Zdravý životný štýl a chudnutie

tekvicka17
7. aug 2015

Chcem sa opýtať, či by mi niekto nevedel poradiť ohľadom môjho stravovania. Mám 55 kg, ak netrénujem prijímam 1330 kcal, ak trénujem tak 1660 kcal. Asi 50-100 g bielkovín, 50-100g sacharidov a nedarí sa mi zjesť viac ako 70 g tukov, jem ich nasilu, zdá sa mi to veľa do 150g. Som aj tak dosť sýta, nepotrebujem viac jesť. Nie je tých 150g veľa? Ďakujem za rady

guinevre
7. aug 2015

@tekvicka17 nechapem, preco by si musela zjest 150g tukov za den? Zalezi od toho co sportujes, a aky ciel mas, ale vseobecne by energia z tukov mala dosiahnut cca. 30% celkovej energie z jedla.

mawka
7. aug 2015

@tekvicka17 lebo to asi vyznavaci paleo tak robia, non sacharidy a vela tukov. ale sak ono zalezi asi aj o ake tuky ide. ja napriklad pozeram moj jedalnicek na kalorickych tabulkach.cz a dnes som jedla 5x denne, normalne jedlo, pestre a zjedla som 30 gramov tuku. sachacov prijmem okolo 80 gramov plus minus a 90 gramov bielkovin. tri litre vody a trenujem. a chudnem. a nemam vykyvy cukru - meriam si. vsetko ok. ale tych tukov sa mi zda vela ze 150 gramov. to si z coho vychadzala?

ficksacha
8. aug 2015

Neviem sice ako to pocitas, ale ak si sledujes makra presne, tak ani pri najnizsom prijme bielkoviny a sacharidu (teda tych 50 g) Ti to pri najvyssom prijme 1660 kcal nevychadza na 150 g tuku, ale len na 140g. Ak by si isla B a S po 100 g tak Ti to pri najvyssom prijme hodi 95 g tuku.
Takze ak sa budes snazit jest 150 g tuku, tak sa Ti aj pri najnizsom Tvojom prijme B a S zvysi Tvoj najvyssi prijem o 90 kcal. Pisem ako Hotentot 🙂 ale snad rozumies. Vypocet makrozivin je taka skladacka... B a S maju po 4 kcal na 1 g a tuky maju 9 kcal na 1 g.
Ci je 150 g tuku vela alebo malo, zalezi od Teba. Akym smerom sa chces uberat, ak chces ist cestou vysokotukoveho stravovania, tak to vela nie je. Vtedy by si mohla ist na 60 - 80 % kal. prijmu z tukov. Akurat, ze tampotom treba dodrziavat bielkovinu max. 1 g na 1 kg aktivnej svalovej hmoty a skresat sacharidy.
Pri "klasickom stravovani" by si mohla skusit percentualny pomer 30/30/40 (T/B/S).

tekvicka17
autor
12. aug 2015

@ficksacha Ďakujem pekne za radu, ano neuvedomila som si ze pri nižšom kalorickom príjme v dni keď necvičím je aj nižšia gramáž, inak ti ďakujem za radu.🙂

kaja73
12. aug 2015

@mawka pomaly mas zlozenie makrozivin ako ja ..len tukov mam viac..inak idem ako ty teraz...cca 80-100g sachace,80g bielkoviny ale viac tukov..mne by bolo malo len tolko kalorii co jes ty...drzim sa na cca 8000kj na den---zvacsa 7 800....a vahovo som uz na 59kg....podiel tuku v tele 20,8%...moj osobny rekord za posledne roky...nech sa ti dari aj nadalej.

mawka
12. aug 2015

@kaja73 neviem prijat viac kalorii, nech to ratam akokolvek. to mam normalne jedno 5x denne. pri tukoch si nie som ista, ci ich prijimam malo alebo vela. ja som mala nastrel rychly, teraz par dni nic.
sacharidy davam len komplexne, kaji. rafinovany cukor som nemala v ustach ani nepamatam a dobre, sak aspon ma nenafukuje. teda ano, vyskusala som si dat jeden den normalne biele pecivo a kusok kolaca, na druhy den som bola zavodnena, brucho nafuknute, takze aspon viem, co sposobuju. ale da sa bez nich zit v pohode.
len ja neviem, ci nemam zvysit prijem celkovy alebo niecoho len. bazalny mam 1670 kcal, prijmem 1200-1400 ako sa pri redukcii teda odporuca, ale ja sa aj cielene hybem. neviem, fakt, uvidim, mam mesacnu testovaciu fazu 🙂

mawka
12. aug 2015

@kaja73 ale mne asi z toho uz prepina, lebo cm ubudaju super, vaha nic moc, ale to je asi logicke, kedze svaly idu do objemu 🙂 asi sa dnes mirne prefackam v zrkadle, lebo uz som skutocne vo faze, kedy mi z toho prepina a ja nechcem, aby mi jedlo diktovalo ako mam zit. zase to nie 😀 zrejme je to ok, cm krasne idu prec a to je dolezite.

kaja73
12. aug 2015

@mawka ak mas bazalny ako pises, tak asi jes malo ☹ ...pod bazalny by si ist nemala...to sa neodporuca....budes teraz sice fajnovo chudnut ,ale dobehne ta to neskor..jojo efektom..spomalis si totiz metabolizmus a neskor priberies aj z mala--doslova z vody.......ja som tak dopadla uz vela krat ☹ ,preto teraz fakt jem dosyta..stacilo len zmenit pomer makrozivin a vymenit zle tuky za dobre...a ide to dolu aj bez sekania kalorii....co znamena testovacia faza...kto ta testuje..ci to len ty sama?

mawka
12. aug 2015

@kaja73 no ja sama, tym, ze si kontrolujem co jem. a ako jem. mam pocit, ze jem velmi vela uz aj tak. su to plnohodnotne jedla 5x denne. neviem ako do seba narva viac, aspon na uroven toho bazalneho. len zase vela som sa docitala, ze v redukcnej faze ma byt o cosi nizsi prijem nez je bazalny. no mam v tom teda riadny gulas ti poviem.

kaja73
12. aug 2015

@mawka asi si to pleties s dennym vydajom...to nie je to iste...bazalny je ten, co spalis aj keby si len cely den spala a nehybala sa....ty by si mala naratat aj cinnosti za den a z toho odratat dake kaloriie..nie z bazosa...vtedy ide telo na setriaci rezim a prestava dobre spalovat......ja ma na chudnutie vyratane od 7 500kj do 7900 a na udrzanie az 9000kj....bazos mam daco okolo 5 500kj ani presne neviem...idem si to vyratat z terajsej mojej vahy....

mawka
12. aug 2015

no dobre, takze ked mam 1670 bazalny, tolko mam zjest? no ako ja to asi potrebujem ako debilovi napisat, vies.. mne staci to cislo, aby som vedela, kolko mam zjest teda denne. lebo co mam jest, to viem. sak jem kvalitne.

kaja73
12. aug 2015

@mawka mne terza vysiel bazos na 7100kj..co je cca 1700kcl..... http://slovakfitness.sk/sekcia.php?id=15 ,ale neviem najst jednu stranku kde si vies vsetko zadat..vyborna je a stratil sa mi link...skusim to dakde vyhladat potom ti to sem hodim.

mawka
12. aug 2015

@kaja73 hm, na kazdej jednej stranke mam iny vysledok. tu som sa dostala dokonca k bazalnemu 1900, uffff. tak a teraz uz vazne neviem, podla coho sa mam riadit

kaja73
12. aug 2015

@mawka ja som si stanovila ze pod 6000kj na den proste nepojdem aj ked vypijem deci oliv.oleja. 😀 ..vzdy som chudla s prijmom okolo 5500kj a vzdy jojo ako vysite..takze aspon 6000kj mam spodnu hranicu teraz,ale idem na 7500 aspon...zvacsa tych 7800...chudnem pomalicky z vahy ozaj slimacim tempom,ale mam nohu uz 51cm na stehne,pas 71...co je moj dospelacky rekord lebo ako 14 rocna vychrtlina som mala pas 68...ja nemam driek 😝 ,,boky mam 88cm....teda fakt z vahy uz nechem uberat len formovat svaly a odburat zvysky tuku na podbrusi.

mawka
12. aug 2015

@kaja73 super 🙂
takze som sa dopracovala k bazalnemu 1631 kcal na dalej stranke. no, na viacerych sa mi to pohybuje okolo tych 1600. takze to mam v pohode spapkat denne ano? a to, co mam fyzicke aktivity, to budem vlastne chudnut tym padom. ci?

mawka
12. aug 2015

@kaja73 alebo mam rovno prijat tolko kolko je bazalny+moje aktivity vyjadove? ale potom vlastne vdaka comu schudnem? 😀 ja to asi stale nechapem

kaja73
12. aug 2015

@mawka zhruba tak,ano..a mozes aj viac ako bazalny zjest-ale menej ako mas denny vydaj..aby si mala z coho este sekat ked sa ti chudnutie zastavi..lebo ono sa casom zastavi a ty este v cieli nebudes....preto si nechaj rezervu na dalsie kresania kalorii ,ked nastane dlhsia stagnacia.

reagujem na to prve co si pisala...

mawka
12. aug 2015

@kaja73 aha, dakujem, skusim tento tyzden takto, prijimat viac teda, na uroven bazalneho. potrebujem stale redukovat, to je prvorade. uvidime, ako sa to pohne, urcite sa to pohne, po tyzdni uvidim. ked som presla na pravidelnu stravu, uz po dvoch troch dnoch som zaznamenala pohyb. dakujem.
kks, ja som fakt malo jedla.

kaja73
12. aug 2015

@mawka neviem ako dlho si tak malo jedla,ale mozno sa ti uz spomalil metabolizmus-ak to bolo dlhsiu dobu..tak sa nezlakni ak nieco naberies zo zaciatku na vahe....telo musi zas pochopit ze nemusi setrit...moze to trvat tyzden ale aj mesiac...zalezi ci sa ti spomalil len mierne ci viac ....alebo mozno ani este nie....ved uvidis.

mawka
12. aug 2015

@kaja73 uvidim, dam vediet 🙂 dakujem moc moc

tekvicka17
autor
12. aug 2015

@ficksacha Mám výšku 170 cm a váhu 55 kíl, môj problém je celulitída, akokoľvek cvičím neviem sa jej zbaviť, paleo stravovanie s cvičením vidím ako moju poslednú záchranu. Samozrejme prijímam iba zdravé tuky. Snáď mi to pomôže🙂