10 týždeň tehotenstva a panická porucha

iveta543
7. júl 2021

Zdravím poprosím vás o radu fakt neviem čo ďalej som v 10 týždni tehotenstva a pred ním som sa liečila na úzkostné stavy a Panické záchvaty brala som ad arketys a na ukludnenie atarax.Tie lieky mi moja lekárka vysadila počas 3 dní hneď na to ako som jej povedala že som tehotná.Vsetko sa mi vrátilo je mi zle nedokážem navariť proste nič mám úzkostné stavy a Panické záchvaty sú u mňa aj 2 krát za deň.Volala som lekárke no ona mi oznámila že mi lieku nedá lebo som tehotná a ona do basy nechce ísť.Ak niekto môžte poraďte čo robiť a na koho sa obrátiť.Vopred ďakujem za každú radu.Momentalne beriem magne b6 a magnézium.

anjelicek26
7. júl 2021

Prve tyzdne tehotenstva su pre zdravie dietata kriticke. Takze vydrz. Si buduca mamicka a musis sa sustredit na to male a jeho zdravie. Lebo ked sa ti narodi dietatko, ktore zdrave nebude - tak to tie depresie a stavy, ktore mas teraz, este zhorsi. Nikdy si to neodpustis. Takze najdi nieco ineho, co ti mimo liekov pamaha... mozu to byt kamaratky, mama prijde na par dni, sestra... lepsie ta podpori partner alebo si vezme na tie najhorsie dni OCR na teba. Moznosti je viac. Ale pracuj na sebe, v tomto chapem lekarku, je len malo, co mozu aj tehotne a aj to idealn az druhy-treti trimester (ak teda vobec)

lucka_ke
7. júl 2021

sedenia u psychológa nepomôžu?

iveta543
autor
7. júl 2021

@anjelicek26 tiež ju chápem ale keď ja mám doma 5 deti o ktoré sa treba postarať a ja ráno nedokážem vstať z postele lebo hneď atak a tep 130 aké to strašné keby niečo fungovalo tak sa tomu venujem ale ja som už v takom stave že mi ataky vyvoláva hocičo... neliečená panicka porucha sa len zhoršuje.
Viem že tie lieky bábätku môžu ublížiť no tie stavy môžu tiež.Fakt neviem čo ďalej.

iveta543
autor
7. júl 2021

@lucka_ke vôbec on mi len potvrdil to na čo som prišla sama viac nič v ničom mi nepomohol.

petamich
7. júl 2021

@iveta543 my ti zial neporadime, ziadna z nas ti nepovie nasad si lieky - takze bud to vydrzis bez nich alebo sa porad s lekarom, drzim paste 🤞🏻

iveta543
autor
7. júl 2021

@petamich tiez máte pravdu len to že sama to nezvládnem a moja psichiatricka mi lieky nedá takže asi bude podľa lekárov ok keď strávim denne na pohotovosti v takom stave a nakoniec kto vie ako dopadne bábo nieje to sranda len ony si myslia že to je ako keby kašeľ čo sa dá do poriadku aj z cajikom.
Vďaka za radu.

petamich
7. júl 2021

@iveta543 a preco sa uz vopred diagnostikujes a vies ako to dopadne - toto vestenie zeny nechapem, tak skus zabojovat za seba a svoje nenarodene dieta - nasadit lieky spat je ta "najjednoduchsia cesta" a co potom ked nahodou to bude mat vplyv na drobca? odpustis si to? tak sa skus prestat lutovat a vestit, chod k lekarke a najdite spolu sposob, ktory bude v poriadku pre teba aj pre dieta 🤷‍♀️ a to myslim v dobrom, rozumiem, ze to nie je jednoduche a neviem si to uplne predstavit ale teraz musis dat hlavu hore a urobit vsetko pre to, aby si vedela fungovat

iveta543
autor
7. júl 2021

@petamich hneď na začiatku keď sa u mňa objavila tá porucha som bojovala rok a márne na ťažké stavy nezaberajú cukríky cajiky nič iné okrem medikamentov.To neustále točenie hlavy malátnosť strach úzkosť a tep srdca len ťažko prejdú a zmiznú bez liekov sama lekárka mi to tak povedala že som mala prísť skôr a nie rok trpieť.A ešte podotknem že moja lekárka mi povedala že lieky mi nedá žiadne a iné možnosti okrem sedenia u psychológa ktoré som absolvovala a nepomohli nakoniec mi po roku pomohli až lieky.Vdaka za radu.

iveta543
autor
7. júl 2021

@petamich a čo sa týka drobec je aj tak v ohrození lebo mám aritmie a tachykardiu a tiež beriem kôli tomu lieky na srdce ktoré tiež nie sú pre babo to najlepšie a predsa mi ich dal kardiológ lebo ich potrebujem takže neviem kde to zo mnou až dotiahne tá psichyka do pôrodu.

lucka_ke
7. júl 2021

a s deťmi ti má kto pomôcť? možno hospitalizácia na nejaký čas by nebola na škodu

simonabelj
7. júl 2021

@iveta543 ja viem, že je to na vlastne riziko lebo o tom ešte nie sú spravené štúdie, ako to pôsobí v tehotenstve, ale podľa mňa lepšie, ako lieky, je skúsiť cbd...veľa žien na začiatku tehotenstva užíva cbd aj kvôli nevolnostiam 🤷🏻‍♀️ ja som sa tiež liečila na úzkosti paretinom, teraz ak som tehotná tak mám také menšie pred spaním sem tam a dám si len zo dve kvapky a prejde mi to...neviem, či si to len vsugerovavam, ale mne to funguje...podľa mňa nie je vôbec dobre pre bábo, že máš tie úzkostné stavy a vôbec ti nezavidim...viem úplne čím si prechádzaš..plakavala som, ako ma to strašne obmedzovalo..tiež mi pomohol len paretin pred tehotenstvom...cvičila som aj jogu, pilates...držím palce nech nájdeš riešenie vhodné pre teba a bábo

iveta543
autor
7. júl 2021

@lucka_ke rodičia obaja už sú zosnulí a mám jedného brata mimo SK.Jedine manžel pomáha ale keď je v práci tak som hotová o to horšie mi je.A keď pôjdem do nemocnice určite nasadia lieky tak nechápem prečo sa to nedá ambulantne ja už fakt neviem.

iveta543
autor
7. júl 2021

@simonabelj ďakujem veľmi pekne za pochopenie fakt je to ťažké aspoň keby mi poradili čo a ako ďalej ale nie vysadili tabletky ktoré má pomalí vracali do normálu a brala som ich iba 4 mesiace čo je relatívne málo na preliecenie aby sa stav nevrátil a nechali ma jednoducho tak iba na magnezku ani dennú dávku neurčili nič vôbec veď mohli čakať že sa to všetko vráti späť a ešte horšie lebo v tehotenstve + hormóny tak akože si mám 9 mesiacov poradiť sama.

simonabelj
7. júl 2021

@iveta543 ja som to mala v tom lepšie, že ja som už akurát lieky vysadzala, keď som zistila, že som tehotná, bola som už na malej dávke..a aj to mi moja dr povedala, že ak by sa mi to vrátilo tak by mi dala lieky, ktoré sa v tehotenstve môžu...tak ja neviem, asi každá psychiatricka to berie inak😏 aj tu čo som čítala tak veľa žien bralo AD v tehotenstve ...zaujímavé, že ti nedala inú možnosť, ale hneď vysadiť veď to musel byť aj šok pre telo...mne vysádzanie trvalo asi 2-3 mesiace postupne ..skús ešte zavolať inej psychiatricke, že čo by ti poradila, dobrá psychiatricka ťa nenechá, aby si trpela

iveta543
autor
7. júl 2021

@simonabelj presne tak ja som vysadila behom troch dní ale bolo mi fajn celkom ale tento poslední mesiac sa to začalo rúcať celkom ide to dole vodou fakt.
Teraz sú tie stavy častejšie a silnejšie a ja slabšia a slabšia proste nemám už silu sa tomu staviat.
A čo je na tom najhoršie že ráno vstanem a neviem začať deň proste nevidím význam postaviť sa a umyt riad navariť popriať lebo už vopred mi je zle aj keď sa postavím niečo spravím tak ostatné už musí manžel lebo nevládzem som vyčerpaná.Zajtra hľadám inú psychiatricku fakt už ďalej takto nevládzem a určite to nedám takto celé tehotenstvo a ešte čo ďalej po pôrode môže nastať ani nemyslím na to.

simonabelj
7. júl 2021

@iveta543 Viem, ja som sa ani o malého nedokazala postarať, keď ma to chytilo 😏 tak vážne skús zajtra obvolat druhu psychiatricku, uvidíš, iná ti pomôže, keď nie táto..zatiaľ len mysli na to, že keď prejdes k inej, dá ti lieky a bude dobre, nech ťa to aspoň trochu upokojí...ja som strašne rada, že som mala takú dobrú skúsenosť s mojou psychiatrickou..škoda, že nie si odtiaľto, hneď by som ti ju odporučila..bude dobre, neboj, len to treba riešiť...a aj tá nová psychiatricka sa bude čudovať, že ťa tá tvoja nechala takto trpieť ;)

slovakboy
7. júl 2021

@iveta543 sú aj antidepresiva ktoré sa môžu brat počas tehotenstva. Napríklad Escitalopram Teva. Su tam rizika pre bábätko ale nie vývojové. Skôr pred končím tehotenstva treba dávať pozor a počas tehotenstva sa nesmú lieky náhle vysadiť. Mám známu ktorá s liekmi bola tehotná a donosila zdravú dcérku. Určite vymeň tú kravu ktorej zrejme nič nehovorí hypokratova prisaha.

nicicka
7. júl 2021

Nie je pravda že neliečená panicka porucha sa zhorší. Nie je to pravidlo u každého. Tak ako neplati že lieky vždy pomôžu. Dá sa fungovať aj bez liekov. Treba makať na sebe, postupne zmeniť zmýšľanie.

iveta543
autor
7. júl 2021

@slovakboy presne tak ráno ihneď hľadám za ňu náhradu.

slovakboy
7. júl 2021

@nicicka máš úplnú pravdu ale ona teraz nemôže na sebe makať. Má to akútne potrebuje medikamenty a potom môže na sebe makať. Ano sú techniky dýchania oddych stravovanie atd ale to sú pomalé cesty. AD sú lepšie ako Sedativa. Tie majú horšie vedľajšie účinky.

anjelicek26
7. júl 2021

Pozri ked mas taketo problemy a tolko deti uz doma, bolo strasne nerozumne ist do dalsieho tehotenstva :( Tie rozhadzane hormony nie su pre taketo stavy dobre. Dalsie lieky brat podla toho co pises uz fakt je nielen nevhodne, ale pre dieta zivot ohrozujuce. Toto je stava na psychiatriu, par dni, tyzdnov, dozor, pomoc, odbornici, kazdodenne terapie, spracovavat to a nastavit sa na tie dalsie mesiace. Rozhodnut sa musis sama, ale toto nejde proste sam vidis, ze sa to zhorsi. Napchat sa liekmi a potom riesit postihnute dieta je ten najhorsi sposob.

iveta543
autor
7. júl 2021

@nicicka to platí len pre slabšie stavy ak je to silnejšie človek si sám neporadí aspoň zo začiatku.
Ja som na sebe makala rok a k tomu ešte 5 deti a čo som dosiahla? Jedine to že som bola v hroznom stave a bola som poučenia že som mala prísť už dávno.
No netvrdím niekomu stačí joga hudba atď no niekto si toho nazbiera viac v živote a potom je to o to ťažšie.
Ak by sa dalo určite by som lieky nebrala bránila som sa rok tomu no nigdi nezabudnem že narodeniny mojich detí Vianoce Nový rok bolo pre mňa len o úzkosti a nepríjemných stavov.
Nie všetci sme na tom rovnako ale aj tak držím palce nech sa darí všetkým ktorí to prežívajú či berú ad alebo cvičia jogu.
Vďaka za názor.

marianarem
7. júl 2021

@iveta543 Skus vyhladat ineho lekara a nech ti pripadne napise odporucanie na ambulanciu klinickej farmakologie. Tam poradia ohladom liekov v tehotenstve. Na ziadnych nie je napisane, ze ich tehotne bez problemov mozu, napriek tomu s niektorymi su uz dost rozsiahle skusenosti. Prave na tej klinickej farmakologii vedia ohladom tychto skusenosti dost zistit. Ja som brala AD v tehotenstve, kamoska takisto a mame (aspon zatial, rok a pol) bezproblemove a sikovne deti.

iveta543
autor
7. júl 2021

@slovakboy presne ako vravíte ja som sa za 4 mesiace čo som užívala ad dostala zo dna na lepšiu úroveň že som sa opäť začala o seba a svoju rodinu starať dokonca som sa viac začala starať o svoju pleť atď aj napriek vzdoru chodila von ataky som ľahko predichala skrátka bol to rozdiel bola som silnejšia a viac sa tomu stavala a nebolo to až tak intenzívne.
No teraz som zas na úplnom začiatku.

iveta543
autor
7. júl 2021

@anjelicek26 viem a som si vedomá rizík nuž aj keby som bola hospitalizovaná tiež by to riešili liekmi na toto sedenia nepomáhajú lebo hneď atak tep 160 a jediné čo zaberá sú betablokatory alebo sedatíva o benzacoch ani nehovorím.A čo sa týka môjho baba neľutujem a ani nebudem keď som vychovala 5 deti vychováme aj toto.Moj najstarší syn má 13 a najmladší 8.Ked pán Boh dal tak nech bude určite by som nešla na potrat len kôli tomu že mám dom 5 deti.
A na psichiatriu má nedali hneď na začiatku tak si nemyslím že som zrelá teraz možno keď začnem mať sebavrazedne myšlienky tak áno ale to mi vtedy tie sedenia nepomôžu.
Preto vravím takéto stavi keď nie sú liečenie a podchytené vcas sa môžu zhoršiť.
Bola som o tom poučena aj som si to zažila.
Ďakujem vám za názor aj radu.

nicicka
7. júl 2021

@iveta543 Presne preto ste tam kde na začiatku. AD neriešia príčinu. Keď sa vysadia tak stavy sú späť. Neliecila sa príčina, iba sa potlačali príznaky. Ja som trpela 2 roky a na začiatku mi paniku spôsobila aj pustena hudba v sluchatkach. Nervova sústava bola totálne v troskách. No dá sa to. Chce to ale čas, trpezlivosť a vieru...

iveta543
autor
7. júl 2021

@nicicka viem že sa to dá ja som na to prišla no teraz je to veľmi silné a ťažko sa k tomu staviat bez liekov na začiatok.Tak ako vravím každý sme iný a tak isto keby ste mali doma 5 deti nebolo by vám jedno že sa opustate.Verim vám že ste si pretrpeli veľa mňa tak isto rozhadze aj hudba no proste všeličo snáď nájdem správne riešenie a vám gratulujem že ste sa z toho dostali.

nicicka
7. júl 2021

@iveta543 Ja to chápem a keby som vedela čím všetkým budem musieť prejsť tak si dám lieky od začiatku. No už som bez nich prešla veľmi dlhú cestu a veeelmi veľa ma to naučilo. Prinútilo ma to úplne prehodnotiť priority. Nie je to na 100%ok. A možno ani nikdy nebude, keďže som človek ktorý si veľa veci pripúšťa. Ale už fungujem v pohode. Každý sa s tým snaží vysporiadať čo najlepšie. Držím prsty a obdivujem toľko početnú rodinku...

luccija
7. júl 2021

@iveta543 to čo je za psychiatricku?Nájdi si druhu veď AD niektoré druhy sa bežne môžu užívať v tehotenstve.V najhoršom prípade, ak príde atak či depresia treba ísť na centrálny príjem na magneziove injekcie, magnosolv denne za sacok Ti môžu predpísať a zavolajú psychiatra.Toto sa nerobí, keď už lieky mala pomaly vysádzať.Od lekárky by som si žiadala písomne vyjadrenie...ambulancie psychiatrov sú plné tehotných žien hormóny, tetania, úzkosti...obvodná Ti vie pomoct magneziom do žily ináč aj psychiater to robí neviem prečo Ti to nenavrhla.

anjelicek26
7. júl 2021

@iveta543 jasne, ze vychovate aj piate, ale ako kombi s liekmi a srdcom... je to riziko pre vsetkych. Tie deti, co uz mate, ta velmi potrebuju, fungujucu, aktivnu. Psychiatria nie je riesenie az pre sebevrazedne myslienky. Ved to nesmie clovek nechat zajst az tak daleko. Podla mna ludia vobec nevedia, na co su tieto zariadenia urcene a beru ich ako posledne zlo...pritom mozu a casto su prvy krok k uzdraveniu.

Tehotenský newsletter

Každý týždeň dostaneš najdôležitejšie info do e-mailu

Zisti viac o svojom tehotenstve: Tehotenstvo týždeň po týždni. Nepoznáš týždeň tehotenstva? Vypočítaj si ho v Tehotenskej kalkulačke.


Alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Modrý koník ti poradí v každom trimestri.
Zisti viac o prvom trimestri.
Zisti viac o druhom trimestri.
Zisti viac o treťom trimestri.
Ako sa zisťuje pohlavie dieťaťa?
Dôležité je absolvovať rôzne vyšetrenia v tehotenstve.
Oplatí sa absolvovať 3D ultrazvuk alebo 4D ultrazvuk?
A ako prebiehajú screeningy v 1. a v 2. trimestri?
Aké môžu nastať problémy v tehotenstve?

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre