Používate pri chudnutí aj činky?

petersc
14. mar 2014

Dajme tomu, že chcete schudnúť významné množstvo kilogramov. Ako prvé väčšinu žien napadne upraviť stravu a prejsť na nejakú diétu. Ďalšie sa rozhodnú aj pre športovanie, no venujú sa prevažne aeróbnym aktivitám. Mali by však pridať do svojho plánu aj cvičenie s činkami?

Odpoveď je jasná – áno. Činiek sa skutočne netreba báť ani vtedy, keď je vaším cieľom len chudnutie. Pri chudnutí je vaším cieľom zbaviť sa podkožného tuku a nie nabrať svaly, no práve metabolicky aktívneho svalstvo pomôže dosiahnuť váš primárny cieľ. Nové svaly totiž zvýšia úroveň vášho pokojového metabolizmu, a tak budete spaľovať viac kalórií počas celého dňa a to dokonca aj vtedy, keď necvičíte.

Ak ste predtým nikdy s činkami necvičili, odporúčame vám začať s ľahšími váhami, aby ste postupne posilňovali svoje svaly a kĺby. Ako budete časom silnejšie, budete schopné zvýšiť intenzitu a trvanie aj vášho aeróbneho tréningu, čo bude pri každom kardio tréningu viesť ešte väčšiemu počtu spálených kalórií.

V úvode by ste mali začať s váhou, pri ktorej dokážete absolvoval jednu až dve série po 15 opakovaní. Cvičiť by ste mali celé telo, nie len nohy, zadok a brucho. Aj horná časť je dôležitá a nemusíte sa vôbec báť, že sa z vás stane kulturistka.

Na spodnú časť tela sa hodia cviky ako drepy či výpady, prípadne výpony či na strojoch predkopávanie a zakopávanie. To je dobré aj pre váš zadoček. Brucho precvičíte skracovačkami alebo dvíhaním nôh v ľahu čo vo vise. Na hornú časť sa hodia tlaky na ramená, upažovania, bicepsové zdvihy, tricepsové extenzie, príťahy či rozpažovania na hrudník.

Cviky nájdete aj v databáze cvikov, ktorú máme na našej stránke. Pred samotným cvičením nezabudnite na zahriatie a rozcvičku a po každom tréningu by mal nasledovať strečing, ktorý zlepší vašu pružnosť a zníži bolesť svalov deň po tréningu. Ak chcete spájať posilňovanie s kardio tréningom, absolvujte ho po cvičením s činkami.

slavinka9
14. mar 2014

@petersc Super tema 🙂potrebovala by som poradit. Ja som zacala 28,2,. chodim kazdy druhy den. Mam tri zostavy, ktor e si striedam.(chrbat.triceps,zadok) (prsne svaly, biceps, brucho) (ramena,zadok nohy brucho)- na kazdu partiu 3 cviky (po 10-4 opakovania)pred cvicenim 10 minut aerobnu cinnost na zahriatie, rozcvicenie a potom vzdy na konci si davam 25min beziaci pas-tep si drzim do 120.po cviceni protein +upravena strava.Robim to spravne?zacinam mat krizu...na zaciatku mi isla vaha dole...kazde rano ked som sa postavila na vahu par dkg dole. to bola vyborna motivacia 🙂 . takto odisli 4 kg. za poslednych 7 dni mam 0,5kg hore. a vaha stoji. preto si niesom ista ci vsetko robim spravne 😖 . alebo sa mam vykaslat na vahu..a odvazit sa az za mesiac 🙂 .

danulienkam
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ervenka
14. mar 2014

@danulienkam anonymne asi tazko, ked sa musis najprv prihlasit cez svoj FB, a az potom sa mozes pytat 😉

petersc
autor
14. mar 2014

@slavinka9 rozdelenie partii je fajn aj to kardio po treningu je dobre. Tie opakovania mas 10-4 alebo to malo byt 10-14? Pokial cvicis na spalovanie tuku tak zalezi na intenzite treningu . Na vahu by som az tak nepozeral.ako orientacne ano ale skor by si sa mala merat kedze si co to zhodila tak urcite si nabrala aj urcitu svalovu hmotu a sval je tazsi ako tuk . samozrejme dolezita je strava a regeneracia.

lucinocka
14. mar 2014

@danulienkam tebe za to platia, ze to davas do kazdej temy? :P

slavinka9
15. mar 2014

@petersc tie opakovania som myslela 4serie po 10.takze vsetko robim 40x...a aku intenzitu treningu mam zvolit aby som spalovala🙂

petersc
autor
15. mar 2014

Aha,jasné... tak pokial necvičíš s velkou záťažou tak kludne môžu byt tie opakovania 10-15 pri cvikoch na velku svalovu partiu ako su prsia ,chrbat,nohy... a intenzitu môžes zvíšiť tým,že skrátiš pauzy medzi sériami. A pokial by ti to tak nevyhovovalo tak možes skúsiť oddeliť tréning s činkami od kardia . tak ,že budeš 3 krát v týždni cvičiť s činkami a vo volne dni budeš mat kardio . a pri tom kardiu budeš meniť tempo. Samozrejme tych 5 -10 minut pred treningom s činkami nevynecháš to je výborne na zahriatie pred treningom. Samozrejme nezabúdaj na strečing pred a po tréningu.

mya_za
15. mar 2015

dnes som čítala tento článok : http://smag.sk/damy-bojite-sa-ciniek-chyba-myty... myslím, že sa to sem hodí 🙂

mimikyky
15. mar 2015

@petersc perfektná téma 🙂 tu sa mi bude páčiť 😉

katkaking
15. mar 2015

@petersc potrebujem poradit, pred 2 rokmi som sa rozhodla zhodit po troch tehotenstvach za sebou. Aj sa mi darilo, asi 12 kg islo dolu. No potom som otehotnela a 20 islo hore. Teraz som 5,5 mesiaca po porode, este asi 10 kil mam navyse ako pred tehu...zacinam chodit do posilky, no netusim ako a s cim zacat...tak ako pises v uvode? Priblizne? A kardio kolko a kedy? Podotykam ze kojim a nechcem prist o mlieko 🙂 za odpoved dakujem...