Zdravá strava pri chudnutí a zároveň chvílky nekontrolovaného prejedania sa?

kristinaxsxn
23. okt 2018

Ahojte,kedže si nepíšem denníček napíšem to apoň sem,možno mi aj niekto dá dobrú radu ;)
Tak na začiatok by som chcela napísať,že sa jedná o chudnutie :/ Môj celoživotný problém!
Pred pár mesiacmi (asi 4) som si zmenila životný štýl,začala som denne cvičiť aspoň 40 min.,môj jedálniček tvorilo veľa zeleniny a ovocia,vylúčila som zo stravy všetko o čom som presvedčená,že pre mňa nie je dobré ako napr. výrobky v ktorých sú ečka,cukor no proste spracované potraviny,jedla som každé 3 hod. a naozaj mi to tak vyhovovalo 🙂 Po rokoch som začala mať konečne pravidelnú stolicu (inak som chodievala tak raz za 2 týždne) :/ ...zlepšil sa mi spánok atd. Jedniné zlé,čo sa stalo je ,že som stratila menzes.
Ale bolo mi super,všetci hovorili ako mi to teraz pristane. Dokonca som sa konečne navliekla do šiat,kt.som predtým ani len nezapla atd.
Každopádne nedávno som zistila,že na tom nie som až tak super ako som si myslela :/ Ide o to,že sa nedokážem udržať na uzde v niektorých situáciach napr. ked som veľmi vytočená.
Uvedomila som si to,ked som viezla deti zo školy a stáli sme asi v 3 hodinovej kolone :O potrebovali sme isť na wc,boli sme hladné a k tomu som mala akési krče v ruch takže som z toho bola poriadne na nervy,ked sme konečne prišli domov,prišla švagrina s veľkou taškou z mcdonaldu a ja som si proste povedala ,že kašlem na to ved jedna mcflury mi neublíži ....lenže potom,čo som ju zjedla som si povedala ,že ked už som si dala to dam si aj tamto a potom ešte to a to ....skončilo to tak ,že som o 11tej večer piekla jablkovu štrúdľu,kt. som si ešte poriadne potrela nutellou a celú som ju zjedla (sama) :O ....OK to bol piatok,potom cez víkedn som ešte pár krát zhrešila,ale cez tyždeň som sa zase vrátila do mojho ,,zdravého režimu´´ak to tak mám nazvať :D lenže o 5 dní tu bol zase piatok (a víkend) a rovnaká kolona a ja som sa zase prejedala :/
Trvá to doteraz ..napr. dnes som mala na raňajky chlieb s olivami (ten by som normálne nezjedla lebo obsahuje veľmi veľa škodlivín),o 2 hod. som si dala oreo potom som si dala 2 donuty a potom vypražane huby a nugatovy croissant s kávou ....a radšej už ani nepokračujem,každopádne som tiež zistila,že mám veľmi blbú logiku :/ Dnes,ked som bola v supermarkete ,povedala som si ...hmm ked už maš ten prežierací deň,daj si čo len chceš a tak som išla okolo tých sladkostí a iných pochutín,no zrazu som nič nechcela a radšej by som si dala napr. ananás,kdežto ,ked som v tom svojom ,,zdravom režime´´a idem okolo rovnakých pochutín ,idem sa zblázniť z toho ,ako by som si to všetko dala .....je to proste na hlavu a moje zmýšľanie je úplne choré :O
Od zajtra sa opäť pokusím vrátiť sa do svojho režimu a tak dúfam,že sa mi to podarí a že som za tých pár dní,čo som sa prejedala do prasknutia nepribrala všetko naspať :/
Máte niekto podobný problém s prejedaním? Prípadne čo robíte v situácii ked vám niekto donesie niečo nezdravé ,ale máte na to chuť,ale viete ,že doma vás čaká zdravé jedlo ,kto.ste si predtým pripravili ...
PS (ak sa niekto dočítal až sem,tak má môj rešpekt) 😂😂 ...Nevážila som sa a tak neviem ,koľko som pribrala ,ale ked sa dotknem brucha,strašne ma bolí,nemyslím to tak,že by mi bolo zle ale ,ako keby som tam mala modriny alebo čo,ked sa ho dotknem ..myslíte,že je to z toho prejedania ,že by nejako to brucho začalo zväčšovať svoj objem a preto ma bolí? :O

lechtivka
23. okt 2018

Neporadím ti síce ale po tomto príspevku som ostala hladná 😂

bruneta880
23. okt 2018

@lechtivka aj ty?🤣 som rada 😂 idem si dať nugetu a k tomu si idem narozbíjať vlašské orechy😂 a možno skončím pri klobáske s jablkom...uvidíme 😃

liz_lemon
23. okt 2018

ludia, ktori cvicia a zdravo sa stravuju (napr. maju bez sacharidovu stravu) si bezne dopraju cheat day, kedy jedia hocico, lebo to nie je lahke jest dlhodobo tak, ze si odopieras, takze ak by si sa prejedala len takto na vikend, nemuselo by to byt na skodu, ale moze to nakopnut metabolizmus

viktoria1425
23. okt 2018

@kristinaxsxn ach drahá diety su nekonečné problemy ženy😏 tiez mam ten isty kolotoč a viem, ze mnoho dalsich žien. Zdravo zdravo a nájdeš sa vecer v baliku chipsov po dvoch cokoladach a pod. 😀 Máme vela hormónov a nie vzdy sa to zvládať. Mam momentalne plodne dni a jak sa snazim tak sa snazim zdravo vzdy daco udrbem do seba😀. Len to netreba brat tak zle a brat to len ako niake divne prezieracie dni. Nadalej sa snaz, ked pride na chut daj si. Po par dnoch to prejde a zas pojde všetko zdravo 😉 a potom zas tento kolotoč 🤦‍♀️😀 drz sa😊

michael20
23. okt 2018

@lechtivka chudnutie zacina v hlave takze ti asi este nepreplo 😊 .. treba silnu volu, ja som schudla 20 kg za kratku dobu, bola na prisnej diete a tiez som mala stavy ze by som zozrala co nezozralo mna a ked som si dala nieco mimo rozpisu tak presne ako pises silna bolest brucha ...treba vydrzat drzim palce 😊

lechtivka
23. okt 2018

@bruneta880 hej ale dostala som chuť nato čo doma nemáme 😂 dobrú chuť 😂 daj si aj za mňa

anabella111
23. okt 2018

@kristinaxsxn ...Ty ale tušíš..ze mas istú formu bulímie..hm?

kristinaxsxn
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bruneta880
23. okt 2018

@anabella111 bulímia je len vtedy keď človek zvracia...ona, ale nie.Ona má len záchvaty prejednania sa.

kristinaxsxn
autor
23. okt 2018

@anabella111 ja mám ale naozaj nadváhu ....áno schudla som ,ale stále som tučná ...a po jedle nezvraciam ...aj ked je pravda,že vačšiu dňa myslím na jedlo 😒😕🙄

0silvia0
23. okt 2018
taga
23. okt 2018

Vyhýbať sa klasickým sacharidom (chlieb, prílohy a pod) aby si si potom dala donut, nutelu, štrúdľu? Tvoje telo potrebuje vyváženu stravu, aj sacharidy (zdravé) a keď mu budeš odopierať tak si to takto vynúti. Asi máš tu stravu nastavenú blbo proste.

kristinaxsxn
autor
23. okt 2018

@taga ja konzumujem sacharidy ...sladké zemiaky <3 tie milujem ,quinoa atd.... nie že by som si ich odopierala ..len mám blbe chute :/

mrkvicka060
23. okt 2018

@kristinaxsxn nejes vyvazene, preto mas taku chut na sladke. Obcas je to ok, ze dam si sisku, ale vkuse cely den sladke a potom zas chut na sladke? To ze jes vela zeleniny je super, ale to je nic, z toho mas vlakninu, tak sa dobre vykakas, nejake tie vitaminy a chvilu pocit sytosti. Ale zelenina (akoze uhorka, paradajka, paprika, salat a pod.) ti nic ine neda, z toho organizmus nebude fungovat. Zarad bielkoviny a kludne aj sacharidy. Napriklad, ja ked som vysadila pecivo a sladke (a to som ho nejedla nejak vela), vaha sa nepohla ani o gram. Potom som zistila, ze radsej vysadim (resp. obmedzim) zivocisny tuk v podobe masla, mlieka, tvrdeho syra... A zrazu vaha ide sama dolu, tyzden a pol a dve kila dolu. A to si dam aj cokoladu, ked mam chut, aj zemiaky, a uplne vklude pecivo. Ked som si to nahodila do kalorickych tabuliek, mnozstvo sacharidov za den mi nedosahovalo ani 70% z celkoveho potrebneho prijmu. A to som jedla aj cokoladu a suhajdy! 😀 drzim palec

tinapa
23. okt 2018

@kristinaxsxn Základná rada je podľa mojich os.skúsenosti- čo nemáš doma, nezješ.. Potom je to o pevnej vôli, že si to nepôjdeš o 21,00 hod.kúpiť do obchodu, lebo ho máš päť min.od domu. Aj také bolo u mňa.. Pred chvíľou som dopila kávu a zjedla posledné MaM´s.. No celé zle.. Ja mám miernu neadváhu, ani sa to nedá nazvať nadváha- kolíšem medzi 61-63kg, no mala som 58- 59kg, a ono to vidno. Teraz som vo fáze- šetriacej.. Šetrím svoje telo.. Ako- tak.. Zn.to, že si nekupujem tú mňam slaninku domácu, lebo už som mala tiež nafúknuté brucho a stolicu mávam tiež nepravidelnú.. Chce to disciplínu.

kristinaxsxn
autor
23. okt 2018

@mrkvicka060 možno nemám extra veľa bielkovín ,kedže nejem mliečne vyrobky a maso :/ asi budem musieť popracovať na jedálničku :/ aj ked ja už mám z toho psychiku v keli :/ celé dni premyšľam len nad jedlom ..prečo toto a čo kedy atd ... strašné a pritom je to len debilné jedlo

viktoria1425
23. okt 2018

@kristinaxsxn skuste aplikaciu kalorické tabulky dost mi pomahaju dodat spravne množstvo bielkovin 😊

anabella111
24. okt 2018

@kristinaxsxn vobec nemusis zvraciat...ty mas ale len dva stavy...ked si odopieras a ked sa prejedas....

anabella111
24. okt 2018

@bruneta880 ...nemusi zvraciat..ma lahku formu poruchy prijmu potravin . Prejedanie ..a odopieranie si..V tej casti odopieranie si... to na optimalne zdravy styl prilis nevyzera..len na neustale premyslanie o jedle .

malasandrika
24. okt 2018

@anabella111 podstatou bulímie je prejedanie sa a následné zvracanie.

anabella111
24. okt 2018

@malasandrika ...to je uz prepuknutie bulimie ako diagnozy..To co tam hore opisuje v ramci zdraveho zivotneho stylu..Strata menzesu a neuroza ..silna myslienka na jedlo..a nasledne prejedanie sa..kde nie je miera..je predpeklie bulimie..taketo striedanie zapricini jedno..Bulimicke telo. Makka koza..porucha travenia..psychiky. To ze by zacala vracat ..je dufam nie pravda..ale aka je pravdepodobnost u inych bulimiciek..ze presne v tej faze..ked z prejedenia boli brucho..zacnu vracat?..No velka. Lebo to nie je nasytenie do komfortu..ale do presytenia...Toto nie je zdravy styl..ani zdrava dieta..toto su len dve fazy..Hlad tela..(nasledky)..A presytenie (nasledky)

dharmasanata
24. okt 2018

Nečítala som ta do konca iba do druhej kolóny 🙂 a moja rada znie ber si do uta desiatu!!!

asia83
24. okt 2018

@kristinaxsxn Všetko je to o sebakontrole. Buď ju máte alebo nazdar. U vás práve to zdržiavanie sa spôsobilo to prejedanie sa. Predstavte si gumu okolo pása, ktorú sťahujete dovtedy, kým nepovolí. Podľa mňa si doprajte z každého rožka troška a nebudete mať "vlčí hlad". Vaše telo neprijímalo to, čo práve potrebovalo, preto ste potom zjedli všetko, čo ste videli, telo si potrebovalo kompenzovať nedostatok niečoho.

anavianavi
24. okt 2018

Na zaciatok si nechaj vypracovat vyvazeny jedalnicek od vyzivoveho poradcu. Dnes je ich kopec s referenciami na nete. To ti pomoze mat rezim, nebudes hladna a mala by si sa citit dobre. Mala by si zmenit vnimanie nezdraveho jedla. Mozes si to asociovat akoby toto nebolo jedlo pre teba alebo jedlo celkovo. Prechadzaj okolo regalov ako okolo jedla pre psov alebo drogerie. Aspon na cas, kym prejde zavislost a chute. Ak bude polozene na stole, spravaj sa k tomu tanieru ako ku sviecke a ak si hladna, nakrajaj si zeleninku, ovocie, orechy. Ked zacne telo reagovat v sulade s hlavou a nebude ta trapit zachvatmi prejedania, mozes si dat z casu na cas nieco nezdrave. Nie si jedina a netrap sa. Rovnaky boj ako ty zvadza velka cast populacie. Ta bolest brucha je normalna. Koza sa pocas prejedania natiahla ovela viac ako obvykle. Drzim prsty.

romiada
24. okt 2018

@kristinaxsxn z toho co tu citam mi pride,ze lietas z extremu do extremu asi "vdaka" nespracovanym emociam. Vytoci Ta kolona, tak to "zalepis" jedlom. Skus popremyslat ci nejedavas takto narazovo v extremne vypätych situaciach. Podla toho by som hladala riesenie - meditacia, joga, prip.psycholog. A este mi vysvetli co je nezdrave na chlebe? Kazdy dietolog Ti potvrdi ze aj pri diete si nemas pecivo a chlieb odopierat. Zalezi len aky typ papaš. Samozrejme že tu sladku žemlu z Mekača nepovažujem za zdrave pečivo. Ale niečo grahamove, celozrnne, kvaskove, so semiačkami ľanu, tekvice....to už je iny level. Ty sa odmeňuješ (prejedanie) aj trestáš (diéta) jedlom.

juliet86
24. okt 2018

binge eating disorder... naj menej striktny rezim prijmi viac kalorii nauc sa ine techniky na zvladanie stresu napr meditaciu dychove cvicenia autogenbe nahravky a budes ok. pizor aj na ortorexiu

iren88
24. okt 2018

@romiada tak tak, mne to dosť pomohlo, keď som psychicky v pohode, tak nemám potrebu jesť "nezmysly", preto som začala sa učiť ako stráviť niektoré situácie, aby ma nevytáčali, tým pádom aj tieto moje "mlsné" sa držia na uzde 😉

kristinaxsxn
autor
24. okt 2018

@romiada k tomu pečivu, myslela som to tak, že keď si pozrieš zloženie nachádza sa tam veľa gum, eciek a ďalších podobných názvov... Z mojej strany rodiny je veľká dedičnosť rakoviny preto sa snažím neprimat takéto veci... Ale samozrejme som tým nemyslela domáci chlieb a celkovo domáce pečivo do ktorého dáš len to co chceš a žiadne stabilizátory, farbivá, dochucovadlá atď... 🙂

dandelion94
24. okt 2018

kebyže chceš jesť to kde niesú žiadne Ečka, tak by si mala jesť jedine to čo si vypestuješ sama doma :D

besnavila
24. okt 2018

@kristinaxsxn no kde zacat...to co si tu opisala ma od zdraveho zivotneho stylu velmi daleko, ak ma nieco dlhorocne cvicenie a sutazenie naucilo, tak urcite to, strata menstruacie jednoznacne symbolizuje ze si ublizujes...zenske telo je od prirody nastavene tak, ze deti zena moze mat iba v pripade ze telo ma vsetko co potrebuje, cize tvoje telo velmi prudko strada...druhy jasny znak zleho stravovania je prejedanie, ak by si jedla vyvazenu stravu (primerane mnozstvo tukov, cukrov, bielkovin, vitaminov a mineralov a dostatok zdravych tekutin) jednoducho by k takemu extremnemu prezieraniu nemalo dojst..jasne sem tam ma clovek chut na nieco typicky nezdrave ale to co popisujes mi presne sedi na stav tvrdej diety kedy clovek doslova caka na cheat day by sa dotlacil (mimochodom aby chaet day nemal vplyv na vahu, musela by si ho aplikovat 1x za 2 tyzdne, to co aplikujes ty by si mohol dovolit vrcholovy kulturista v top forme)..a este nieco, bez cukru sa to dlhodobo neda a asi davas aj malo zdravych sacharidov, ale uplne vyradenie cukru tiez nic neriesi, to si akoze vyradila aj ovocie bo je v nom cukor? No to je nadlho a chcelo by to presnu analyzu tvojho jedalnicka.

kristinaxsxn
autor
24. okt 2018

@dandelion94 áno to je pravda, preto sa snažím vacšinou aspoň toho ovocia a zeleniny pestovať doma alebo chodiť na miestne organic farms ....a stačí začať viac čítať zloženie produktov a hned eliminuješ príjem éčok ;)