Ahojte, dobre čítate, pôsť na Vianoce, kedy by sme si mali dopriať najlepšie jedlá, kačičky, klobásky a kapríky, si zmyslela moja svokra 😀
Nie je vegetariánka, vyslovene chce držať pôst a s ňou musí celá rodina, priamo na Vianoce. Je to bežné, prosím vás? Robíte to aj u vás? Ja nikoho neodsudzujem, veď všetci máme iní tradície. Kto má inú vieru, Vianoce ani neslávi, ja som ochotná pochopiť kadečo, ale toto ma celkom prekvapilo. Keby mi to povie strýko, čo je silno veriaci, že majú takú tradíciu, tak ja to beriem, ale ja som ju, prisahám, v živote nevidela modliť sa, ani ísť do kostola. Vlastne som sa až teraz dozvedela, že je veriaca 😀
AK je to pre vás bežné, tak prosím, bez urážok, asi v tomto smere nevinikám. Mne to príde ale ako nejaký rozmar práve od nej. ĎAkujem za názor.
Prečo musí? Veď by si uvarte a upecte čo chcete. Ona keď chce mat post tak môže.
Inak v niektorých rodinách sú skromne raňajky a obed a večer sa hoduje
ano ma to svoje korene v krestanskej viere, niektori, hlavne veriaci sa na Vianoce postia, sadaju si az k stedrovecernemu stolu... niektori pod zvykom tradicii sa tiez postia a dopraju si az poriadnu veceru...
my napr nejeme maso (ako telo Kristovo), je to tiez tradicia, zaviedli ju este moji nebohi stari rodicia, ktori boli silno veriaci, chodili do kostola a vysvacovali dom atd atd atd...
ako hovorim, u nas je to tradicia, svokrovci sa napr striktne postia, ale aj ked sme u nich na Vianoce a pocas dna si dame nieco, nejdu nas zabit pohladom... este sami nam nukaju nech si zoberieme ked sme hladni... je to ich presvedcenie, oni to dodrziavaju, ale nas nenutia...
ja si vzdy nieco dam, hlavne teda kolaciky vyjedam :D
@klara7227 Pôvodná tradícia bola držať pôst, ale nie že nejesť nic, ale nejesť sladkosti a mäso do štedrej večere.
Aj preto sa hovorí to povestné "Keď vydržíš nepapať do večera, tak uvidíš zlaté prasiatko...." :D Neviem presne,z čoho pramenila myšlienka pôstu, ale nazdávam sa, že z pokory k narodeniu Božieho syna. Že vlastne sa akoby preukazuje tým úcta voči Božiemu narodeniu (Ježiška) , v podvečer sa už slávi jeho narodenie, preto sa koná Štedrá večera. 🙂
Nie som veriaca, ale oost sa dodržuje počas adventu a od štedrej večere sa boduje.
Druhé obdobie je na jar, kedy sa detoxikuje po zimnej ,menej kvalitnej strave. Takže rozmar, výmysel, a trochu neznalosť
Veď sú každý pripraví a potom je čo chce.
Vy si upečte kačicu a ona suché hrianky
u nás doma sa dodržiaval na štedrý deň pôst od mäsa,
Viac rodin dodrzuje pôst na stedry den, nejedia az do vecere. My to nedodrziavame
Ľudia, čítajte s porozumením. Pýtala som sa, či také tradície poznáte, či je to bežné, nakoľko som sa s tým nestretla. V ktorej vete som napísala, že ma to trápi, ak ste to vydedukovali, prečo vás to trápi? Hádam si môžem slobodne založiť diskusiu a tiež nemusíte komentovať všetko rad radom a najmä, keď nemáte k čo k tomu vecne povedať.
Tí, ktorí ste sa vyjadrili k pôstu, ďakujem za informáciu. No ona sa rozhodla, že mäso sa jesť nebude na Vianoce vôbec, lebo vraj je to proti viere, no nedalo sa mi neopýtať sa na toto, pretože som sa s tým nestretla. Tiež som si myslela, že Vianoce sú o štedrosti a hojnosti a že večer sa poriadne najeme. No bohužiaľ, zmyslela si, jesť sa tieto Vianoce nebude.
Ja už roky praktizujem, že dodržiavam pôst, nejem až na večer. Keď boli deti menšie, tak samozrejme, že oni jedli, ale teraz sú do už pubertiaci a pridali sa akosi sami. Pôstime teda prísne, až do štedrej večere.....
Nie len cez deň. Celé Vianoce, vôbec žiadne mäso.
Veď ja tiež cez deň nejem, iba večer.
Ona chce jesť na štedrý večer šalát alebo čo.
krestansky post je pocas adventu aj 24.12. po zapade slnka je vecera bez masa (ryba sa nerata) a az potom 25.12 sa je vsetko ved sa slavi Jezisov prichod 😊 tak hovori tradicia - my to moc nedodrziavame hoci sme hlboko veriaci
Jup. U nas to je. Cez den sa nejedlo ale az pri stedrej veceri..Vynimka asi ako u moslimov..tehotne,dojciace a deti mozu. :D U nas to nezauzivame ale papame pomenej cez den.
Asi rybu chce k salatu
Práve dnes sme sa o tom bavili v práci, tak som zisťovala. Veľa ľudí na Slovensku dodržiava na Štedrý deň pôst, ale nie je to nikde predpísané. Lepšie povedané, ak hovoríme o Rímskokatolíckom náboženstve. Jedine, ak pripadne Štedrý deň na piatok (ako práve tohto roku), tak sa drží pôst, ale aj to len do večera, na Štedrú večeru sa to už nevzťahuje. Tiež ma to prekvapilo, lebo odkedy si pamätám, v tento deň sme mäso nejedli a okrem Štedrej večere sme celkovo počas dňa jedli len skromne.
Ja som tirz nechspala..co za post..ked v kapustnici je klobasa ale inac sa jedla len ryba. ;)
@ivangeline pozor, kresťania ktorí dodržiavajú štedrý deň bez mäsa robia kapustnicu bez klobásy, u nás iba hríby a slivky
my sme sa tiez doma postili. rano ryb. pomazanka, obed ak vobec bol tak kysla sosovica/fazula tak na plano bez klobasky a vecer ryba+salat. 25.12. uz rezne.... momentalne sa postim len ja, manzel s detmi to odmietaju.
u nás bežná vec... už roky ba vlastne od malička sme doma na Vianoce držali pôst...a ja keď pôst tak pôst - nejem nepijem nič celý deň..😉
@klara7227 ano, muz je katolik a postia sa pocas vianoc. A na stedry den jedia kapustnicu bez masa - len so zemiakmi, druha je ryba. Maso je az 25.ho. Ja som evanjelicka a my sa nepostime lebo jedavame uz na vianoce kacicu alebo hus a v polievke mame klobasky.
Ale ja som muza pokazila a po kaprovi sa nakoti kacice 😀
Ano, moji rodicia su tiez silno veriaci a dodrziavaju na stedry den post. Mama to podla mna trochu prehana, ta neje nic, co je od zvierata, takze ani vajicka, ani mlieko, maslo a pod. Vlastne ona je schopna nejest cely den nic a potom vecer si da nieco a nie je jej dobre.
Nasi maju kapustnicu bez masa, tzv. jušku. K tomu sa zajeda biely kolac. Okrem toho teda este jedia bobalky s makom, oblatky s medom a cesnakom, fazulu, kedysi varili aj sosovicu, ale teraz uz nie, no a este rybu so zemiakmi. Ved preto sa na stedry vecer podava ryba, pretoze je to "postne maso". Maso jedia az 25.12., to uz su aj rezne a salat.
@klara7227 tym myslis post iba 24.12., ci cele sviatky?