Varené jedlá pri keto diéte

20. máj 2024

Ahoj, zaujímalo by ma, aké teplé jedlá si pripravujete pri domácej keto diéte. Kuracie prsia,losos a varená vločková kaša sú klasika, ale poradíte ďalšie? Ďakujem.

thirstymonk
20. máj 2024

Keto nie je o tom, že máš udržiavať čo najmenej sacharidov v strave? Do toho mi tá vločková kaša nejako nesedí :D

Štandardne mäso obsahuje bielkoviny a tuky, cukry skoro vôbec. No a ryby a syry tiež. Len syry už obsahujú aj trošku laktózy, čo je sacharid.

autor
20. máj 2024

@thirstymonk Áno, čo najmenej, ale nie nula sacharidov, takže niektoré ženy tu písali, že tá kaša je vhodná na raňajky. Mäso a syry sa samozrejme hodia, ale pýtam sa na konkrétne recepty.

veselo_neveselo
20. máj 2024

Ja mam rada recepty z BBC, skus pozriet tam, ci ta nieco neinspiruje.
https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/...

autor
20. máj 2024

@veselo_neveselo Ďakujem za tip

ckocka
20. máj 2024

30g vločiek (to je malá porcia) je cez 15g sacharidov, odporúčaný denný príjem pri keto je 20g. Nie že by som keto diéte nejak fandila, a ak sa potrebujem dostať do formy robím to tiež po svojom, ale potom je zas zbytočné lpieť na ostatných presných predpisoch. Var si maso tak ako si zvyknutá, vynechaj sacharidové prílohy, daj varenú i čerstvú zeleninu.

autor
20. máj 2024

@ckocka Takéto všeobecné rady mi nepomôžu. Doteraz som sa stravovala normálne doma, ale mama varí klasické jedlá,ako haruľa, halušky, žemľovka, vyprážané rezne a syr a podobne, preto sa pýtam na konkrétne recepty.

ckocka
20. máj 2024

Tak daj do Googlu hovädzie mäso/kuracie/ryby recepty a nájdeš nápady na desať životov.

autor
20. máj 2024

@ckocka Pani,ja mám 19 rokov, práve končím školu a nie som zdatná kuchárka.
Samozrejme, že Google poznám, ale ešte raz opakujem, pýtala som sa na konkrétne recepty a nie na všeobecné rady alebo Google.
Vy sa stravujete keto alebo nejakou diétou? Či mi vlastne máte čo k veci poradiť.

ckocka
20. máj 2024

Dobre, tak ti to vysvetlím. Ak zadáš do vyhladávača hovädzie mäso recepty, ponúkne ti to konkrétne recepty, veľmi veľa veľmi konkrétnych receptov. Prepáč, ale fakt ti ich nebudem vypisovať konkrétne po jednom.

thirstymonk
20. máj 2024

Vieš čo zrob? To je moja špecialita. Nareš kuracie prsa na sote, alebo môžeš nechať aj cele kusy. Polej coca colou light a posoľ. Nechaj v miske do rana. Ráno upeč/uvar/udus. Super "marináda" 🙂

thirstymonk
20. máj 2024

Len tak btw, keto ti aj tak nepomože. Dúfam, že si si nekupila tu ich zazračnu krabičku za stovku :D

autor
20. máj 2024

@thirstymonk Kuracie prsia pripravovať viem, veď to som napísala hneď v úvodnom príspevku. A nie, žiadne krabičky som si nekúpila,to by som sa potom nepýtala na recepty, logické, že?
Toľko zbytočných peňazí ako študentka nemám.
Nepotrebujem schudnúť 20 kíl,len 5,aby som na kúpalisku lepšie vyzerala, takže dúfam, že váš komentár sa nesplní. Ďakujem za "empatiu",už viem, že je naozaj pravda, čo sa píše o tejto stránke, že keď chce niekto radu,tak ho zhejtuju alebo vysmejú.

thirstymonk
20. máj 2024

Ja nehejtujem, ani nevysmievam. Len si naletela na lacný marketing, to sa stáva. Namiesto priznania sa urážaj, áno, máš pravdu, to je riešenie. Ja ti chcem len dobre. Ketóza je prirodzená reakcia organizmu, ale nie je to prirodzený stav! Tak ako keď sa ožereš, tak je prirodzená reakcia organizmu, že etanol oxiduje na acetaldehyd a ten na kyselinu octovú, ktorá ide do moču, ale to neznamená, že byť ožratý je normálny stav pre organizmus. Chápeš?
Ja ti chcem pomôcť. Iks ľudí v mojom okolí išlo do "keta", lebo to vyzerá tak jednoducho a vábivo, mnohí z nich si kúpili aj tú keto sadu za stovku. A výsledok? Žiaden. 🙂 Tak ti len vopred hovorím, aby si nebola sklamaná.

Je len jeden spôsob ako schudnúť. Kalorický deficit. Keťáci ti budú tvrdiť, že sa dá schudnúť aj pri kalorickom nadbytku, áno dá, ale to sa zas predpokladá, že si pichaš popri tom testosteron a máš brutálne tréningy dvakrát denne. Čo nepredpokladám, že robíš...

A ešte jedna vec - číslo na váhe je to najneužitočnejšie číslo na svete. Je úplne jedno koľko vážiš a 5kg je nič. Dôležité je, koľko tej hmoty tvorí tuk a koľko svaly. Viď obrázok nižšie ;)

Takže je to na tebe. Môžeš dať na rady "dajakeho debila na internete", ktorý ale má reálne skúsenosti, alebo sa môžeš uraziť jak malé decko a ísť si svoje a nadávať na celý svet, aký je zlý.

biaa
20. máj 2024

@thirstymonk súhlasím . @autorka nejakú si prosim zdravie ketom🫣 to je najväčšia somarina čo môžeš urobiť ešte vo svojom veku kedy to ide ľahko samé stačí pridať aktivity a trošku sa miernom. Počítať kalórie aspoň aby si vedela aký máš príjem byt v miernom deficite a dosiahneš lepšieho dlhodobejšieho výsledku bez zdravotných nasledkov

autor
20. máj 2024

@biaa
Ale ja nikde nepíšem, že chcem jesť keto jedlá celý deň. Len aby som si niečo mohla aj sama uvariť, keď bude mama robiť napríklad haruľu. Včera varila segedín,tak som si nedala knedľu,a aj dnes ho ešte budeme mať,tak si nedám. A to je v podstate tiež keto diéta, keď ho zjem bez prílohy. A tá kaša z vločiek tiež nie je úplne keto,ako mi tu napísali, ale je zdravá a dlho zasýti.
Dnes o 10 som zjedla 1 celozrnnú kaiserku bez masla,len s horčicou a 3 plátky šunky a pol uhorky,pol červenej papriky a cibule,1 poradajku a 2 vajcia na tvrdo a už som zase hladná.

autor
20. máj 2024

@thirstymonk Neurážam sa,ani nenadávam na celý svet. Ale vy ste sa mi vo svojich komentoch vysmiali už 2x, keď ste písali o tej vločkovej kaši,a aj o tých krabičkách, čo ani nemám.

biaa
20. máj 2024

@autorka a čo namiesto kaiserky nejaké normálne ranajky? Pokiaľ chceš zhodiť tak ja som vždy vynechala pečivo 🙂 nakoľko ti zábere veľa kalórií a prakticky je to rýchli sacharid rýchlo ti vytravi.

thirstymonk
20. máj 2024

Pozri sa, nastav si kaloricke tabuľky, vždy deň vopred. Namiesto toho, čo večer kukaš farmy a blbosti v TV, tak si var. Ja to tak robím už roky. Je pravda, že teraz odkedy sa deti narodili, tak som sa trošku v tomto opustil a som aj o čosi tlustejší ako by som chcel, ale tak teraz mám iné priority. Znova sa do toho dostanem, keď budem chcieť a budem mať na to priestor (mohol by som si ho aj urobiť, ale proste toto teraz v mojom živote nie je priorita...). Nechaj si tých 200-400kcal deficit, viac nie. A už iba dlhodobo dodržiavať... to je celá veda.

Ak ti môžem poradiť potraviny, ktoré užívam ja. Pilos proteinove pudingy, kašky (jak krupica), tvarohy, jogurty. Sú v iks príchutiach. Proteín taký z prášku si niekedy miešam len tak "od chuti" a na to, že je to len mliečko, zasýti na dosť dlho. Keď som chodil do posilky (chodieval som 5:00-6:00), tak po posilke som si dal väčšiu dávku proteinu a mlieka ako sa odporúča (400ml mlieka a 40g proteinu) a vydržal som v pohode od šiestej do deviatej, pol desiatej. Lebo bielkoviny spôsobujú najväčší pocit sýtosti. Ďalej v kauflande nájdeš camembert light. Výborná vec na gril (aj elektrický). Spravím si camembert, k nemu dva vajka (celé), alebo volské oči, kyslú uhorku a dajake pečivo, prípadne existujú dosť nechutné proteinove "polystyrenove" chleby. Sú asi z kukurice, či z čoho. Chuť nič moc, ale to už je daň za štíhlu postavu.
Ďalej máš ryby. Ja mám rád udenáča a makrely. Tie síce majú veľa tukov, ale zdravých. Rovnako losos. To si aj písala, že ješ. V PL som kúpil lososa deň pred zárukou za krásnych 7€/kg, pokrájal na falaty a šup ho do mrazáku. Vydrží v pohode do konca roka (nevydrží, bo ho zožerem, ale vydržal by). Tvaroh môžeš jesť buď raw, alebo si ho upraviť na tisíc spôsobov. Najlepší je ten modrý z tesca, aspoň pre mňa. Hrudkový tvaroh ja nemusím, takže kupujem ten. Aj cenovo je dobre a ešte ako bonus je aj nízkotučný. V Lidli dostať niečo také, volá sa to že Tvaružek. Chutí to podobne ako syr, je to žlté, mäkké a nechutné na dotyk a ešte to aj smrdí. Ale jesť sa to dá a má to krásne hodnoty.

No a ešte ti poradím aj dve konkrétne veci
1. Marinádu z coca coly už som ti poradil, skús a uvidíš ;) Ja som takto synovi na narodeniny griloval rebra a šli sa za tým ľudia pozabíjať. Pritom moja časť rodiny je bio-eko a keby vedeli, že som to marinoval v cole, ta by ani neokoštovali :D
2. Sušené mäso. Kúpiš fajné chudé hovädzie. Hovädzie zadné myslím, sviečkou, roštenku. Niečo z toho. Dáš do mrazáku asi na hodinu, až hodinu a pol. Ono to trošku prmrzne a potom ostrým nožom z toho krájaš také 3-4mm hrubé pásy. Tieto pásy ukladáš do misky, zaleješ nejakou marinádou (napr. citronka, voda, korenie, soľ, cesnak, už podľa toho ako máš rada). Necháš 24 hodín v chladničke. Potom zapneš teplovzdušnú rúru na 50°C a tie nakrajane pásy mäsa povešaš cez rosť, na ktorý bežne dávaš plech. Odporúčam na dno rúry položiť plech, lebo z toho mäsa kvapka a nejde to odmyť. No a takto necháš najprv hodinu pri zavorenej rúre. Potom rúru pootvoríš na dve hodiny. Potom zvýšiš teplotu na 70°C na pol hodiny a zavrieš rúru. Potom pootvoríš a vrátiš na 50°C a robíš dovtedy, kým sa to mäso nebude lámať. Trvá to tak 6-7 hodín dokopy, ale výsledok stojí za to. Vytvoríš si vlastne jerky - sušené mäso, stojí ťa to oveľa menej ako kúpené sušené mäso. Navyše si na tom nevylámeš zuby, lebo je to ako mäsové čipsy, pekne sa to láme v hube a je to naozaj lahodné.
Výživové hodnoty asi nemusím písať, ale tým, že je to mäso dehydrované, tak voda z mäsa zmizne a ostanú viacmenej len živiny pokope. Väčšina tuku sa vytopí, sacharidy mäso neobsahuje takmer žiadne. Ostane ti teda cca 45-50g bielkovín na 100g a to už je nářez!!! A pár gramov polozdravého tuku (jasné, ten tuk nie je jak z avokada, ale nie je ani taky zly ako z čipsov)

autor
20. máj 2024

@biaa A toto akože nie sú normálne raňajky? Tak ja už potom naozaj neviem, čo vy raňajkujete, keď je celodenná kaiserka bez masla, s pár plátkami šunky a kopou zeleniny a vajíčkami podľa vás zlá...

autor
20. máj 2024

@thirstymonk Okrem toho camembertu všetky ostatné potraviny poznám a jem,aj cottage cheese,aj tvaroh,aj jogurty, ale mňa práve zaujímali tie teplé jedlá, ktoré by som mohla jesť ako obed. Ale vďaka teda za obsiahlu odpoveď. Najviac mi pomohla @veselo_neveselo. Odtiaľ si určite niečo uvarím.

thirstymonk
20. máj 2024

No ved maso. Na iks sposobov. S hubami, s kukuricou, syrovou omackou, horcicovou omackou, na pive, na smalci, na rasci... Milion sposobov. Vies co? Ty by si mala zacat experimentovat 🙂

autor
20. máj 2024

@thirstymonk Skúsim

rozculena
20. máj 2024

vločková kaša a kaiserka? to okolo keto nešlo ani z rýchlika....sorry...ale to je čo za názor,že nechceš sa stravovať keto celý deň,to má aký zmysel byť keto len na obed,to som fakt nepochopila.

autor
20. máj 2024

@rozculena Ako som už písala, potrebujem schudnúť len trochu do plaviek. Stravujem sa doma,ale keďže moja mamina varí väčšinou nezdravé jedlá,tak ma napadlo vyvážiť to nejakými bielkovinovymi jedlami,lebo tie najlepšie spaľujú tuky.

rozculena
20. máj 2024

ale keď budeš jesť vločkovú kašu a kaiserky,tak to máš za deň dosť sacharidov teda

autor
20. máj 2024

@rozculena Nie každý deň, veď už pochopte. Niekedy na raňajky kašu s orieškami ( lebo vraj nadlho zasýti), inokedy tú 1 kaiserku so zeleninou, šunkou a vajíčkom, alebo cottage cheese alebo grécky jogurt s bobuľovym ovocím atď... Raňajky ani večere neriešim
Priorita bola pre mňa dozvedieť sa tu recepty na teplé varené jedlá, lebo určite celý deň nebudem jesť len studené.

rozculena
20. máj 2024

ty absoútne nechápeš,čo je keto.Kaiserka má 30g sacharidov a to je LEN kaiserka.
Nemôžeš jeden deň byť keto a na druhý deň si dáš iba keto obed.Nikdy sa nedostaneš do ketózy.
neviem,kto ti toto poradil.ale je to sprostosť.

autor
21. máj 2024

@rozculena Prečítajte si, čo som napísala včera o 20 20.
Chcem proste len nejaké vysoko bielkovinové jedlá na odľahčenie jedálnička,nie komplet keto diétu. Nikde som ani len náznakom nenapísala, že chcem držať keto diétu celý deň. Tak sa ukľudnite a pochopte to už konečne.

lujza123
21. máj 2024

Bože dievča ty mas tak arogantne odpovede ze sa divím ze ti tu niekto odpovedá.
Nadpis je varené jedla pri KETO diéte, v úvodnom príspevku ta zaujma KETO dieta a v poslednom príspevku zas “nikde som nenapísala ze chcem držať KETO diétu”

Tak teraz co vlastne chceš? Lebo KETO recepty sa snažia držať sacharidy na úplnom minime, co ty vlastne nepotrebuješ lebo nedržis žiadnu keto diétu

Pozri si mlada, doma sa vari nezdravo je super ze chceš zmenu, len sa nedávaj na ziadne diéty prosimta lebo si úplne znicis metabolizmus a za pár rokov budeš riešiť nie + 5 kg ale + 20 kg.

Stravuj sa zdravo, bez muky, vyprazaneho, sladkosti. Stiahni si apku kalorické tabuľky, začni cvičiť. Sú tu na MK skupiny ako fitness recepty, cesta k mojej premene pridaj sa tam. Nie vymýšľať s Keto