Keď som bola malá a v puberte, nemala som žiaden problém s priberaním. Zjedla som, čo som chcela, kedy som chcela a bola som vždy chudučká. Posledné roky sa to zmenilo a pribrala som zopár kíl. Na postavu si musím dávať pozor. Začiatkom leta som si povedala, že trošku schudnem z brucha ale zistila som, že som závislá na jedle 😑 nemám pevnú vôľu a stále musím niečo aspoň maličké zajesť 😏 tak som si ten zlozvyk obľúbila, že neviem prestať. Nie som tučná, mám veľkosť M ale už mi vadí, že na brucho sa nejaké to kilečko prilepilo a nedokážem schudnúť a jedlu povedať nie. Viem, že to nie je žiaden problém, z ktorého by sa svet rúcal ale poraďte mi ako sa toho zlozvyku zbaviť.
Blbé komentáre si prosím nechajte k iným témam.
teraz je plno uhoriek napr, tak skusit chrumat uhorku, z nej sa nepriberie.
Zmen tento zvyk za nieco ine. Zo zaciatku to bude tazsie, ale pojde to lahsie a lahsie.
Mozes vzdy, ked dostanes chut na nieco, zuvat žuvačku. Ale tak si len navyknes na nieco ine, no stale tam bude ten zvyk nieco zut. Tak by som volila naprikad v case, ked dostanes na nieco chut, spravit 7 dtepov. Napriklad.... Napi sa vody... Zatelefonuj kamoske, prides na ine myslienky. Opusti kuchynu.. Chod von, hoc len pted panelak/dom na tri minuty...
A nezvolila si prisnu dietu, ze si vyhladovana? Lebo hlad je prirodzeny. Skus, ked budes mat chut si nieco dzobnut, sprsvit si plnohodnotne jedlo, napr. krajec chleba, cottage cheese, zeleniny kopec. Nie je to tak, ze dalsie jedlo budes vladat rovnako. Vacsinou uz nebudes mat chut alebo tolko vladat, ked sa budes cez den udrziavat primerane nasytena. Jasne, pri chudnuti musis vyberat jedla, aby si bola v kalorickom deficite, ale je kontraproduktivne hladovat. A ked si hladna, a das si napriklad len jablko, tak tiez zle. Sice ta na chvilu zasyti, ale potom ti rychlo klesne cukor a si este viac hladna...v kazdom jedle by si mala mat zastupene vsetky makra - sacharidy, bielkoviny, tuky a ako prilohu zeleneninu. Tak bude tvoje travenie fungovat optimalne..
Nezob priebezne pocas celeho dna. Stanov si dajme tomu pat jedal denne v priblizne rovnakych casoch a pomedzi to sa neladuj zbytocnostami.
@stevvvka ja musim tiez furt daco jest, a ako nehnevaj sa tie tvoje rady su zle, ja ked si dam zuvacku vyhladnem este asi 10 x viac a tak isto v pripade jablka take krce od hladu chytim ze dovi, prebehnút sa von ano super napad, ale prides domov este viac hladna a bude neskor jest, ja sa viem vcitit do autorky ale chce to odhodlanie a skor sladke obmedzit, sladke vody uplne, bylinkove caje a zacat cvicit, ja to tak robim a uspech zaruceny
Hryzni do ovocia alebo zeleniny a skús napríklad do roboty namiesto mhd ísť aspoň pár zastávok pešibusom/na bicykli? Alebo odparkuj auto ďalej od práce a detto? Alebo nájdi si nejakú motivačnú appku, niekomu to pomáha, alebo živú osobu,s ktorou sa viete navzájom podporiť v slabých chvíľach? Ono ťažko sa radi, lebo na každého zaberajú iné fígle. Ja napríklad sa obžieram večer keď deti zaspia. Tak keď začnem mať vyslovene také mlsné chvíľky, tak buď idem radšej spať (málokedy 😄), vymením keks za pohár čaju s lyžičkou cukru (bežne nesladim) a tak. Ale zas niekedy (pms, menzes), viem, že nemá cenu čokoľvek riešiť a rovno otváram bar, lebo aj tak by som tam skôr či neskôr v ten večer skončila 😂.
Nepises kolko mas rokov, no ocividne sa ti zmenil metabolizmus vekom resp hormony navyky atd sposob zivota to meni vsetko, clovek ako mlady beha hore dole, nema starosti veci berie inak vekom..sa meni sposob zivota stres, ty musis vediet plus genetika aj ako to mate doma 🤷♀️