminiek čo už take bábatka narodene maju 😉

junovka
14. mar 2010

Denisocka, moja kamoska z porodnice, ktora ma syna, tak jej sa narodil syn z 2 cystami na mozgu, bol sledovany na neurologii, dnes uz ich nema a je zdravy 😉 Drzim palce

junovka
14. mar 2010

akurat troska zaostaval v psychomotor,vyvoji, teda chodil tusim az na 16 mesiacov, neskor zacal sediet....

denisocka
autor
14. mar 2010

dik

evulebobule
14. mar 2010

ahoj my měli taky cystičky a do 25 tt zmizely a miminko naprosto zdravé 😵 držím palce, aby tomu bylo i u vás.
taky jsem měla velký strach, ale neboj dobře to dopadne 😉

denisocka
autor
14. mar 2010

Evul,a nepamatas rozmery?ci mi nemame nejake obrovske

pacesova
15. mar 2010

denisocka:my měli na 20tt. také dvě cysty, obě dvě zmizely - vlastně pro klid jsme jeli na podrobnější 3D ultrazvuk a tam dokonce nic neviděli. Když jsem sjížděla tenkrát net, setkala jsem se s názory, že je to běžné a do 30tt. většina z nich zmizí. Nenervuj se!! To je horší pro mimi.

denisocka
autor
15. mar 2010

hej pacesova,dakujem

aj som našla toto:
Odpověď odborníka
Dobrý den, cysta chorioidálního plexu se vyskytuje buď jako jediný patologický nález na jinak zdravém plodu (AFP v normě, ostatní vyšetření v normě). V tom případě neznamená žádné poškození plodu. Navíc takové cysty bývají často přítomny jen přechodně. Nebo přítomnost cysty doprovází ještě nějaká jiná anomálie (třeba obličeje, ledvin nebo srdíčka) a pak je možné, že je plod postižen trisomií 18.chromozomu (Edwardsův syndrom; vzácná genetická porucha, výskyt je 3 z deseti tisíc živě narozených dětí), tj. mnohočetné poškození plodu. Takže: pokud se vyskytla pouze cysta a jinak je vše v pořádku, nemusíte se poškození plodu obávat. Navíc stav bude kontrolován na USG a v případě potřeby by Vás lékař informoval o dalším postupu (např. o amniocentéze nebo o péči po porodu).

pacesova
15. mar 2010

denisocka-přesně,tak mi bylo odpovězeno.Opravdu si z toho nedělej hlavu, pokud máte kripl testy OK-genetiku.Hlavně se nestresuj!!!!pa a pusu piškotovi

denisocka
autor
15. mar 2010

že "kripl" ... ma to pobavilo, ale je to smutne mať postihnute dieťaťko. hej - na downa a edvard. či ako mame nizke riziko - resp. je to negatívne

denisocka
autor
15. mar 2010

je,teraz som si všimla,že to asi nebolo myslene "kripl" 😖 ale preklep že Triple ... no sorry 😔

pacesova
15. mar 2010

ano,překlep!!!!!!!!!!!!!!promiň.

denisocka
autor
15. mar 2010

nevadi, len dufam že sa to žiadnej maminky "nedotkne" že som nato hned tak zhurta reagovala . ved se to tak nemysleli

pacesova
15. mar 2010

Já jsem byla v jednom kole,tak jsem si to po sobě nečetla. Mám doma právě už dvě děti. Jedno mělo také cystu na 20tt. a je v pořádku!Tak se opravdu netrap, to by mohlo mimi opravdu uškodit.pa

littlejane
16. mar 2010

denisocka: my meli také nález 2 cyst na hlavicce ve 20tt a ted tu práve chovám úplne zdravého mesícního chlapecka 🙂 ale ty nervy vydrzet do dalsího utz ... dobre to chápu. taky jsem lovila informace vsude mozne. neboj, ty cysty se urcite vstrebají

denisocka
autor
16. mar 2010

jej dakujem za dalšie pozit. spravy ,a vy ste mali ake velke ak pamataš?

littlejane
16. mar 2010

nepamatuju se presne, neco kolem 2-4 mm, ale pokud mas vsechny ostatní testy ok, není treba se bát. mne triply vysly ok, tak me ani neposílali na plodovku kvuli tomu, ze prý to není nutné a bude to v porádku. a to mi je uz pres 30
😉

zdenka33
16. mar 2010

Neboj nám to našly ve 14tt,málem jsem v ordinaci sebou sekla.Pak jsme jeli na genetiku do českých budějovic braly nám krev.Po měsíci přišly výsledky vše v pořádku.V 18tt si nás pozvaly na ultrazvuk a cysta už tam nebyla.Do porodu jsem se ale pořád bála.Naštěstí vše dobře dopadlo a mám zdravou holčičku.Přeji ti aby vše dobře dopadlo jako nám 🙂

denisocka
autor
16. mar 2010

dakujem

evulebobule
16. mar 2010

denisocka: to už si nepamatuju, ale neboj bude to určitě v pořádku, chápu tě, nervy jsem měla taky, ale budu držet pěsti,aby to zmizelo a ono zmizí neboj se ničeho

silvikam
17. mar 2010

Ahoj denisocka, hlavne sa neboj. Všetko bude v poriadku. Mám doma 8 mesačného chlapčeka, ktorý mal tiež v hlavičke 2 cysty, neviem akých rozmerov. Ale mne to na pravidelných kontrolách na sono gynekológ asi nevidel, pretože vždy bolo všetko úplne v poriadku aj všetky krvné testy boli ok. Až keď sa malinký narodil a robili mu novorodenecký screening, tak tam zistili, že má dve cysty. Takže sa narodil s cystami. Bola som z toho hotová. ☹ Detský lekári ma uisťovali, že to nie je nič Vážne, že sú mimo mozgového tkaniva a netlačia na mozog. Cysty sa vytvoria bábatku po tom ako mamička prekoná nejaký vírus, chrípka ....., alebo zápal. Aspoň mne to tak vysvetlili. Sme sledovaní na neurológii. Na kontrole po dvoch mesiacoch už malinký nemal nič v hlavičke, takže cysty - hnusoby sa vstrebali 🙂 . Teraz chodíme ešte na preventívne kontroly každé dva mesiace k neurológovi, ale všetko je v poriadku. Takže nebol Tvoje malinké bude zdravučké a cysty sa vstrebú. Len neviem, čo je horšie dozvedieť sa to počas tehotenstva alebo po pôrode. Asi obe správy sú pre mamu hrozné hlavne keď ide o zdravie dieťatka. Držkaj sa.

denisocka
autor
17. mar 2010

dakujem . ktovie či by to odhalili aj na obyčajných kontrolách na poradni,či len "vdaka " morfologii. praveže som ani chora nebola cely čas,no akurat take že zimnice zo začiatku tenu a nejake sople,ale bez horučok a tak. dufam,že na kontrolnom usg už cysty nebudu

evulebobule
17. mar 2010

nebudu uvidíš, kdy jdeš na kontrolu?

krisanko
19. mar 2010

denisocka, moj syn sa narodil s cystou v hlavicke. Bola som uplne panicka, nevedela som co to znamena a moze sposobit. Napriek tomu ze doktorka povedala ze je to caste a "vacsinou" do 3 mesiacov zanikne, som mala stale zly pocit, lebo mi to nikto poriadne nevysvetlil. Po troch mesiacoch na sone naozaj uz cysta nebola, no nastal dalsi problem Filipkovi zistili ze ma jednu komoru mozgu vacsiu. Az v 10 mesiacoch uz nemal ziaden nalez. Proste az teraz vidim ze som stresovala uplne zbytocne. Uvidis vsetko bude v poriadku. Hlavne bud pokojna lebo kazda nalada a kazdy stres sa prenasa na babo. Vysielaj len pozitivne myslienky a bude to dobre...

denisocka
autor
20. mar 2010

evule,v 30tt na kontrolu,ale skusim užobrať kontrolne morfo v 24tt

krisanko, to máš pravdu,ja ked si pozriem ake temy som zakladala po narodení maleho,tak sa teraz tiež smejem,ale vtedy to smiešne žial nebolo,lebo nik z nás,ani ty ,ani ja ani žiadna nevedela naisto,že nalez sa zlepší,teda že babatka budu zdrave

evulebobule
20. mar 2010

deni: určitě to zkus v tom 24 tt, už tam nebudou uvidíš. Já se taky měsíc strašně bála, ale budeme ti s Davídkem moc moc přát, aby to dopadlo výborně. 😵

mpavlinka
20. mar 2010

Nám byla cystička 4 mm diagnostikována v 21. týdnu na velkém utz, řekli, že nás pozvou za tři týdny znova, zda -li zmizela. Zezačátku jsem hodně plašila. Na kontrolním utz za tři týdny byla hlavička čistá 😉 😵

denisocka
autor
21. mar 2010

baby díky

denisocka
autor
21. mar 2010

no tak ja ešte pridám,kedže už je tu aj ta možnosť,naše cystičky aj s "mierami"

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.

Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre