Zdravé stravovanie

23. apr 2023

Čoraz častejšie vidím ľudí s nadváhou, hlavne deti.. nedostatok pohybu, nekvalitná strava asi robí svoje.
K mojej otázke.
- Ako žiť zdravšie?
- Čo zaradiť do jedálnička, čo naopak vynechať?
- Ako často sa hýbať?

pribinak
23. apr 2023

Ako často sa hýbať? No ideálne každý deň.

zuzinka888
23. apr 2023

Samozrejme kazdy den a deti povinne. Do jedalnicka urcite zeleninu ovocie, u deti netreba vyradovat nic ani" nezdrave " jogutry- pribinacik....ja don vmiesam nizkotucny hladky tvaroh aby nebol taky sladky a vyrovnali sa makra.

diamondsspaces
23. apr 2023

Zdravý životný štýl určuje spať 8 hodín denne , jesť pravidelne 5x do dňa, cca každé 3 hodiny vyváženú, pestrú, sezónu a čerstvú stravu. Piť 2,2-3,5l vody . Zjesť denne 100g ovocia, a aspoň 400g zeleniny (uvarená, cerstva) , vyhýbať sa stresu , toxickym ľuďom a škodlivým látkam (cigy, alkohol, drogy , E-čka, rafinovanym potravinam (cukor, b.muka,.. .. atď.) .Denne spraviť minimálne 15 000 krokov a aspon 3x do týždňa podať väčší výkon pri cvičení. Samozrejme zohľadniť to na vek .
Učiť deti , čo je ľudské telo už od malička. Aby vedelo , že ten rafinovaný cukor je naozaj škodlivý a co spôsobuje. Iba náš mozog chce tie "fajnotky" ale vskutockosti to telo nepotrebuje.

autor
23. apr 2023

@diamondsspaces Ako sa dá vyhýbať éčkam, keď sú úplne všade? To by ma zaujímalo. A múka je škodlivá? Ja som úplne vyradila cukor, myslela som si, že to nezvládnem, ale zvládam to bez cukru úplne v pohode. Čo mlieko? Toto čo kupujeme v obchode asi nebude to práve orechové?

diamondsspaces
23. apr 2023

Biela rafinovaná muka ma vyšší glykemický index , ja ju radím medzi neplnohodnotnú . A čo tak si pestovať alebo vyrábať maškrty sám doma ? To mlieko, co kupujete v obyčajnom obchode je dovážané, skúste slovenských farmárov, určite sa tam nájdu takí ,co majú charakter a neklamú ale pripravte si väčší obnos peňazí. A inak nie všetky E-ka sú škodlivé, E-.... je len označenie látok , treba konkrétne dohliadať na nete.

kacernakokse
23. apr 2023

Je to úplne jednoduché. Nežrať piate cez deviate, mať každý deň ovocie, zeleninu a sladké či mastné len výnimočne ako chuťovku. Treba byť v tom jedle trošku striedmy a viesť k tomu aj deti. Čo sa pphybu týka tak, kľudne nech tie deti sedia za počítačom a hrajú sa, ale nech v ten deň idú aj na prechádzku/bicykel. Tiež treba viesť k prirodzenému pohybu. Chodenie do schodov miesto výťahu, ísť pešo pár km miesto autom. Proste keď nie sú ľudia pažraví a leniví, obezita nehrozí

luccija
23. apr 2023

Čo vynechať?sladké vody, rôzne koláčiky vianočku, šišky, pizza tasticky ja sa vždy čudujem koľko toho ľudia kupujú v Lidli, mastné salámy, parky, jogurty s čokoládovými guličkami, pudingy so šľahačkou, nezahustovat polievky múkou je toho veľa...
A, keď už zhresim, tak pôjdem poriadne von.Ludia nie su zvyknutí sa normálne hýbať prechádzka, bicykel často sedia v práci a prídu domov oriešky k TV.

vroni
23. apr 2023

@diamondsspaces, toto je riadne mrsknute. Piť 3,5 l vody denne je na odpálenie obliciek a nie zdravé, 15 tisíc krokov do dňa da fyzicky pracujúci, inak no way a ešte do toho 3x do týždňa športovať, to som otrok svojho (imaginarne) zdravého štýlu. Tak tretinu z toho spustiť a budeš v norme.

autor
23. apr 2023

@vroni Ten pitný režim je u každého iný, mne 2 litre denne nestačia..pijem priebežne počas dňa, včera som vypila 3 litre a úplne v pohode, cítila som sa plná energie. A to musím dbať na svoj pitný režim, lebo ja pijem veľa kávy a potom mi je zle, keďže káva dehydruje, cítim únavu a tak.

vroni
23. apr 2023

Od tých odporúčaní na litre a litre vody sa (konečne) upúšťa. Samozrejme, ze nepiť alebo vypiť len pohár vody je opačný extrém, ale v priemerne je to cca 1,5 až 2 l vody. Iste, vyššia teplota, vyššia hmotnosť, káva, alkohol, to všetko spôsobuje zvýšenie spotreby, ale za bežných okolností do seba liať 3,5 l plus denne je kontraproduktívne.

autor
23. apr 2023

@vroni To, čo je dobré pre jedného, nemusí byť pre druhého. Treba zohľadniť viacero faktorov.. ja osobne potrebujem 3 litre vody denne, mám to odsledované.

lindous
23. apr 2023

K tomu pitnému režimu, je rozdiel, keď je pre teba prirodzené toľko vypiť a keď do seba leješ na silu, lebo niekto povedal, že to je zdravý životný štýl... pre mňa znamená zdravý životný štýl všetko s mierou a moja váha aj zdravotné výsledky sa tvária, že to robím fajn 😀 nič som zo svojho jedálnička nevyškrtla, ani tam nasilu nepchám nejaké superpotraviny...stravujem sa intuitívne a snažím sa mať vyvážený príjem tukov, cukrov, bielkovín + dostatok zeleniny, ale dobrý veterníček či nejaký ten fastfood si raz za čas od úst neodtrhnem a netrápim sa potom výčitkami 😅 venovať sa každý deň vyslovene nejakému športu nemám čas ani chuť úprimne, ale chodím pešo kam sa dá, občas si večer ideme zaplávať, cez víkend na dlhšie cyklotúry, od posilky som teraz nejak upustila, ale už mi to začína chýbať, takže asi zase nabehnem aj na to, ale do ničoho sa nenútim a občas preležím deň v posteli 🙂

monillia
23. apr 2023

@lindous toto je presne správny prístup a nie to striktne vymenované 3,5l vody a 15tis krokov.

autor
23. apr 2023

@lindous Nie, nepijem 3 litre lebo mi to niekto nadiktoval, sama som prišla na to, že tie 3 litre potrebujem. Cítim sa fajn, vôbec nemám "plné" brucho.

tenerifka
23. apr 2023

hlavne nepocuvaj kraviny typu "jest kazde 3 hodiny", je to telu absolutne neprirodzene a pre zdravie nevhodne. Ak to niekomu vyhovuje, tak ok, ale nie kazdemu, jest len 3-krat denne je tiez ok

diamondsspaces
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivangeline
23. apr 2023

Ja nevidim.