Zdravím,
mám 23 rokov a od malička sa prejedám. Počas celého života sa striedajú obdobia priberania a chudnutia. Tieto obdobia sa striedajú veľmi často, no oveľa dlhšie som vždy v tej fáze prejedania.
Veľmi často sa mením fyzicky, moja váha kolíše počas celého roka (rýchle zmeny sú však nezdravé). Ak ma niekto stretne napríklad teraz v semptembri a potom až o 2 mesiace, budem vyzerať inak. O ďaľšie 3 mesiace zase inak. A o ďaľší mesiac opäť. Teraz mám 170 cm a 80 kg, mal som aj 95, aj 70 kg. Denne dokážem prijať aj 6000 kcal denne (príjem asi 3 priemerných dospelých jedincov). Dôvodov, prečo to robím, a je pre mňa náročné sa toho zbaviť, može byť mnoho. Jedna vec je, že som bol k tomu čiastočne vedený rodinou, teda som k tomu naučený. Na druhej strane viem, že to robím, lebo zajedám myšlienky a emócie. Je to skutočne ako droga. Viem, že psychický faktor je u mňa tou hlavnou doménou, pretože vždy, keď som sa snažil pracovať so svojimi myšlienkami a emóciami, prejedal som sa omnoho menej, ba až vôbec. Avšak momentálne mám ťažšie obdobie z pohľadu psychického zdravia, chodím na terapie a užívam aj antidepresíva, prejedám sa však aj napriek tomu. Viem, že nie každý považuje prejedanie za skutočný problém, často som sa stretol s radami typu “proste nežer”. Nie, takéto rady naozaj nefungujú.
Mňa by však zaujímalo, či si niekto niečim takým prešiel, a ak áno, čo vám pomohlo? ❤️
@barborachors áno, viem, že pomôže nájsť si inú aktivitu. A samozrejme, že sa cítim lepšie, keď som chudší.
no tak zacni makat vo fitku, aby si bol poriadne vyrysovany, budes mat pravidelný dopamin a baby budu slintat a príde este väčší dopamin. Mal by si mat v živote ciel a za nim ist celkovo. Napríklad mat frajerku resp zbalit nejaku fajn kočku. A babam sa športovci páčia, tak ako sa mužom pacia pekne zeny. Možno by som zacala tam a pracovala na sebe touto cestou.
najst si inu cinnost, z ktorej budes mat uspokojenie. V jedle hladas dopamin a teda hormon stastia a preto jes. Niekto fajcí, niekto pije a ty jes. Naozaj zacni hladat to, co ta bavi a budes jest menej. Peniaze co davas do jedla, si odloz. Potom sa odmen a kup si za to nieco pekne a drahe napriklad. Alebo sa priviaz doma aby si nejedol. Ja napriklad som zavisla od kolacov. Ale na druhu stranu ked vidim ako mi rastu faldy tak prestanem. Ja nenavidim tlstotu na sebe. Asi sa mam rada ked som stihla, lepsie sa citim. Ty sa dobre citis s faldami? Lebo ja si radsej odopriem ako mat tukove vankuse. Vies, dobry pocit z jedla trva len chvilu a faldy mas furt. Tak logicky vzato, neoplati sa mi zrat, chapes? Lebo ono to potom nejde dolu.